panczo
03-07-2008, 09:34
Chcialbym zakupic telekonwerter, ktory bedzie mi sluzyl do makrofotografii by zwiekszyc odleglosc przedmiotowa w tamronie 90mm. Na razie uzywam manualnego Nikona TC-200 ale nie jestem do konca zadowolony, gdyz po jego zastosowaniu zauwazam niewielki spadek jakości zdjęć. Praktycznie najlepsza jakosc udaje sie uzyskac przy przeslonie 5,6. Przy wiekszej od razu spada. Juz nawet soczewka close-up Hoya +2 daje lepsza jakosc. Moze to chodzi o dyfrakcje swiatla? nie wiem.
Kiedys przegladalem test (nie pamietam na jakiej stronie), z ktorego wynikalo, ze lepszym rozwiazaniem jest telekonwerter z mniejszym przyblizeniem. Ale który?
Podaje tu liste telekonwerterow jakie znalazlem na interfoto. Prosze o pomoc w wyborze. Najbardziej zalezy mi na jakosci zdjec.
Nikon TC-14E (telekonwerter x1.4 AF)(n/u) 850 zł
Kenko telekonwerter AF x1.5 MC 7 SHQ(n/u) 550 zł
Nikon TC-16 A (telekonwerter x1.6 AF)(n/u) 500 zł
Sigma telekonwerter x1.4 EX APO DG(n) 700 zł
Jesli ktos uwaza ze sa telekonwertery 2x, ktore nie powoduja utraty jakosci tak jak tc-200 to prosze o info.
A moze, ktorys z ponizszych bylby bardzo dobry?
Nikon TC-20E (n/u)700 zł
Sigma telekonwerter x2 EX APO DG(n/u) 700 zł
Tamron telekonwerter AF x2 SP 7D(n) 700 zł
Soligor telekonwerter x2 CD7 AF-S Digital(n) 550 zł
oznaczenia w anwiasach:
(n/u) - uzywany, prawie jak nowy
(n) - nowy
Kiedys przegladalem test (nie pamietam na jakiej stronie), z ktorego wynikalo, ze lepszym rozwiazaniem jest telekonwerter z mniejszym przyblizeniem. Ale który?
Podaje tu liste telekonwerterow jakie znalazlem na interfoto. Prosze o pomoc w wyborze. Najbardziej zalezy mi na jakosci zdjec.
Nikon TC-14E (telekonwerter x1.4 AF)(n/u) 850 zł
Kenko telekonwerter AF x1.5 MC 7 SHQ(n/u) 550 zł
Nikon TC-16 A (telekonwerter x1.6 AF)(n/u) 500 zł
Sigma telekonwerter x1.4 EX APO DG(n) 700 zł
Jesli ktos uwaza ze sa telekonwertery 2x, ktore nie powoduja utraty jakosci tak jak tc-200 to prosze o info.
A moze, ktorys z ponizszych bylby bardzo dobry?
Nikon TC-20E (n/u)700 zł
Sigma telekonwerter x2 EX APO DG(n/u) 700 zł
Tamron telekonwerter AF x2 SP 7D(n) 700 zł
Soligor telekonwerter x2 CD7 AF-S Digital(n) 550 zł
oznaczenia w anwiasach:
(n/u) - uzywany, prawie jak nowy
(n) - nowy