Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : nikkor 70-300mm vr pomocy

ohlers
02-07-2008, 22:32
Kochani, nie śmiejcie się ze mnie, bo to mój pierwszy, wymarzony tele.
I tu moje pytanie : czy silnik w tym obiektywie powinien pracować cały czas podczas naciskania migawki, nawet jak AF złapie już ostrość ?
Błagam o pomoc i odpowiedź- podpowiedź. Tomek

T-moth
02-07-2008, 22:35
ale pytasz o VR? bo jeśli tak no to w moim silnik pracuje cały czas ( w połowie spustu)....

T-moth
02-07-2008, 22:37
....od momentu wcisniecia spustu do 1/2 pracuje VR'ka.... jak złapiesz ostrość to też bedzie pracować, do puki nie zwolisz spustu, czy tam nie zrobisz zdjęcia.... pozdrawiam

ohlers
02-07-2008, 22:39
Tak, to VR kontretnie AF-S VR Zoom Nikkor 70-300 mm f/4.5-5.6G IF ED.
z tym, że jak wyłączę VR, to silnik też chodzi...

ohlers
02-07-2008, 22:41
Dzięki chłopaki, to teraz będę spał spokojniej, bo dziś go kupiłem i byłem już w stresie, że coś jest nie tak ... :)
tfu! i odpukać.
A jutro na plenerek :))

Tylko torbę kuna, mam za małą...:| hihihi

piro86
29-09-2015, 21:12
Na wstępie zaznaczę że nie chcę zakładać nowego tematu więc podepnę się pod ten istniejący. Jestem już zdecydowany na Nikkor 70-300mm f/4.5-5.6 G IF-ED. Nówka sztuka to wydatek ok 2100 zł natomiast używka ( różnie to bywa jeżeli chodzi o stan ) to wydatek do 1500 zł i zazwyczaj jest do odbioru w innym mieście niż się mieszka. Mam na oku jeden na allegro, tyle że nie znam się kompletnie na zakupie używanego sprzętu. Odbiór osobisty wiąże się z wyjazdem, paliwem, czasem i wydatek rośnie... Wysyłka jest prostsza ale czy bezpieczniejsza. Dlatego proszę o pomoc :-)

lortek
29-09-2015, 21:51
najlepiej pojechac na ogledziny... zwroc uwage czy soczewki sa czyste i nieporysowane, zwroc uwage na okolice gwintu przedniej soczewki, jezeli sa jakies obicia, utłuczenia, wgniecenia to mozliwe ze byl kiedys uderzony.... to samo tulipan czy nie jest pekniety np i takze okolice mocowania do bagnetu., ....zaswiec latarka do srodka i od spodu, patrz co sie znajduje wewnatrz obiektywu... pyłki sa akceptowalne.... zwroc uwage czy nie ma jakis duzych ciał stałych, czy nie ma gdzyba, jakis przebarwień... rob to po przesunieciu popychacza przesłony... wtedy szklo sie otwiera i wiecej widac wewnatrz... popatrz przez obiektyw pod swiatło.... pyłki to rzecz normalna ale lepiej zeby bylo ich jak najmniej...... zoom powinien chodzic plynnie w całym zakresie... to samo pierscien ustawiania ostrosci... VR bzyczy i stuka i tak powinno byc i po puszczeniu migawki jeszcze chwile "trzyma"....podepnij pod puszke i zrob zdjecie czegos z ogleglosci ok 1.5m - 2m..... celuj w cos kontrastowego i sprawdz czy trafia (to szklo raczej bedzie trafiac :D ) i zwroc uwage tez czy jest czysty... jezeli szklo jest czyste bez zabrudzen to znaczy ze wlasciciel dbał albo super wyczyscil do sprzedazy ;).... jezeli jest z błota, kurzu, z zaschnietym starym brudem to sobie odpusc..... jakies ryski sa akceptowalne ale nie uszczerbienia czy wgniecenia...... pytaj wlasciciela jak dlugo go ma, gdzie kupil, jakie zdjecia nim robil, dlaczego sprzedaje.... zagadaj go np. czy mu kiedys zamókł albo czy upadł to bycmoze szybko sie zdradzi jak cos bylo z nim nie tak ;) szczera rozmowa i szybko wyczujesz grunt i bedziesz wiedzial czy szklo warte pieniedzy czy szukac dalej

przez wysylke to kupujesz kota w worku.... moze byc super a moze być mina

powodzenia!

maciey75
30-09-2015, 22:19
piro86 - kup w sklepie (np. interfoto - maja teraz 2) i masz ze spokojem 14 dni na zwrot jakby cos bylo nie tak.

madebyzosiek
30-09-2015, 22:23
Kup sobie nowego Tamrona 70-300 vc usd, będziesz mial nowy fajny obiektyw w cenie uzywanego nikorra, no i te 5 lat gwarancji...

piro86
01-10-2015, 09:20
Zdecydowany jestem na Nikkora 70-300 vr i nie będę już mieszał. Przez ostatni miesiąc studiowałem różne warianty wyboru obiektywu, wszystke są super fajne i też pewnie jako kompletny amator bym był z nich zadowolony. Sporo osób napisało do mnie z tego forum i zaoferowało pomoc - ( za co dziekuję ), niektórzy zaproponowali swoje szkła które mają a nie używają - choć trudno się z nimi rozstać :-) ale jestem już umówiony niedaleko Łdz na zakup używanego obiektywu w idealnym stanie :-)

tede2
16-10-2015, 16:49
Pomyśl jeszcze nad tym Tamronem - to ciekawa alternatywa dla Nikkora 70-300 którego cena została strasznie wywindowana... ja kupowałem kilka lat temu to szkło (nówkę) za niecałe 1500 ;) i nawet wtedy rozglądałem się za alternatywami w postaci Sigmy i Tamrona ;)

Sin
18-10-2015, 21:29
Tamron 70-300 VC to równorzędny konkurent Nikkora 70-300 VR, a różnica w cenach jest wręcz skandaliczna. 2000,- vs 1330,- w nowych. Używane kilkumiesięczne Tamrony schodzą na allegro za 900-1000pln, za tyle samo co dobrze zajechane Nikkory.

Sawpel
10-11-2015, 12:26
Ja tylko się cichutko podepnę. Obawiam się, że w bardzo brzydki sposób obchodzę regulamin, no ale okaże się po fakcie. Mam D3200 z Nikkorem AF-S 18-105, ale do ptaków i wiewiórek to zdecydowanie za mało. Przymierzam się do Tamrona SP 70-300 mm f/4-5.6 Di VC USD. Z testów zarówno w serwisach polskojęzycznych jak i zagranicznych wypada najlepiej w przedziale 70-300, a do tego jest najtańszy. Jakby ktoś miał taki i chciał się go pozbyć (nie mam pojęcia ile czasu zajmie mi nabicie 75 postów by się ogłosić na giełdzie) to będę wdzięczny za kontakt. Na allegro z mocowaniem do Nikona nie ma, na interfoto wcale... Chyba, że istnieją jeszcze jakieś tańsze alternatywy godne polecenia w tym zakresie.

adrianek32
11-11-2015, 04:28
Ja tylko się cichutko podepnę. Obawiam się, że w bardzo brzydki sposób obchodzę regulamin, no ale okaże się po fakcie. Mam D3200 z Nikkorem AF-S 18-105, ale do ptaków i wiewiórek to zdecydowanie za mało. Przymierzam się do Tamrona SP 70-300 mm f/4-5.6 Di VC USD. Z testów zarówno w serwisach polskojęzycznych jak i zagranicznych wypada najlepiej w przedziale 70-300, a do tego jest najtańszy. Jakby ktoś miał taki i chciał się go pozbyć (nie mam pojęcia ile czasu zajmie mi nabicie 75 postów by się ogłosić na giełdzie) to będę wdzięczny za kontakt. Na allegro z mocowaniem do Nikona nie ma, na interfoto wcale... Chyba, że istnieją jeszcze jakieś tańsze alternatywy godne polecenia w tym zakresie.

na olx.pl sa ogloszenia albo wejdz na FB jest profil nikoniarzy albo nikon gielda sprzetu...

Sin
11-11-2015, 12:43
Na allegro z mocowaniem do Nikona nie ma
Jak nie ma?

http://allegro.pl/obiektywy-nikon-50593?id=50593&order=p&string=tamron%2070-300%20vc&bmatch=engagement-v6-promo-sm-sqm-ele-1-1-0907

Maroni
19-05-2016, 19:17
Panowie, pytanie laika :
Mój dotychczasowy obiektyw 18-105 zarówno w trybie autofocusa, jak i VR jest właściwie "bezgłośny". Natomiast kupiłem Nikkora AF-S 70-300 f/4.5-5.6 G VR IF-ED i zarówno w czasie ostrzenia, jak i używania trybu VR wyraźnie słyszę dźwięki. W autofocusie słychać pracę "ustawiania" ostrości i to wydaje się OK, natomiast w VR słychać jakby mechaniczne blokowanie czegoś. To jest normalne ?

GonzoG
20-05-2016, 00:23
Tak to normalne, szczególnie że tu masz znacznie większą i cięższą soczewkę VR.

marcinn29
22-06-2016, 21:34
Ja również się podepnę pod ten temat.
Czy ktoś próbował podłączyć Nikkora 70-300 VR z telekonwerterem np. 1,4 - jest taka opcja?

TOP67
22-06-2016, 22:22
Jeśli masz body, które pracuje do f/8, to powinno działać. Ale nie z oryginalnym TC Nikona. Tylko Kenko itp.