Zobacz pełną wersję : Znowu pytanie o tele w zakresie 70-200
Mam nadzieję że coś poradzicie na moje dylematy :)
Nie można mnie nazwać fotografem, bo niewiele mam wiedzy fotograficznej, pstrykam jednak fotki od kilku lat. Głównie robię zdjęcia psom, jednej właściwie rasie czyli owczarkom belgijskim.
Warunki fotografowania: od otwartych nasłonecznionych przestrzeni, przez zacienione parki, po hale na których są często psie imprezy. Potrzebuje kupić jakieś tele, chce wydać tak około 3 - 4 tys. Aparat 70s. Robię głównie portrety i psy w statyce, czasami trochę ruchu. Specyfika focenia- ja zza ringu odleglosc ok.10- 30m, jak mnie wpuszczą na ring to ok.3 m. Psy wiadomo, cały czas się ruszają, zmieniając pozycje.
Bardzo mnie ciągnie do obiektywów ze światłem 2,8, chciałabym bardzo ale... boję się że wagowo mnie przerosną. Jestem słabą kobitką. A najważniejsza dla mnie impreza to dwa dni po 10 godzin focenia. Jednak czasami jestem w takim amoku że wydaje mi się ze jednak wytrzymam ;) Gorzej że pewnie potem większość będzie nieostra :(
Co do pozostałych obiektywów, to mam te same obiekcje co setki forumowiczów. Najbardziej ze względu na odległości odpowiadałaby mi 300, np 70-300 VR ale to światło już mnie zniechęca. Biorę też pod uwagę 18-200 Vr, 55-200 Vr.
Może ktoś ma podobne doświadczenia i mógłby mi coś doradzić. Muszę dokonać szybko wyboru, bo jakiś zaszczyt mnie kopnął i mnie oficjalnym wybrali w UK, więc nie wypada iść z kitowym na taką imprezę, a mam ze sobą na razie tylko właściwie takie szkło.
Na hale dobrze się sprawdza Sigma 150 f2.8 - jest jasna, a to chyba na halach najważniejsze (pstrykałem trochę tańca towarzyskiego kiedyś więc mam jakieś doświadczenia). 150 spokojnie ogarnie psa z 10 m, z większej odległości myślę że też
Pozdrawiam :)
Ostatnio porównywałem (miałem w ręku i parę fotek zrobiłem) Sigmą 70-200 i Tamronem 70-200. Mówisz, że 70-200/2.8 musi być ciężkie? Przetestuj koniecznie tego Tamrona!
P.S. jest już w wersji do Nikona??
GrzegorzPPP
02-07-2008, 21:35
Ja bym znalazł ostrą sztukę N80-200 do wagi po kilku dniach się przyzwyczaisz.
Ewentualnie sigma 70-200
BugsBunny
02-07-2008, 21:40
Psy wiadomo, cały czas się ruszają, zmieniając pozycje.
to dość istotne
55-200 jest bardzo powolny, odpuść go sobie od razu
70-300VR i 18-200VR już znacznie szybsze, w zasadzie każdy z nich by się nadał, tyle że utrudnią pracę w słabym świetle z D70s ( wysokie ISO bardzo przeciętnej jakości ) i są średnio dobre jako portretówki ( ciemne, brzydki bokeh, słaba izolacja obiektu z tła )
sugerowałbym "przećwiczyć" jednak 70-200VR bo to IMHO najlepszy sprzęt ( jasny i bardzo szybki, z D70s nie będzie aż tak ciężko a jest bardzo poręczny ), ew. zabrać sobie 2 szkła: 18-200VR do wszystkiego i 85/1.8 lub 50/1.4-1.8 do zastosowań portretowo-słaboświatłowych
podobno juz jest - albo na dniach ma być - nowy Tamron 80-200/2.8 z silnikiem w wersji Nikon, też godne rozważenia
podobno juz jest - albo na dniach ma być - nowy Tamron 80-200/2.8 z silnikiem w wersji Nikon, też godne rozważenia
70-200/2.8 ;)
Ten Tamron do Nikona już jest ale... go nie ma ;)
Jesteś z Wawki to wpadnij na plenerek z Freelancerami. JacekM ma to szkiełko. Mnie mile zaskoczyło (jeśli właśnie chodzi o wagę) :D
55-200 jest bardzo powolny, odpuść go sobie od razu
dzieki, tak tez zrobie
70-300VR i 18-200VR już znacznie szybsze, w zasadzie każdy z nich by się nadał, tyle że utrudnią pracę w słabym świetle z D70s ( wysokie ISO bardzo przeciętnej jakości ) i są średnio dobre jako portretówki ( ciemne, brzydki bokeh, słaba izolacja obiektu z tła )
to mnie martwi nie ukrywam
sugerowałbym "przećwiczyć" jednak 70-200VR bo to IMHO najlepszy sprzęt ( jasny i bardzo szybki, z D70s nie będzie aż tak ciężko a jest bardzo poręczny ), ew. zabrać sobie 2 szkła: 18-200VR do wszystkiego i 85/1.8 lub 50/1.4-1.8 do zastosowań portretowo-słaboświatłowych
o dwoch szkłach nie mam mowy, musialabym miec drugi aparat, niestety nie ma czasu na zmiany szkiel :(
Wiedzialam ze bedziecie mnie namawiac na 70-200VR, sama sie nie musze przekonywac zbytnio do tego szkla ale... jak to w zyciu bywa finanse mnie ograniczaja
Jesteś z Wawki to wpadnij na plenerek z Freelancerami. JacekM ma to szkiełko. Mnie mile zaskoczyło (jeśli właśnie chodzi o wagę) :D
Musze chyba osobiscie "pomacac" to szkło. Za zaproszenie bardzo dziękuje. :D Niestety siedzę na wyspach w tej chwili. Plenerek pt. Szkocja uskuteczniam z marnym skutkiem, czyli brakiem czasu na focenie :P
za 4 tysiace powinno udac Ci sie kupic to szklo ( 70-200 VR ) uzywane
martan - mozna gdzies zobaczyc twoje fotki tych owczarkow?
grudzinsky
03-07-2008, 00:22
kup Sigme 70-200 2.8 i do tego najtanszy monopod i bedziesz miala sprawe zalatwiona ;) i nawet ciezar (1340g) nie bedzie Ci doskwieral. jesli siedzisz w UK to ceny tych szkielk sa £599 i £699. obie oczywiscie Sigmy. z D70 bedzie to szklo znakomicie wspolpracowac...
co do monopodu to dobrze bylo by mu dokupic glowice kulowa zeby ulatwic kadrowanie :) caly koszt jesli zdecydujesz sie na tansza wersje za £599 + monopod ok £30 + £45 glowica to z tych 4000zl zostanie CI jeszcze na impreze ;)
tak sobie wlasnie patrze, czytam i dochodze do wniosku, ze jesli masz 4k na zbyciu to dociulasz kilka zlotych i mozesz smialo brac 70-200 VR ;) w UK to jest cena £1148 (najtaniej w UK, przeszukalem wszystkie mozliwe sklepy...sam kupuje to szklo na dniach)
offtopicowo - mozesz podać link do sklepów ze sprzetem foto w UK ? :)
najlepiej na PW ;)
martan - mozna gdzies zobaczyc twoje fotki tych owczarkow?
khmm,khmm az wstyd pokazywac przed tak szacownym gronem, bo doskonale sobie zdaje sprawe z tego ze sa to takie sobie foteczki, gawiedzi jednak sie podobaja.
4 odmiany owczarkow belgijskich
http://www.galeria.belgi.pl/main.php?g2_itemId=10767
http://www.galeria.belgi.pl/main.php?g2_itemId=17256
http://www.galeria.belgi.pl/main.php?g2_itemId=7805
http://www.galeria.belgi.pl/main.php?g2_itemId=17547
Beauceron
http://www.galeria.belgi.pl/main.php?g2_itemId=16281
Bialy Owczarek Szwajcarski
http://www.galeria.belgi.pl/main.php?g2_itemId=10391
tak sobie wlasnie patrze, czytam i dochodze do wniosku, ze jesli masz 4k na zbyciu to dociulasz kilka zlotych i mozesz smialo brac 70-200 VR ;) w UK to jest cena £1148 (najtaniej w UK, przeszukalem wszystkie mozliwe sklepy...sam kupuje to szklo na dniach)
Juz bylam przy tej opcji, i teraz znowu mnie zawrociliscie do 70-200 VR. Chlopaki :D mialam byc rozsadna i oszczedna , a Wy co robicie? :twisted:
grudzinsky brales pod uwage mozliwosc kupna w USA. Bo ja sie wlasnie tym kierunkiem interesowalam
Oni na pewno wysylaja do UK
http://www.bhphotovideo.com/c/product/274780-GREY/Nikon_2139_70_200mm_f_2_8D_VR_G_AFS.html
grudzinsky
03-07-2008, 15:39
martan jakos sobie odpuszczam kupowanie w USA ;) tak naprawde to jak zamowisz szklo i przyjdzie Ci oplacic clo i podatek wyjdzie na to samo co w UK ;)
pojawia sie problem z dostepnoscia tego szkla :( wlasnie dzwonilem do kilku sklepow i nie maja :(
ja pozostaje przy opcji UK :)
No tak masz racje.
Ja juz wlasciwie jestem za .... Wiec jesli znajdziesz jakis sklep, ktory ma przystepna cene i w miare szybka dostawe daj mi znac prosze :)
grudzinsky
04-07-2008, 11:03
niestety w calym UK nie ma 70-200 2.8 VR :( wszyscy oczekuja dostaw od brytyjskiego Nikona, czas oczekiwania do 14 dni, a ja za 10 dni jade na kilka dni na Szetlandy :(
szlag by to wszystko trafil :( zly jestem :(
Nikon daje D :(