PDA

Zobacz pełną wersję : Uszkodzenie LCD D80

b707
01-07-2008, 22:21
Pech nieszczęście... Chwila nie uwagi i bum... Stało sie :(
Uszkodzeniu uległ Mi ekran LCD w Nikonie:( Szybka jest cała bo miałem dodatkowa osłonę LCD... Która rozwaliła mi matryce pod szubką:/ Jak upadłem do ścianka futerału przycisnęła osłonka która poprzez wystające krawędzie przeniosła cały nacisk na krawędzie ekranu... czego skutkiem jest pajączek na krysztale... Reszta działa...
Teraz pojawia sie pytanie... Aparat jest na Gwarancji więc chyba musze robić w autoryzowanym... Co robić? Oddać do serwisu na Postępu czy szukać alternatywy i czy będzie to zgodne z gwarą?

Dobrze sie ten dzień zaczynał a pod koniec taka kicha:/
pzdr:(

todominik
02-07-2008, 23:34
Witaj, sam mam teraz problem z serwisem nikona, i jeśli widać ze jest to z Twojej winy (uszkodzenie mechaniczne) to mogę Ci zaproponować wykonać tel do tego serwisu:
"Av serwis"
ul. Wojewódzka 40
Katowice
tel. 032 255 33 32
Szczerze nic o nim nie wiem ale na forum czytałem że ludzie tam oddają swoje lustrzanki, do naprawy... Jest taniej i co najważniejsze na pewno szybciej. Ja już ponad miesiąc czekam na wymiane głupiego portu USB...

eskade1
02-07-2008, 23:45
Oj, współczuję.

avallardi
02-07-2008, 23:52
Oj, współczuję.

Ja też :(

who
03-07-2008, 03:17
Witaj, sam mam teraz problem z serwisem nikona, i jeśli widać ze jest to z Twojej winy (uszkodzenie mechaniczne) to mogę Ci zaproponować wykonać tel do tego serwisu:
"Av serwis"
ul. Wojewódzka 40
Katowice
tel. 032 255 33 32
Szczerze nic o nim nie wiem ale na forum czytałem że ludzie tam oddają swoje lustrzanki, do naprawy... Jest taniej i co najważniejsze na pewno szybciej. Ja już ponad miesiąc czekam na wymiane głupiego portu USB...

Tak, tylko że autor jest z warszawy i polecasz mu serwis w Katowicach :/
No a po drugie jeżeli zrobi w nieautoryzowanym serwisie naprawę to straci gwarancję.

Moja rada jest taka, jeżeli to tylko obudowa pękła (bo rozumiem że LCD działa normalnie) to podjedź na Postępu z aparatem pokaż co się stało, niech zamówią czy ściągną obudowę do wymiany i oddasz aparat jak będą mieli już tą obudowę u siebie w serwisie.
Po za tym podobno jak się osobiście pofatyguje do serwisu to działa szybciej ;)

b707
03-07-2008, 15:52
Uszkodzenie mechaniczne... Obudowa właśnie cała... Gdyby tak było to mógłbym z tym zycie... Poszedł wyswietlacz od zbyt dużego nacisku na krawedź [wystarczy lekko przycisnac obudwe wokół LCD by zobaczyc odbarwienia w wyniku nacisku]

No cóż... Byłem w kilku serwisach w tym w zachwalanym foto-troniku... czego się dowiedziałem... Że nikona ma staszny monopol na czesci... Wszedzie informowano mnie że sprowadzenie LCDka do Nikona jest drogie bo ciezko dostac w PL... Pani w Foto-troniku oceniła koszty na "tragiczne" bo nie sa wstanie załtwić LCDka.

Mam blisko naszczęscie więc pofatygowałem sie na postepu... No i machina serwisowa ruszyła. Ufff... Dobrze ze starego aparatu nie sprzedałem;]
pzdr

b707
19-07-2008, 22:54
Nie taki diabeł straszny :D
Wszyscy straszą długimi terminami... W czwartek po dwóch tygodniach otrzymałem kosztorys:) a w przyszłym tygodniu juz go odbieram... Gorzej juz z kosztami:/ 481zł... Na szczęście pójdzie w koszty firmy więc tak bardzo po kieszeni nie zaboli.

Jak czytałem o serwisie to zaczynałem żałować że C 40D nie kupiłem, po części tez za magnezowa obudowę... Ale jak się okazało serwis NSP jest dość sprawny i kolejny aparat będzie miał juz metalową obudowę... Ale będzie to Nikon;)
pzdr

who
20-07-2008, 16:29
Nie taki diabeł straszny :D
Wszyscy straszą długimi terminami... W czwartek po dwóch tygodniach otrzymałem kosztorys:) a w przyszłym tygodniu juz go odbieram... Gorzej juz z kosztami:/ 481zł... Na szczęście pójdzie w koszty firmy więc tak bardzo po kieszeni nie zaboli.

Jak czytałem o serwisie to zaczynałem żałować że C 40D nie kupiłem, po części tez za magnezowa obudowę... Ale jak się okazało serwis NSP jest dość sprawny i kolejny aparat będzie miał juz metalową obudowę... Ale będzie to Nikon;)
pzdr

czyli widać że serwis najskuteczniej działa jak samemu się do nich pofatyguje ;)

b707
25-07-2008, 19:16
Nie chwal dnia przed zachodem słońca...
Byłem w serwisie Nikona i... jak to serwis Nikona... kiedys musiał zacząć działać po swejemu... tydzień temu usłyszalem "pod koniec tygodnia"... teraz usłyszałem "że niema go jeszcze"... na pytanie "kiedy" usłyszałem "niemam pojęcia"... Az chciałem zapytac czy go przed wrzesniem dostane...

Jedno czego się wczoraj dowiedziałem podczas wizytu to to że mozna sprawdzac teraz stan naprawy przez neta...
Problem w tym że nawet obsługa w serwisie Nikona nie ufa systemowi i zwykle leci na zaplecze sprawdzic czy stan z kompa jest zgodny ze stanem rzeczywistym...
Najbardziej mnie boli to ze pełen nadzieji i wiary w NP pozwoliłem matce zabrac mój zapasowy aparat i teraz jestem zmuszony jechac na urlop bez aparatu... chociaz może uda się jakos przechwycic go w trasie...
pzdr

mortumus
05-08-2008, 22:02
I jak sprawy się mają z serwisowanym aparatem?
Pytam bo sam mam taki sam problem i zastanawiam się czy wysłać aparat do serwisu i czekać czy robić zdjęcia i korzystać z dobrej pogody i jeszcze poczekać...

Jak na razie wysłałem maila do serwisu z pytaniem czy mają LCD na stanie i jak długo będzie trwała wymiana...

czekam na odpowiedź

Ps. nie ukrywam, że przerażają mnie opinie użytkowników o serwisie Nikon Polska...