Zobacz pełną wersję : Nikon D40 czy D60
Witam
Po kilku latach zabawy z kompaktem zdecydowałem się na zakup lustrzanki cyfrowej. Mój wybór padł na Nikona, i tu pojawił się problem czy zakupić Nikona D 40 + AF-S DX 18 - 55 mm + obiektyw Nikon AF-S 55-200 mm f/4,0-5,6 DX VR czy też Nikona D60 + AF-S DX 18-55 mm f/3,5-5,6G VR. Wiem że zakupując model D60 otrzymuję większą rozdzielczość matrycy, system czyszczenia matrycy i dodatkowo wygaszanie ekranu w momencie zbliżenia oka do wizjera, ale znów wraz z modelem D40 przy porównywalnej cenie mam dodatkowo obiektyw 550-200 ze stabilizacją.
Jestem nowy na tym forum, ale mam nadzieję że po zakupie wymarzonego lustra będę częściej korzystał z tej formy dyskusji i pochwalę się zakupem.
A teraz prośba czy do amatorskiego fotografowania w zupełności wystarczy mi D40 z w/w obiektywami czy też lepiej zakupić w/ D60 zyskując tych kilka dodatków?
avallardi
01-07-2008, 22:19
A ile masz do wydania? Bo D60 + 2 szkła ze stabilizacją można wyrwać już za 2300-2400zł.
Masz pecha, ja Ci nie odpowiem bo nie miałem żadnego, ale jak widzę od dzisiaj tylko D700 robi zdjęcia.
Jestem nowy na tym forum, ale mam nadzieję że po zakupie wymarzonego lustra będę częściej korzystał z tej formy dyskusji i pochwalę się zakupem.
Przede wszystkim naucz sie korzystac z szukajki! Dlaczego rejestrujac sie nie poczytasz (poszukasz) watkow, ktore juz byly na ten temat, tylko od razu walisz nowy post? A bylo ich mnostwo i to identyczne! Prosze na przyszlosc o uzywanie tej fcji.
To sa pierwsze lepsze ktore znalazlem na ten temat: 1 (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=51013), 2 (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=663239), 3 (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=61817&page=4).
Przede wszystkim naucz sie korzystac z szukajki! Dlaczego rejestrujac sie nie poczytasz (poszukasz) watkow, ktore juz byly na ten temat, tylko od razu walisz nowy post? A bylo ich mnostwo i to identyczne! Prosze na przyszlosc o uzywanie tej fcji.
To sa pierwsze lepsze ktore znalazlem na ten temat: 1 (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=51013), 2 (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=663239), 3 (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=61817&page=4).
Masz rację :( mój pośpiech sprawił że nie zacząłem od podstawowej sprawy na forum (czyli szukania w postach już istniejących). Następnym razem poprawię się. A co do aparatu to chyba na początek kupię D40 z kitowym obiektywem a z czasem jak się podszkolę z korzystania z cyfrowego lustra to zainwestuję w lepsze szkło. Pozdrawiam
Czesc . Jesli nie jestes pewien swych aspiracji w fotografowaniu to d40 moze spelnic Twe oczekiwania na poziomie sredniego entuzjasty tej sztuki . Ot , by miec sprzet , ktory pozwoli cieszyc sie zdjeciami robionymi w roznych sytuacjach . Oznacza to jednak , ze d40 to aparat , ktorego takze trzeba sie nauczyc - warto troszke liznac literetury , plus dalsza praktyka , gdzie poznasz jak aparat sie zachowuje w roznych sytuacjach . Bo moze sie okazac , ze zdjecia robione w AUTO nie sa zadawalajace , a przy manualnych ustawieniach pojawiaja sie problemy z ktorymi nie wiadomo co zrobic ( sam jako poczatkujacy leszczu wiele razy nie mialem pojecia dlaczego zdjecia wychodza zle techniczne, poruszone, przepalone , bez ostrosci itd ...) . To kwestia z czasem do opanowania . d40 + kit 18-55 to cena ok 1200 pln - zasadniczo wystarczy , choc to rozwiazanie bedzie najgorsze dla tego , ktory mysli o kreatywym podejsciu do fotografii i ma iskre by sie w to "bawić" . Zaleznie od preferencji czy okolicznosci moze sie okazac , ze kitowemu obiektywowi brakuje szerokosci lub dlugosci , ale wlasnie wtedy mozesz rozpoznac co tak naprawde Cie interesuje . Jesli zdecydujesz sie na samo body d40 pomysl moze o obiektywie 18-70 ( kit , ktory zbiera dobre opinie ) , choc polaczenie 18-55 i 55-200 pokryje Ci zakres do uzycia w wiekszosci sytuacji ( lub jeden obiektyw 18-200 , z tym ze cena ok 2 tys ) .No chyba , ze masz jakies szczegolne preferencje ( sport, przyroda, makro ...itp ) gdzie dobor dobrego szkla jest zasadniczy . Wszystko jest zalezne od tego czy potrzebujesz sprzet pod konkretne ,sprecyzowane zadania czy chcesz miec w domu aparat , ktory zastapi Ci uniwersalny kompakt . Wiec jesli nie musisz zarabiac na robieniu zdjec a i sredni z Ciebie entuzjasta esperymentowania w dziale foto to d40 bedzie ok - tak sadze ;-). Szkoda wydawac kilka tysiaczkow na np d80 ( lub np d50/d70 ) plus dobre szkla , zby to ustrojstwo sie kurzylo w kacie . No chyba , ze to Twoje glowne hobby to wtedy nie pakuj sie w d40 , tylko od razu w gorne polki . Zaoszczedzisz Sobie i klopotu i zbednych wydatkow ;-) . Osobiscie , na dzien dzisiejszy uzywam d40 + 18 - 55 ( czyli opcja minimalistyczna ) i poki co ciagle jestem poczatkujacym , choc jestem zadowolony z tego wyboru bo aparat jako narzedzie jest przeze mnie wykorzystywany w przewidywanym przed zakupie zakresem ( choc na pewno zamienie szklo ...) . Na tym Forum i w necie znajdziesz sporo opini o systemie Nikona , ograniczeniach i zaletach pewnych modeli , wiec zanim dokonasz ostatecznego wyboru rozpoznaj Swe zainteresowania w tym temacie . Pozdro !
Dziękuję bows108 za bardzo ciekawą odpowiedź. Masz rację nie jestem wielkim hobbystą w fotografii, a raczej potrzebuję dobrego sprzętu do zdjęć rodzinnych i okazjonalnych. Fotografią amatorsko zajmuję się już kilkanaście lat, przeszedłem etap zenita, praktiki i canona eos w wersjach analogowych, teraz pstrykam od ok 3 lat kodakiem DX7590 i wreszcie zdecydowałem się na zakup lustrzanki cyfrowej, ale z uwagi na niezbyt duży budżet i przeznaczenie aparatu to chyba D40 będzie tym co na jakiś czas mi w zupełności wystarczy. Pozdrawiam wszystkich.
...z uwagi na niezbyt duży budżet i przeznaczenie aparatu to chyba D40 będzie tym co na jakiś czas mi w zupełności wystarczy.
Po tym co napisales tez mi sie tak wydaje :) W tym momencie najlepsza opcja imo to D40 + N 18-70 lub S 17-70/2.8-4.5 HSM.
margr - jesli masz w poblizu jakis sklep ze sprzetem to mozesz sie tam wybrac i pomacac ten czy inny model . Zobaczysz co i jak i moze pomoze Ci to w wyborze . Przykladowe ceny z netu : Nikon d40 body - ok 1200 ( kit 18-55 , 1300 pln ) , Nikon d80 body - 1800 (kit 18-55 , 2300 pln ) , obiektyw N 18-70 ok 900 pln . Pozdro :)
Witam
Widzę margr, że jesteśmy pokrewnymi duszami... Też przechodziłem etap Zenita dokładnie ET, potem Kodak (tutaj Z740), w międzyczasie jakiś tandetny stałoogniskowy Szajsung który padł sam z siebie. W końcu przyszedł czas na cyfrowe lustro - tutaj od razu byłem zdecydowany na Nikona - i szczerze powiem Ci tak: pozostałe modele mają 10Mpx i Iso 100. Dodatkowo D60 ma wygaszanie ekranu, co dla mnie jest niepotrzebnym bajerem, wodotryskiem przyciągającym klientelę. Iso 200 w D40 jest ok, nie szumi, więc spokojnie daje radę. 6Mpx w D40 spokojnie wyrabia, mam go parę miesięcy i jeszcze nie narzekałem, że mi mało, spokojnie odbitkę A4 z tego zrobisz.
Podsumowując, za cenę D60 + kit kupisz D40 + kit + 55-200 VR. To według mnie bardziej korzystny sposób na wydanie 2000 niż wabiące parametry D60
Pozdrawiam i życzę udanego zakupu.
avallardi
02-07-2008, 19:01
Dodatkowo D60 ma wygaszanie ekranu, co dla mnie jest niepotrzebnym bajerem, wodotryskiem przyciągającym klientelę.
Bajer - ale wygodny :)
autograf
02-07-2008, 20:25
Po tym co napisales tez mi sie tak wydaje :) W tym momencie najlepsza opcja imo to D40 + N 18-70 lub S 17-70/2.8-4.5 HSM.
Wódki mu dać. Dobrze gada.
Ja Ci polecam Nikkor 18-70 używany. Na forumowej giełdzie znajdziesz za ok 500zł. Sam taki miałem i sprzedałem właśnie za tyle.
Wódki mu dać.
Lej, lej, nie zastanawiaj sie nawet! :twisted:
Vodafone
02-07-2008, 23:07
D60 i zapomnieć o D40... jeśli już to D40x
Dzięki wszystkim za wypowiedzi. Już się zdecydowałem na zakup D40 z kitowym szkłem na początek i jakimś dobrym w późniejszym terminie jak sobie przypomnę robienia zdjęć lustrem (no sporo lat minęło). Dla Vodafone - nie potrzebuję 10 mln pikseli, jak bym miał dołożyć kasę to wybrałbym D60 ale tylko dla systemu czyszczenia matrycy, ale i tak dzięki za podpowiedź. Pozdrowienia :-D
piotr_74
03-07-2008, 15:15
D60 i zapomnieć o D40... jeśli już to D40x
no to chyba za bardzo nie ma sensu. Ergonomia i wielkość podobna, największa różnica to matryca ale czy jest aż tak wielka różnica w jakości zdjęć pomiędzy 6 a 10 mln pixeli żeby płacić o prawie połowę ceny aparatu więcej? Lepiej chyba kupić sb 400 ...
Nie sposób się z tobą piotrze nie zgodzić.
no to chyba za bardzo nie ma sensu. Ergonomia i wielkość podobna, największa różnica to matryca ale czy jest aż tak wielka różnica w jakości zdjęć pomiędzy 6 a 10 mln pixeli żeby płacić o prawie połowę ceny aparatu więcej? Lepiej chyba kupić sb 400 ...
Zakładając, że D40 ma taką matrycę jak D50, a D40x taką jak D80, to różnica jest bardzo duża i nie mam tu na myśli ilości pixeli, a DR. DR to chyba najważniejszy parametr w tej całej zabawie.
monocoque
04-07-2008, 10:47
Z ostatnich zakupów mam następujące doświadczenia:
D40 vs D60 - zdecydowanie D40.
Dlaczego?
Przede wszystkim lepszy stosunek ceny. Osobiście zdjęcia formatu A4 są dla mnie wystarczające. 6 MPx zamiast 10 MPx przy tej samej wielkości matrycy = mniejsze szumy. (sample www.kenrockwell.com - polecam stronę, dużo wiedzy popartej rzeczywistą oceną a nie sponsorowanymi testami z nieba). Reszta z różnic to gadżeciarstwo (pseudo odkurzanie, live view etc). I tak dojdziesz sam do tego, że im mniej włączonej elektroniki podczas robienia zdjęć tym lepiej (patrz szumy).
Jest jeszcze jedna rzecz, o której sie nie mówi. Jeśli lubisz eksperymentować, bawić się ustawieniami etc, to licz się z tym, iż po ok 30 tys cykli korpus D60 trafi do serwisu. Generalnie sprzedawcy nie dzielą się informacjami odnośnie ilości "wracających" do nich D60, bo ich zadaniem jest sprzedawać a nie uświadamiać :)
Rozważany zestaw D40 + Sigma 18-50 2.8 EX HSM i całość zamykała się w kwocie 2600 pln.
Pamiętaj jednak, iż szkła z motorami są drogie a co do jakości w porównaniu z "klasyką" nie będę polemizować ;)
Jeśli jednak chcesz bawić się systemem Nikona i cieszyć się z takich szkieł jak 50 1,8 D za śmieszne pieniądze (nówka w sklepie 444 pln) to zdecydowanie na poczatek D80 + nikkor 18-70 DX 3,5/4,5 i zamykasz się w 1980+550 = 2530 pln
Pakiet nr 2 zrobi z Ciebie fotografa, pakiet nr 1 frustrata ;)
Witam.
Generalnie powiem tak..., jest tyle wątków / recenzji / opinii na ten temat, nie tylko tutaj, ale na google, że to się robi jakaś paranoja. Przecież otwierając taki temat za każdym razem "X" ludzi musi się podirytować i coś napisać. Jakby tą energię , którą ludzie regularnie od jakiegoś czasu tracą na odpowiadanie w takich wątkach przeznaczyć na budowanie autostrad to byśmy dawno irlandie mieli !:)
A co do aparatu, kup D60.
p.s. Pytanie do moderatorów i adminów. Może byście zebrali wszystkie VERSUSY (nie wliczając alienów i predatorów) i przykleili.
Po co zaśmiecać ? skoro i tak to jest. W tym przypadku "odgrzewanie starych klopsów" ma sens.
pozdrowienia.
monocoque
04-07-2008, 11:11
a D40x taką jak D80
A skąd takie info???? To produkty dla zupełnie różnych grup klientów !
D40x to aparat dla Pana / Pani , którzy wracając z zakupów weekendowych w supermarkecie nagle dostrzegają, że zostało im jeszcze trochę drobniaków w kieszeni a skoro zbliża się urlop..to może by kopić aparat.
dpreview.com
D80 Sensor size 23.6 x 15.8 mm
D40x Sensor size 23.7 x 15.6 mm
D200 Sensor size 23.6 x 15.8 mm
Jak już to D80 to "spadkobierca" D200, sensor Sony ICX493AQA, z tym, że w D80 wersja dwukanałowa a w D200 czterokanałowa.
avallardi
04-07-2008, 12:55
D40x to aparat dla Pana / Pani , którzy wracając z zakupów weekendowych w supermarkecie nagle dostrzegają, że zostało im jeszcze trochę drobniaków w kieszeni a skoro zbliża się urlop..to może by kopić aparat.
:lol: :lol: :lol:
Jestem świeżakiem na forum ale z tym stwierdzeniem się nie zgodzę niestety, posiadam d40x z kitem 18-55 AF-S, jestem z niego mega zadowolony, wszystko co prawda zależy od umiejętności, ale taki aparatem tez można dobre fotki robić
przykład fotki strzelonej tym aparatem
http://picasaweb.google.pl/marek.bialek/Temp/photo#5219113377193586658
avallardi
04-07-2008, 13:08
D40 vs D60 - zdecydowanie D40.
Generalnie sprzedawcy nie dzielą się informacjami odnośnie ilości "wracających" do nich D60, bo ich zadaniem jest sprzedawać a nie uświadamiać :)
No tak, bo D40 do nich nie wracają :lol: :lol: :lol:
Pakiet nr 2 zrobi z Ciebie fotografa, pakiet nr 1 frustrata ;)
:lol: :lol: :lol:
monocoque
04-07-2008, 13:41
Jestem świeżakiem na forum ale z tym stwierdzeniem się nie zgodzę niestety, posiadam d40x z kitem 18-55 AF-S, jestem z niego mega zadowolony
I masz oczywiście rację. Tak jak rację będzie miał ktoś kto powie, że nigdy nie kupi D40/40x/60
Dlaczego? Gdyż każdy ma swoje wymagania i predyspozycje.
Dla mnie kupowanie D40/40x/60 to wpadanie w ciągłe koszta, frustracja i niemożność założenia tanich i świetnych szkieł, gdyż nie będą współpracowały z 40/40x/60 w trybie AF. Mimo, iż jakość zdjęć może być podobna (D60/D80) to i tak mój wybór padnie na D80.
BTW spróbuj wyjść z D40-60 na plażę i swoim szkłem i porozmawiamy ... jak wrócisz odbierzesz sprzęt z serwisu:)
monocoque
04-07-2008, 13:42
No tak, bo D40 do nich nie wracają
No nie ... wcześniej trafiają do BOK i tam zostają wymienione na nowe ;)
Przeciez kolega margr napisal, ze juz dokonal wyboru, nie rozumiem po co dalej wypisujecie co lepsze, gorsze. Znow powstanie watek gigant pelen frustracji, klotni i obrazania sie, bo ktos nazwie D40/60 kastratem i stwierdzi, ze jedynie D80 i wyzej to sa dobre puszki :)
hesja, Erie, kronos28, Zbigniew, Czornyj, Jacek_Z, szymony, pebees do roboty ;)
avallardi
04-07-2008, 13:48
I masz oczywiście rację. Tak jak rację będzie miał ktoś kto powie, że nigdy nie kupi D40/40x/60
Tak jak rację będzie miał ktoś kto powie, że nigdy nie kupi D300, bo nie będzie się pierniczył z małą matrycą APS-C a niezbędnym minimum dla niego jest D700 lub D3.
Mimo, iż jakość zdjęć może być podobna (D60/D80) to i tak mój wybór padnie na D80.
BTW spróbuj wyjść z D40-60 na plażę i swoim szkłem i porozmawiamy ... jak wrócisz odbierzesz sprzęt z serwisu:)
Natomiast D80 na plaży z (trochę) lepszym szkłem (lub z tym samym - w końcu niektórzy mają zestawy D80 + 18-55mm) nic nie ruszy.
monocoque
04-07-2008, 13:50
Znow powstanie watek gigant pelen frustracji, klotni i obrazania sie
Eeee... wymiana doświadczeń przy zakupach przyda się "nowowschodzącym" w hobby bez dna.
Każdy kupuje co chce, jeśli chce się podzielić nabyta przy tym wiedzą etc to chyba jest to OK.
Kwestia obrażania itp to już bajka o kulturze osobistej i nie widzę niestety związku między sprawami.
A jedyną słuszną puszka był E2s , dzisiejsze puszki to raptem redbulliki ;)
Eeee... wymiana doświadczeń przy zakupach przyda się "nowowschodzącym" w hobby bez dna.
Ok, ale takich watkow bylo juz ze 4 i w kazdym te same teksty i porady, ilez mozna pisac w kolko to samo? Dobra juz nic nie pisze bo bedzie smietnik :)
A weź mnie to wyjaśnij niby czemu? Bo nie do końca rozumiem tę uwagę.
A weź mnie to wyjaśnij niby czemu? Bo nie do końca rozumiem tę uwagę.
chętnie posłucham rozwinięcia tego tematu, gdyż się niedługo wybieram właśnie na piaszczyste tereny co prawda biore jeszcze szkło 55-200
Tak żeby nie być gołosłownym - poniżej zdjęcie z plaży, mało tego jeszcze we mgle jak mleko dosłownie. Aha, było dość wietrznie i w powietrzu robiło się coś w rodzaju błotka z pyłu i mgły.
Trzy kropki w lewym górnym rogu to właśnie to błotko na filtrze UV (specjalnie dałem niepoprawioną wersję, jedyne co to zmniejszyłem). Nie zauważyłem, żebym po tej wyprawie musiał oddawać sprzęt do serwisu :|. Więc o co kaman?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://i107.photobucket.com/albums/m310/carl00s/DSC_3939NEF.jpg)
piotr_74
04-07-2008, 15:20
hmm trochę tego nierozumiem. Jestem amatorem ale czy D80 ma uszczelniany korpus?
Z D40 zwiedziłem niejedną już plażę, kawałek Turcji (Pamukkale, ruiny Side gdzie chodzisz ścieżkami z takiego sypkiego piachu, aparat był siwy a nie czarny jak wróciłem do hotelu), pożyczyłem szwagrowi do Egiptu (ale tylko z kitem :) ). No i muszę Cię rozczarować bo działa nadal i nic nie zgrzyta ani się nie zacina. Po Egipcie trochę piasku się wysypało ale matryca była czysta (bez wymiany szkieł).
No i bym zapomniał zdążyłem jeszcze zrobić kilka zdjęć kitem w łaźni tureckiej :) niestety chyba tylko 5 bo później obiektyw był już tak zaparowany że nic nie było widać przez wizjer :)
Frustracji mogą dostać:
- nowi użytkownicy tych aparatów jak przeczytają teksty na tym forum - poprostu tymi aparatami zdjęć zrobić się nie da, zdjęcia robią tylko D70/80 i wyżej no od biedy D50 :)
- osoby które chciały kupić jakby nie było lustrzankę D40 za 1200 zł. ale na tym forum doradzo im aby lepiej kupiły jakąś hybrydę lub dołożyły jeszcze raz tyle i kupily D80.
Ja też mam D40 z kitem i lampą SB400.Stać mnie było tylko na taki zestaw a najważniejsza była lampa bo teraz żaden kompakt mi nie podskoczy i to mnie bardzo cieszy.
monocoque
05-07-2008, 13:05
No i muszę Cię rozczarować bo działa nadal i nic nie zgrzyta ani się nie zacina.
A nie masz gdzieś napisu Lmited version? ;) A tak poważnie, to świetnie. Jesteś zatem przykładem użytkownika tego sprzętu i dzieląc się taką informacją dajesz przeciwwagę innym treściom.
Przedział cenowy aparatów z wątków D40-D80 to nie przedział cenowy sprzętu z półki d300 itp. Powtarzalność wykonania nie ma nic wspólnego z technologią stosowana z NASA. Wystarczy wziąć do ręki w sklepie 3 korpusy D60 z kitem i każdy z nich będzie miał inny luz na bagnecie. Odpowiedź jest prosta: nie ta cena, nie ta jakość, nie te materiały, nie ta fabryka etc. Trzeba mieć tylko świadomość
co za tę cenę można a co nie zawsze. Ty ze swoim D60 możesz widać więcej, niż inni, których znam.
BTW pomyśl o sponsoringu Nikona ;)
Frustracji mogą dostać:
- nowi użytkownicy tych aparatów jak przeczytają teksty na tym forum - poprostu tymi aparatami zdjęć zrobić się nie da, zdjęcia robią tylko D70/80 i wyżej no od biedy D50
Poniosło Cię, mnie takiej informacji nie udało się doczytać na tym forum.
- osoby które chciały kupić jakby nie było lustrzankę D40 za 1200 zł. ale na tym forum doradzo im aby lepiej kupiły jakąś hybrydę lub dołożyły jeszcze raz tyle i kupily D80.
Osoby, które tak doradzały są realistami, chcacymi dłużej bawić się w fotografię. Nie stać ich na kupowanie tanich rzeczy. W perspektywie czasu pieniądze jakie włożą w D80 będą znacznie mniejsze, niż pieniądze wkładane w D60/D40 w celu uzyskania takich samych/zbliżonych efektów.
Są tez inne głosy, np i mój gdzie doradzam zakup D40+kit zamiast D60+kit.
Reasumując każdy doradza jak potrafi i każdy z tego może wyciągnąć własne wnioski a czas pokaże czy na tym zyskał czy stracił. (pomijam zysk "doświadczenia fotograficznego" jakie i tak nabędzie)
Proponuję abyś przeczytał ten wątek za rok, półtora.
monocoque
05-07-2008, 13:19
żebym po tej wyprawie musiał oddawać sprzęt do serwisu
carl00s:
Podajesz za mało danych. Ile wykonałeś zdjęć, jak chroniłeś sprzęt (klik i za koszule, czy wisiał na pasku a ty zgrzytałeś zębami), czy sprzęt został zasypany etc.
Wszystko zależy od funkcji czasu.
Nie ma sprzętu w tym przedziale cenowym, który wygra z piaskiem w ekstremalnych warunkach - takie jest moje zdanie. Zostaw swój sprzęt na kilka godzin na piasku, na otwartej przestrzeni nie za parawanem i sprawdź.
Tego lata na plaży nawet mój nieuszczelniany kompakcik (konkurencyjnej firmy) też przetrwał i czego to dowodzi - za połowę ceny kup kompakta jest tak samo niezawodny? ;)
carl00s:
Podajesz za mało danych. Ile wykonałeś zdjęć, jak chroniłeś sprzęt (klik i za koszule, czy wisiał na pasku a ty zgrzytałeś zębami), czy sprzęt został zasypany etc.
Nie ma sprzętu w tym przedziale cenowym, który wygra z piaskiem w ekstremalnych warunkach - takie jest moje zdanie. Zostaw swój sprzęt na kilka godzin na piasku, na otwartej przestrzeni nie za parawanem i sprawdź.
Mialem sie juz nie oddzywac, ale troche mnie zdziwila Twoja wypowiedz. Nie rozumiem w ogole tego co napisales. Przeciez my mowimy o normalnym uzytkowaniu aparatu, a nie o jakis zdjeciach podczas burz piaskowych. Jak bedziesz robil zdjecia na Paryz Dakar to sobie kupisz uszczelniony d300 i juz. Daj spokoj z wystawianiem sprzetu na kilka godzin na piachu podczas silnego wiatru, to nie sa normalne warunki do fotografowania, po co takie rzeczy robic? Czlowiek robiacy zdjecia hobbystycznie cyka i chowa aparat do torby jak jest kijowa pogoda... tyle. Chyba, ze jestes reporterem, ktory na deszcze, grad, burze piaskowa musi ladowac foty, zeby uchwycic ladowanie helikoptera z Angelina Joly na pokladzie.
Nie szerz chlopie demagogii, bo D40/60/80 to aparaty amatorskie i nikt nie bedzie nimi godzinami fotografowal na deszczu albo piachu fruwajacym w powietrzu. I nie wywyzszaj szczelnosci D80 nad D40/60 bo nie ma zadnych uszczelnien i tak samo latwo mozna go zalac, zasypac.
avallardi
05-07-2008, 13:45
Wystarczy wziąć do ręki w sklepie 3 korpusy D60 z kitem i każdy z nich będzie miał inny luz na bagnecie. Odpowiedź jest prosta: nie ta cena, nie ta jakość, nie te materiały, nie ta fabryka etc. Trzeba mieć tylko świadomość
co za tę cenę można a co nie zawsze.
Często badasz po sklepach większe ilości D60? A sprawdzałeś D80 pod tym kątem?
Ty ze swoim D60 możesz widać więcej, niż inni, których znam.
Rozwiń temat.
carl00s:
No popatrz, a tu nie wnikałeś w szczegóły:
Mimo, iż jakość zdjęć może być podobna (D60/D80) to i tak mój wybór padnie na D80.
Wyjście na plażę z D40-D60 miało załatwić całą sprawę.
avallardi
05-07-2008, 13:47
Nie szerz chlopie demagogii, bo D40/60/80 to aparaty amatorskie i nikt nie bedzie nimi godzinami fotografowal na deszczu albo piachu fruwajacym w powietrzu. I nie wywyzszaj szczelnosci D80 nad D40/60 bo nie ma zadnych uszczelnien i tak samo latwo mozna go zalac, zasypac.
Otóż to!
Dodam tylko, ze z tym: 'tak samo latwo mozna go zalac, zasypac.', to "latwo" powinno byc wlasnie w cudzyslowie, bo wcale nie jest tak prosto zrobic ziazia tym aparatom. Ja ostatnio fotografowalem na deszczu i nic sie nie dzialo, ale wiadomo, ze jakby to byla ulewa to pewnie sprawa by sie miala inaczej :D
A
Przedział cenowy aparatów z wątków D40-D80 to nie przedział cenowy sprzętu z półki d300 itp. Powtarzalność wykonania nie ma nic wspólnego z technologią stosowana z NASA. Wystarczy wziąć do ręki w sklepie 3 korpusy D60 z kitem i każdy z nich będzie miał inny luz na bagnecie. Odpowiedź jest prosta: nie ta cena, nie ta jakość, nie te materiały, nie ta fabryka etc. Trzeba mieć tylko świadomość
co za tę cenę można a co nie zawsze. Ty ze swoim D60 możesz widać więcej, niż inni, których znam.
.
Chłopie - zastanowiłeś się co ty piszesz wogóle? czyli że do produkcji d300 nikon używa wtryskarek, maszyn CNC, i laserowego wymiarowania, a d40 i reszta jest ciosana ręcznie przez sprytne dzieci z tajlandii? I wymiary się różnią? Czy jak? Bo no sorry, ale juz z punktu widzenia ekonomii to sie nie trzyma całości - a co dopiero z logicznego punktu widzenia.
To co napisałeś utwierdza mnie w jednym - nie masz pojęcia o czym mówisz. I tyle.
A z tym ekstremalnym piaskiem na plaży to po prostu pusty śmiech mnie ogarnął - zmieniasz chłopie pod wpływem krytyki własne zdanie (bo najpierw była plaża, a później ekstremalne piaski :| ) - czyli tak naprawdę nie wiesz o czym piszesz.
I nie, nie kryłem się specjalnie z aparatem, najpierw dyndał na pasku a pasek na szyji, a póżniej leżał na pokrowcu (nie w pokrowcu). I jedyne co musiałem zrobić, to wyczyścić obiektywy (tak, zmieniałem, kit a póżniej zenitar oraz exakta z podpisu, sigma 70-300 też nadziewałem, ale to było bez sensu, bo mgła była na zooma za gęsta).
Tak jak napisał kolega swider - nie szerz demagogii. Zajmij się lepiej robieniem zdjęć.
carl00s, czytając pierwsze zdanie twojego posta popłakałem się ze śmiechu <rotfl> ale nie sposób nie przyznać ci racji. Pod względem wykonania D40/D40x/60/ nie róznią się od D80 - tutaj nikt nie może zaprzeczyć, że Nikon zadbał o wykonanie. Ja na swoim D40 nie mam żadnych luzów i nie znam żadnego posiadacza D40/60, który z takimi by się borykał. Sam nie jedną piaszczystą okolicę zwiedziłem i do tej pory body serwisu dzięki Bogu nie widziało.
Forumowicze: jeśli już o jakimś sprzęcie się wypowiadacie, to najpierw przynajmniej zróbcie nim parę fotek. Nie sztuka powiedzieć D40 jest do d*** jeśli widziało się go tylko w gablocie w MM.
carl00s, czytając pierwsze zdanie twojego posta popłakałem się ze śmiechu <rotfl> ale nie sposób nie przyznać ci racji. Pod względem wykonania D40/D40x/60/ nie róznią się od D80 - tutaj nikt nie może zaprzeczyć, że Nikon zadbał o wykonanie. Ja na swoim D40 nie mam żadnych luzów i nie znam żadnego posiadacza D40/60, który z takimi by się borykał. Sam nie jedną piaszczystą okolicę zwiedziłem i do tej pory body serwisu dzięki Bogu nie widziało.
Forumowicze: jeśli już o jakimś sprzęcie się wypowiadacie, to najpierw przynajmniej zróbcie nim parę fotek. Nie sztuka powiedzieć D40 jest do d*** jeśli widziało się go tylko w gablocie w MM.
raz - nie oszczedzam siebie i nikogo innego w moich osadach - sorry, glupota to zawsze to samo - sam ostatnio twierdzilem ze moja 70-300 sigmy jest HSM.
Ale wracajac do faktu - no kurde, jak mozna....Ja rozumiemm jakis agent D3xx w lapie i sie madrzy. Spoko pewnie wie wiecej. A tu kolo co to nawet SIga nie ma, a mowi ze wogle D4xx, D6xx na plazy to juz serwis...
GDYBY NIE TO, ZE D200 UTONAL PO WYWROTCE JACHTU, nawet bym nie bral glosu w tej dyskusji....
raz - nie oszczedzam siebie i nikogo innego w moich osadach - sorry, glupota to zawsze to samo - sam ostatnio twierdzilem ze moja 70-300 sigmy jest HSM.
Spece z fotojoker też tak twierdzą... http://www.e-fotojoker.pl/product/obiektywy/sigma/obiektyw-sigma-70-300mm-f-4-5-6-apo-dg-hsm-macro-nikon-/
SlaWasII
06-07-2008, 13:02
Wystarczy wziąć do ręki w sklepie 3 korpusy D60 z kitem i każdy z nich będzie miał inny luz na bagnecie.
Ale miałem szczęście! Wziąłem pierwszy z brzegu i nie ma loozu! Nic a nic nie klekoce...
I tym optymistycznym akcentem zakonczmy "rzeczowa dyskusje". Dziwicie sie potem, ze nowi forumowicze zamiast szukac pytaja? Bo jak wpisza w wyszukiwarce zapytanie, czy lepiej kupic D60 czy D40 uzyskaja odpowiedz, ze D80 trudniej zakopac na plazy.
avallardi
06-07-2008, 14:11
I tym optymistycznym akcentem zakonczmy "rzeczowa dyskusje". Dziwicie sie potem, ze nowi forumowicze zamiast szukac pytaja? Bo jak wpisza w wyszukiwarce zapytanie, czy lepiej kupic D60 czy D40 uzyskaja odpowiedz, ze D80 trudniej zakopac na plazy.
Dobre! :lol:
Dobrze gada, polejcie mu !!
Wystarczy wziąć do ręki w sklepie 3 korpusy D60 z kitem i każdy z nich będzie miał inny luz na bagnecie.
Idąc twoim tokiem rozumowania nie widzę powodów żeby z D80 miało być inaczej, skoro robią je ci sami ludzie w tych samych fabrykach
monocoque
06-07-2008, 20:41
Rozgorzała dyskusja i bardzo dobrze.
Odbijając zarzuty osób, które wmawiają mi coś czego nie ma w moich postach (choć to takie polskie i nie powinno chyba już dziwić :) ) odpowiadam klarownie i konkretnie:
NIGDZIE w moich postach w topicu nie ma wspomniane jakoby D80 był szczelniejszy od D60.
Wyższość D80 polega na ekonomii w funkcji czasu zakupów osprzętu (a w moim odczuciu również lepszym wykonaniu niż D60, ale może wymagam za wiele)
Temat szczelności został potraktowany przez każdego indywidualnie. Jeśłi koledzy pokazują foto tłumacząć, że byla zawierucha itp nie pisząc nic o czasie, ilości wykonywania ujeć, jak chronili sprzęt etc, to równie dobrze identyczne zdjęcie mogę zrobić kamerą otworkową i tez udowodnic jej szczelność :)
Zarzucam szczelność D60 z obiektywem kitowym.
Ten obiektyw nie ma uszczelnień, jego "zoomowanie" działa jak pompka, zdejmijcie i popatrzcie z tyłu co dzieje się przy ruszaniu pierścieniem. Niestety wszystko ma swoją cenę. Takie czasy, ekonomia rządzi, siła robocza tańsza już być nie może, oszczędzanie na materiałach i jakości to normalna rzecz. Należy tylko mieć tego świadomośc.
Kwestie luzów na bagnecie łatwo sprawdzić: wystarczy wejść do sklepu z gablotą, sprawdzić luzy korpusu D60 z kitem leżącego pod lampka w gablocie a później poprosić o korpus z szafy. W 3 przypadkach każdy korpus miał niestety inne luzy.
Powyższe doświadczenia są moją opinią i jeśli choć kilku przyszłych kupujących sprawdzi przez zakupem swoje D60 to będzie fajnie bo na coś ta dyskusja się przydała.
Zarzucam szczelność D60 z obiektywem kitowym.
Ten obiektyw nie ma uszczelnień, jego "zoomowanie" działa jak pompka, zdejmijcie i popatrzcie z tyłu co dzieje się przy ruszaniu pierścieniem. Niestety wszystko ma swoją cenę. Takie czasy, ekonomia rządzi, siła robocza tańsza już być nie może, oszczędzanie na materiałach i jakości to normalna rzecz. Należy tylko mieć tego świadomośc.
Chyba chodzi Ci o nieszczelnosc w swietle Twojej dalszej wypowiedzi?
Strasznie mnie drazni takie pierniczenie (bo to nie jest nic innego). Chlopie, zastanow sie, nie kazdego stac na uszczelniony korpus i do tego obiektyw np. 17-55, zeby nie zaciagal kurzu ani paprochow wiekszosc ludzi to sa A M A T O R Z Y, nie potrzebuja dzwigac takiego klocka. Myslisz, ze tylko 18-55 zaciaga babole? To samo jest np. z 18-70 i 70-300 VR.
Odbijając zarzuty osób, które wmawiają mi coś czego nie ma w moich postach (choć to takie polskie i nie powinno chyba już dziwić :) )
I kto to mowi? Osoba, ktora stwierdzila, ze jak sie wyjdzie na plaze z D60/40 to od razu serwis, a potem po trafnej riposcie forumowicza z dowodami w postaci zdjec juz wymysla, ze sprzet musi lezec na piachu przez kilka godzin najlepiej w burzy piaskowej... ech... Nie bede juz nic wiecej pisal bo szkoda slow...
ta dyskusja zaczyna przypominać seks przez jeansy. Niby fajnie, a jednak do niczego nie prowadzi.
Według mnie - temat jest do zamknięcia, ktoś kto będzie potrzebował odpowiedzi tutaj i tak jej nie znajdzie.
Dziękuję za uwagę, czytał Janusz Szydłowski.
Ja juz to napisalem 3 strony temu :twisted:
Przeciez kolega margr napisal, ze juz dokonal wyboru, nie rozumiem po co dalej wypisujecie co lepsze, gorsze. Znow powstanie watek gigant pelen frustracji, klotni i obrazania sie, bo ktos nazwie D40/60 kastratem i stwierdzi, ze jedynie D80 i wyzej to sa dobre puszki :)
hesja, Erie, kronos28, Zbigniew, Czornyj, Jacek_Z, szymony, pebees do roboty ;)
Niepotrzebnie wdalem sie w dyskusje :evil:
monocoque
07-07-2008, 22:40
Chlopie, zastanow sie, nie kazdego stac na uszczelniony korpus i do tego obiektyw np. 17-55, zeby nie zaciagal kurzu ani paprochow wiekszosc ludzi to sa A M A T O R Z Y,
Droga Babo (przez analogie chyba mi wolno tak sie odnieść, choć było to zabawne przyznam), amatorzy to raczej mało eleganckie określenie. W PLD D60+VR to koszt ok 1800pln. W USA zestaw nabędziesz za ok 630 USD (i mieszkańców tego kontynentu stać na weekendowy zakup takiego sprzętu i to jest grupa docelowa a i to niektórym forumowiczom trudno zrozumieć). Kłopot w tym, że podobni Tobie nie potraficie trzymać się tematu, a ten mówi o D40, D60 i gdzie nie gdzie D80.
Ale...
D80 + nikkor 18-70 DX 3,5/4,5 to 1980+550 = 2530 pln
Różnica wynosi 700 pln. W tej różnicy mamy szkło, które ma jakaś tam gumeczkę ale przede wszystkim nie zaciąga wszystkiego przez tubus do środka. I nie kosztuje 1500 pln. Są szkła i za 2000 pln bez uszczelnień ale co z tego - poruszamy się w kwotach D60/D40/D80, po co więc to bajdurzenie.
I kto to mowi? Osoba, ktora stwierdzila, ze jak sie wyjdzie na plaze z D60/40 to od razu serwis, a potem po trafnej riposcie forumowicza z dowodami
Ilość D60 powracających do serwisu jest zdecydowanie większa, niż D80 (wspomniane też przeze mnie kiepskie pokrętła etc) i tak już jest. Każdy ma swoje "dowody". Na pewno macie zaufanych sprzedawców, u których zmieniacie sprzęt, wystarczy zapytać.
Niepotrzebnie wdalem sie w dyskusje
Niepotrzebnie dałeś się ponieść emocjom i zatraciłeś całość.
Pozdrawiam klub wzajemnej adoracji ;) i dziękuję za dyskusję
avallardi
07-07-2008, 23:36
Droga Babo (przez analogie chyba mi wolno tak sie odnieść, choć było to zabawne przyznam), amatorzy to raczej mało eleganckie określenie. W PLD D60+VR to koszt ok 1800pln. W USA zestaw nabędziesz za ok 630 USD (i mieszkańców tego kontynentu stać na weekendowy zakup takiego sprzętu i to jest grupa docelowa a i to niektórym forumowiczom trudno zrozumieć). Kłopot w tym, że podobni Tobie nie potraficie trzymać się tematu, a ten mówi o D40, D60 i gdzie nie gdzie D80.
Niezłe elaboraty argumentacyjne tworzysz...
Ilość D60 powracających do serwisu jest zdecydowanie większa, niż D80 (wspomniane też przeze mnie kiepskie pokrętła etc) i tak już jest. Każdy ma swoje "dowody". Na pewno macie zaufanych sprzedawców, u których zmieniacie sprzęt, wystarczy zapytać.
Monitorujesz to jakoś? Czy robią to Twoi zaufani sprzedawcy? A może serwis składa Ci szczegółowe sprawozdania.
Znów po wielkopańsku nam dokopałeś. Chyba powinniśmy się poczuć mniejsi.
Ale...
D80 + nikkor 18-70 DX 3,5/4,5 to 1980+550 = 2530 pln
Różnica wynosi 700 pln. W tej różnicy mamy szkło, które ma jakaś tam gumeczkę ale przede wszystkim nie zaciąga wszystkiego przez tubus do środka. I nie kosztuje 1500 pln. Są szkła i za 2000 pln bez uszczelnień ale co z tego - poruszamy się w kwotach D60/D40/D80, po co więc to bajdurzenie.
Niepotrzebnie dałeś się ponieść emocjom i zatraciłeś całość.
hehehe uśmiałem się. OK. Zacznijmy od tego, że na początku twierdziłeś, że d40/60 na plaży to od ręki serwis. Tak?
Dalej twierdziłeś, że d80 to juz nie serwis, no chyba ze w ekstremalnych sytuacjach. Teraz z kolei twierdzisz o wyższości szkła jakiegośtam nad całą resztą.
Co będzie dalej? Aż strach pomyśleć...
Aha - zarzucałeś mi zbyt mało danych po tym jak udowodniłem Ci moim zdjęciem Twój brak wiedzy w temacie.
Sam wywołujesz tę lawinę krytyki, więc postanowiłem Cie pogrążyć.
Twierdzisz, że Nikon otrzymuje dużo zwrotów modelu D60.
Poproszę zatem o konkretne, konkretne statystyki na temat awaryjności D60, zwrotów, reklamacji bezpośrednio w NP oraz w 4 powiedzmy tych najwiekszych sieciach marketów RTV. Pełne dane poproszę, powiedzmy od stycznia 2007 do dnia dzisiejszego.
Aha - najlepiej uwierzytelnione przez NP.
Pozdrawiam.
A ja bym ci polecil d60 + ten kit i te tele z vr, ja posiadam taki zestaw i jest spoko i kupilem na agito za 2159pln, a teraz moze i juz taniej jest, wiec sprawdz.
Niech jakis moderator cos zrobi z tym watkiem... please...
Hehe, kolejny śmiechowy wątek.
Gdzie dwóch Polaków tam trzy zdania a i po gębach pewnie sobie dadzą... ;)
Róbcie ludzie zdjęcia a nie głupoty.
P.S. Wszystko jedno czym, byle były coraz lepsze.
Pozdrawiam
piotr_74
08-07-2008, 18:22
Niech jakis moderator cos zrobi z tym watkiem... please...
to po kiego tu zaglądasz? :) daj się ludziom wygadać. Jak mnie jakiś temat nie interesuje to wcale nie znaczy że inni nie będą zainteresowani.
SlaWasII
08-07-2008, 19:30
Poproszę zatem o konkretne, konkretne statystyki na temat awaryjności D60, zwrotów, reklamacji bezpośrednio w NP oraz w 4 powiedzmy tych najwiekszych sieciach marketów RTV.
Też jestem ciekaw tych danych. Kolega monocoque chyba przegiął.
I proszę nie zamykać wątku bo zaczęły się ciekawe wypowiedzi... statystyki awaryjności D60... no, no... umieram z ciekawości.
Witam wszystkich
Jestem nowym uzytkownikiem tego forum i postanowilem poszukac informacji na temat dokonanego przeze mnie zakupu.
Czytajac ten watek w polowie zgubilem sie w jego tresci....
Dobrze ze nie trafilem tutaj przed dokonaniem wyboru bo na pewno bym go nie dokonal.....
Ja osobiscie takze zastanawialem sie na wyborem pomiedzy d40x/d60..
Wybralem d60 + kit z racji takiej ze ma wieksze body o czym tutaj nawet nikt nie wspomnial a co takze jest wazne przy wyborze tego typu sprzetu.
Nie kazdy ma raczke jak dzieciak z liceum i D40 jest troche za male jak dla mnie (kompakt juz mam) :)
Co do specyfkacji technicznych nie bede sie wypowiadal bo LAIK jestem ...
Co do plazy to kolega sie duuuuuzo myli z ta wizyta w serwisie.
Robilem zdjecia przy wietrze na plazy i jakos nawet nie musialem czyscic sprzetu ani nic z nim robic.
Jesli masz ochote klasc sprzet na kilka godzin na plazy to gratuluje madrosci (tutaj nie trzeba byc specjalista zeby ocenic ze cos moze sie wydarzyc).
Co do luzow to tez jakos specjalnie nie zaobserwowalem tego zjawiska w swoim sprzecie i moj brak takze, a zajmuje sie fotografia troche dluzej niz ja mam o tym pojecie :)
Napisz lepiej ze Twoj sprzet jest NAJ a cala reszta to SZAJS i bedzie po problemie....
Witam wszystkich
Czesc :)
Witam wszystkichCzytajac ten watek w polowie zgubilem sie w jego tresci....
Dobrze ze nie trafilem tutaj przed dokonaniem wyboru bo na pewno bym go nie dokonal.....
Dziwisz sie? Takich watkow jest juz kilka, tworzenie kolejnych sprzyja pojawieniu sie jakis dziwnych teorii co wywoluje dyskusje prowadzaca do nikad.
Napisz lepiej ze Twoj sprzet jest NAJ a cala reszta to SZAJS i bedzie po problemie....
Prosze, bez takich tekstow bo znow sie burza rozpeta...
avallardi
10-07-2008, 23:09
Ja osobiscie takze zastanawialem sie na wyborem pomiedzy d40x/d60..
Wybralem d60 + kit z racji takiej ze ma wieksze body o czym tutaj nawet nikt nie wspomnial a co takze jest wazne przy wyborze tego typu sprzetu.
Nie kazdy ma raczke jak dzieciak z liceum i D40 jest troche za male jak dla mnie (kompakt juz mam) :)
Co do specyfkacji technicznych nie bede sie wypowiadal bo LAIK jestem ...
Coś mi się zdaje, że D40 to chyba nie widziałeś i nie trzymałeś w ręku.
Korpusy D40, D40x i D60 są identyczne - co do milimetra!
Chyba, że jednak kupiłeś D80 ;)
Nooo... teraz sprawdzilem i faktycznie sa identyczne. Ale moze chodzi o ergonomie uchwytu (choc to troche naciagane)? Nie trzymalem D60 w lapach wiec nie wiem jak to jest w tym modelu, ale D40 faktyczie malawy...
Ale kurde
To juz nieprawda. Moze Ci sie pomylilo z jakims Olympusem 420 czy cos?
piotr_74
11-07-2008, 00:26
Wymiary:
D40 126 x 96 x 64
D40X 126 x 96 x 64
D60 126 x 96 x 64
i oczywiście chwyt jest taki sam, chyba że nazwa D60 sugeruje że trzymasz coś większego :D
nonnatus
11-07-2008, 00:36
jeśli masz wybór między D40x a D60 to wybierz D80, albo przynajmniej D70s, no albo D50.:mrgreen:
avallardi
11-07-2008, 00:59
jeśli masz wybór między D40x a D60 to wybierz D80, albo przynajmniej D70s, no albo D50.:mrgreen:
Otóż to! D40x jest prawie najniższy w linii (tuż po D40). Dalej: D50->D70s->D80. Kolejny sprzęt to D60 - wyższa szkoła jazdy! :lol:. A po nim to już tylko D200, D300, D700 i D3. :lol::lol::lol::lol::lol::lol:
pamietaj tylko, ze D60 mozna zakopac w piasku bo ma nieszczelny obiektyw i luzy na bagnecie, bo nie jest wykonywany technologia z NASA. Natomiast D80 jest trudniej zakopac, bo ma takie same szkla jak d60 i malo tego, tez nie jest robiony technologia z NASA :P :D :D :D :D
A juz tak na powaznie - D60 to dobry wybor, i nie boj sie straszenia, ze szkiel nie ma, ze wiertarki nie ma, ze maly, ze bida a zdjecia to tylko D700 robi.
Rodzina szkiel AF-S sie rozrasta, Sigma wprowadza coraz wiecej HSM (czy mi sie zdaje czy wyszla 50mm f1.4 HSM?), nawet tamron cos kombinuje z silnikami.
No i ostatecznie - aparat to tylko srodek do celu - bo to Ty robisz zdjecia.
Teraz jeszcze jakiegos wiekszego zooma (55-200 nikkora albo 70-300 sigme z silnikiem) i jedziesz z koksem.
nonnatus
11-07-2008, 20:11
Carl00s - wiesz dlaczego kupiłem D300? bo jak mam skopane zdjęcie, to wiem że to moja wina a nie aparatu...
to prawda, że aparat to tylko środek do celu...
maluchem też nad morze ze śląska dojedziesz, ale... komfort będzie średni, więc Twoja argumentacja też jest średnia... są po prostu lepsze i słabsze aparaty (co nie znaczy, że aparatem słabszym nie można zrobić dobrych fot), ale komfort pracy, możlwości, łatwość, przewidywalność i dostepność funkcji jest nie bez znaczenia...
pzdr.
Carl00s - wiesz dlaczego kupiłem D300? bo jak mam skopane zdjęcie, to wiem że to moja wina a nie aparatu...
to prawda, że aparat to tylko środek do celu...
maluchem też nad morze ze śląska dojedziesz, ale... komfort będzie średni, więc Twoja argumentacja też jest średnia... są po prostu lepsze i słabsze aparaty (co nie znaczy, że aparatem słabszym nie można zrobić dobrych fot), ale komfort pracy, możlwości, łatwość, przewidywalność i dostepność funkcji jest nie bez znaczenia...
pzdr.
Jasna dupa chlopie. Owszem, masz racje, owszem, D300 to inna wogole galaktyka. ALE! Watek brzmi - D40 czy D60 tak? Wiec nie porownuj tego do D300 bo to się mija z celem. Rozpatrujemy tu aparaciki bądź co bądź budżetowy... Ale jednak lustro no i juz. Więc śmiem twierdzić, iż w świetle tego wątku, to Twoja argumentacja jest średnia, bo jak nie masz na nic innego, a z malucha zrezygnujesz, to masz wyjazd palcem po mapie z tego slaska nad morze. Malo tego, wychodze z zalozenia, ze D40 czy D60 wcale nie sa kiepskie pod wzgledem komfortu pracy, moze brak niektorych funkcji ogranicza pewne mozliwosci. Ale za to daje radoche z robienia za niewielkie pieniadze zdjec jednak lustrzanka. Proste jak budowa cepa.
nonnatus
11-07-2008, 20:35
Carl00s..., czy ja napisałem że koleś ma kupić D300? czytaj no ze zrozumieniem.:)
napisałem tylko, że dlatego właśnie kupiłem D300, bo ma lepsze możliwości...
tak jak D80 od D50, a D200 od D80. ot tyle.
nie wkładaj mi w usta słów których nie wypowiedziałem.
dobrze, żeby Autor wątku miał tego świadomość, że to nie tylko ilość pikseli...
rozumiem że Twój wybór D60 był świadomy i przemyslany.
że świadmomie zdecydowałeś się na D60 zamiast np. D80... i okij. Twoja sprawa, ale
nie odmawiaj innym prawa i sensu wypowiedzi o innych rozwiązaniach.
napisałem mu żeby zamiast D60 wziął D80. Uważasz, że źle mu doradzam?
proste jak budowa miski (tekst to od sailora chyba, chyba...)
pzdr.
"budowa miski" - dobre! :D.
Ależ nie mialem zamiaru wciskac niczego w Twoje usta ;). Po prostu wychodze z zalozenia, ze nie ma sensu mieszac w glowach aparatami w watku ktory jednoznacznie okresla typ.
I - sam mialem D200 (RIP) co nie zmienia faktu ze D60 jest OK :D
avallardi
11-07-2008, 20:58
Nieźle brzmi! :mrgreen:
Nie wpadłbym na to mając te same szkła (z wbudowanym silnikiem, bo tylko takimi w systemie Nikona jestem zainteresowany) podpięte D60 i D300.