Zobacz pełną wersję : Lenovo N300 N100
mam taki problem z moja matrycą (panoramiczna 15.4') że nie wiem jak dobierac na niej barwy, kolory wychodza dość blado lub dość ciemno :/ nie potrafie sobie z tym poradzić a mozliwosci zintegrowanej grafiki są załosne :(. Nie wiem jak obrabiać zdjęcia aby kolory były akceptowalne na kazdym innym komputerze lub na wydruku, wysyłająć je do znajomych słysze że są OK, ale mimo wszystko wydaje mi się że cos jest nie tak. Uzywam Raw Therapy.
Jakas pomoc ??
charmside
01-07-2008, 13:35
Matryca laptopa raczej do obrobki zdjec sie nie nadaje. Albo ja poznasz i sie przyzwyczaisz do jej klamstw, albo kupisz zewnetrzny monitor z lepsza martyca czyli CTR lub jakies LCD Eizo i zobaczysz co to wlasciwy obraz. Wiele o tym juz bylo, uzyj szukajki.
Pozwolę sobie zacytować samego siebie, co dopiero ktoś miał podobny problem:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=63801
Sensowne rozwiązanie jest praktycznie jedno - kupić zewnętrzny monitor
spoko, ale niesety mnie na to nie stać:( przynajmniej na ta chwile. wiem że nie ma ogolników w tej dziedzinie ale może jest jakaś recepta żeby znaleźć "złoty środek" w poszukiwaniu koloru....
W chwili obecnej większość przeciętnych monitorów LCD ma gamut zbliżony do przestrzeni sRGB, a ich gradacja lepiej lub gorzej odpowiada krzywej gamma 2.2
W przypadku laptopa problem jest taki, że po pierwsze - jego gradacja jest jak sen wariata, po drugie - matryca fizycznie często jest niezdolna do zreprodukowania przestrzeni sRGB. Korygowanie tego stanu rzeczy z jednej strony sytuację poprawia, z drugiej pogarsza. W dodatku te panele mają zawężoną, 6-o bitową paletę, która jeszcze bardziej zawęża nam możliwość jakiegokolwiek manewru.
Ogólnie - bo znowu zaczynam bredzić - z gówna bata nie ukręci. Jeśli laptop wyświetla źle, to będzie źle - możliwości regulacji są niewielkie, można próbować go oprofilować kolorymetrem, ale na cud nie ma sensu liczyć.
Polsar74
01-07-2008, 23:51
W chwili obecnej większość przeciętnych monitorów LCD ma gamut zbliżony do przestrzeni sRGB, a ich gradacja lepiej lub gorzej odpowiada krzywej gamma 2.2
gdzie szukać informacji o spełnianiu bądź nie, tych parametrów przez monitor LCD ?
gdzie szukać informacji o spełnianiu bądź nie, tych parametrów przez monitor LCD ?
Masz w podpiętych na talerzu.
Praktycznie rzecz biorąc - nigdzie. Na notebookcheck.pl można zobaczyć wyniki kalibracji z profilera Eye One Match.
Polsar74
02-07-2008, 00:18
Praktycznie rzecz biorąc - nigdzie.
no to kicha jednym słowem :-(
kolega ostatnio wydał prawie 2500 pln na monitorek Eizo z PVA i .... od razu odniósł go do reklamacji. Powód : nierównomierne wyświetlanie czerni (ewidentnie widać było jakieś elementy podświetlające).
Oj dużo wody w Wiśle upłynie nim nam te nowe technologie podejdą w 100 %
pzdrw
Paweł
neisety, zrobiłem wczoraj kilka fotek, obrobiłem ja na swoim lapie, wysłałem do zainteresowanych kolegów, u mnie wygladały spoko (jasność i kolor) u nich niestety zdecydowanie za ciemno :(