PDA

Zobacz pełną wersję : D 80 karty pamięci

omaar1
02-07-2008, 17:08
Jestem na tym forum nowy więc pozdrawiam wszystkich - postanowiłem napisać ponieważ spotykałem się często
z pytaniami o wielkość kart i czy D 80 będzie obsługiwał - od wczoraj jestem posiadaczem dwóch LEXARÓW
4 i 8 GB SDHC professional i mogę zapewnić że działają bez problemów - moja puszka to chyba pierwszy aparat kupiony w trójmieście z oryginalnym firmware.
Poza tym 3 sztuki 2 GB zwykłe SD .
- prosiłbym o opinie czy ktoś testował większą ?

who
02-07-2008, 18:54
moja puszka to chyba pierwszy aparat kupiony w trójmieście z oryginalnym firmware.

eeeee, a co to znaczy?

d80 obsługuje sdhc, więc każda karta w tym standardzie będzie działać
chociaż osobiście uważam jak pewnie, spora część osób z forum, że optymalna karta to 2GB :) chociaż sam używam obecnie 4GB (ale w zapasie mam 2GB i 1GB ;) )

omaar1
02-07-2008, 20:21
Nowsze firmware może dokonywać zmian - oto mi chodziło.
W sieci brak opini o kartach większych niż 4 GB.

The Structorr
02-07-2008, 20:27
Nowsze firmware może dokonywać zmian - oto mi chodziło.
W sieci brak opini o kartach większych niż 4 GB.

Jakich zmian? D80 zawsze obsługiwał SDHC

Tofifik
04-07-2008, 01:46
no wlasnie, nawet było tak ze sdhc jeszcze na rynku nie było a d80 już potrafił je czytać. Co do wiekszych kart to nie wiem czy jest sens kupować. jak taka padnie z 1,5k zdjeciami to kaplica :/ ja chcialem oprzec sie na 2GB kartach ale obecnie tansze sa 4GB :)

cookie
04-07-2008, 08:47
Witam.

Ja osobiście przy zakupie aparatu, otrzymałem PQI SDHC 8GB, który mi nie działał.. Sama karta była sprawna, a ja się zdecydowałem na 2x 4gb Scandisk ULTRA II i jest b.zadowolony.

gar_krk
04-07-2008, 10:17
j/w standart SDHC jest obslugiwny, ew. mozna sprawdzic na stronie nikona lub w instrukcji jakich firm zalecaja.

Na 100000000000% SanDisk Extreeme bedzie dzialac. Najlepiej 2 lub 4 gb

Lampiarz
04-07-2008, 11:00
j/w standart SDHC jest obslugiwny, ew. mozna sprawdzic na stronie nikona lub w instrukcji jakich firm zalecaja.

Na 100000000000% SanDisk Extreeme bedzie dzialac. Najlepiej 2 lub 4 gb

Zgadza sie, sam posiadam 4GB Extreme i dziala wysmienicie.

mrstatler
04-07-2008, 11:06
SanDisk 8GB Extreme działa bez problemów

dawid_
04-07-2008, 14:45
Warto przy okazji zaznaczyć, że zastosowanie szybszych kart niż standardowa prędkość, w D80 nic nie daje :)

Majek
04-07-2008, 23:37
Standardowa, to znaczy jaka?

TomaszR
04-07-2008, 23:57
Ale daje przy zgrywaniu kilkuset zdjęć na kompa... :)
(nie żyje Sandisk Extreme III)

Tofifik
05-07-2008, 03:20
tak :) 20Mb/s robi swoje :)

barjab
05-07-2008, 08:36
Witam

Podlączę się pod wątek może. Czy starusieńki D70 (bez "s") będzie poprawnie współpracował z CF 4Giga Sandisk Extreeme III?

Pozdrawiam

meledhel
05-07-2008, 17:45
Podlączę się pod wątek może. Czy starusieńki D70 (bez "s") będzie poprawnie współpracował z CF 4Giga Sandisk Extreeme III?

Nie widzę przeszkód. Mój bezproblemowo działa z 4GB CF, tylko że pqi. Podobno 8-mki też łyka.

vrieth
10-07-2008, 23:57
Witam wszystkich jestem tu nowy... mojego nikona mam już z 2 miechy no i mam pierwszy problem z którym nie umiem sobie poradzić...
właśnie mam problem... mianowicie dostałem do mojej D80 kartę PQI 8GB SDHC i raz mi zadziałała... tzn pokazało mi tam te np. 1.0k zdjęć, wyciągnąłem kartę i jak już znowu włożyłem to już mi nie działa... pokazuje mi się komunikat że "nie można użyć tej karty" (CHA) i nie wiem czy jest szansa żeby mi działała ta karta czy ją jakoś zwrócić czy wymienić... czy ktoś spotkał się z takim problemem? Czy to wina karty tzn że akurat ta jest uszkodzona czy ogólnie ten model kart nie chce działać? Kartę oczywiście mam odblokowaną i próbowałem ją formatować na aparacie i nic nie pomogło... na kompie śmiga bez zarzutów...
za odpowiedź wielkie dzięki :)

wasilewk
11-07-2008, 10:31
Witam wszystkich jestem tu nowy... mojego nikona mam już z 2 miechy no i mam pierwszy problem z którym nie umiem sobie poradzić...
właśnie mam problem... mianowicie dostałem do mojej D80 kartę PQI 8GB SDHC i raz mi zadziałała... tzn pokazało mi tam te np. 1.0k zdjęć, wyciągnąłem kartę i jak już znowu włożyłem to już mi nie działa... pokazuje mi się komunikat że "nie można użyć tej karty" (CHA) i nie wiem czy jest szansa żeby mi działała ta karta czy ją jakoś zwrócić czy wymienić... czy ktoś spotkał się z takim problemem? Czy to wina karty tzn że akurat ta jest uszkodzona czy ogólnie ten model kart nie chce działać? Kartę oczywiście mam odblokowaną i próbowałem ją formatować na aparacie i nic nie pomogło... na kompie śmiga bez zarzutów...

A do gotowania herbaty też używasz wody z sedesu ?
Masz dobry aparat, to stosuj sprawdzone podzespoły !

Najlepsze i niezawodne są karty Sandiska.
Jeśli Ci nie przeszkadza czerwony kolor, to kup Ducati plus - nie potrzeba czytnika, bo ma od razu złącze USB.

Pzdr.

slawczyk
11-07-2008, 10:45
Najlepsze i niezawodne są karty Sandiska.

Polecam również karty firmy Lexar Professional. 8GB działa mi bez problemu.
Pozdr

wasilewk
11-07-2008, 10:51
Polecam również karty firmy Lexar Professional. 8GB działa mi bez problemu.
Pozdr

Też tak myślę, ale z polecaniem się wstrzymuję do czasu wyjaśnienia ostatnich przypadków awarii tych kart.
Może to jakaś fabryka, lub niedostateczna kontrola jakości, ale fakt, że marka stosowana przez zawodowców powszechnie, ostatnio sprawia niektórym i to w niektórych przypadkach, problemy - daje do myślenia.

Pzdr.

vrieth
11-07-2008, 11:01
Heh, Ok dzieki :) trzeba będzie jakoś zwrócić tą karte i chyba kupie dwie 4 ;p z tegocotu czytałem wiele osób poleca takie rozwiązanie :) dotąd jeżdże na SanDisku 1GB
ok tak czy inaczej THX :)

slawczyk
11-07-2008, 11:13
Też tak myślę, ale z polecaniem się wstrzymuję do czasu wyjaśnienia ostatnich przypadków awarii tych kart.
Może to jakaś fabryka, lub niedostateczna kontrola jakości, ale fakt, że marka stosowana przez zawodowców powszechnie, ostatnio sprawia niektórym i to w niektórych przypadkach, problemy - daje do myślenia.

Pzdr.

Mógłbyś wyjaśnić? Szczerze mówiąc nie słyszałem o żadnych problemach...

Przezornie robiłem czasem na kilku 2 gigówkach, bo jakby coś czasem padło, to mam tylko 2GB w plecy a nie całą sesję (mowa np. o ślubach)

wasilewk
11-07-2008, 11:42
Mógłbyś wyjaśnić? Szczerze mówiąc nie słyszałem o żadnych problemach...

Przezornie robiłem czasem na kilku 2 gigówkach, bo jakby coś czasem padło, to mam tylko 2GB w plecy a nie całą sesję (mowa np. o ślubach)

W tej chwili nie znajdę (firmowy internet chodzi jak ślimak i jest poblokowany). Ale użyj szukajki z tego forum, coś na pewno wyskoczy.

Pzdr.

slawczyk
11-07-2008, 12:35
ok. poszukam.. Dzięki śliczne
Pozdr.

wilk325
11-07-2008, 12:44

A czy przypadkiem po wyjęciu jej z aparatu: nie formatowałeś jej lub nie usuwałeś zdjęć na kompie?

Majek
11-07-2008, 12:48
A czy przypadkiem po wyjęciu jej z aparatu: nie formatowałeś jej lub nie usuwałeś zdjęć na kompie?Wtedy ponowne formatowanie w aparcie powinno było rozwiązać problem. Chociaż to tylko teoria. Jakiś czas temu odruchowo sformatowałem karte w komputerze (szybkie formatowanie, żeby kartę oczyścić) i w puszce śmigała bez problemów i bez dodatkowego formatu. Tyle tylko, że SanDisk.

cookie
11-07-2008, 12:54
A czy przypadkiem po wyjęciu jej z aparatu: nie formatowałeś jej lub nie usuwałeś zdjęć na kompie?

Cześć

Dzięki za odpowiedź.
Sprawa wyglądała tak, że karty nie można było w ogóle sformatować.
(a nie podłączałem jej do kompa, bo nie zrobiłem żadnej foty)
Oddałem ją na reklamację do kumpla który ma sklep i mi ją sprzedał..Po tygodniu, poszedłem do znajomego do sklepu, bo niby karta wróciła z serwisu i wsio OK ;/...jako, że on nie mógł uwierzyć, że karta nie działa,włożył, i zaczął mi pstrykać foty ..
więc myślę sobie, że chyba coś jest nie tak. Natomiast Kiedy ja wziąłem aparat w łapki, zrobiłem 2 zdjęcia i nagle
na wyświetlaczu znowu pojawił się komunikat CHA.
Pieniążki zabrałem i stałem się posiadaczem SanDisk SDHC 4GB ULTRA II z której jestem
BARDZO zadowolony. :)

btw. sytuacja dziwna.

pozdrawiam

wilk325
11-07-2008, 12:58
I tu zrobiłeś dobrze, widocznie miała jakąś wadę, a na przyszłość: lepiej kupić mniejszą a najlepszą, niż odwrotnie.

wilk325
11-07-2008, 13:01
Wtedy ponowne formatowanie w aparcie powinno było rozwiązać problem. Chociaż to tylko teoria. Jakiś czas temu odruchowo sformatowałem karte w komputerze (szybkie formatowanie, żeby kartę oczyścić) i w puszce śmigała bez problemów i bez dodatkowego formatu. Tyle tylko, że SanDisk.

Powinno się tak udać, ale nie zawsze. Ja miałem taki problem w olku E1. Też przez przypadek sformatowałem w kompie i później olek tej karty nie przyjmował i nawet się nie dało zrobić formatu ( co prawda nie był to CF, ale i tak się z CF może zdarzyć ).

cookie
11-07-2008, 18:23
Powinno się tak udać, ale nie zawsze. Ja miałem taki problem w olku E1. Też przez przypadek sformatowałem w kompie i później olek tej karty nie przyjmował i nawet się nie dało zrobić formatu ( co prawda nie był to CF, ale i tak się z CF może zdarzyć ).

Wiem wiem, doszedłem do wniosku, że lepiej bazować na 4gb, nie wybaczyłbym sobie utraty 8/16 GB materiału...Nawet jeśli nie jestem profesjonalistą .

vrieth
13-07-2008, 11:20

nie, problem w tym że ja nówkę, włożyłem do nikona... wyciągnąłem włożyłem starego 1GB SanDiska i jak już wkładałem IPQ to już nie chodził... pokolei wykonałem takie czynności...

Pawel_2
13-07-2008, 19:17
Jakiś czas temu zrobiłem test szybkości zapisu kart SanDisk w D80 oraz w PC.

Karty SanDisk, zapis 10 NEF-ów w serii w D80, parę prób
Extreme III 2 i 4 GB - średnia 6,5 MB/s
Ultra II 4 GB - średnia 4,5 MB/s
Standard (niebieska) - średnia 3,1 MB/s

Zapis i odzyt PC - czytnik kart SanDisk MicroMate SDDR-113 dołączany do kart
zapis 200 zdjęć JPG, Windows XP, USB 2.0, PC wydajny
Extreme III 2 i 4 GB - zapis 14 MB/s - odczyt 16,9 MB/s
Ultra II 4 GB - zapis 8,8 MB/s - odczyt 10 MB/s
Standard (niebieska) - zapis 5 MB/s - odczyt 10,4 MB/s

W kwesti wielkości kart doszedłem do wniosku, że 4 GB jest optymalne. Daje się bez podziału w cakłości kopiować na płytę DVD. Ważne w terenie przy niezbyt rozgarniętych panach w punktach usługowych.

Najlepiej tyle pamięci aby starczyło na cały wyjazd bez zgrywania.
Ja mam 10 GB do D80, córka 6 GB do Canona A710 IS, 3 GB do innych urządzeń, wszystko SD - możemy się wymieniać.

Kartry są tak śmiesznie tanie, nie warto oszczędzać na ilości i jakości kart.

żółto-czarny
13-07-2008, 20:17
Extreme III 2 i 4 GB - zapis 14 MB/s - odczyt 16,9 MB/s
Ultra II 4 GB - zapis 8,8 MB/s - odczyt 10 MB/s
Standard (niebieska) - zapis 5 MB/s - odczyt 10,4 MB/s
Jak z tego widać, ultra i niebieskie nie były wcale przereklamowane, co do III... :neutral:
Na Fotopolisie zrobili sobie test ExIV z firmowym czytnikiem FireWire i też wyszło im grubo poniżej 40MB/s.

wasilewk
14-07-2008, 16:07
Jakiś czas temu zrobiłem test szybkości zapisu kart SanDisk w D80 oraz w PC.

Ale szybkość zapisu NEF-ów w aparacie zależy także od jego niektórych ustawień.
Czy możesz je podać ?

Pzdr.

P.S.
Pytam dlatego, że ja mam DUCATI i aparat jakby dostał kopniaka w stosunku do np. Toshiby.

Pawel_2
16-07-2008, 21:11
Witam
Ustawienia ekspozycji i ostrzenia na manual - tak aby aparan nie myślał i nie ostrzył.
Reszta na 0, sRGB, balans nie automat. Myślę, że te ustawienia chyba nie mają znaczenia w NEFie.
Ciekawa uwaga.
Extreme III zwalniał od 7-8 zdjęcia - zapełnienie bufora
Ultra II zwalnia od 5 zdjęcia - zapełnienie bufora
Próbowałem też kartę Preteca HihhSpeed x60 - porażka ok. 1,6 MB/s