Zobacz pełną wersję : Nowy soft do D3
Wersja 2.00
http://nikoneurope-pl.custhelp.com/cgi-bin/nikoneurope_pl.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=25229&p_created=1214316810&p_sid=W*DuRE7j&p_accessibility=&p_lva=&p_sp=cF9zcmNoPTEmcF9zb3J0X2J5PSZwX2dyaWRzb3J0PSZwX 3Jvd19jbnQ9MzUmcF9wcm9kcz0xOSZwX2NhdHM9NjQ4JnBfcHY 9MS4xOSZwX2N2PTEuNjQ4JnBfc2VhcmNoX3R5cGU9YW5zd2Vyc y5zZWFyY2hfbmwmcF9wYWdlPTE*&p_li=&p_topview=1
Kogo to interesuje, teraz jest D700, SB900 i L4 czy coś.. ;-)
Nie każdego rajcują takie kastraty jak D700. :-D
:D, nie kazdy ma kase na nie-kastrata :D
A masz w tej twojej rząchowiźnie wbudowany fleszyk? No masz fleszyk?
Ty tez nie masz ;-). A ja mam :mrgreen:
Kochany. Jaki fleszyk? Ty lepiej zobacz jaki badziewny był ten poprzedni soft do D3. Lista poprawek się na jednej stronie nie mieści, a oni napisali, że to tylko najwazniejsze są. :-D
A marchewkę? marchewkę kupiłeś ? :)
Pebeesa pytaj. Ja nie muszę. :evil:
A strzepywaczkę wibratorową masz...? ;)
Niedzwiedz
01-07-2008, 12:11
git po ostatniej aktualizacji musialem zdjac korekte ze 135 DC ;) ciekawe co teraz hehe :)
ale w sumie fajnie :)
Sie nabijasz z fleszyka a ja przyznam bez bicia ze czasem uzywam...
Sie nabijasz z fleszyka a ja przyznam bez bicia ze czasem uzywam...
Toć Czornyj się właśnie z Jacka nabija, że nie ma ;)
No cóż - jeden chce mieć fleszyk, drugi niekoniecznie. Bjorn Roslett w swoich puszkach szczelnie zakleja je klejem dwuskładnikowym :lol:
No cóż - jeden chce mieć fleszyk, drugi niekoniecznie. Bjorn Roslett w swoich puszkach szczelnie zakleja je klejem dwuskładnikowym :lol:
Widocznie nie ma zaufania do swej silnej woli :)
Ciekawa zagrywka nikona :) się odgrażali i jest a plotki się sprawdziły ;) Swoją drogą jestem ciekaw czy D3 jeszcze bardziej poleci w dół. W ciagu ostatnich dwóch miesiecy polecial 1500 w dół. Czy nikon nie podcina sobie galezi? Albo uwaza ze zdobedzie tym rynek i chyba ma racje. Super tanie D300 ( 4500 tys. ), swietny D700 FX za 8500 tys ( W polsce napewno z tysiac drozej ) ostro :)
Pozdrawiam,
AMI
...Ciekawa zagrywka nikona :) ...
Układa się w logiczną całość. Teraz D300 za ok. 4500, D700 za ok. 8500, a D3 za ok. 12500. Zapewne niedługo te 500 z końca cen też spadną. A dojdzie jeszcze wyższy model. I będzie ładna drabinka cenowa.
a D3 za ok. 12500Przestancie mi juz to Q przypominac! :[
Przestancie mi juz to Q przypominac! :[
Nie tylko Ty Stig cierpisz...
Nie tylko Ty Stig cierpisz...Ale ja podwojnie! ;(
Ale s... to pies. Jeden zestaw juz na siebie zarobil.
Wiem, wiem... Nie ma juz co ryczec nad rozlanym mlekiem. Lepiej, ze juz pol roku pracuja, niz bym mial przez ten caly czas tylko o nich rozmyslac. ;)
Przestancie mi juz to Q przypominac! :[
No tak ale w Listopadzie 2007 D3 kosztowało 15 000PLN. W lipcu 2008 niech nawet kosztuje 12 500. Czyli różnica jest 2 500PLN. Nie mówcie mi proszę, że przez 7 miesięcy pracując na profesjonalnym body nie zarobiliście już kwoty X + 2 500PLN na amortyzację.
Chyba jak ktoś kupuje taki sprzęt to:
1. nim zarabia (choć częściowo) więc ... nie ma o czym mówić bo po 7 miesiącach powinna nastąpić co najmniej amortyzacja utraty wartości (co bardziej operatywny to już pewnie jest na plusie).
2. kupił taki sprzęt hobbystycznie ale ... skoro go stać na nowość to powinien być świadomy utraty wartości ... ponownie więc nie ma co płakać i trzeba czekać na D3x :)
Pozdrawiam
Remek
Ale ja podwojnie! ;(
Wiem, wiem... Nie ma juz co ryczec nad rozlanym mlekiem. Lepiej, ze juz pol roku pracuja, niz bym mial przez ten caly czas tylko o nich rozmyslac. ;)
Stig,
A co będzie jak wyjdzie D3x????? Trzeba będzie puścić gdzieś D3 i wtedy .... już za 12 500 nikt nie kupi ... trzeba będzie zejść niżej :)
OK. OK. To tylko joke :)
Pozdrawiam
Remek
No tak ale w Listopadzie 2007 D3 kosztowało 15 000PLN. W lipcu 2008 niech nawet kosztuje 12 500. Czyli różnica jest 2 500PLN. Nie mówcie mi proszę, że przez 7 miesięcy pracując na profesjonalnym body nie zarobiliście już kwoty X + 2 500PLN na amortyzację. Policz x2, bo mam dwie D3jki. W tym przypadku to juz cena jednego z nowych szkiel, ktore tez kupilem. Nie denerwuje mnie sam fakt, ze stanialo, ile ze w zasadzie cena sprdla 1/6 w ciagu pol roku! To naprawde sporo jak na topowy model -- przypomnij sobie jak dlugo staly ceny D2X.
A o amortyzacje sie nie martwie -- jak wspomnialem wczesniej -- caly jeden zestaw (D3 + 14-24 (czy 24-70)), juz mi sie zwrocil. ;) Nigdy bym nie przypuszczal, ze topowa puszka w tak dobrej cenie, tak szybko zacznie taniec.
Ale ja podwojnie! ;(
Stigu, ja w ciągu dwóch miesięcy "straciłem" 1500 ale nie żałuje, pare fajnych sesji się zrobiło, radość z pracy z tym aparatem jest bezcenna ;);). A i jeszcze nowy soft z linka od JK się przetestuje ;).
Pozdrawiam,
AMI
Stig,
A co będzie jak wyjdzie D3x????? Trzeba będzie puścić gdzieś D3 i wtedyZapomnij. D3jki dokonaja swojego zywota w moich rekach. D3X moze kiedys sie kupi (jesli bedzie taka potrzeba), ale ja wiecej zarabiam na reporterce niz na wielkich zdjeciach ze studio, wiec dla mnie liczy sie szybkosc i niski poziom szumow. A D3x w tych kwestiach bedzie IMO kiepski, w porownaniu do D3.
stig - pociesze Cie ze sprzet komputerowy tanieje jeszcze szybciej - tyle tylko ze na siebie zarabia - czesto jedno dobre zlecenie pokrywa zakup a potem to juz czysty zysk.
Stigu, ja w ciągu dwóch miesięcy "straciłem" 1500 ale nie żałuje, pare fajnych sesji się zrobiło, radość z pracy z tym aparatem jest bezcenna ;);)No ja tez jestem osikany po kazdej robocie tymi puszkami... Dlatego, mimo ze cierpie, to jednak i tak sie ciesze, ze juz tyle czasu moge tym sprzetem pracowac.
A i jeszcze nowy soft z linka od JK się przetestuje ;).Ja juz wrzucilem. I juz sie zdarzylem wpienic. :(
Pod funkcyjny mialem podlozony pomiar punktowy, a w przypadku ruszenia kolkami -- zmiane kadrow. I wygladalo to tak, ze jesli tylko nacisnalem przycisk funkcyjny, to w wizjerze wszystko wyswietlalo sie normalnie, jak podczas pracy -- czyli paramtery, drabinka, zmiana ikonki na punktowy, wyswietlal sie zmierzony czas, itd. A teraz, jak tylko wcisne funkcyjny, to mam durne liczby 36 - 24 -- zwiazane z proporcjami kadrow, ktore moge zmieniac, i wszystko inne znika. :[ Na cholere mi te durne liczby, skoro jeszcze nie zaczalem krecic kolkiem?!
Stig,
A co będzie jak wyjdzie D3x????? Trzeba będzie puścić gdzieś D3 i wtedy .... już za 12 500 nikt nie kupi ... trzeba będzie zejść niżej :)
OK. OK. To tylko joke :)
wcale nie joke. Tak będzie. Pewnie cena w sklepach będzie koło 11 tys, a pojawią się używki przesiadkowiczów na D3X po 10 tys albo i mniej.
D2X teraz chodzi po 4 tys.
A D3x w tych kwestiach bedzie IMO kiepski, w porownaniu do D3.
Stig, mam taką nadzieję. Zresztą niby napalam się na D3x ale za każdym razem jak sobie popatrzę na jakość zdjęć generowanych za pomocą D3 odchodzi mi chęć :) Na razie zachowuję stoicki spokój :) ale zobaczymy czy wytrzymam. Z drugiej strony jak widzę polityke Nikona - całkiem przemyślaną, to mam wrażenie, że nie będziemy (posiadacze D3) płakać w dniu wprowadzenia D3x - mam takie nieodparte wrażenie.
pozdrawiam
Remek
wcale nie joke. Tak będzie. Pewnie cena w sklepach będzie koło 11 tys, a pojawią się używki przesiadkowiczów na D3X po 10 tys albo i mniej.
D2X teraz chodzi po 4 tys.
Raczej tak - wszystko jednak zależy od tego czym będzie D3x. Nie wydaje mi się, by nowe lustro kanibalizowało rynek D3. Nakład na R&D jest zbyt wielki by teraz wyrzucić pieniądze w kosz. Moim zdaniem użytkownicy D3 będą myśleli o przeskoku dopiero w momencie pojawienia się D4, ale ... mogę się mylić.
Cóż, poczekam, zobaczymy co nam Nikon zafunduje. Niewątpliwie w najbliższym czasie doczekamy się D3x a wtedy .... nam użytkownikom D3 będzie łatwiej zdecydować w którą stronę pójść (nie chciałbym być w dniu dzisiejszym użytkownikiem nowiusieńkiego D300).
Pozdrawiam
Remek
Z drugiej strony jak widzę polityke Nikona - całkiem przemyślaną, to mam wrażenie, że nie będziemy (posiadacze D3) płakać w dniu wprowadzenia D3x - mam takie nieodparte wrażenie.Nie, no przy prognozaowanej wielkosci matrycy >20 MP, nie ma bata, zeby utrzymac taka jakosc obrazu przy wysokich ISO, jak w D3.
Powoli w glowie kolacze sie taka mysl: jesli nadal jest ped na ilosc MP, to co ja kupie, jak mi kiedys w koncu D3jki pomra, a w sprzedazy juz ich nie bedzie. :( Ciezko bedzie przestawic sie na cos z wieksza iloscia pikseli, a co za tym idzie -- bardziej szumiace. No chyba, ze do tego czasu opracuja matryce, ktora zgniecie wszystko co do tej chwili widzielismy.
wszystko jednak zależy od tego czym będzie D3x. Nie wydaje mi się, by nowe lustro kanibalizowało rynek D3
Otóż to - po jaką cholerę reporterom 24MP kosztem minimum jednej działki czułości i spadku prędkości serii? Żaden PJ przy zdrowych zmysłach takiego wynalazku nie kupi.
Powoli w glowie kolacze sie taka mysl: jesli nadal jest ped na ilosc MP, to co ja kupie, jak mi kiedys w koncu D3jki pomra, a w sprzedazy juz ich nie bedzie. :( Ciezko bedzie przestawic sie na cos z wieksza iloscia pikseli, a co za tym idzie -- bardziej szumiace. No chyba, ze do tego czasu opracuja matryce, ktora zgniecie wszystko co do tej chwili widzielismy.
Parcie na MP musi się kiedyś skończyć - już 12MP w reporterce to jest nonsens, a pow. 20-tu optyka i tak powoli przestanie się wyrabiać.
No ja tez jestem osikany po kazdej robocie tymi puszkami... Dlatego, mimo ze cierpie, to jednak i tak sie ciesze, ze juz tyle czasu moge tym sprzetem pracowac.
Ja juz wrzucilem. I juz sie zdarzylem wpienic. :(
Pod funkcyjny mialem podlozony pomiar punktowy, a w przypadku ruszenia kolkami -- zmiane kadrow. I wygladalo to tak, ze jesli tylko nacisnalem przycisk funkcyjny, to w wizjerze wszystko wyswietlalo sie normalnie, jak podczas pracy -- czyli paramtery, drabinka, zmiana ikonki na punktowy, wyswietlal sie zmierzony czas, itd. A teraz, jak tylko wcisne funkcyjny, to mam durne liczby 36 - 24 -- zwiazane z proporcjami kadrow, ktore moge zmieniac, i wszystko inne znika. :[ Na cholere mi te durne liczby, skoro jeszcze nie zaczalem krecic kolkiem?!
Mam nadzieje, że to jedyny babol.
Pozdrawiam,
AMI
Stig,
Pytanie jest jeszcze inne. Ostatnio rozmyślając :) (niekiedy wolałbym nie myśleć) wszedłem do modułu Library - Lightrooma i policzyłem sobie ile zdjęć wykonałem na ISO większym niż 3200. Sprawdź u siebie. U mnie jest tego jak na lekarstwo. Z drugiej strony przyrost "niby" (bo słyszałem - gdzieś ktoś mówił, chyba nawet na tym forum, że to nie będzie aż tak widoczne) razy 2 ilości pixeli wpłynie (prawdopodobnie) na zmiejszenie dynamiki i zwiększenie szumów (jak mówisz nie ma bata). Tylko pozostaje głupie pytanie - czy 24mpx nie jest kuszące dla kogoś kto operuje w większości ISO z zakresu od 50 (oj chciałbym) do 1600? A przy okazji - obrabiając kilkaset zdjęć z ostatniej imprezy (wesele :)) pomyślałem sobie czy nie fajnie byłoby mieć z czego zrobić kropa i nadal mieć więcej niż na D3? Może się mylę i potrzeba mi dobrego doktora albo musze się wygadać bo ja raczej czuję napięcie nie przed D700 ale przed D3x - wtedy będzie problem .... :) Z drugiej strony jak widzę co wypluwa D3 + 85 f/1.4 to .... czego chcieć więcej ... i tak na zdjęciu widzę więcej szczegółów niż moje stare oko widzi :)
Pozdrawiam
Remek
Otóż to - po jaką cholerę reporterom 24MP kosztem minimum jednej działki czułości i spadku prędkości serii? Żaden PJ przy zdrowych zmysłach takiego wynalazku nie kupi.
To zadam inne pytanie. Na Euro 2008 pewnie większość z nas rozgladała się za aparatami, a nie latającą bezwładnie (w przypadku polskiej drużyny) piłką. Zauważyliście z pewnością, że statystycznie więcej było Canonów. Pytanie jakich? Dzisiaj można było poczytać na którejś ze stron, że D3x był testowany podczas Euro 2008. Po co w takim razie? Niestety troszkę to niepokojące wieści. Z jednej strony bezsensem byłaby kanibalizacja, z drugiej zaś czy oby nie trzeba wziąć zapasu na Canona, który prawdopodobnie teraz siedzi nocami i dniami i poci się by wymyślić coś ekstra? Czy oby D3 nie był szybkim strzałem a'la przystanek w drodze do prawdziwego FX?
pozdrawiam
Remek
na 24MP faktycznie szumy mogą wyglądać inaczej niż na 12MP FX problemem może też być osiągnięcie 9 kl./s przy takiej ilości informacji (choć kto wie może wsadzą dwa exped) czy coś innego i jakiś spory bufor :)
ale zapewne tak to wykombinują by daw korpusy D3 i D3X mogły istnieć koło siebie a klient docelowy sam zdecyduje czy woli reporterkę czy studio więc o kanibalizmie chyba nie będzie mowy.
Niedzwiedz
01-07-2008, 19:09
ja to mysle tak ze canon doladuje zaraz cos z segmetu 16 mpx n9iskoszumiace ;) i tak wojna na mpx bedzie podsycana :), co do uzytecznosci wysokich iso mnie tam 6400 3200 to na porzaqdku dziennym :) ale jak mialem 5d to 800-1600 , to jak by takie 24mpx na iso 1600 bylo znosne to czmu nie :)
Stig,
Pytanie jest jeszcze inne. Ostatnio rozmyślając :) (niekiedy wolałbym nie myśleć) wszedłem do modułu Library - Lightrooma i policzyłem sobie ile zdjęć wykonałem na ISO większym niż 3200. Sprawdź u siebie.Nie musze. ;) Przez ostatnie pol roku zrobilem okolo 70% na ISO 3200, i ze 20% na ISO 1000-2500. Pozostale 10% to ISO 200-800. Nie chcialbym miec widocznego szumu na zdjeciach na ktorych teraz go nie ma. ;)
to jak by takie 24mpx na iso 1600 bylo znosne to czmu nie :) Tylko po co, skoro D3 ma obraz duzo lepszy niz "znosny" przy tej czulosci?
Fakt, ze 24 MP to juz bylby naprawde szczyt szczescia dla ludzi, ktorzy musza drukowac zdjecia w naprawde duzym rozmiarze (plakaty B1, billboardy, etc.). Tyle, ze to i z 10 MP wyglada swietnie, a z 12 niskoszumiacych MP i dobrej optyki -- w zasadzie niczego wiecej nie potrzeba.
...nie chciałbym być w dniu dzisiejszym użytkownikiem nowiusieńkiego D300...
czemu? do ptaszków itp DX wciąż jest ciekawą propozycją, a poza tym D300 to 4500 zł, a nie ~8500 zł jak D700 :)
O tym, na ilu mpix to się zatrzyma, w ostatecznym rozrachunku zdecydujemy my. My jako cała grupa nabywców profesjonalnego sprzętu FX/DX. Jeśli zbyt na takie 16, 20, czy 24 mpix będzie mizerny i nie da się go jakoś podkręcić marketingiem, to nie będzie sensu produkowania czegoś jeszcze większego. Może Nikon, Canon, Sony lub inni, zrobią to dla szpanu, żeby pokazać, że potrafią, w jednostkowej produkcji, prawie na zamówienia, ale jak kasy z tego nie będzie, to po co? Zawsze będzie cyfrowy średni format, albo jeszcze coś większego też cyfrowego, za odpowiednio dużą kasę i do odpowiednich zastosowań, ale tak było, jest i będzie - oczywiście obok FF, czy teraz FX/DX. Chyba nadchodzi czas, żeby się zacząć zastanawiać, czy odbitka formatu 20x30 w 360dpi prosto z puszki to dużo, czy mało. Czy odbitka formatu 40x60 w 130dpi prosto z puszki to dużo, czy mało. Czy podbicie rozdzielczości bezpośrednio w wywoływaczu RAWów do 260dpi dla formatu 40x60 wystarczy, czy nie wystarczy. I to bez żadnych cudacznych operacji na fraktalach i innych wynalazkach. Gdzieś będzie taka granica, której nie warto już będzie przekraczać, albo przekroczy ją bardzo mały procent nabywców. Moim zdaniem już jesteśmy bardzo blisko tej granicy, bo patrząc na możliwości D3, D700, D300, czy Marków, nie bardzo wiadomo co by tu jeszcze można sensownego dołożyć. Bajery - zawsze. Modyfikacje softu - zawsze. Ale ten sprzęt zapewne przetrwa wiele lat w dobrej kondycji i tylko od nas będzie zależało, czy nadal damy się wmanipulowywać w ten megapixelowy wyścig. Krótko mówiąc, czy będziemy skłonni wydawać naszą kasę na coś, co nam nie będzie za bardzo potrzebne. Oczywiście NAM rozumianym jako ogół, bo zawsze się znajdzie ktoś, kto sobie uzasadni potrzebę posiadania kilku mpix więcej, kilku fps więcej, czy używalnego ISO102400 do robienia zdjęć w piekle. Im szybciej to zrozumiemy, tym szybciej ten rynek wróci do równowagi jaka była przed cyfrową rewolucją, kiedy body kupowało się na lata, a nie na kilka miesięcy.
czemu? do ptaszków itp DX wciąż jest ciekawą propozycją, a poza tym D300 to 4500 zł, a nie ~8500 zł jak D700 :)
Erie masz oczywiście rację jeśli chodzi o zastosowanie DX'a. Natomiast jeśli chodzi o cenę porównuję tą z 1.12.2007 (D300) i dzisiejsze D700. Różnica niewielka. Jest jeszcze inny problem - inwestycja w szkła FX, ale to inna bajka.
Pozdrawiam
Remek
Moim zdaniem już jesteśmy bardzo blisko tej granicy, bo patrząc na możliwości D3, D700, D300, czy Marków, nie bardzo wiadomo co by tu jeszcze można sensownego dołożyć. Bajery - zawsze. Modyfikacje softu - zawsze.
JK, kurcze mi brakuje jednego bajeru w D3 (może w 3 wersji FW??) -> programu DOF albo jakiegoś małego badziewia, które będzie się wyświetlało na wyświetlaczu - zakres od do, choćby hiperfocal (!!). Proste jak nie wiem co do zrobienia a dla kogoś, kto lubi pracować na granicy GO bajer jak znalazł. W Canonie (a znawcą tego tematu nie jestem bo wychowany jestem na Nikonie, Zenicie i Praktice, Canona miałem raz ale dwa razy go utopiłem w rzece jak robiłem zdjęcia :) - co ciekawe zawsze przeżywał mimo, że w serwisie stawiali na niego krzyżyk) z tego co wiem jest nawet jakiś program na głębię ostrości.
O łączu bezprzewodowym dla CLS'a to już nawet nie myślę, bo wiem jak to będzie - na dzień dzisiejszy nikt nie będzie się w to pchał bo jest mnóstwo firm 3 produkujących takie rozwiązania - taka mentalność US/Japan. Kiedyś jeden z moich współpracowników w wywiadzie z jednym z guru w pewnym obszarze zapytał dlaczego oni na rynek (US) nie wejdą by konkurować z inną firmą - odpowiedź była "po co? my wspólnie działamy a sensu w konkurowaniu nie widzimy". Ja myślę, że Nikon trzyma mnóstwo asów w rękawie i nam .... maniakom będzie to delikatnie dawkował, a my jak małe dzieci będziemy oszukiwać nasze żony, rzucać palenie, zaciągać kredyty i udawadniać sobie, że ten bajer jest nam niezbędny :) Takie to życie ....
Pozdrawiam
Remek
BTW:
Bo mnie bardziej od D700 intresuje SB-900 ->
Zobaczcie jeszcze raz tutaj http://www.joemcnally.com/blog/2008/07/01/just-when-we-figured-out-the-800/
Remek a ja jak pozyskałem D3 cholera zapomniałem że istnieje takie coś jak SB 800
a nigdy nie fotografujesz pod światło? Nie rozjaśniasz cieni?
Jeśli chodzi w białej koszuli, to ma naturalną blendę. :-D
Oj widziałem taką akcję na ślubie - pan młody służył jako blenda - tylko frak musiał lekko rozchylić. Czy działało? Jasne :)
Pozdrawiam
Remek
Jacek to w przenośni. Sporadycznie dopalam , ale to sporadycznie .posiłkuję się przede wszystkim blendami. Rajcuje mnie światło zastane
Remek a ja jak pozyskałem D3 cholera zapomniałem że istnieje takie coś jak SB 800
Ja jak kupiłem D3 to zainwestowałem w SB-800. Do tamtej pory fociłem D200, a wcześniej F90x z Sunpakiem. Wcale się nie zastanawiałem jak działa lampa (zreszą ostatnio Jacek na forum zafundował mi niezłą szkółkę) ... do czasu kiedy dostałem drugą SB-800 :) A przy przejściu z F90x na D200 doznałem szoku -> zmiana GO :) niezłe zaskoczenie. Teraz nastąpił powrót do korzeni i czuję się ponownie ... jakby mniej zlękniony :)
Pozdrawiam
Remek
O tym, na ilu mpix to się zatrzyma, w ostatecznym rozrachunku zdecydujemy my. My jako cała grupa nabywców profesjonalnego sprzętu FX/DX. Jeśli zbyt na takie 16, 20, czy 24 mpix będzie mizerny i nie da się go jakoś podkręcić marketingiem, to nie będzie sensu produkowania czegoś jeszcze większego. Może Nikon, Canon, Sony lub inni, zrobią to dla szpanu, żeby pokazać, że potrafią, w jednostkowej produkcji, prawie na zamówienia, ale jak kasy z tego nie będzie, to po co? Zawsze będzie cyfrowy średni format, albo jeszcze coś większego też cyfrowego, za odpowiednio dużą kasę i do odpowiednich zastosowań, ale tak było, jest i będzie - oczywiście obok FF, czy teraz FX/DX. Chyba nadchodzi czas, żeby się zacząć zastanawiać, czy odbitka formatu 20x30 w 360dpi prosto z puszki to dużo, czy mało. Czy odbitka formatu 40x60 w 130dpi prosto z puszki to dużo, czy mało. Czy podbicie rozdzielczości bezpośrednio w wywoływaczu RAWów do 260dpi dla formatu 40x60 wystarczy, czy nie wystarczy. I to bez żadnych cudacznych operacji na fraktalach i innych wynalazkach. Gdzieś będzie taka granica, której nie warto już będzie przekraczać, albo przekroczy ją bardzo mały procent nabywców. Moim zdaniem już jesteśmy bardzo blisko tej granicy, bo patrząc na możliwości D3, D700, D300, czy Marków, nie bardzo wiadomo co by tu jeszcze można sensownego dołożyć. Bajery - zawsze. Modyfikacje softu - zawsze. Ale ten sprzęt zapewne przetrwa wiele lat w dobrej kondycji i tylko od nas będzie zależało, czy nadal damy się wmanipulowywać w ten megapixelowy wyścig. Krótko mówiąc, czy będziemy skłonni wydawać naszą kasę na coś, co nam nie będzie za bardzo potrzebne. Oczywiście NAM rozumianym jako ogół, bo zawsze się znajdzie ktoś, kto sobie uzasadni potrzebę posiadania kilku mpix więcej, kilku fps więcej, czy używalnego ISO102400 do robienia zdjęć w piekle. Im szybciej to zrozumiemy, tym szybciej ten rynek wróci do równowagi jaka była przed cyfrową rewolucją, kiedy body kupowało się na lata, a nie na kilka miesięcy.
Bardzo dobrze powiedziane. Ale ja bym wziął pod uwagę jeszcze jeden aspekt. Postęp technologiczny. On zawsze będzie, może zwolni ( bo chyba zwolnić musi po praktycznie trwającym kilkadziesiąt lat wzrości wykładniczym np. ilości wydawanych periodyków naukowych a co za tym idzie pośrednio liości naukowców na świecie ) ale będzie trwał. Czyli pojawią się nowe technologie, nowe materiały itd. Sądze, że wyścig będzie trwał, aczkolwiek powinien, tak jak pisze JK, zwolnić tempa.
Pozdrawiam,
AMI
Niedzwiedz
02-07-2008, 12:27
po wgraniu softu zdjelem wszelkie korekcje AF-tiunig :) ciekawe :)
po wgraniu softu zdjelem wszelkie korekcje AF-tiunig :) ciekawe :)Moze cos wiecej? Bo sam fakt ze zdjales, to ciekawe nie jest. :)
Niedzwiedz
02-07-2008, 13:21
no wiec tak 135 DC przed pierwsza aktualizacja sfotu mial +14 potem mial bf i zostalo mu na zerze , po tej pierwszej aktualizacji szkla 35 i 85 jednak nadal mialy FF,teraz po drugiej aktualizacji musialem pozdejmowalem korekcje z obu a mialy po 4 ;) wiec w sumie cos dziala ten soft nowy ;) chba ze mi sie wyrobily ciasne pasowania w AFie ;)
gregoire7
02-07-2008, 14:35
Coś chyba gmerali w działaniu AF, podobnie jak Niedzwiedz skorygowałem korekcje :), w 50mm miałem od +4...6, w 85mm/1,4 +14...20, w 135 DC +20 i było za mało, wszystko to w dodatku zależne od odległości przedmiotowej, teraz:
50mm -> 0
85mm -> 0
135mm -> +15
i po małym testowym przestrzeleniu nie widzę zależności od odległości, jest lepiej... inne szkła sprawdzę później
a już się cholera nauczyłem żyć z tą płynną korekcją AF ;)
Zrobiłem aktualizację FW. Mogę potwierdzić to co napisali poprzednicy - zoomy chodzą jak chodziły, ale 85 f/1.4 i 50 nie potrzebują teraz żadnej korekty (w każdym razie w moim przypadku - miałem ustawioną na 85mm bo skuteczność focusa była dość słaba - na początku zwalałem na płytkie GO itd.). Dzisiaj zrobiłem troszkę zdjęć 85mm i ilość trafionych w punkt jest zdecydowanie (!) większa.
Poprawili to co działało od samego początku w D3 felernie -> Automatic WB. Teraz jest o niebo lepiej! Moim zdaniem nawet w mieszanym jest lepiej.
Pozdrawiam
Remek
Mam do Was pytanie - czy pamiętacie jak były ustawiony kontrast i nasycenie w NATURALU dla poprzedniej wersji FW. Teraz między STANDARD a NAUTRAL różnica jest w wyostrzeniu.
Pozdrawiam
Remek
No i fajny jest Virtual Horizon w LV! Dla kogoś kto robi landszafty jak znalazł :)
Pozdrawiam
Remek
...................... nie wierze w to co widzę...........
moja sigma 70-200 miała na 70 mm FFa lekkiego a na 200 mm i dużej odległości od fotografowanego obiektu duży BF (z ok. 40 m było 2-3 m BF)
teraz jest ok............... no może jest BF ale z tych 3 m zmniejszył się na 30 cm
do tego trafia właściwie zawsze................ albo stał się cud albo muszę się leczyć
http://212.51.209.43/~fatman/D3/Sigma_70_200_2.8/soft2.0/
[dopisane] aha bo zapomniałem napisać -do tej pory miałem Sigme na korekcji +15, żeby zlikwidować BFa (zwiększając FFa niestety) -teraz ustawiłem na 0 (zero) i zrobiłem testy (te zdjęcia z linka) i jest super
No to kurde zaczynam mieć lęki. Wszystkie szkła miałem dotychczas na zero. Co będzie po zmianie softu?
No to kurde zaczynam mieć lęki. Wszystkie szkła miałem dotychczas na zero. Co będzie po zmianie softu?
Założę się, że będzie dobrze. :) Na 50 mm miałem OK i nic się nie zmieniło. W pozostałych ale już zoomach bez zmian a też miałem dobrze.
Ja miałem 85 f/1.4 ustawioną na FF (przed korekcją - dużo nieudanych zdjęć). Teraz jest poezja. Zrobiłem kilka zdjęć z papierową głębią ostrości i jest świetnie!
Pozdrawiam
Remek
No i fajny jest Virtual Horizon w LV! Dla kogoś kto robi landszafty jak znalazł :)
Pozdrawiam
Remek
I niech tylko ktoś teraz spróbuje zrobić "krzywy horyzont" :mrgreen: mając do dyspozycji VH
"Moim zdaniem już jesteśmy bardzo blisko tej granicy, bo patrząc na możliwości D3, D700, D300, czy Marków, nie bardzo wiadomo co by tu jeszcze można sensownego dołożyć."
Wiecej rozpietosci tonalnej. Panowie Ami, Czornyj, Erie i Jacek Z (alfabetycznie) - opuszczamy zaslone z matrycy. Mozna swobodnie plotkowac ;).
24 MP to w zasadzie max jaki potrzeba do czegokolwiek. No chyba, ze ktos ma maniere kadrowania kazdego zdjecia do 1/10 jego pierwotnej wielkosci (no, ale to juz problem takiego magika). Prawde mowiac bylbym zadowolony, gdyby wlasnie na tym stanelo -- 22-24 MP dla maloobrazkowego sprzetu studyjnego i 12 MP do reportazu. Komfort jaki w tym momencie daje D3 dla mnie jest tym, o czym marzylem przez ostatnie lata.
Wiec co by tu jeszcze ewentualnie zmieniac/poprawiac? To moze ja pojade troszke. Oczywiscie mocno wydumane, ale jednak z pewna doza realizmu. :D
Do maszynki reporterskiej:
-- masa o 700-800 g,
-- 15 fps
-- bufor na 60 RAWow
-- rozmieszczenie pol AF w calym kadrze
-- dodatkowe 10 EV rozpietosci tonalnej ;)
-- szum na 6400 taki jak obecnie przy 1600 ;)
-- Wi-Fi w puszce
dorzuce od siebie
- port podczerwieni
- obsluga firewire 800
- bateria wkladana tak by nie trzeba bylo odkrecac od statywu/monopoda
- port podczerwieniTroche wolny do czegokolwiek -- chyba, ze do sterowania pilotem...
- obsluga firewire 800To g... za przeproszeniem, daje. Kupilem ostatnio czytnik FireWire (Sandisk -- niby najszybszy), a i tak max jaki mozna wyciagnac to 30 MB/s. Trzeba by chyba zmienic caly naped, poczekac na karty o predkosci 100 MB/s, i jakis zupelnie nowy interface, zeby faktycznie bylo widac wzrost predkosci... :(
- bateria wkladana tak by nie trzeba bylo odkrecac od statywu/monopodaW D3 przeciez nie trzeba. :)
Słuchajcie a macie może jakieś namiary na RAW'y z Marka Ds III? Chciałbym zobaczyć te dwadzieścia kilka milionów pixeli.
Pozdrawiam
Remek
Troche wolny do czegokolwiek -- chyba, ze do sterowania pilotem...
wlasnie do tego
To g... za przeproszeniem, daje. Kupilem ostatnio czytnik FireWire (Sandisk -- niby najszybszy), a i tak max jaki mozna wyciagnac to 30 MB/s. Trzeba by chyba zmienic caly naped, poczekac na karty o predkosci 100 MB/s, i jakis zupelnie nowy interface, zeby faktycznie bylo widac wzrost predkosci... :(
dziwne - po podlaczeniu takiego czytnika pod port fw800 w laptopie widac duza roznice predkosci - ok 1.5 GB smiga w czasie minuty
W D3 przeciez nie trzeba. :)
Chodzilo mi o model reporterski z cropem - bazujacy raczej na D300
dziwne - po podlaczeniu takiego czytnika pod port fw800 w laptopie widac duza roznice predkosci - ok 1.5 GB smiga w czasie minuty No i to jest wlasnie 25 MB/s :D -- jeszcze wolniej niz u mnie, bo u mnie leci 30 MB/s. Tyle, ze karty maja niby 45 MB/s (Sandisk Ducati Line) a czytnik ma przepustowosc 40 MB/s. 1/4 pary w gwizdek. :(
Chodzilo mi o model reporterski z cropem - bazujacy raczej na D300 No ja pisalem o modelu z klasy D3. ;)
[...]
To g... za przeproszeniem, daje. Kupilem ostatnio czytnik FireWire (Sandisk -- niby najszybszy), a i tak max jaki mozna wyciagnac to 30 MB/s. Trzeba by chyba zmienic caly naped, poczekac na karty o predkosci 100 MB/s, i jakis zupelnie nowy interface, zeby faktycznie bylo widac wzrost predkosci... :(
[...]
Stig ale dzięki temu czytnikowi i tak szybciej zgrywa się zdjęcia, niż przez kabel USB podłączony do D3, czy inny zwykły czytnik CF'a.
Stig ale dzięki temu czytnikowi i tak szybciej zgrywa się zdjęcia, niż przez kabel USB podłączony do D3, czy inny zwykły czytnik CF'a.No tak, ale zal niewykorzystanej predkosci. Jedyna radocha w tym, ze wymiana Extreme III na Ducati przyspieszyla znaczaco zapis zdjec przez aparat, i teraz praktycznie nie czuc tej blokady po zapelnieniu bufora. ;)
No tak, ale zal niewykorzystanej predkosci. Jedyna radocha w tym, ze wymiana Extreme III na Ducati przyspieszyla znaczaco zapis zdjec przez aparat, i teraz praktycznie nie czuc tej blokady po zapelnieniu bufora. ;)
No właśnie, miałem pytać w związku z dawniejszą dyskusją o tym. Czyli jednak jest sens inwestować w te karty (Ducati)?
No właśnie, miałem pytać w związku z dawniejszą dyskusją o tym. Czyli jednak jest sens inwestować w te karty (Ducati)?Raczej nie warto -- przynajmniej nie ma to przelozenia na faktyczna predkosc. Nooo... Szczerze -- nie testowalem roznic w zapisie przez D3 -- miedzy Extreme IV a Ducati. Wzialem je tylko dlatego ze sa najszybsze, a roznica w cenie miedzy nimi a E4 -- smieszna. Roznice widac spora miedzy E3, a Ducati. Czy moznaby to zauwazyc zestawiajac E4 i Ducati? Watpie.
krzysiekgu
04-07-2008, 20:11
Słuchajcie mam problem z aktualizacją. Część A idzie bez problemu, ale części B nie chce korpus rozpoznać. Powtarzałem kilka razy i za każdym razem pyta przy A czy uaktualnić firmware, a jak powtarzam to z B to nic się nie dzieje.
Miał ktoś tak już?
Słuchajcie mam problem z aktualizacją. Część A idzie bez problemu, ale części B nie chce korpus rozpoznać. Powtarzałem kilka razy i za każdym razem pyta przy A czy uaktualnić firmware, a jak powtarzam to z B to nic się nie dzieje.
Miał ktoś tak już?Na pewno przed aktualizacja B, usuwasz z karty plik z f. A?
krzysiekgu
04-07-2008, 20:16
Tak. Formatuję kartę. I wrzucam część B i nic.
Ściągnąłem po raz drugi plik z sieci. I ponownie rozpakowałem. I teraz idzie. Wygląda na to, że miałem uszkodzoną część B.
Tak. Formatuję kartę. I wrzucam część B i nic.Hmmm... Nie przytrafil mi sie nigdy zaden problem z aktualizacja -- i sadzac po braku informacji w tym watku -- z ta wersja tez nikt wczesniej nie mial problemow. Moze sprobuj sciagnac jeszcze raz paczke z firmwarem.
krzysiekgu
04-07-2008, 20:22
Też nigdy nie miałem problemów do tej pory. Teraz jest już ok. Pomogło ponowne rozpakowanie paczki .sit
Też nigdy nie miałem problemów do tej pory. Teraz jest już ok. Pomogło ponowne rozpakowanie paczki .sit
U mnie aktualizacja w D3 i D300 poszła bez problemu.
Halo Houston, halo Houston we have a problem.
Dokonałem wszystkiego zgodnie, w najdrobniejszych szczegółach, z instrukcją NP
z małym wyjątkiem, zmyliło mnie słowo "lub"
4. Skopiuj tylko jeden z pobranych plików „AD3_0200.bin” (oprogramowanie układowe typu A) lub „BD3_0200.bin” (oprogramowanie układowe typu B) do katalogu głównego karty pamięci. Nie należy kopiować na kartę jednocześnie obu plików.
i ze względu na pomroczność jasną, najpierw skopiowałem BD3.
Aparat nie zareagował przy finalnym Tak.
Powtórnie robiłem to już tylko z AD3.
Ściągałem paka trzykrotnie na PC i raz na Maca.
Formatowałem kartę w aparacie i kompie.
Użyłem dwuch kart SanDisk.
Akumulator na full.
Za każdym razem, po dojściu do czerwonego paska TAK/OK (zaktualizować?) guzik wybieraka i... zero reakcji.
Nawet przy próbie formatowania z menu, TAK na czerwonym tle przestało działać.
Ekran domyślnie po 20s się wygasza.
Wszystko inne działa, łącznie z formatowaniem poprzez kosz+mode.
Guzik wybieraka na żółtych podświetleniach menu działa.
Soft A 1.00 B 1.00
Please... :oops:
Za każdym razem, po dojściu do czerwonego paska TAK/OK (zaktualizować?) guzik wybieraka i... zero reakcji.Potwierdza sie przyciskim OK na korpusie, a nie wybierakiem. :)
Stig,
czy wolisz Jasia Wędrowniczka, czy Ballantinesa ???
Wiedzałem, że jestem świadomy inaczej, ale nie aż tak :mrgreen:
Dzięki,
dzięki,
dzięki,
dzięki,
dzięki,
dzięki,
dzięki,
dzięki,
dzięki,
dzięki,
dzięki,dzięki,dzięki,dzięki,dzięki,dzięki,dz ięki,dzięki,dzięki,dzięki,dzięki,dzięki,dzi� �ki...
czy wolisz Jasia Wędrowniczka, czy Ballantinesa ???Zdecydowanie Jim Beam. ;)
gregoire7
06-07-2008, 14:19
Aktualizuję informacje o zmianach w działaniu jakie zauważyłem po zmianie softu na 2.0, aktualne wartości korekcji:
50/1,4 +2 (było +4...6),
85/1,4 +4 (było 14...20)
135 +17 (20 nie wystarczało)
Sigmy ostrzą idealnie ze starymi korekcjami
Teraz o ciemnych stronach aktualizacji, wczoraj w trakcie ślubnego reportażu 3 razy !!! korpus się zablokował i wyświetlił informację że karta jest pełna(tzn. 0 klatek do zrobienia), pierwszy raz się zablokował jak zajęte było ~20% pierwszej karty, a w drugim slocie była druga pusta, wyłączanie korpusu nic nie dawało, dopiero po wyjęciu/włożeniu karty wszystko wróciło do normy..., ale stresik przeżyłem..., wcześniej nie było takich numerów
W kwestiach zmian działania MENU również nie będzie pochwał, bo w durnowaty sposób zmieniono działanie przycisku funkcyjnego, podczas wciśnięcia którego znikają wszelkie informacje o trybie pracy korpusu - u mnie jest zdefiniowany jako 'wyłącznik' flasha, po zmianie softu w momencie robienia zdjęć i naciśnięciu przycisku funkcyjnego wyświetla się jedynie informacja '36 x 24' zamiast normalnych parametrów, a więc nie widzę z jakimi parametrami robię zdjęcia wtedy kiedy w jakimś momencie nie chcę błyskać, wiem że nikt nie każe mi non-stop trzymać przycisku ale 'stare' było chyba lepsze...
Teraz o ciemnych stronach aktualizacji, wczoraj w trakcie ślubnego reportażu 3 razy !!! korpus się zablokował i wyświetlił informację że karta jest pełna(tzn. 0 klatek do zrobienia), pierwszy raz się zablokował jak zajęte było ~20% pierwszej karty, a w drugim slocie była druga pusta, wyłączanie korpusu nic nie dawało, dopiero po wyjęciu/włożeniu karty wszystko wróciło do normy..., ale stresik przeżyłem..., wcześniej nie było takich numerów WoW! Wczoraj zaliczylem dokladnie to samo! A juz zaczalem podejrzewac nowe Sandiski Ducati. Dokladnie identyczna sytuacja. Chce robic zdjecie -- zero reakcji spustu. Patrze na wyswietlacz, a tam mi pokazuje "0" mozliwych zdjec do zrobienia. Nie pomoglo wylaczenie aparatu -- trzeba bylo wyciagnac i wlozyc ponownie karte. Sytuacja przytrafila mi sie 3x w przeciagu pol godziny. Drugi slot mialem wolny, bo kolega zapomnial swojej karty, wiec mu jedna pozyczylem. ;) Po powrocie do domu probowalem jakos dojsc do tego, co sie stalo, ale mimo zrobieniu kilkudziesieciu zdjec z roznymi obiektywami -- nijak sie nie dalo tego powtorzyc (problem nie wystapil).
W kwestiach zmian działania MENU również nie będzie pochwał, bo w durnowaty sposób zmieniono działanie przycisku funkcyjnego, podczas wciśnięcia którego znikają wszelkie informacje o trybie pracy korpusu - u mnie jest zdefiniowany jako 'wyłącznik' flasha, po zmianie softu w momencie robienia zdjęć i naciśnięciu przycisku funkcyjnego wyświetla się jedynie informacja '36 x 24' zamiast normalnych parametrów, a więc nie widzę z jakimi parametrami robię zdjęcia wtedy kiedy w jakimś momencie nie chcę błyskać, wiem że nikt nie każe mi non-stop trzymać przycisku ale 'stare' było chyba lepsze...Pisalem juz o tym wczesniej -- ja akurat mialem pomiar punktowy pod funkcyjnym. ;) Zrezygnowalem z przelaczania proporcji kadru na funkcyjnym, a wylacznik flasha przenioslem na przycisk "podgladu GO". ;)
piotrnas
06-07-2008, 15:33
tez mialem wczoraj ten problem z kartami...
tez mialem wczoraj ten problem z kartami...Czyli kazdy z nas, dopiero wczoraj zaczal robic zdjecia po apdejcie softu. ;)
Hmmm... Mam nadzieje, ze problem zostanie zauwazony i czeka nas kolejna poprawka.
Mr.Pietrek
06-07-2008, 18:14
Do maszynki reporterskiej:
-- masa o 700-800 g,
-- 15 fps
-- bufor na 60 RAWow
-- rozmieszczenie pol AF w calym kadrze
-- dodatkowe 10 EV rozpietosci tonalnej ;)
-- szum na 6400 taki jak obecnie przy 1600 ;)
-- Wi-Fi w puszce
-- niech zieleń będzie naturalnie zielona :|
PS
Ja na szczęście dla siebie na 1500 klapnięć żadnych numerów z kartami nie stwierdziłem, natomiast zmiana softu nie pomogła na moją dotychczasową przypadłość zestawu D3 + 24-70 w postaci zamulania AF'a w naprawdę dobrych warunkach świetlnych. Chyba będzie potrzebna aktualizacja softu w słoiku :| Nadal też jestem w stanie wykonać nieostre zdjęcie przy ustawieniu priorytetu ostrości (a1)
-- niech zieleń będzie naturalnie zielona :|
PS
Ja na szczęście dla siebie na 1500 klapnięć żadnych numerów z kartami nie stwierdziłem, natomiast zmiana softu nie pomogła na moją dotychczasową przypadłość zestawu D3 + 24-70 w postaci zamulania AF'a w naprawdę dobrych warunkach świetlnych. Chyba będzie potrzebna aktualizacja softu w słoiku :| Nadal też jestem w stanie wykonać nieostre zdjęcie przy ustawieniu priorytetu ostrości (a1)
Piotr,
Chyba zauważyłem coś podobnego u siebie. Tzn, mimo dobrych warunków świetlnych 24-70 z D3 nie chce ustawić ostrosci ( mimo zachowania odpowiedniej odleglosci ) ale u mnie pokazuje raczej to jak bym był za blisko ale sprawdzałem - robiłem zdjecie z prawie metra. Hmm na razie zdażyło się to kilka razy ale zobaczymy jak się to dalej rozwinie.
Pozdrawiam,
AMI
Cześć,
Robiłem wczoraj zdjęcie ślubne z nowym FW2.0 -> nie zauważyłem przypadłości, o których mówiliście. U mnie AF zdecydowanie chodzi lepiej zwłaszcza na starych stałkach (używałem 14-24, 24-70 i 85 f.1.4).
pozdrawiam
Remek
Robiłem wczoraj zdjęcie ślubne z nowym FW2.0 -> nie zauważyłem przypadłości, o których mówiliście.No to pewnie tylko kwestia czasu. ;) Niemozliwe, zeby to byl przypadek, ze po aktualizacji, nagle z innych wzgledow kilku osobom przytrafilo sie dokladnie to samo dziwne zachowanie sprzetu.
Po aktualizacji AF z 24-70 u mnie też ma problem. Zaraz posprawdzam pozostałe szkiełka.
No to to już zaczyna wyglądać troszkę głupio. Byłby to już drugi update softu skopany na starcie. Co prawda u mnie D3 na razie działa prawidłowo. Ale też i mało fotek zrobiłem na wersji 2 firmware-u.
ja miałem na tylko ze na D300 z nowym softem tez problem z ustawieniem ostrości ...
Po aktualizacji AF z 24-70 u mnie też ma problem. Zaraz posprawdzam pozostałe szkiełka.
No pięknie, to chyba nie są przypadki. Nie wiem, ale w sofcie dla takiego sprzętu jak D3 ( nie wspominając, że dla dobra marki firmy dla każdego modelu ) na takie bagi to nikon nie powinien sobie pozwalać. Sobie jaja robią z klientów. Sorka za kolokwializm ale poprostu aż sie wkurzyłem.
Pozdrawiam,
AMI
PS. dobrze, że nikon nie robi softu dla samolotów bo by spadać z nieba zaczęły.
No pięknie, to chyba nie są przypadki. Nie wiem, ale w sofcie dla takiego sprzętu jak D3 ( nie wspominając, że dla dobra marki firmy dla każdego modelu ) na takie bagi to nikon nie powinien sobie pozwalać.Mnie martwi, ze jeszcze nie ma zadnych wzmianek o tych przypadkach na forum dpreview. Moja umiejetnosc budowania zdan po angielsku jest jest zbyt niskich lotow, zeby samemu zalozyc tam watek. :(
Czyli kazdy z nas, dopiero wczoraj zaczal robic zdjecia po apdejcie softu. ;)
Hmmm... Mam nadzieje, ze problem zostanie zauwazony i czeka nas kolejna poprawka.
U mnie narazie to nie wystąpiło, odpukać........
...PS. dobrze, że nikon nie robi softu dla samolotów bo by spadać z nieba zaczęły.
E no już bez przesady. Miłe to oczywiście nie jest. Ale to najwyraźniej zaczyna wyglądać na normę w świecie softu. Poprawka za poprawką. Jak w kompach. No bo to w sumie komputer jest - nie?
Przy dobrym oświetleniu brak problemów z AF na szkłach: 14-24, 24-70, 70-200, 200-400, 35/2, 50/1.4, 85/1.4. Następny test przy zmroku, a następny jak będzie ciemno.
E no już bez przesady. Miłe to oczywiście nie jest. Ale to najwyraźniej zaczyna wyglądać na normę w świecie softu. Poprawka za poprawką. Jak w kompach. No bo to w sumie komputer jest - nie?
Wiem, że miłe nie jes ale im się należy ;) no właśnie Stig ma racje, ciekawe dlaczego nie ma o tym nic na dpreview.
Pozdrawiam,
AMI
Może to tylko w polskiej wersji. :wink:
Może to tylko w polskiej wersji. :wink:
Na stronie angielskiej są takie same wielkościowo pliki.
No to pewnie tylko kwestia czasu. ;) Niemozliwe, zeby to byl przypadek, ze po aktualizacji, nagle z innych wzgledow kilku osobom przytrafilo sie dokladnie to samo dziwne zachowanie sprzetu.
Tak Stig, zdaję sobie z tego sprawę - daję tylko raport, że jeszcze u mnie nie wystąpiło :)
W razie czego używam kart Lexar'a.
Pozdrawiam
Remek
Stig pisał, że przy jednej karcie. A jak u innych? Ile mieli kart w D3 gdy się zacieło?
Ja focę z dwoma kartami i jest OK. Zrobiłem na sofcie 2.0 ok. 500 fotek z 24-70 i jest OK.
piotrnas
07-07-2008, 22:29
ja mialem wlozone 2 karty extreme III 8gb w nowej wersji 30mb/sek z tego jedna cala pusta a ta w pierwszym zlocie tak w 90% zajeta od updatu softu zrobilem ok.1500 zdjec lacznie , podpiety mialem 70-200 vr
Też 2x 8GB Lexara w slotach - brak problemów.
Przy włożonych dwóch kartach, ISO 6400, po zmroku na wszystkich obiektywach ( 14-24, 24-70, 70-200, 200-400, 35/2, 50/1.4, 85/1.4 ) bez bardzo wyraźnego punktu ostrzenia AF się gubi.
A co mają do tego karty i ISO6400?
Nie zauważyłem takich problemów z AF. Na jednym z plenerów wszyscy obecni byli zdziwieni, bo D3 (jako jedyny, a było trochę tego złomu) prawidłowo łapał ostrość, na czymś, czego nikt nawet nie mógł zobaczyć. Wiedzieliśmy, że w odległości około 50m jest ściana, ale o północy, w świetle ogniska, jakoś jej nie było widać, do czasu zrobienia zdjęcia i wyświetlenia go na LCD
A co mają do tego karty i ISO6400?
Nie zauważyłem takich problemów z AF. Na jednym z plenerów wszyscy obecni byli zdziwieni, bo D3 (jako jedyny, a było trochę tego złomu) prawidłowo łapał ostrość, na czymś, czego nikt nawet nie mógł zobaczyć. Wiedzieliśmy, że w odległości około 50m jest ściana, ale o północy, w świetle ogniska, jakoś jej nie było widać, do czasu zrobienia zdjęcia i wyświetlenia go na LCD
Tu niestety rozmawiamy o problemach AF po aktualizacji softu do wersji 2.0
.... i dlatego się dziwię. Jest już chyba po zmierzchu, więc warunki do testowania AF są właściwe. :wink: Sprawdziłem jeszcze raz i się nie potwierdza teoria o złym działaniu AF.
W takim razie powinieneś się cieszyć, u mnie problem występuje jak u niektórych na tym forum.
W takim razie powinieneś się cieszyć, u mnie problem występuje jak u niektórych na tym forum.
Z ciekawości chętnie bym coś usłyszał o warunkach w jakich to namierzałeś. Bo tak przed snem stwierdziłem, że zmarnuję czas przeznaczony na coś pożytecznego i sięgnąłem po puszkę. Sprawdzałem na dwóch szkłach - 50 f1.4 i 105 f2. ISO było 6400, a przysłony takie jak w opisach szkieł. Gdy przy tych przysłonach czas poprawnego naświetlenia wychodził w okolicy 1/15 to AF łapał. Przy dłuższych już zaczynał się gubić, ale nie zawsze - chyba wiadomo, że na gładkim nie złapie? Ale domyślasz się jasności pomieszczenia przy 1.4, iso 6400, matrycowym oraz czasie ok. 1/15?
To może nam się w głowach przewraca?
Ja swój test zrobiłem na 35/2, 50/1.4, 85/1.4, 14-24/2.8, 24-70/2.8 i 70-200/2.8. ISO 6400, pełna dziura i w 85% AF nie złapał ostrości. Pomiar spot. Zawsze występował element na którym AF spokojnie w normalnych warunkach by złapał pomiar ( kontakt na ścianie, różnica oświetlenia płaszczyzny, itp ). Może, ale czy w takich warunkach to tylko ręcznie lub z lampą?
Tu niestety rozmawiamy o problemach AF po aktualizacji softu do wersji 2.0
Mówimy o dwóch problemach:
1. Full card - komunikacie braku wolnego miejsca na karcie mimo, że miejsce jest.
2. Słabym działaniu AF.
U mnie zdecydowanie AF działa lepiej na starych obiektywach. Przed miałem sporo odpadu z 85 f/1.4 a teraz jest perfekcyjnie bez korekty w body. Reszta działa bez zmian oczywiście w warunach takich, w których się da fotografować miimo, że ktoś kiedyś d3 pieszczotliwie nazwał - noktowizorem.
Pozdrawiam
Remek
Pawel Pawlak
08-07-2008, 12:19
no nieźle... jako niezainteresowany długo odpuszczałam sobie ten wątek. W końcu chcąc dowiedzieć się o tych wszystkich przewagach w sofcie d3 nad d300 zdecydowałem się go przeczytać i.... I okazuje się że cam3500FX strzela takie same fochy jak cam3500DX. Tylko ten drugi występuje znacznie częściej i stąd przewaga informacji o jakiś wpadkach dotyczących d300 ;) Zamulenia AF, chwilowy strajk i niemoc w nastawianiu ostrości itp, świadczą chyba o tym że oba softy wymagały/wymagają jeszcze troszkę dopracowania ;)
Ps. Poczekajcie tylko posiadacze D3 aż robin sobie taką puszkę strzeli, wtedy się dowiecie jaki macie badziew i zaczniecie się zastanawiać jak Wy w ogóle dajecie sobie z tym złomem radę ? ;)
Zamulenia AF, chwilowy strajk i niemoc w nastawianiu ostrości itp, świadczą chyba o tym że oba softy wymagały/wymagają jeszcze troszkę dopracowania
Należy mieć nadzieję, że dopracowania i wymiany wymaga tylko oprogramowanie, a nie sam czujnik...
Pawel Pawlak
08-07-2008, 14:08
Należy mieć nadzieję, że dopracowania i wymiany wymaga tylko oprogramowanie, a nie sam czujnik...
No przestań... Tego nawet nie biorę pod uwagę ;)
Najbardziej wpienia mnie jednak fakt, że wsparcie techniczne oczywiście nigdy o niczym nie wie. Ja na pewno lepiej zareagowałbym na odpowiedź: "przypadłość jest znana i trwają pracę nad optymalizacją działania AF" niż na "nie stwierdziliśmy nic takiego" albo "to musi być wina obiektywu - proszę używać szkieł nikona (w odpowiedzi na pytanie o problemy z pracą afs500f4)"
Najbardziej wpienia mnie jednak fakt, że wsparcie techniczne oczywiście nigdy o niczym nie wie. Ja na pewno lepiej zareagowałbym na odpowiedź: "przypadłość jest znana i trwają pracę nad optymalizacją działania AF" niż na "nie stwierdziliśmy nic takiego" albo "to musi być wina obiektywu - proszę używać szkieł nikona (w odpowiedzi na pytanie o problemy z pracą afs500f4)"
Pewnie taką mają wyuczoną mantrę ;)
Witam i potwierdzam błąd D3 z nowym softym. Chodzi o błąd karty pamięci.
Stało mi się to dzisiaj na konferencji Nelly Furtado.
Podpięte miałem 85 1.4, program S, 1/250, ISO 1600 albo 2000 już nie pamiętam.
Pomogło wyciągnięcie obydwu kart - Extreme IV 8GB (slot 1) i Extreme IV 1GB (slot 2).
Wieczorem robię koncert, będę miał dwie IVki 8gb i już się boję, że podczas tych pierwszych trzech utworów mi ten błąd wyskoczy...a czasu będzie jak zwykle niewiele na robienie zdjęć :/
Wieczorem robię koncert, będę miał dwie IVki 8gb i już się boję, że podczas tych pierwszych trzech utworów mi ten błąd wyskoczy...Moge Cie troszke pocieszyc. Od tego pierwszego razu przez kolejne prawie 1000 zdjec, nie przytrafilo sie jeszcze. ;)
Wieczorem robię koncert,detrojka przezyla ulewe? :D
przezyla i 70-200 tez...ale na temat tego koncertu to w oddzielnym watku sie wyzale - bylem juz na kilkudziesieciu ale wczorajsze zasady poprostu zwalily reporterow z nog :/
mialem auto za scena - spod sceny do auta, biegiem - a i tak musialem wrocic do chaty sie przebrac, zeby na nastepnym zleceniu jakos wygladac.
aha i po kilkuset kolejnych fotach bledu nie dostrzeglem - tak jak mowiles.
Może się dotarł? ;)
Oby każdy miał tylko raz taki problem.
Ja jak dotąd nie zaobserwowałem tego błędu, a mam karty Sandisk Extreme III 16 GB i 8GB.
2 x Ducati są zamówione i jadą do mnie, ciekawe jak się będą zachowywały.
gregoire7
13-07-2008, 04:07
Dzisiejsze podsumowanie - 7 razy 'pomroczność jasna' karty, znowu stresik bo z tego 4 razy w kościele..., w bardzo krótkich odstępach czasu, później rzadziej, nie mam pojęcia co temu sprzyja
Dzisiejsze podsumowanie - 7 razy 'pomroczność jasna' karty, znowu stresik bo z tego 4 razy w kościele..., w bardzo krótkich odstępach czasu, później rzadziej, nie mam pojęcia co temu sprzyja
A jakich kart uzywasz? Ja też robiłem co nieco wczoraj i ... wszystko było w najlepszym porządku.
Pozdrawiam
Remek
Podczas wczorajszej roboty -- znowu spokoj. Ani razu problemu z kartami (zarowno w jednym jak i drugim body).
Zrobmy male podsumowanie tych przypadkow z zablokowanymi kartami. Moze uda sie nam cos wydedukowac...
U mnie to bylo:
-- tryb zdjec seryjnych, AF-C, M, Sandisk Ducati w jednym slocie (drugi pusty), podpiety Nikkor 85 1.4, ISO 200, na sankach SU-800.
gregoire7
13-07-2008, 12:54
U mnie z kolei AF-S, A i M, Pretec 16GB + Pretec 4GB, używane 85/1,4 i 50/1,4, ISO 800-3200, z lampą w trybie tylko wspomagania AF-a i bez niej, spróbuję baczniej się w tygodniu temu przyjrzeć
stig - czy formatowales obie karty w puszce przed zdjeciami ?
nie pamietam skad mam ten link, ale tu kotles testowal af, jako ze nie kumam jezyka, nie wiem czy jest cokolwiek o v softu
http://www.pictchallenge-archives.net/TESTNUM/D3_TGVautofocus.html
stig - czy formatowales obie karty w puszce przed zdjeciami ?Oczywiscie. Po rozpakowaniu i drugi raz po instalacji firmware (bo juz mi sie nie chcialo wkladac do czytnika, zeby skasowac.
stig - czy formatowales obie karty w puszce przed zdjeciami ?
nie pamietam skad mam ten link, ale tu kotles testowal af, jako ze nie kumam jezyka, nie wiem czy jest cokolwiek o v softu
http://www.pictchallenge-archives.net/TESTNUM/D3_TGVautofocus.html
U mnie zgłasza, że nie ma stronki
Może ktoś z kolegów którzy mają problem AF opisze dokładniej warunki testowania aby więcej osób w tych samych warunkach mogło sprawdzic Rozumiem, że testujemy samą puszkę bez założonej lampy.
No to pewnie tylko kwestia czasu. ;) Niemozliwe, zeby to byl przypadek, ze po aktualizacji, nagle z innych wzgledow kilku osobom przytrafilo sie dokladnie to samo dziwne zachowanie sprzetu.
Dolaczem do grona. Mialem dzisiaj problem z "przepelnieniem" kart. Jedna zapisana w polowie, druga pusta. Pomoglo wyciagniecie i powtorne obsadzenie kart w slotach.
edit:
tryb seryjny, AF-S, A, bez lampy, 85/1.4, na zewnatrz, ISO 200, dwa sandisk'i - jedna IV i jedna III
tryb seryjny, AF-S, A, bez lampy, 85/1.4Cos czesto sie to 85 powtarza... ;)
To prawda, ale nie chce mi sie wierzyc, ze to przez 85'ke.
piotrnas
13-07-2008, 21:21
ja przed awaria tez mialem 85 podpiety ale w chwili awarii akurat 70-200 teraz juz awaria nie wystapila...
Wiem, ze tu raczej obiektywow nie ma co podejrzewac... Chociaz -- w zyciu bardziej irracjonalne zwiazki sie przytrafiaja.
ja dzisiaj cały dzień focenia praktycznie w 70% 85 f/1.4 i nic. U mnie jedyna różnica to tryb pojedynczych zdjęć (nie seryjny). Zrobiłem dzisiaj kilkadziesiąt zdjęć. Nie używam też sandisków.
Pozdrawiam
Remek
Adam Trzcionka
14-07-2008, 12:18
od kilku dni gości u mnie niedźwiedź. dzisiaj zrobiliśmy mały wypad z aparatami. jego d3 z moim sandiskiem (ultra II 4 GB) ma te same objawy.
pierwszych 30 zdjęć bez zarzutu. później identycznie jak w wątkach powyżej - aparat pokazuje brak miejsca na karcie. pomaga wyjęcie i ponowne włożenie karty. ale kłopot wracał co kilka klatek, w ciągu 5 minut trzykrotnie. szkło: 50/1.4.
niedźwiedź mówi, że także z karta Adata miał taka zwiechę.
generalnie problem jest niemiły - nie wyobrażam sobie w kluczowych momentach wyciagac i wkładać kartę co 2 minuty.
p.s. chyba, że to aparat wyczuł we mnie "wroga systemu" :mrgreen:
Używaliście trybu seryjnych zdjęć, czy pojedynczych?
Pozdrawiam
Remek
Adam Trzcionka
14-07-2008, 12:25
Używaliście trybu seryjnych zdjęć, czy pojedynczych?
Pozdrawiam
Remek
i tego i tego. ale notorycznie odmawiał współpracy przy pojedynczych.
Pawel Pawlak
14-07-2008, 12:34
aparat wyczuł we mnie "wroga systemu" :mrgreen:
Czyli jednak ? :mrgreen:
Na szczescie u mnie wszystko ok.
Po aktualizacji softu wykonalem juz 1200 zdjec, zadnych problemow wyzej opisywanych przez kolegow. Karty to 2x 8GB oraz 4GB San Disk Extreme III. W konfiguracji z różnymi szkłami nie zaobserwowałem problemów z zapisem na karte.
Jedyne zauważone zmiany softu to na wszystkich szkłach nowe korekcje AF.
U mnie na 24-70 oraz 85 1.8 AF-C AF-S seryjne pojedyncze 2x4GB EIII nic nie wystepuje, nie zazdroszcze chłopaki :(
Mr.Pietrek
14-07-2008, 14:16
U mnie po weekendzie i 3K klapnięć nadal zero zwisów kart (6x SanDisk) - tfu tfu, nadal jednak w komfortowych warunkach świetlnych czasem podwiesza się AF :|
I jeszcze jedną ciekawostkę zauważyłem - coś czego na zwykłym 51 polowym AF (bez 3D) do tej pory nie obserwowałem: wróciłem po zmroku do chaty, a tam przed garażem gołąb, jakiś niepłochliwy - no to ja siup po aparat i zrobiłem kilka zdjęć. Ciekawostka polega na tym że AF ustawiony na łepek gołębia (24-70 w okolicach 700mm na 2.8 i na 3 metrach to było) sam z siebie kilka razy (kilka zdjęć) przeskakiwał na sąsiednie pole AF. Miałem już kiedyś takie jaja ale przy włączonym 3D, tyle że wtedy obiekt siedział w falującej trawie i AF też sobie potrafił przeskoczyć między polami skutkiem czego ostrą miałem trawę a nie jelenia 2 metry dalej - a działo się to w samo południe upalnego dzionka. nadal nie umiem wyłapać zależności :|
No i dzisiaj drugie starcie z błędem karty, znów podczas koncertu...:/
Konfiguracja w trakcie błędu:
AF-S
seryjny szybki
50 1.4
slot 1 Extreme IV 8 GB
slot 2 Extreme IV 1 GB
tryb S - 1/250 albo 1/320 nie pamiętam już dokładnie
ISO 1600
Wyjęcie i włożenie kart (obu) rozwiązało ponownie problem.
Potem miałem drugie zlecenie, tym razem bez problemu 200 zdjęć, z tym że w trybie seryjnym wolnym.
Natomiast pojawiło się coś innego - mianowicie na karcie miałem (slot 1) ok. 250 zdjęć. Pokazywał na wyświetlaczu, że mam zrobionych 95. Ale to może być skutek jakiegoś przekatalogowania (pliki DSC) - nie doczytałem może instrukcji w tym miejscu.
I jeszcze jedna sprawa. Używam D3 conajmniej jeden raz dziennie, z reguły 2-3. Więc jego możliwości i obsługa jest dla mnie już bardzo intuicyjna - wyczułem go i wiedziałem gdzie były jego granice. Po upgradzie zauważyłem, że celność AF w dobrych warunkach jest znakomita (szkła z śrubokrętem - teraz bez korekcji, AF-S idealnie, bez zmiany), natomiast w gorszych warunkach (takich, gdzie nie trzeba było kiedyś stosować wspomagacza AF z lampy), bardzo często się myli - częściej niż wcześniej. Dotyczy to skrajnych pól. Wiem, że są one zawodniejsze niż centralne, jednak wcześniej wydaje mi się było lepiej. Z racji tego, że AF-Assist ma sens tylko w centrum kadru, w tym momencie muszę przechodzić na manual...dobrze, że mam wizjer x1.5.
Natomiast pojawiło się coś innego - mianowicie na karcie miałem (slot 1) ok. 250 zdjęć. Pokazywał na wyświetlaczu, że mam zrobionych 95. Ale to może być skutek jakiegoś przekatalogowania (pliki DSC) - nie doczytałem może instrukcji w tym miejscu.A po zrzuceniu do kompa co wyszlo? Zniknelo Ci te 155 zdjec?
Na dpreview powstal watek (http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1021&thread=28617237) z pytaniem o problemy po apdejcie softu w D3. Jak na razie -- wszystkie opinie OK. Zadnej wzmianki o problemach z kartami czy AF.
Pawel Pawlak
15-07-2008, 10:15
Na dpreview powstal watek (http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1021&thread=28617237) z pytaniem o problemy po apdejcie softu w D3. Jak na razie -- wszystkie opinie OK. Zadnej wzmianki o problemach z kartami czy AF.
Tam znacznie większa grupa posiadaczy tego aparatu to amatorzy, którzy niewiele fot robią stąd problem może zacząć występować ze znacznym opóźnieniem.
Wykonalem format na kartach. Zobaczymy, czy to sie powtorzy.
Stig, formatowales karty po wgraniu nowego softu?
Wykonalem format na kartach. Zobaczymy, czy to sie powtorzy.
Stig, formatowales karty po wgraniu nowego softu?
Zalecane jest jeszcze, by powiedzieć "abrakadabra" ;)
Stig, formatowales karty po wgraniu nowego softu?Tak, pisalem juz o tym wczesniej.
Moze jeszcze jedna mala ankieta?! :)
Jakiej wersji jezykowej menu uzywasz? Pytanie do wszystkich odwiedzajacych ten watek -- zarowno tych, ktorych problem z kartami juz trafil, jak i tych, ktorych ominal. Kolega Jacek (JK) wspomnial wczesniej o tym w zartach, no i na chlopski rozum to powinno pozostac w sferze zartu, ale moze by warto przeanalizowac wszystko. :)
też mnie to zastanowiło. Dlaczego nigdzie indziej na świecie o tym nie mówią?
miejmy nadzieję, że to nie to, bo możemy się szybko nie doczekac poprawki.
miejmy nadzieję, że to nie to, bo możemy się szybko nie doczekac poprawki.Eee... jesli to bylby tylko problem tego typu (w co osobiscie nie bardzo wierze), to spokojnie mozna sobie przelaczyc na angielski. Prawde mowiac nigdy nie tesknilem za polskim menu, a ze akurat D3 mialo, to sobie wlaczylem i tak zostalo.
No i jednak cos sie juz pojawilo (http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1021&thread=28617237&page=2) -- co prawda nie dotyczace kart, ale akurat drugiego problemu -- z AF.
Tak, pisalem juz o tym wczesniej.
Moze jeszcze jedna mala ankieta?! :)
....
A to przepraszam, musialem przeoczyc.
Rowniez mam wlaczony j. polski :)
piotrnas
16-07-2008, 09:22
rowniez caly czas uzywam Menu po Polsku..... z ciekawosci ile RAW robi wam D3 na jednym naladowaniu AKU?
...... Jakiej wersji jezykowej menu uzywasz? Pytanie do wszystkich odwiedzajacych ten watek -- zarowno tych, ktorych problem z kartami juz trafil, jak i tych, ktorych ominal. Kolega Jacek (JK) wspomnial wczesniej o tym w zartach, no i na chlopski rozum to powinno pozostac w sferze zartu, ale moze by warto przeanalizowac wszystko. :)
To wcale nie było w żartach. Polskie menu jest integralną częścią tego softu i jak coś tam zostało zwalone, to mogą dziać się różne dziwne rzeczy z pozostałą częścią softu. W końcu od czasów Johna von Neumanna nic się nie zmieniło w architekturze komputera (tego w Nikonach również) i nie ma żadnej różnicy pomiedzy programami, a danymi - i jedno, i drugie, to jakieś bajty zapisane w pamięci. Nie wiem, czy pamiętacie (pewnie nie, bo i po co), ale poprzednia wersja softu poprawiała coś w działaniu niemieckiego menu.
odpada teoria z polskim - ja mam angielski ustawiony :)
phantomek
16-07-2008, 11:58
U mnie w D3 nic takiego sie nie dzieje, wszystko dziala ok :)
A skoro te błędy są tak uciążliwe to może warto pomyśleć o powrocie do wersji pierwszej tej fabrycznej ?
A skoro te błędy są tak uciążliwe to może warto pomyśleć o powrocie do wersji pierwszej tej fabrycznej ?
Powrót do pierwszej wersji jest możliwy z tego co wiem tylko w serwisie, za stosowną opłatą oczywiście.
Powrót do pierwszej wersji jest możliwy z tego co wiem tylko w serwisie, za stosowną opłatą oczywiście.
Spryciule z nich - a nie da się jakoś zrzucic samemu pierwotną wersję przed podmianą ?
U mnie nie wystąpił błąd karty, ale mam problem z wyzwalaniem migawki.
W AF-S priorytet ostrości, pojedynczy punkt, w świetnych warunkach oświetleniowych,
mimo złapanej ostrości i potwierdzeniu greenpointa, migawka często nie wyzwala.
Nawet po 2 i 3 przeciśnięciu migawki i złapaniu ostrości, na wszystkich obiektywach.
PS.
Po wgraniu nowego softu wyzerowałem wszędzie BF/FF
24-70 było +15
105 VR było +10
Mam wrażenie, że 70-200 dłużej się zastanawia przed ustawieniem ostrości,
ale korektę wykonuje jednorazowo i w punkt.
Natomniast wcześniej, wykonywał coś w rodzaju natychmiastowej reakcji, a potem mała korekta.
Jest to moje subiektywne wrażenie.
IMHO efekt finalny, czyli precyzja, jest teraz większa.
Mr.Pietrek
17-07-2008, 18:46
U mnie nie wystąpił błąd karty, ale mam problem z wyzwalaniem migawki.
W AF-S priorytet ostrości, pojedynczy punkt, w świetnych warunkach oświetleniowych,
mimo złapanej ostrości i potwierdzeniu greenpointa, migawka często nie wyzwala.
Nawet po 2 i 3 przeciśnięciu migawki i złapaniu ostrości, na wszystkich obiektywach.
na pionowym spuście cz to bez znaczenia ?? bo u mnie sporadycznie ale na pionowym ...
na pionowym spuście cz to bez znaczenia ?? bo u mnie sporadycznie ale na pionowym ...
Na poziomym.
Pionowego nawet w pionie nie używam. Natomiast często główny ciężar przejmuje lewa ręka, czyli obiektyw.
Nie sądzę aby, przypadłość miała związek z luzami bagnetu.
Wcześniej tego w nikonie nie miałem, w innym systemie tak.
Mr.Pietrek
18-07-2008, 08:19
Na poziomym.
Pionowego nawet w pionie nie używam. Natomiast często główny ciężar przejmuje lewa ręka, czyli obiektyw.
Nie sądzę aby, przypadłość miała związek z luzami bagnetu.
U mnie bagnet siedzi mocno, więc to nie od tej strony - nawet o tym nie myślałem. Kwestia jest tego typu, że efekt niewyzwolenia migawki mimo złapania ostrości miałem już na pierwszej (fabrycznej znaczy) wersji softu, tle że nie pamiętam by wstępował na spuście poziomym, "joby" przy pionach pamiętam doskonale. Szkoda że wcześniej nie napisałem o tym tutaj, tylko ograniczyłem się do wymiany spostrzeżeń w tej ze znajomym D3-kowiczem ... :| W każdym razie sprawa jest dość rzadka (dla mnie tak samo jak podwieszanie się AF w dobrych warunkach, czy też ślizganie się AFa) niemniej irytująca.
Dzisiaj problem z "widocznoscia" kart przytrafil mi sie po raz drugi. Pomyslalem sobie, ze sprawdze przy okazji jak na to moze miec wplyw wersja jezykowa menu (mimo, ze wlasciwie to podejrzenie juz odrzucilismy). Przelaczylem wiec menu na "english", wyciagnalem i wlozylem ponownie karte. Po dwoch zdjeciach powtorzylo sie, wrocilem wiec do menu polskiego. :) Powiem szczerze, ze zaczyna mnie to irytowac. :|
gregoire7
19-07-2008, 22:52
Tak jak i Stig eksperymentalnie przeszedłem na wersję anglojęzyczną, zachowanie korpusu bez zmian, poza tym 'pomrocznośc jasna' kart występuje niezależnie od tego czy karta jest w slocie 1 czy 2, czy są dwie karty, poza tym nie ma znaczenia jakie szkło, ze wszystkimi których używam najczęściej 50/85/135/S12-24 były 'zawiechy', to nie jest chyba najszczęśliwsza wersja softu, zauważyłem że w normalnych(dziennych) warunkach oświetleniowych 135DC przestrzeliwuje nie tak rzadko o 0,5...1m przy odległości ~10m, poza tym jest jeszcze coś dziwnego..., w nocnych warunkach zrobiłem zdjęcie na ISO25600, później raz jeszcze powtórzyłem próbę tym razem w celach naukowo-badawczych :) a nie z konieczności sytuacji, oto efekt:
http://www.sztukapatrzenia.pl/25600.jpg
na samej górze jest pasek który prezentuje poziom szumów jak niegdyś, znośnie jak na tę wartość czułości, ale poniżej paska dzieje się to co widać, kolorowe jarmarki...., pasek miewa różną szerokość, czasem to kolorowe 'coś' występuje głównie w ciemniejszych polach kadru + pasek rzecz jasna
Irytować..., Stig, subtelnie i delikatnie ujęte :)
EDIT: problem szumu występuje u mnie w ACR (CS3), ale właśnie odpaliłem Capture NX i go nie widzę...
Mr.Pietrek
20-07-2008, 12:14
A nie miałem okazji do kolejnych obserwacji - po tym weekendzie melduję o padnięciu lustra w D3 - na wejściu do kościoła mi się to trafiło. Niech to szlag :|
A nie miałem okazji do kolejnych obserwacji - po tym weekendzie melduję o padnięciu lustra w D3 - na wejściu do kościoła mi się to trafiło. Niech to szlag :|
UUUU nie zazdroszcze, D200 wrócił do łask........ czy jak sobie poradziałeś?
gregoire7
20-07-2008, 14:24
O żesz..., do tych 300000 cykli to chyba Ci trochę Piotr zabrakło...
No i zaczyna sie (http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1021&thread=28678729). :) W koncu! Moze cos z tego pozytywnego wyniknie. :)
Nota bene -- to chyba ktos z "naszych" ruszyl temat. ;)
Mr.Pietrek
20-07-2008, 17:25
UUUU nie zazdroszcze, D200 wrócił do łask........ czy jak sobie poradziałeś?
NĘDZNIE :| technicznie to nie miało prawa być to samo, w każdym razie ja mentalnie nie mogłem się do tego dopasować - z miejsca wyzerowała mi się chęć do "walki" i popełniłem najsłabszy materiał od X tygodni a nawet miesięcy
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/07/icon_neutral-1.gif
źródło (http://foto.forumslubne.pl/images/smiles/icon_neutral.gif)
O żesz..., do tych 300000 cykli to chyba Ci trochę Piotr zabrakło...
300.000 cykli to na migawkę chyba, anyway zabrakło jakichś 275.000 :|
Nota bene -- to chyba ktos z "naszych" ruszyl temat. ;)
ano - robota Grześka :)
Piotr,
Współczuję!
Dobrze, że mi wczoraj na sesji nie padła :) ale caly czas D80 jest ze mna i czuwa. Swoją drogą to poprostu granda, żeby takie rzeczy działy się w D3.
Pozdrawiam,
AMI
PS. Jak na razie mie nie powtórzyły się problemy z 24-70 i AF a problemów z kartą nie miałem.
Ja przez weekend zrobiłem kilka setek zdjęć. Problemu z kartą nie zauważyłem ale ... moim zdaniem WB-AUTO jednak działa strasznie kiepsko. Dwa zdjęcia, robione jedno za drugim różniły się diametralnie tym co aparat pomierzył. Jedno było zimne, drugie diametralnie inne - ciepłe. Troszkę mnie to wkurza bo ... korekcji by doprowadzić to do jednolitej postaci jest sporo :( Zdjęcia wykonane były w 100% w plenerze.
Mr.Pietrek
21-07-2008, 15:28
Dobrze, że mi wczoraj na sesji nie padła :) ale caly czas D80 jest ze mna i czuwa. Swoją drogą to poprostu granda, żeby takie rzeczy działy się w D3.
zacytuję siebie i to co napisałem na FFS: dla mnie podstawowy wniosek (nauczka) jest taki że o BackUp'ie sprzętu można mówić tylko wtedy gdy puszki odpowiadają sobie technicznie możliwościami. W innym przypadku to tylko zmniejszy poziom frustracji. :|
Dziś uruchomiłem procedurę NSP i posłałem kurierem body do serwisu.
Ja przez weekend zrobiłem kilka setek zdjęć. Problemu z kartą nie zauważyłem ale ... moim zdaniem WB-AUTO jednak działa strasznie kiepsko. Dwa zdjęcia, robione jedno za drugim różniły się diametralnie tym co aparat pomierzył. Jedno było zimne, drugie diametralnie inne - ciepłe. Troszkę mnie to wkurza bo ... korekcji by doprowadzić to do jednolitej postaci jest sporo :( Zdjęcia wykonane były w 100% w plenerze.
a ja od dwóch tygodni w kościele nie używam już szarej karty - jadę na auto właśnie :)
zacytuję siebie i to co napisałem na FFS: dla mnie podstawowy wniosek (nauczka) jest taki że o BackUp'ie sprzętu można mówić tylko wtedy gdy puszki odpowiadają sobie technicznie możliwościami. W innym przypadku to tylko zmniejszy poziom frustracji.
Ano zgadza się, ale na prawdziwy backup (D700) to ja jeszcze trochę poczekam.
Pozdrawiam,
AMI
PS. Nikon powinien od razu dawać puszkę w zastępstwie za taką wpadę.
a ja od dwóch tygodni w kościele nie używam już szarej karty - jadę na auto właśnie :)
No to zazdroszczę. Właśnie siedzę przy kompie i robię korektę - praktycznie 90% przestrzelone :( albo zbyt niebieskie albo zbyt żółte :( i właśnie myślę o szarej karcie. Co więcej - pomierzyłem WB na PRE używając szarej karty i ... moim zdaniem też nie jest idealny :( W sumie od samego początku jedyna rzecz do której można było się przyczepić jeśli chodzi o D3 to AUTO-WB - działał koszmarnie :( teraz zaczyna mnie to lekko irytować.
No to zazdroszczę. Właśnie siedzę przy kompie i robię korektę - praktycznie 90% przestrzelone :( albo zbyt niebieskie albo zbyt żółte :( i właśnie myślę o szarej karcie. Co więcej - pomierzyłem WB na PRE używając szarej karty i ... moim zdaniem też nie jest idealny :( W sumie od samego początku jedyna rzecz do której można było się przyczepić jeśli chodzi o D3 to AUTO-WB - działał koszmarnie :( teraz zaczyna mnie to lekko irytować.
Akurat uważam, że w nowych puszkach Auto WB działa świetnie.
A nie możesz w takim razie ustawić sobie jakieś konkretne WB w aparacie, ustalić potem przy obróbce poprawną korektę i hurtem wrzucić do serii zdjęć?
wlasnie takie rozwiazanie uznaje za najbardziej rozsadne. nawet jesli wprowadzasz korekte to dla kilku, kilkunastu albo i wiecej zdjec taka sama. przy AWB w zasadzie nad kazdym zdjeciem pracujesz osobno, czesto rezultatem jest niepowtarzalny efekt przy koncowym etapie - przeniesieniu na papier.
Akurat uważam, że w nowych puszkach Auto WB działa świetnie.
A nie możesz w takim razie ustawić sobie jakieś konkretne WB w aparacie, ustalić potem przy obróbce poprawną korektę i hurtem wrzucić do serii zdjęć?
Jak pracujesz w plenerze i przy często zmieniających się warunkach to ... nie da się tego w taki łatwy sposób zrobić niestety. Mnie najbardziej w D3 wkurzają te wszędobylskie żółtości, które trzeba co chwila korygować.
zolty kolor ktory sie pakuje - niestety jest przypadloscia chyba wszystkich puszek nikona. tylko d2x ma nieco inna charakterystyke. nie wiem dlaczego nikon pojechal w taka ciepla tonacje, ale w pewnych zastosowaniach ona bardziej przeszkadza niz pomaga, a juz na pewno ma niewiele wspolnego z zastanymi warunkami. przez to kolor skory jest dziwny i b. ciezko doprowadzic go do porzadku.
Mr.Pietrek
22-07-2008, 18:28
zolty kolor ktory sie pakuje - niestety jest przypadloscia chyba wszystkich puszek nikona. tylko d2x ma nieco inna charakterystyke. nie wiem dlaczego nikon pojechal w taka ciepla tonacje, ale w pewnych zastosowaniach ona bardziej przeszkadza niz pomaga, a juz na pewno ma niewiele wspolnego z zastanymi warunkami. przez to kolor skory jest dziwny i b. ciezko doprowadzic go do porzadku.
Dwa nowe "fabryczne" zestawy Picture Control Nikona : http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7579
Puszka w serwisie więc nie mogę sprawdzić :| Czy ktoś z Was ma czas by wystawić jakieś sample w trybie standard i z tymi nowymi ??
Dwa nowe "fabryczne" zestawy Picture Control Nikona : http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7579
Puszka w serwisie więc nie mogę sprawdzić :| Czy ktoś z Was ma czas by wystawić jakieś sample w trybie standard i z tymi nowymi ??Bylo (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=65395).
Ja wgrałem tylko Portrait, testowo również Landscape ale ... te drugie mi się zupełnie nie podobają - mocna saturacja zieleni itd. Portrety tak robiłem na przerobionym naturalu więc różnica niewielka, choć tutaj oprócz zbliżonej tonacji do naturala zmieniono również krzywą. Niestety mam tylko same z Portrait i nie mam niczego by porównać - może jutro (ale pewnie już jutro ktoś wrzuci coś).
Pozdrawiam
Remek
Ja wgrałem tylko Portrait, testowo również Landscape ale ... te drugie mi się zupełnie nie podobają - mocna saturacja zieleni itd. Przy takim dbaniu o szczegoly, jest sens w ogole bawic sie z JPGami i tymi setami?
Przy takim dbaniu o szczegoly, jest sens w ogole bawic sie z JPGami i tymi setami?
tez mnie to zawsze zastanawiało...d3 i jpg? ale można i tak :)
Natomiast dzisiaj dwa razy zawiesiły mi się karty...do tego padł 14-24, a dokładnie to przyblokował się pierścień zoomowania - coś tam się da pokręcić ale ciężko niesamowicie.
Pokazałem to dzisiaj Panom z Nikona podczas Roadshow - pierwszy raz takie coś widzą. Mam wysłać, okleić NPS i zrobią od ręki.
Na otarcie łez, miałem okazję podpiąć 200-400 :D Piękna sprawa :]
tez mnie to zawsze zastanawiało...d3 i jpg? ale można i tak :)
oczywiście, jak najbardziej. Z kilku powodów. Ma najlepsze opcje skonfigurowania jpg-a tak jak się chce - więc jak chcesz dobre jpg - to D3. A dwa - to body jest w dużej mierze dla fotoreporterów prasowych, a oni często preferują jpg.
Przy takim dbaniu o szczegoly, jest sens w ogole bawic sie z JPGami i tymi setami?
Wykorzystuję je by od razu na wyświetlaczu widzieć efekt końcowy/pośredni (generalnie staram się uzyskać zdjęcie w puszce a nie w PS'ie - dlatego moje jęki jeśli chodzi o WB :) ) bez znaczenia czy to RAW czy JPG (chociaż tych staram się już nie robić).
Pozdrawiam
Remek
Wykorzystuję je by od razu na wyświetlaczu widzieć efekt końcowyAle przeciez w rzeczywistosci nie zawsze da sie uzyskac dobre efekty, bazujac na jednym, dwoch, trzech czy dziesieciu setach. Nawet jesli ustawisz sobie dajmy na to set "pilka nozna" (z odpowiednia temperatura, kolorami, wysyceniem, kontrastem, itd.), to okaze sie, ze np. 10 czy 20% zdjec potrzebuje duzo mocniejszego kontrastu (niz w tym secie masz ustawione) bo jest robionych pod innym katem w stosunku do slonca. Bez kompa sie i tak nie obejdzie.
Pewnie, że się nie obejdzie. Staram się tylko minimalizować klikanie :) i wprowadzać ewentualne korekty w puszce. Później tylko szczegóły na kompie (im mniej tym lepiej). Oczywiście łatwiej się mówi niż to realizuje ale .... staram się :)
Juz wiadomo, dlaczego na swiecie bylo tak malo zgloszen na temat problemow z nowym firmwarem. NikonUSA dopiero 21 lipca (http://support.nikontech.com/cgi-bin/nikonusa.cfg/php/enduser/std_alp.php?p_sid=tJnvUs9j&p_lva=&p_li=&p_accessibility=0&p_redirect=&p_page=1&p_cv=1.186&p_pv=1.19&p_prods=19&p_cats=186&p_hidden_prods=&prod_lvl1=19&prod_lvl2=0&cat_lvl1=186&p_search_text=D3&srch_btn_submit=%C2%A0%C2%A0%C2%A0Search%C2%A0%C2% A0%C2%A0&p_new_search=1&p_search_type=answers.search_nl) (czyli dwa dni temu) oglosil wypuszczenie wersji 2.0. ;)
Jakim cudem my mielismy to juz 3 tygodnie wczesniej? Czyzbysmy robili za betatesterow?
Dpreview podało to pierwszego lipca. (http://www.dpreview.com/news/0807/08070104nikonfirmware.asp)
Nie sądzę aby jankesi tego nie czytali :-D
Dpreview podało to pierwszego lipca. (http://www.dpreview.com/news/0807/08070104nikonfirmware.asp)
Nie sądzę aby jankesi tego nie czytali :-DTyle, ze Jankesi to patrioci i moze czekali na oficjalne info i link z Nikon USA. ;) No ni cholery nie mam pojecia -- dlaczego Nikon USA dopiero po 3 tygodniach zamiescil link do tej wersji...
To może teraz problem trochę z innej beczki. Piszę w tym dziale bo nie wiem czy to problem po puszcze ewentualnie nowym sofcie czy po stronie szkła. Wcześniej nie miałem żadnych problemów, po aktualizacji softu, o których pisaliście powyżej.
A mianowicie chodzi o zestaw D3 + 24-70/2.8.
Dziś jestem pierwszy dzionek na urlopie i na spacerek z rodzinka zabrałem powyższy zestawik. Robiłem nim zdjęcia bez problemu. Przez około 40 min zestaw leżał na stole (przerwa na obiadek) po czym wracając chciałem zrobić kilka fotek.
Owszem zrobiłem je ale wyszły jakieś ciemne.
Patrzę na wyświetlacz, a tam pisze F0 (przysłona 0). Trochę się zdziwiłem bo wcześniej wszystko było ok.
Wyjąłem karty pamięci, ale to nie pomogło. Wyjąłem baterię to tez nie pomogło, dalej było to samo. Dopiero po odpięciu obiektywu i ponownym założeniu wszystko wróciło do normy.
Nie wiecie co mogło być tego przyczyna?
Dodam tylko że styki w korpusie i w obiektywach wczoraj czyściłem przed wyjazdem więc brudne styki wykluczam.
Patrzę na wyświetlacz, a tam pisze F0 (przysłona 0). Trochę się zdziwiłem bo wcześniej wszystko było ok.
Wyjąłem karty pamięci, ale to nie pomogło. Wyjąłem baterię to tez nie pomogło, dalej było to samo. Dopiero po odpięciu obiektywu i ponownym założeniu wszystko wróciło do normy.
Nie wiecie co mogło być tego przyczyna?Moze po prostu odpial Ci sie obiektyw? Mi sie tak raz zdarzylo... I kumplowi takze. Przez przypadek wcisnal sie przycisk odblokowujacy i przy zoomowaniu obiektyw sie przekrecil. Ja sie kapnalem zanim mi wypadl z bagnetu, ale kumpel ledwo go uratowal (zlapal go na krotko przed zderzeniem z parkietem).
Mam nadzieję że to byłoby to. Chociaż byłby to pierwszy raz jak odpiął mi się obiektyw(cóż zawsze musi być ten pierwszy raz).
Mam nadzieję że to byłoby to. Chociaż byłby to pierwszy raz jak odpiął mi się obiektyw(cóż zawsze musi być ten pierwszy raz).No mi tez pierwszy raz w zyciu "samoczynnie" odpial sie obiektyw -- i to wlasnie 24-70 przykrecony do D3. Malo tego... Kolega, ktory mi opowiadal o analogicznym przypadku -- zrobil w swoim zyciu pewnie 3, 4 razy wiecej zdjec niz ja -- takze przyznal, ze przytrafilo mu sie to pierwszy raz (i takze w D3 i 24-70). :)
Mr.Pietrek
28-07-2008, 19:43
No mi tez pierwszy raz w zyciu "samoczynnie" odpial sie obiektyw -- i to wlasnie 24-70 przykrecony do D3.
Udało Ci się to zrobić w nachwycie czy podchwycie ??
Udało Ci się to zrobić w nachwycie czy podchwycie ??
Widząc zdjęcia, to zdecydowanie w dwutakcie.
Udało Ci się to zrobić w nachwycie czy podchwycie ??No wlasnie nie pamietam... Akcja przy kadrowaniu znad glowy. W ktoryms momencie musialem go skrecic do 24 mm i prawdopodobnie wtedy musnalem kciukiem przycisk blokady bagnetu.
gregoire7
07-08-2008, 20:13
i jeszcze jedna ułomność się ujawniła, czasami wspomaganie AFa w SB-800 nie działa, mimo że warunki tego wymagają, zorientowałem się po tym jak celując na ciemne obiekty nie widziałem czerwonych pasków, zaraz zrobiłem eksperyment, uciekłem w ciemności jeszcze głębsze i kicha, o ile dobrze pamiętam przełączenie AFa na M i spowrotem zadziałało, na razie 2 czy 3 razy zauważyłem nieświecenie wspomagania, naturalnie 'pomroczność jasna' kart nadal występuje kilka/naście razy na 1000 zdjęć, ostatnim razem kilka razy z rzędu niemalże! w trakcie przysięgi pary młodej..., ile biorą za poświęcenie korpusu... ? :)
i jeszcze jedna ułomność się ujawniła, czasami wspomaganie AFa w SB-800 nie działa, mimo że warunki tego wymagają, zorientowałem się po tym jak celując na ciemne obiekty nie widziałem czerwonych pasków, zaraz zrobiłem eksperyment, uciekłem w ciemności jeszcze głębsze i kicha, o ile dobrze pamiętam przełączenie AFa na M i spowrotem zadziałało, na razie 2 czy 3 razy zauważyłem nieświecenie wspomagania, naturalnie 'pomroczność jasna' kart nadal występuje kilka/naście razy na 1000 zdjęć, ostatnim razem kilka razy z rzędu niemalże! w trakcie przysięgi pary młodej..., ile biorą za poświęcenie korpusu... ? :)
To z Sabiną to jakiś bug z softem lampy raczej. Bo mnie z D80 kieeedyś się zdarzyło tak z kilka razy (do policzenia na palcach jednej ręki), że wspomaganie nagle padało i wracało po wyłączeniu i włączeniu lampy.
a miales pole AF ustawione na srodku ? Bo z tego co wiem sabina nie wlacza AF Assista na skrajnych polach....
To z Sabiną to jakiś bug z softem lampy raczej. Bo mnie z D80 kieeedyś się zdarzyło tak z kilka razy (do policzenia na palcach jednej ręki), że wspomaganie nagle padało i wracało po wyłączeniu i włączeniu lampy.
Dokładnie, to jest błąd Sabiny - nawet kiedyś o tym wątek zakładałem - wspomaganie się blokowało, a potem samoistnie znów działało.
a miales pole AF ustawione na srodku ? Bo z tego co wiem sabina nie wlacza AF Assista na skrajnych polach....
Właśnie jedną z idei przyświecających wspomaganiu w Sabinie jest możliwość jego użycia także z bocznymi polami. ;)
problem w tym ze nie z wszystkimi ..proponuje poczytac instrukcje ..np do d3 str. 195.. oraz str 62-63 SB-800
Ty się dobrze czujesz? Czytać instrukcję? Po co? :wink:
Wszystko się robi najlepszą technika "na macanta" :)
JK :)
...pomyślałem i o tym..... wersja dla "macantów"
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.spiewakowie.com/e107_images/newspost_images/d3-af-assist.jpg)
Co Ty wyrabiasz? Oni programowo instrukcji nie czytają, a Ty pozbawiasz ich komfortu bycia niedouczonym zamieszczając takie ważne fragmenty. :-D
Właśnie jedną z idei przyświecających wspomaganiu w Sabinie jest możliwość jego użycia także z bocznymi polami. ;)
sęk w tym, że lepsze body (D3/D300) mają gorzej niż twój D80. Poważnie.
:D jestem niepoprawnym optymista i zakladam ze sie ...zapomnialo :) ... w koncu mam nadzieje ze to ludzkie niedouczenie a nie jakies nowe "bug'i" wielkiego N :D
gregoire7
09-08-2008, 00:22
jaja se koledzy robicie, bo wspomaganie zaniemogło na najbardziej centralnym z centralnych punktów AFa, jakbyście focili w różniastych warunkach a nie wkuwali na blachę instrukcję obsługi przekonalibyście się że to tylko sprzęt, im bardziej skomplikowany tym bardziej niedoskonały...
nie denerwuj sie tak... tylko przypominam ... i bardzo mi przykro ze masz popsuty egzemplarz d3 lub sb800
ps. wydaje mi sie ze nikt tego nie wkuwa na blache ... ale zaintersowani sa swiadomi mozliwosci tego co trzymaja w rece... That's all
gregoire7
09-08-2008, 19:54
ja po prostu nie wierzę w doskonałość sprzętu, lub właśnie raczej wierzę w jego niedoskonałość, którą odkrywam fotografując, nie ma tu miejsca na nerwy :), tym bardziej teraz, kiedy żona na porodówce :)
taaaa......... moja SB-800 właśnie postanowiła w ogóle olać wspomaganie AF........... szlag by to 2 wesela tylko wytrzymała :( nie pomagają off/on, zastraszanie ani modlitwy :(
zobacze jeszcze jak będzie gadała z innym body
musisz potrenowac z nowa sabina :)