Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Trudno, jak wszyscy, to... Też poletko.
Witam -
i od razu o zdanie pytam... Co prawda wiem, że straszliwie ryzykuję, ale oddaję takie poletko, bo nie chcę psuć zabawy. Jakoś strasznie dużo poletek ostatnio spłynęło na forum...
Bedzie?
http://img387.imageshack.us/img387/8894/drzewomalezu7.jpg
Piotr_ek
01-07-2008, 14:12
Czemu zdecydowałeś się na taki zafarb ?
Nie wiem jak inni - ale mój wzrok bardziej koncentruje się na tym co jest w tle niżeli na samym drzewie... mówię jednocześnie, że urzekło mnie w tym zdjęciu GO...
Bedzie?
Bracie - daje radę... ciekawe bo inne niż wszystkie poletka, pierwszy plan kadru jaki i tło - bardzo dobrze zagospodarowane :)
fajnie wyglada to w formie panoramki:)
no to mamy prawdziwy urodzaj poletkowych fotek:)
Będą się czepiać o kolorystykę, ale... kogo to obchodzi ;P
To są może okolice Krakowa? Coś mi miejsce się znajome wydaje...
Tonacja, tonacją ale to cięcie góry kadru nie podchodzi mi osobiście..
Czemu zdecydowałeś się na taki zafarb ?
Bo lubię. :)
I nie, to nie są okolice Krakowa.
Eeee... Ja jestem na nie. Po pierwsze to nie jest poletko tylko drzewo na fragmencie poletka, po drugie zielony zafarb jest brzydki jak cholera (przynajmniej ten odcień. I jeszcze ta ramka zielona...), po trzecie za mocno ucięte z góry - korona niemal dotyka brzegu kadru.
To na bank jest jakiś eksperyment socjologiczny tak? ;]
(...)
To na bank jest jakiś eksperyment socjologiczny tak? ;]
Ja się boję pisać, bo okaże się, że to pole to w zimie było robione a drzewo to tak naprawdę, dajmy na to - żyrafa.
;)
Od razu rozbolały mnie wszystkie zęby, poczułem smród środków antyseptycznych i usłyszałem złowieszczy wizg wiertła - mimo wszystkich swych zalet jest to istna dekoracja gabinetu dentystycznego.
borregaard
01-07-2008, 15:53
Nieeee,wsio się pogubiło i tylko wrażenie światła zostało,chociaż reszta tą paskudną zielenią malachitową zgaszona.
Pzdr
Andrzej
Nieee, najwyraźniej chodzimy do innych dentystów. :) U mojego są jasne pastelowe obrazki, bez żadnych ponurych i monokololorych.
Nie, to nie eksperyment*, po prostu zdjęcie pokazałem. Podoba mi się zresztą coraz bardziej, żałuję tylko, że tak mało zieleni dałem. Teraz widzę, że powinienm dać mocniejszą. Ptrzy kadrowaniu będę się upierał - mam takie ciaśniejsze, i to ciaśniejsze wcale nie jest lepsze. :)
Chyba rzucę na papier.
~~~~~~~~~~~~
*eksperymenty daję w dziale obróbka, albo coś takiego. Tu normalne zdjęcie krajobrazu.
Mnie osobiscie szkoda koloru, bo pewnie byl zaj...ajajaj.
Gorne ciecie wolalbym deko wyzej, lecz zdaje sobie sprawe, iz mogl sie tam znajdowac jakis syfek z matrixa.
Slup po lewej, czy co tam jest (kikut taki), bym wychlastal. Przeciez nic nie wnosi.
Zafarb w moim odczuciu ma kolor gumy do zucia o smaku aromatu o zapachu syntetycznej miety, jednak nijak sie do niego nie odnosze. Szanuje zamysl autora, tym bardziej, ze stac go na celowe dzialania.
Podoba mi sie dwuplaszczyznowe, wieloplanowe tlo.
Ogolnie odbieram pozytywnie.
Drzewo dobrze wkomponowane. Umieszczone blizej srodka kadru (horyzontalnie) zabiloby dalsze plany. Tak jest optymalnie.
Pozdrawiam autora ;)
No właśnie kolory wcale nie były zaj aj aj... :) Były takie, jak wszędzie indziej, gdzie słońce wypaliło w dolinie trawy, a na zboczach rosną lasy: było dość mdle i nijako. Poza tym te góry są bardzo daleko, więc są całe w niebieskiej mgiełce, a uprawy na tym polu były w postaci malutkich, rachitycznych roślinek...
Nie nie, zdecydowanie bardziej mi się podoba taka brudna zieleń. Ma wyraz, w przeciwieństwie do mdłych kolorków.
I dziękuję, bo też uważam, że to drzewo stoi optymalnie, ani niżej, ani wyżej. Powyżej nie było żadnej plamki, ani nic podobnego. Było takie samo zbocze jak z lewej i prawej. Tak skadrowane jest - uważam - dobrze. Lubię takie płaskie kadry.
W takim razie juz koloru nie zaluje ;)
Tez mi sie poziome kadry podobaja, bo to u ludziowatych, ze wzgledu na sposob rozmieszczenia oczodolow, naturalne, co nie oznacza od razu jakiejs ogromnej awersji do pionow.
borregaard
01-07-2008, 18:15
W takim razie juz koloru nie zaluje :wink:
Zawsze żałuję,oczywiście nie takiego jak tu...:mrgreen:,więc dobrze byłoby zobaczyć, nawet "ułomny" pod tym względem,pierwowzór..:-D
Pzdr
Andrzej
autograf
01-07-2008, 18:29
Nie chcę Cię Bombel urazić czy cuś.
Do mnie nie przemawia to zdjęcie. Nie podoba mi się poprostu.
Nawet jak kadr jest doskonały, nie możemy go w końcu oceniać oddzielnie, prawda?
To moje skromne zdanie.
Andrzej, "bo to takie BW w kolorze..." ;)
No toś się Piotr_ek wyrwał przed szereg. :) A było poczekać co sądzą starsi koledzy? Dalej uważasz, że bedzie?
Koledzy - przekonaliście mnie. Rzucam na papier, zdecydowanie.
Ale nie tylko. Idąc za ciosem, chcę Wam przedstawić widok nieco ponury (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=63942) i proszę, napiszcie tam coś, co sądzicie. Uprzedzam, będzie jeszcze bardziej. :)
Takie ~~~ jakby to powiedzieć, podoba się ale szkoda, że nie ma pod drzewkiem trochę wody, woda ma wiecej głębi niż zielsko na polu, i szkoda że nie ma więcej chłodnego rześkiego świeżego powietrza nad drzewkiem bo się drzewko prawie zawiesza się na ramce (w przeciwieństwie do tego co dzieje się pod nim). No i w całości czuje się upał i suchość letniego dnia co zniechęca. Trochę jest jak wspomnienie z kolonijnej wycieczki, przez najbliższe dwie godziny się nie napijesz, bo do wiosek daleko.
No dobra dobra to były żarty a tak poważnie to osobiście faktycznie jakbym spojrzał i porównał to jest lepsze niż następne. Ale powietrza nad drzewkiem myślę jednak trochę brak.
Mieszane uczucia - troche chyba przekombinowane, zdjęcie w drugim wątku o wiele lepsze.
Podoba mi się, trzeba się chwilę zatrzymać i to właśnie jest dobre :). Drzewo jak wielka lokata czupryna i ta mglista jasność. Fajne.
Nim, mozna sie z toba nie zgadzac, ale zaj... opowiedziales swoja historyjke. Uwielbiam tak subtelna szczerosc. Pozdro ;)
szkoda, że nie ma pod drzewkiem trochę wody, woda ma wiecej głębi niż zielsko na polu, i szkoda że nie ma więcej chłodnego rześkiego świeżego powietrza nad drzewkiem
Witaj Nim - szkoda, że nie ma wody, i tak dalej - ale nikt nie obiecywał, że będzie żeśko, głęboko i wilgotno. To tylko Ty tak pomyślałeś widząc pewnie to inne drzewo nad wodą... :)
Tu wcale nie miało być jeziorowo i nadwodnie, tu miało być upalnie, ze stojącym powietrzem w spalonej południowym słońcem dolinie. I tak jest, mam nadzieję. I słusznie zauważyłeś, że jedyny cień w promieniu sześciu kilometrów jest pod tym drzwem.
Liczę, że nie uważasz tego za wadę tego obrazka.
No skąd, to że widać atmosferę to super zaleta. Bo to jest kurcze magia żeby w chłodnym kolorze zieleni widać było że jest sucho i upalnie. Dla żartu rzuciłem to z woda jako nawiązanie do następnej prezentowanej przez Ciebie ramki. Myślę, że to że jedno podoba się ludziom bardzo a drugie jeszcze bardziej wynika ze wspomnień, które każda z tych fotek wywołuje. Zgodnie ze wspomnieniami mierzona jest sympatia do zdjęć i ochota na ich oglądanie.
No to drugie drzewo (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=63942) znacznie więcej do mnie przemawiało. To do mnie nie trafia.
To znaczy scena ciekawa, dobra kompozycja i tematyka, ale wykonanie techniczne na zdecydowane nie. Nie trafia do mnie faktura drzewa, nie trafia kolorystyka. Domyślam się że photoshop to 99% tej pracy, ale tym razem technika obróbki nie jest taka jakiej szukam. Za jasna, za jaskrawa, zbyt kłująca w oczy.
Jeszcze dodam taki drobiazg - za mało przestrzeni u góry i za dużo u dołu. Drzewo się podpiera sufitem za bardzo, podczas gdy na dole miejsce jest raczej zbędne.