Zobacz pełną wersję : Lampa do D80 za nie więcej niż 300zł?
Mam do dyspozycji około 300zł.
Lampa wewnętrzna jest całkowicie niewystarczająca.
Myślałem o SB-400.. ale znalazłem lampę SUNPAK PF30X
A może radzilibyście kupić coś innego?
To parametry SUNPAK'a:
Dedykacja: Nikon
Cechy: sterowanie i-TTL (automatycznie rozpoznawanie sygnału TTL)
Liczba przewodnia: 30
Dodatkowe funkcje I: możliwość zmiany ekspozycji (do +/-1,5EV)
Dodatkowe funkcje II: dioda wspomagająca system Auto-focus
Reflektor: pochylany pionowo do 90°
Czas błysku: ok 1/800 sek.
Efektywny zasięg (przy f=35mm): TTL Auto-F2 1,5m - 15m
Kąt doświetlania: pełne doświetlenie przy ogniskowej 28mm lub więcej (19mm dla systemu APS-C)
Liczba błysków: ok. 100 (baterie alkaliczne), 140 (akumulatory NiMH - 2000mAh)
Czas ładowania: ok 8 sek.
Wymiary: 100 x 68 x 92mm
Waga: 220g
Źródło zasilania: 2x baterie alkaliczne lub akumulatory typu AA
autograf
02-07-2008, 23:31
Nie będę oryginalny. Udam, że nie przeczytałem Twojego postu. Od SB-600 w górę. Używaną na naszej forumowej giełdzie kupisz za jakieś 500zł (sam mam taką).
Nie stać mnie na SB-600....
SB-400 czy SUNPAK PF30X - co radzicie?
Polsar74
02-07-2008, 23:48
radzimy poczekać aż będzie Cię stać...na 600-tkę
avallardi
03-07-2008, 00:09
radzimy poczekać aż będzie Cię stać...na 600-tkę
Polsar74 ma rację.
Ale jak koniecznie musisz kupić już teraz to może kup SB-400. W Fotojokerze chodzi po 220zł. I zostanie Ci 80zł a to już dobra suma na początek składania na... SB-600.
Nie wiem do czego potrzebujesz lampy, może i SB-800 będzie za malo? Co do SB-400 - używałem z D80, używam z D300. Powód?
1/Przy założonej osłonie p.słonecznej lampa wbudowana dawała cień od obiektywu - SB-400 nie.
2/Odchylana głowica do góry - możliwość odbicia błysku od sufitu.
3/Wymiary, waga, zasilanie (2xAA, bardzo wydajna) - bardzo ważne w podróży.
4/ CENA - ostatnio w okolicach 200 PLN
5/ Jest prawie 2x mocniejsza od wbudowanej (GN 21)
Wady - te wymieną Ci wszyscy poprzednicy. Jeśli nie zamierzasz wchodzić w CLS - pewnie wystarczy do podstawowych zastosowań, jeśli chcesz pracować z lampami i eksperymentować ze światłem - no cóż, zbieraj na 600/800/900. Tym niemniej w podróży ta lampa jest niezastąpiona a cena nie spowoduje wyrwy w budżecie.
SUNPAK-a nie miałem, nie wiem czy będzie działał w CLS, ale po doświadczeniach z TUMAX-em na jakiś czas dałem sobie spokój z zamiennikami (brak powtarzalności, barwa błysku itd.).
pzdr
MK
fraktal-im
10-07-2008, 11:08
Mam SB-400 i jestem bardzo zadowolony. Oczywiście jej największą wadą jest brak możliwości obrotu w poziomie.
Dla takiego amatora jak ja zysk na SB-400 w porównaniu z wbudowaną jest kolosalny, a korzyści z SB-600 i więcej byłyby niewspółmierne do kosztów i kłopotów (np rozmiar).
Nawiasem mówiąc to nie jest forum dla takich cieniasów jak ja bo na temat SB-400 nie ma zadnych wątków :)
Pozdrawiam
Mam SB-400 i jestem bardzo zadowolony. Oczywiście jej największą wadą jest brak możliwości obrotu w poziomie.
Dla takiego amatora jak ja zysk na SB-400 w porównaniu z wbudowaną jest kolosalny, a korzyści z SB-600 i więcej byłyby niewspółmierne do kosztów i kłopotów (np rozmiar).
Nawiasem mówiąc to nie jest forum dla takich cieniasów jak ja bo na temat SB-400 nie ma zadnych wątków :)
Pozdrawiam
Przy dzisiejszej cenie okolo 220zl za sb400 i cenie 670zl za sb600, poprostu kupilem czterysetke, zeby sam sie przekonac jakie to g***o bo testow malo i powiem szczerze....jestem bardzo zadowolony. Na dzien dzisiejszy nie potrzebuje nic lepszego, a nawet gdyby, to jak ktos ze znajomych bedzie przy okazji w hameryce, to zamowie sb600 za ~200$ i tyle.
Moim zdaniem nie ma co sie zastanawiac i za male pieniadze brac: albo sb400 albo nic (zadnych tumaxow, sunpakow i innych).
Podepnę się pod wątek kolegi i spytam o takie coś... kupiłem taką lampkę Nissin Di481 N iTTL, ma ona jak widać iTTL, kosztowała mnie ułamek ceny SB-400 :) i spytam czy ktoś używa tej lampki ? dobre to?
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=226600
avallardi
11-07-2008, 14:41
Podepnę się pod wątek kolegi i spytam o takie coś... kupiłem taką lampkę Nissin Di481 N iTTL, ma ona jak widać iTTL, kosztowała mnie ułamek ceny SB-400 :) i spytam czy ktoś używa tej lampki ? dobre to?
Kupiłeś i nie używasz?
Nie jesteś w stanie sprawdzić czy jest dla Ciebie dobra?
Czy po prostu szukasz opinii, bo dla Ciebie jest dobra lub nie i szukasz potwierdzenia swojej opinii?
Podepnę się pod wątek kolegi i spytam o takie coś... kupiłem taką lampkę Nissin Di481 N iTTL, ma ona jak widać iTTL, kosztowała mnie ułamek ceny SB-400 i spytam czy ktoś używa tej lampki ? dobre to?
Kupiłeś lampę, jesteś użytkownikiem i to nas pytasz, czy jest dobra ?? Wydaje mi się, że powinno być na odwrót...
BTW ja bym swojej SB-400 na to nie zamienił...
Nie będę oryginalny. Udam, że nie przeczytałem Twojego postu. Od SB-600 w górę. Używaną na naszej forumowej giełdzie kupisz za jakieś 500zł (sam mam taką).
na ebay.com można wyszukać za mniej niż 200USD
pozdrawiam
Posiadam Nissin Di622 i na stopce bardzo dobrze sie sprawuje w iTTLu, calkiem szybko sie laduje i nie ma zbednego menu. Pozwala na niewielka zmiane ustawien, moc manualna do 1/32. Swoja droga calkiem silna lampa, zgrabna i solidnie zrobiona. Polecam.
Dodam moze ze w UK dalem za nia 90 funtow, co po przeliczeniu na zlotowki wynosi 360zl :) mysle ze warto
Kupiłeś i nie używasz?
Nie jesteś w stanie sprawdzić czy jest dla Ciebie dobra?
Czy po prostu szukasz opinii, bo dla Ciebie jest dobra lub nie i szukasz potwierdzenia swojej opinii?
Właśnie szukam opinii, lampę mam od kilku dni, idealnie współpracuje z d40 w iTTLu, szybko się ładuje mocno błyska ale ... nie mam porównania do innych lamp. Dodam tylko że kosztowała mnie razem z dyfuzorem Lumiquest (taki mini softbox) 120 PLN oczywiście za używkę w bdb stanie.
...Co do SB-400 - używałem z D80, używam z D300. Powód?
1/Przy założonej osłonie p.słonecznej lampa wbudowana dawała cień od obiektywu - SB-400 nie.
2/Odchylana głowica do góry - możliwość odbicia błysku od sufitu.
3/Wymiary, waga, zasilanie (2xAA, bardzo wydajna) - bardzo ważne w podróży.
4/ CENA - ostatnio w okolicach 200 PLN
5/ Jest prawie 2x mocniejsza od wbudowanej (GN 21)
Wady - te wymieną Ci wszyscy poprzednicy...
W pełni zgadzam się z tą opinią - sam używam jej obecnie do D40 i moim amatorskim zdaniem dla amatorskich zastosowań najlepszy stosunek jakości do ceny
pozdr
Pewnie, że SB-600 i w górę większe możliwości. Zależy co potrzebujesz, ale uważam tak jak niektórzy, że dla wielu zastosowań wystarczajaca (małe pomieszczenia, a i z doświetlaniem w pełnym słońcu da radę- na D40, gdzie czas synchronizacji 1/500s). Jest prawie dwa razy mocniejsza niż wbudowana w D80, a jak podpinasz coś większego lub szerszego (obiektyw) do puchy to wbudowana lampa daje cień, albo niedoświetla obrzeży. Na twoim miejscu brałbym SB-400 (za ok. 200,- nówka). Jak kiedyś stwierdzisz, że nie wystarcza i dozbierasz kupisz coś większego, a ta zawsze przyda Ci się na różne okazje, kiedy nie chcesz nosić kilogramów sprzętu (wakacje itp.).