Zobacz pełną wersję : D300 Firmware Update 1.03
http://nikoneurope-pl.custhelp.com/cgi-bin/nikoneurope_pl.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=25186&p_created=1213866091&p_sid=YEpRPE7j&p_accessibility=&p_lva=&p_sp=cF9zcmNoPTEmcF9zb3J0X2J5PSZwX2dyaWRzb3J0PSZwX 3Jvd19jbnQ9MTA1JnBfcHJvZHM9JnBfY2F0cz02NDgmcF9wdj0 mcF9jdj0xLjY0OCZwX3NlYXJjaF90eXBlPWFuc3dlcnMuc2Vhc mNoX25sJnBfcGFnZT0x&p_li=&p_topview=1
"Niniejsze oprogramowanie układowe eliminuje problem, który w rzadkich przypadkach powoduje podczas fotografowania miganie wskaźnika poziomu naładowania baterii/akumulatorów niezależnie od faktycznego stanu naładowania baterii/akumulatorów."
Prawdziwa "rewolucja"...wynika z tego ze mamy aparat doskonaly skoro poprawki dotycza tylko takich dupereli...
Widziałem (również na tym forum) narzekania userów na miganie tego wskaźnika podczas fotografowania :). Oznacza to że będą osoby które skorzystają na nowym firmwarze. Tak czy owak... D300 ociera się o doskonały, czyż nie? :D
Kurcze! Faktycznie nic wielkiego nie pozmieniali, ale i po co??
cypherdid
01-07-2008, 11:18
nie ma na co narzekać z D300...może tylko na to że....hmmm...no nie ma na co :)
Pomarudzic mozna na dupny LV ale tego zaden firmware nie zmieni - zreszta nie uzywam(moze dlatego ze tak idiotycznie rozwiazany)
a na zafarby Robina nic nie ma?? ... lipa jakaś :D
Pomarudzic mozna na dupny LV ale tego zaden firmware nie zmieni - zreszta nie uzywam(moze dlatego ze tak idiotycznie rozwiazany)
Przy pracy studyjnej w połączeniu z CC jest rewelacyjny.
Ale do makro ruchomych obiektow czy na koncercie - zupelnie nie ma sensu
Lepiej by zmienili skok w bracketingu na 2EV....
a gdzie krotsze czasy dla autoiso :/
oo mialem raz migacza - ale zrobilem off-on i zniklo :P
Kaleid - a nie martwisz sie ze ci hoty powyapala ten LV ?
poza tym - w trybie LV zaraz smieciory leca i sie przyklejaja do matrycy hehe
z rzeczy ktore mogli by dac - poprawic soft zeby ekran statusu na LCD obracal sie wraz z body - tak jest w d3 i d60 - to czemu d300 tego nie ma ? w zasadzie nie uzywam - pewnie wlasnie z tego powodu - pewnie dlatego ze nie jestem tez przyzwyczajony ze mam
a gdzie krotsze czasy dla autoiso :/
dokładnie tego mi brakuje... mogli to zrobić dla D3, to dlaczego nie zrobili dla D300? znowu marketing działa?
ogolnie to autoiso widzialbym, zeby mozna bylo czasy minimalne jeszcze uzaleznic od ogniskowej w zoomach np. dla 30mm 1/50 a potem zoomuje na 50mm i czas sie zmienia np. na 1/80. tak samo brakuje wpisywania zoomow w liscie obiektywow bez procesora. i ostatnia rzecz, af fine tune, zeby mozna bylo ustawic dla kilku ogniskowych. przeciez skoro mozna wprowadzic jakas stala korekte to co za problem zeby zmienna korekcyjna bylo nieco bardziej skomplikowana i nawet wolalbym poswiecic troche czasu zeby przy takim 80-200 ustawiac wszystko co 10mm ale zeby miec zawsze wszystko w punkt na kazdej ogniskowej.
i jeszcze dwie rzeczy z autoiso to jakby to zesprzeglic jakos sprytnie z vr, czyli moge sobie wybrac czy np. aparat podbije iso do 6400 zeby utrzymac 1/50s, czy np. zostanie na iso 1600 i trzasnie 1/15 wlaczajac vr samemu. byloby chyba milo :)
druga rzecz to dodatkowa pozycja w menu, czy autoiso ma byc wlaczone/wylaczone w trybie m.
robin102
01-07-2008, 16:11
a na zafarby Robina nic nie ma?? ... lipa jakaś :D
Jak to nie ma, a właśnie, że jest :) tylko o tym nie napisali wprost. Działanie AF też poprawili przynajmniej w egzemplarzach z kraju zza wielkiej wody :mrgreen: . Nie wierzyliście niedowiarki, że Nikon zadba o te sprawy i poprawi sofcik.
Śmiem twierdzić, że mam w tym mikroskopijny udział :)
Kto by wytrzymał tyle maili z Polanda wciąż o tym samym :mrgreen:
hi hi hi hi
Pawel Pawlak
01-07-2008, 16:35
Malisz, ale wymyślasz ;) tak napowaznie to też uważam że auto-iso z d3 jest zdecydowanie dobrze porpawione. Ale można sobie poradzić z tym i w d300. Tryb M + auto iso i pozamiatane. Sam na bieżąco ustawiasz parametry t i f jaki Ci odpowiadają w danej chwili ( ogniskowa, oczekiwana GO) a auto iso popilnuje poprawnej ekspozycji :)
popieram! A może by tak petycję wystosować ;)
no dobra, wgralem sobie ten sofcik, ale zdjecia wcale nie sa lepsze! :D
jest gdzies jakas lista zmian? bo wspominaja tylko o poprawieniu problemu z bateria.
bo chyba tylko to zmienili...
tak samo brakuje wpisywania zoomow w liscie obiektywow bez procesora.
i szklana kula pod usb zeby puszka wiedziala jaka ogniskowa jest ustawiona?
i ostatnia rzecz, af fine tune, zeby mozna bylo ustawic dla kilku ogniskowych. przeciez skoro mozna wprowadzic jakas stala korekte to co za problem zeby zmienna korekcyjna bylo nieco bardziej skomplikowana i nawet wolalbym poswiecic troche czasu zeby przy takim 80-200 ustawiac wszystko co 10mm ale zeby miec zawsze wszystko w punkt na kazdej ogniskowej.
jesli nie masz stalego odchyłu to szkło do serwisu a nie ustawianie co 10 mm (czemu nie co 3?)
Czyt akumulator naładowany na 80% wystarczy by bezpiecznie przeprowadzić załadowanie nowego oprogramowania?
robin102
02-07-2008, 10:55
Spoko i bez stresu.
Czyt akumulator naładowany na 80% wystarczy by bezpiecznie przeprowadzić załadowanie nowego oprogramowania?
a co ci szkodzi go podladowac? stanie sie cos przez te pol godziny?
Spoko i bez stresu.
Dzięki. Już jestem po. Nic nie bolało. Co tam tak naprawdę pozmieniali wyjdzie w praniu.
ja próbowałem zmienić firmware działając na enaloopach (w pełni naładowanych) i aparat odmówił aktualizacji, musiałem zmienić zasilanie na baterię w korpusie
narkoman
02-07-2008, 12:40
też mi kilka razy migała ta bateryjka, miło, że to poprawili. innych udziwnień nie zaobserwowałem :P
PS. ten skok o 2EV to serio by mogli wprowadzić
bardzo tego brakuje, a z pewnością jest to proste do poprawienia w sofcie...
Gawronnek
02-07-2008, 13:12
dziwne jest tylko że aby poprawić taka pierdółkę zakres zmian objął oba elementy firmware, poprzednie zmiany dotyczyły tylko elementu A
dziwne jest tylko że aby poprawić taka pierdółkę zakres zmian objął oba elementy firmware, poprzednie zmiany dotyczyły tylko elementu A
może więc poprawili coś jeszcze, tylko się nie chwalą? ;)
Pochwaliliby sie nawet gdyby chodzilo o stopien podswietlenia górnego wyswietlacza;]
robin102
02-07-2008, 13:56
Niekoniecznie by się pochwalili. Jak firma podaje, że coś poprawiła to wychodzi POZYTYWNY wizeruenk firmy na tzw. firmę TROSKLIWĄ jak wypiszą Ci cały jadłospis poprawek to się za głowę złapiesz, że tyle baboli poprawiali.
Każdy oficjalny ruch firmy jest ustalany i sterowany przez speców dbajacych o jej wizerunek na rynku. W każdej dużej korporacji tak jest :) taki świat. Powiedzieć dużo i pozytywnie, ale nie do końca :)
A w temacie to na pewno poprawili coś jeszcze bo aparat śmiga znacznie lepiej :) normalnie lepiej niż D700, baaaa nawet lepiej niż D200 :)
bardzo tego brakuje, a z pewnością jest to proste do poprawienia w sofcie...
Dokładnie - ale nie wiedzieć czemu z uporem godnym maniaka jest to cały czas pomijane :(
No własnie lista poprawek dla d300 wygląda podejrzanie słabo w porównaniu z listą poprawek dla d3. Aż mi sie wierzyć nie chce że do d300 wypuścili poprawkę która: "eliminuje problem, który w rzadkich przypadkach powoduje podczas fotografowania miganie wskaźnika poziomu naładowania baterii" Przecież to ma zerowy wpływ na pracę aparatu.
Dokładnie - ale nie wiedzieć czemu z uporem godnym maniaka jest to cały czas pomijane :(
Bo to beda opcje dostepne w D300x ;]
bo nikon uwaza ze jest to niepotrzebne. argument brzmi "bo tak" i nie przeskoczysz.
Sztolcman
02-07-2008, 17:53
Mogliby w sumie poprawić wyświetlenie wybranego punktu AF na górnym LCD. Skoro da się to wyświetlić w trybie INFO na głównym wyświetlaczu to czemu nie na górnym? Chociaż nie - właśnie się przyjrzałem i wychodzi na to, że to u góry to tylko symbol i rozkład aktywnych punktów na nim nawet nie pokrywa się z rzeczywistością:)
Mam problem. Wchodzę w menu>ustawienia>wersja oprogramowania, na wyświetlaczu mam zapis Wersja oprogramowania A 1.02 B 1.00, wybierz OK. Wybieram OK i wszystko wraca do "ustawienia- wersja oprogramowania" Nie mogę wybrać opcji "Aktualizuj" Co robię źle?
Opcja aktualizuj pojawia się samoczynnie kiedy aparat rozpozna, że na karcie jest nowy soft. Radzę przeczytać szczegółową instrukcję uaktualnienia softu.
Dzięki. Właśnie sprawdziłem, że mam problem z czytnikiem kart i źle zostało wgrane na kartę uaktualnienie a myślałem, że w D300 wymyślili coś innego jak w D70.
Dzięki. Właśnie sprawdziłem, że mam problem z czytnikiem kart i źle zostało wgrane na kartę uaktualnienie a myślałem, że w D300 wymyślili coś innego jak w D70.
U mnie pomugło formatowanie karty przez komputer, a nie jak wczesniej robiłem, z pozycji aparatu. Na karcie poza plikiem oprogramowania nie moze byc nic innego, także DCIM.
W instrukcji jest napisane: Ważne
Należy skopiować firmware do głównego katalogu karty pamięci. Nowe oprogramowanie firmware nie zostanie rozpoznane przez aparat, jeżeli zostanie umieszczone poza katalogiem głównym.
narkoman
02-07-2008, 23:06
Na karcie poza plikiem oprogramowania nie moze byc nic innego, także DCIM.
U mnie były bo aparat je sam stworzył zaraz po tym jak je usunąłem... i poszło bez żadnych problemów :-)
Vodafone
02-07-2008, 23:11
Według mnie jest poprawiane nie tylko to do czego oficjalnie się przyznali ale i parę rzeczy o których nie wspomnieli dlatego są oba elementy...
Niekoniecznie by się pochwalili. Jak firma podaje, że coś poprawiła to wychodzi POZYTYWNY wizeruenk firmy na tzw. firmę TROSKLIWĄ jak wypiszą Ci cały jadłospis poprawek to się za głowę złapiesz, że tyle baboli poprawiali.
Każdy oficjalny ruch firmy jest ustalany i sterowany przez speców dbajacych o jej wizerunek na rynku. W każdej dużej korporacji tak jest :) taki świat. Powiedzieć dużo i pozytywnie, ale nie do końca :)
A w temacie to na pewno poprawili coś jeszcze bo aparat śmiga znacznie lepiej :) normalnie lepiej niż D700, baaaa nawet lepiej niż D200 :)
zobacz na listę poprawek do D3. Jest tego ponad 1 strona tekstu! Badziewiaste body?
Przy okazji ucieszy własnie szczególnie ciebie fakt, że użytkownicy D3 po wymianie softu musieli pozdejmowac korekcje AF tuning, maja teraz mniej, a najczęściej w ogóle na zero! Watek o tym w sąsiednim dziale. Od postu 52 niedzwiedzia: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=63900&page=6
Posprawdzajcie z ciekawości AF-tuning w D300. Dało to coś?
Według mnie jest poprawiane nie tylko to do czego oficjalnie się przyznali ale i parę rzeczy o których nie wspomnieli dlatego są oba elementy...
A konkretnie?
W wątku o D3 pisali o znacznej poprawie AF zwłaszcza we współpracy ze stałkami, w innych wątkach o zmianie trybu działania LV na bardziej ludzki.
Znależliście jakieś znaczące różnice po wgraniu softu, bo jak do tej pory z baterią nie miałem problemu i jeśli nowy soft tylko to zmienia, to na razie sobie odpuszczę.
Z tym, że interesują mnie rzeczywiste zmiany, nie tylko "wydaje mi się, że śmiga szybciej":evil: .
pzdr
MK
Co do AF to niestety nie pomogę z oceną, bo do tej pory nie musiałem korzystać z korekty AF. Mam jednak nadzieję, że naprawdę usunęli problem z zasilaniem. Kilka razy dopadło mnie to w trakcie meczu...
luzaczek82
03-07-2008, 00:26
też zainstalowałem nowe oprogramowanie i nie wiem czemu jak robie zdjecia to mi licznik pokazuje cały czas 370 zdjęć!wczesniej pokazywal przed zmianą oprogramowania 369 i jechał w dól!więc o co kaman??
Sztolcman
03-07-2008, 00:34
Miałem właśnie zainstalować nowy soft i sprawdzić, co z tym autofocusem, a tu komunikat o za słabej baterii. Zatem sprawdzę to jutro. AF mimo iż bajerancki, gorzej sobie radził ze stałkami niż mój poczciwy D50 który mi zawsze trafiał w punkt. Było by miło gdyby nowy soft nieoficjalnie jednak cos tu poprawił:) Zobaczymy jutro... eee to jest dzisiaj:mrgreen:
Pawel Pawlak
03-07-2008, 00:36
U mnie po wgraniu nowego softu, nadal nie potrzebuję korygować żadnego żadnego ze szkieł (chyba - nie wszystkie miałem potrzebę podpinać ;)). Ale mam nadzieję że poprawili jakieś drobnostki do których się nie przyznawali - jak np. czasami niedziałający AF (pisałem już o tym). Czas pokaże... ;) Może rzeczywiście szybciej teraz działa ? ;)
No u mnie w korekcie bez zmian :/
Pawel Pawlak
03-07-2008, 01:29
właśnie obejrzałem sobie listę nowości w d3 i doszedłem do wniosku, że przy d300 się specjalnie chłopaki nie napracowały... Mam nadzieję że sporo podobnych modernizacji trafi do d300 przy następnej aktualizacji softu do wersji np 2.0
robin102
03-07-2008, 08:16
Przy okazji ucieszy własnie szczególnie ciebie fakt, że użytkownicy D3 po wymianie softu musieli pozdejmowac korekcje AF tuning....
Jacku bordo, bordo ucieszył bo widzę, że firma dba o to co trzeba.
Tak na serio to jeszcze nie aktualizowałem softu w swoim D300 bo czasu nie mam się do tego przyłożyć, wiec nie mam jakiegoś porównania co do działania AF po aktualizacji softu jednak śmiem podejrzewać, że w przypadku D300 tak łatwo nie będzie w końcu D3 musi być apartem lepszym bo tak być musi, AF też musi mieć lepsiejszy choć niby moduł ten sam ;)
Patrząc z drugiej strony przecież AF w D3 jawił się jako doskonały i bezbłędny, achy i ochy same były - podobnie jak z D300, kto napisał-powiedział, że jest inaczej był beeeeeeeeee. A jednak nie ma tak dobrze, żeby nie mogło być lepiej :) Trzeba do pewnych spraw mieć dystans, wyczulone oko, ucho, no i trochę wnikliwości połączonej z jakimś tam obyciem technicznym.
Dobrze, że nie miałem D3 bo byście mnie ukamienowali :mrgreen: :) a szkoda bo miły gościu jestem :)
(...)Dobrze, że nie miałem D3 bo byście mnie ukamienowali :mrgreen:
W życiu! Bez ciebie to Forum straciłoby połowę kolorytu! :lol:
:) a szkoda bo miły gościu jestem :)
Jako żywo! Ja tam Ci D3 życzę od rączki... choćby po to, by z niemałą satysfakcją przeczytać, jaki to ten flagowy Nikon (którego nie mam :( ) kiepściusieńki jest!
:lol: :lol: :lol:
Art
też zainstalowałem nowe oprogramowanie i nie wiem czemu jak robie zdjecia to mi licznik pokazuje cały czas 370 zdjęć!wczesniej pokazywal przed zmianą oprogramowania 369 i jechał w dól!więc o co kaman??
karta zrobila sie z gumy :P
hmm zeby (odpukac) nie zrobilo sie tak jak z d50 - zamiast upgrade firmware wyszedl d80 i d50 stal sie kopciuszkiem - zeby po d700 nikon nie zapomnial ze robil tez inne puszki :(
luzaczek82
03-07-2008, 10:51
madburn karta jest nadal z plastiku:)ale dziwnym trafem akurat sie to stalo zaraz po zmianie!pewno cos z kartąl!ukne od kumpla inną!
swoja droga..poprawa tylko migotania bakterii zajmuje 7mb?:)) ciekawe...
Reszta to migoczaca w wizjerze reklama podprogowa: "KUP D700" ;]
swoja droga..poprawa tylko migotania bakterii zajmuje 7mb?:)) ciekawe...
zaktualizować muszą część albo całość softu a nie zmiana kilku wartości, to nie to samo co wymiana uszczelki w kranie już bez teorii spiskowych :P
aktualizację zacząłem od "B" i po wgraniu, chciałem rozpocząć "A" i wyskoczył komunikat :"wyczerpana bateria" -dziwne, bo była pełna :(, po zrobieniu off-on, wszystko wróciło do normy i dalsza aktualizacja poszła bez problemu :). Pierwszy raz mi taki numer zrobił D300 i wychodzi na to, że ostatni :D
wiecie co poprawili?
nie można robić 8kl/s bez gripa.
narkoman
06-07-2008, 14:03
wiecie co poprawili?
można, sprawdzałem
Czy u Was tez po aktualizacji migotanie baterii występuje nadal??
W moim egzemplarzu nie było tego problemu zarówno przed jak i po aktualizacji.
krzysztof jot
06-07-2008, 22:27
jeszcze nie wiem, miewam to bardzo sporadycvznie -ale miałem pare razy, no czasem częściej, ale po ostatniej przygodzie - dwa body zrobiły mi ten numer prawie jednocześnie, w chwili na jaką czekałem cały dzień :) i po rozmowie z zserwisem - kwestia softu wydaje mi sie tu bezzasadna. Miałem takie przypadki we wszystkich trzech D300 (!!!) o bardzo odległych numerach seryjnych, i raczej obstawiam obiektywy AF-S - to na bank coś na drodze bagnet-body/bagnet-obiektywu AFS. Toteż zdziwiła mnie ta poprawka, a wnioskuję z Twojego pytania, że niebardzo im wyszła ? :)
B-ma 7 MG ? Czy cos mi sie przewidzialo.(to bardzo duzo jest )
B-ma 7 MG
ale skrót... tak, część B ma 7 MB ;)
Jesli kazdy wie o co chodzi to sie nie ma co wyswierszczac ;)
Oni na bank caly softler wymienili:twisted:
Ja w kazdymbadz razie zainstalowalem apdejta i mowie do mojej trzysetki co sie gapisz rob kawe- a ona nic
to ja do niej bo zaraz o sciane trzepne, to wtedy wylazl maly zoltek i mowi ale k......a masz zachcianki. ;)
a mi się trafiło podobnie jak w D3 - ze nie mogłem trafic w punkt AF - miałem boczne - dopiero jak przestawiłem na centralne to załapał .... prędzej tego nie miałem
jeszcze nie wiem, miewam to bardzo sporadycvznie -ale miałem pare razy, no czasem częściej, ale po ostatniej przygodzie - dwa body zrobiły mi ten numer prawie jednocześnie, w chwili na jaką czekałem cały dzień :) i po rozmowie z zserwisem - kwestia softu wydaje mi sie tu bezzasadna. Miałem takie przypadki we wszystkich trzech D300 (!!!) o bardzo odległych numerach seryjnych, i raczej obstawiam obiektywy AF-S - to na bank coś na drodze bagnet-body/bagnet-obiektywu AFS. Toteż zdziwiła mnie ta poprawka, a wnioskuję z Twojego pytania, że niebardzo im wyszła ? :)
W D3 z obiektywem 70-200/2.8 mieliśmy podobne problemy, mimo iż bateria była pełna na wyświetlaczu pojawiało się że jest pusta. Zrobienie on/off pomagało na chwile. Jak się okazało wystarczyło przetrzeć styki w obiektywie i w body (wierzcie mi na ściereczce trochę brudu pozostało) i to pomogło. Podejrzewam że w tym przypadku jest podobnie. Chociaż w moim D300 mi się to jeszcze nie zdarzyło.
A ja przez chwilę miałem podobną komedię z wyładowaną baterią w momencie kiedy podłączyłem świeżo kupiony grip. Ale to dosłownie 5 razy przez 3 dni i nigdy więcej. MYślałem że to może wina baterii (2xoryginał) albo współpracy gripa i body. Bez gripa tego nie było, a pojawiło się właśnie w momencie nabycia gripa. I w sumie do dziś nie wiem co to było...
A ja przez chwilę miałem podobną komedię z wyładowaną baterią w momencie kiedy podłączyłem świeżo kupiony grip. Ale to dosłownie 5 razy przez 3 dni i nigdy więcej. MYślałem że to może wina baterii (2xoryginał) albo współpracy gripa i body. Bez gripa tego nie było, a pojawiło się właśnie w momencie nabycia gripa. I w sumie do dziś nie wiem co to było...
Znajomy miał problem z zasilaniem przy zakupie gripa. Bez gripa D300 śmigała aż miło. Po podpięciu gripa wszystko gasło. Dopiero po odłączeniu gripa i wyciągnięciu i ponownym włożeniu baterii w body aparat ozywał. Sprawdzaliśmy i podobnie było w moim body. Jak się okazało grip był uszkodzony i wymiana w sklepie na drugi pomogła.
Czy szanowni koledzy zauważyli jakieś inne zmiany w pracy 300-setki po aktualizacji oprogramowania (oprócz zapowiadanych w zasilaniu aparatu)? Jestem ciekawy czy faktycznie Nikon coś jeszcze przemycił w tym sofcie....
nic nowego/niepokojącego nie zauważyłem, a to chyba dobry znak ;)
witam.
aparat + grip mam od pary m-cy, caly czas z aku AA, a w body aku nikon.
ostatnio mialem pierwsza przygode z zasilaniem.
w pewnym momencie slysze ze nie klapie 8kl/s, patrze a na gornym lcd pokazuje ze ciagnie zasilanie z body. wyl. wlaczylem i bylo ok.
teraz w weekend w plenerze poszlo ok. 3GB zdjec i nic sie nie dzialo. aku AA nie byly doladowywane, nawet ich nie wyciagalem.
obiektywy dosc czesto zmieniane. stykow przyznam szczerze jeszcze nie czyscilem.
aktualizacji tez nie robilem ale moze dzis,
hi, chce sprawdzic to 8kl/s bez gripa, tzn. z nim ale bez AA tylko z nikon aku zwyklym.
witam.
aktualizacji tez nie robilem ale moze dzis,
hi, chce sprawdzic to 8kl/s bez gripa, tzn. z nim ale bez AA tylko z nikon aku zwyklym.
tzn, że niby jak?? :) kurde... to ile w końcu ma mój D300 klatek na sek??? bo w trybie CH lustro klapie bardzo szybko ale policzyć mi się nie chce:)
wiecie co poprawili?
można, sprawdzałem
tzn, że niby jak?? :) kurde... to ile w końcu ma mój D300 klatek na sek??? bo w trybie CH lustro klapie bardzo szybko ale policzyć mi się nie chce:)
chce tylko to sprawdzic
z brudnej ludzkiej ciekawosci;)
robin102
08-07-2008, 12:42
Oni na bank caly softler wymienili:twisted:
Założę się, że właśnie tak postąpili. To w sumie druga aktualizacja softu, a było zwątpienie u kolegów, że Nikon nic poprawiał nie będzie. Czeka Nas pewnie jeszcze nie jedna. D300 to na razie koń pociągowy w sprzedaży droższych aparatów u Nikona więc trza go dopieszczać i dopieszczać. Może zastąpi D80 ? bo w sumie po co strugać jakiś nowy model jak gotowiec jest tylko go przesunąć na półkę niżej i dać cenę 3599zł ;) :)
Pawel Pawlak
08-07-2008, 12:42
no tego chyba nie trzeba liczyć żeby sprawdzić sprawdzić i wiedzieć ?
Czy szanowni koledzy zauważyli jakieś inne zmiany w pracy 300-setki po aktualizacji oprogramowania (oprócz zapowiadanych w zasilaniu aparatu)? Jestem ciekawy czy faktycznie Nikon coś jeszcze przemycił w tym sofcie....
Jeśli chodzi o (słynne) przebarwienia to nic się nie zmieniło (jak występowały tak nadal występują w pewnych sytuacjach) , podobnie jeśli chodzi o korektę AF w mojej 180-tce (+20 i to trochę za mało) - w tym temacie raczej nie nastąpiły takie zmiany o jakich wspominają właściciele D3.
shadow_alex
08-07-2008, 12:48
można, sprawdzałem
Wg mnie poprawili to. Czy z wcisnietym BKT czy bez jest tak samo. Szkoda tylko, ze nic nie napisali o tym :twisted:
robin102
08-07-2008, 12:52
... jeśli chodzi o korektę AF w mojej 180-tce (+20 i to trochę za mało) - w tym temacie raczej nie nastąpiły takie zmiany o jakich wspominają właściciele D3.
Trzeba jeszcze troszkę poczekać. na pierwszy ogień poszedł D3 bo ludzie bardziej niecierpliwi są, nam amatorom łatkę dostarczą z opóźnieniem.
siedemczwartych
08-07-2008, 12:53
POMOCY.
co robie źle, lub mam przestawione???????
wszystko robie zgodnie z instrukcja ale w USTAWIENIA/WERSJA OPROGRAMOWANIA
nie mam AKTUALIZACJA WERSJI.
Jest tylko WYBIERZ.
Ktoś mi moze pomóc?
Będę wdzieczny
Ps.
Robiłem na różnych kartach, przez czytnik i przez kabel.
Akumulator 98%
Karta PQI 4 i 8 GB
shadow_alex
08-07-2008, 12:55
Jestes pewien, ze masz jeden plik z upd. na karcie, a nie dwa naraz? Oczywiscie w katalogu glownym.
Pawel Pawlak
08-07-2008, 12:56
POMOCY.
co robie źle, lub mam przestawione???????
wszystko robie zgodnie z instrukcja ale w USTAWIENIA/WERSJA OPROGRAMOWANIA
nie mam AKTUALIZACJA WERSJI.
Jest tylko WYBIERZ.
Ktoś mi moze pomóc?
Będę wdzieczny
Ps.
Robiłem na różnych kartach, przez czytnik i przez kabel.
może masz za słabo naładowaną baterię. doładowałeś ją teraz ? Nie wpadaj w histerię :mrgreen:To tylko aparat ;)
Założę się, że właśnie tak postąpili. To w sumie druga aktualizacja softu, a było zwątpienie u kolegów, że Nikon nic poprawiał nie będzie. Czeka Nas pewnie jeszcze nie jedna. D300 to na razie koń pociągowy w sprzedaży droższych aparatów u Nikona więc trza go dopieszczać i dopieszczać. Może zastąpi D80 ? bo w sumie po co strugać jakiś nowy model jak gotowiec jest tylko go przesunąć na półkę niżej i dać cenę 3599zł ;) :)
dopieszczac i to dlugo.
i niech se zastepuje, spada byle dzialal jak najdluzej:)
siedemczwartych
08-07-2008, 13:03
SORKI.....SORKI..........SORKI
juz wszystko jasne..........
Okazało sie, że biegajac po stronie pobrałęm aktualizacje do D3
Trudno by zadziałało na D300
Wybaczcie to zamieszanie.
Jestes pewien, ze masz jeden plik z upd. na karcie, a nie dwa naraz? Oczywiscie w katalogu glownym.
ja miałem dwa pliki na karcie luzem poza katalogiem głównym (gdy były w katalogu, nie były widziane), aparat sam wybrał który pierwszy do aktualizacji (w moim przypadku B), skasowałem go po finalizacji i włożyłem kartę jeszcze raz i poszło wtedy A -bezproblemowo
siedemczwartych
08-07-2008, 13:09
to mam ostatnie pytanie:
czy aktualizacja powoduje rest wszystki własnych ustawień????
to mam ostatnie pytanie:
czy aktualizacja powoduje rest wszystki własnych ustawień????
nie stwierdziłem
a szkoda ;)
w d3 chyba nie ma wiele więcej funkcji. Wirtualny horyzont i to zdaje się wszystko co by szło zyskać?
SORKI.....SORKI..........SORKI
juz wszystko jasne..........
Wybaczcie to zamieszanie.
A szkoda, ze nie zadzialalo, mialbys tanim kosztem D700.
ledwo co wgrałem nowy soft a aparat już robi lepsze zdjęcia:):) hihi... poważnie... w kilka minut po wgraniu softu udało mi się ustrzelić mojego biegającego synka:) co wy na to?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)
(http://g.imageshack.us/g.php?h=136&i=dsc936411hz7.jpg)
nikonerek
08-07-2008, 14:34
no ja dziś jestem na notku i w dodatku zaraz dostanę bana :mrgreen: ale ja tu widzę dość poważne wady kolorystyczne (ach gdzie jesteś Robin :) )
ta skóra simply speaking jest kompletnie nie do zaakceptowania ... by the way recenzje na dpreview choć nie opisują tego w treści serwują zdjęciami z podobnymi przebarwieniami (tym razem to N chyba zapłacił za recenzję :) )
thor88, ale czerwone to Twoje zdjecie :-P
;)
czerwienie to w hołdzie dla robina102. Od kiedy forum obiegła wieść o przebarwieniach wzmocniłem czerwienie na stałe:):)
robin102
08-07-2008, 17:06
Mimo zajebiaszczej czerwonej dominaty niestety nie dało się ukryć żółtych firmowych przebarwień :mrgreen: na licu ślicznego dzieciątka - miedzy oczkami u nasady brwi. Fotkę z D300 poznam na kilometr :) Ja już przywykłem do tej firmowej żółtaczki, wszak to Nikon to musi coś od siebie dodawać :) W sumie to już mi się nawet podoba.
ledwo co wgrałem nowy soft a aparat już robi lepsze zdjęcia:):) hihi... poważnie... w kilka minut po wgraniu softu udało mi się ustrzelić mojego biegającego synka:) co wy na to?
taaa, pięknie uchwycony w biegu :D
pewnikiem użyłeś 8 kl./s i wybrałeś ostre zdjęcie z serii ;)
Jestem chyba jedynym co wgranie nowej wersji softu spowodowało zmianę korekcji AF :mrgreen:
Przykład:
Do tej pory N17-55 na +20, obecnie +5 i inaczej nie chce działać :)
Nawet bym powiedział że czasami lepiej jest na "0" ale to zależy od tego jak daleko jest obiekt fotografowany, a z tym +5 jest według mnie optymalnie, mieści się w granicy błędu :p
na pierwszy rzut oka widze poprawe w jedynej rzeczy ktora mnie irytowała w d300:
po serii fotek (z 5, 6) i ich natychmiastowym przegladaniu - aparat sie "zamulał" a na gornym wyswietlaczu pojawialo sie "0"
teraz jest oki - no chyba, ze cos zle testuje ale to kiedys wyjdzie w praniu.
taaa, pięknie uchwycony w biegu :D
pewnikiem użyłeś 8 kl./s i wybrałeś ostre zdjęcie z serii ;)
może nie powinno się cieszyć z nieszczęścia innych ale akurat zaliczył "glebę" i udało się go dopaść... a nie było to łatwe bo używałem 70-200 z pierścieniami pośrednimi..
Shexbeer
09-07-2008, 07:57
Czy nowy firmware wniósł jakieś poprawki w kwestii współpracy D300 z Tamronem 17-50 f2.8 ?
Wkleję mojego posta z innego wątku a jakby co to proszę tu o krótką odpowiedź (TAK/NIE) a ewentualne rozwinięcie w wątku tutaj http://nikon.org.pl/showthread.php?t=64539
"W związku z tym że napaliłem się już na zakup Tamrona jak arab na kurs pilotażu ;) a tu nagle zapaliło się czerwone światełko STOP mam prośbę do userów D300 i Tamrona 17-50 f2.8 u których szkło współpracuje właściwie z puchą.
Kto ma albo wie że znajomy/znajoma ma i współgra OK proszę o rączkę w górę. Czy ma znaczenie (co może być bardziej kłopotliwe) wersja z silnikiem lub bez? Z drugiej strony jestem ciekaw co na to serwis Nikona i Tamrona?!"
Shexbeer (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=8914) - mam 17-50/2.8 , uzywam z D300 i ostry od pelnej dziury bez korekt - wersja bez silnika o ile ma to znaczenie.
cypherdid
09-07-2008, 08:37
Czy nowy firmware wniósł jakieś poprawki w kwestii współpracy D300 z Tamronem 17-50 f2.8 ?
Wkleję mojego posta z innego wątku a jakby co to proszę tu o krótką odpowiedź (TAK/NIE) a ewentualne rozwinięcie w wątku tutaj http://nikon.org.pl/showthread.php?t=64539
"W związku z tym że napaliłem się już na zakup Tamrona jak arab na kurs pilotażu ;) a tu nagle zapaliło się czerwone światełko STOP mam prośbę do userów D300 i Tamrona 17-50 f2.8 u których szkło współpracuje właściwie z puchą.
Kto ma albo wie że znajomy/znajoma ma i współgra OK proszę o rączkę w górę. Czy ma znaczenie (co może być bardziej kłopotliwe) wersja z silnikiem lub bez? Z drugiej strony jestem ciekaw co na to serwis Nikona i Tamrona?!"
a co ma źle pracować?? nie czaje..u mnie wszystko śmigało dobrze..na każdej sztuce 17-50
wysłałem ci PM ale tutaj też napiszę. Miałem wersję i bez silnika i z silnikiem. I obydwa działały idealnie z d200/300.
Potwierdźcie mi tylko proszę, czy dobrze zrozumiałem:
Wgrywam tylko najnowszy soft 1.03, nawet jeżeli wcześniej nie wgrywałem wersji 1.02???
Nie muszę robić wszystkich updatów pokolei??
Wgrywam tylko najnowszy soft 1.03, nawet jeżeli wcześniej nie wgrywałem wersji 1.02???
Nie nie musisz wgrywać wersji 1.02. Wgrywasz od razu 1.03 i jest OKI.
Sam tak robiłem i nie ma żadnego problemu.
Ja tak zrobilem i wszystko dziala normalnie,gdyby byla wymagana kolejnosc na bank bylaby na ten temat jakas adnotacja na stronie.
I juz masz dwa potwierdzenia ;)
Shexbeer
09-07-2008, 13:20
Shexbeer (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=8914) - mam 17-50/2.8 , uzywam z D300 i ostry od pelnej dziury bez korekt - wersja bez silnika o ile ma to znaczenie.
Dzięki DXT o to mi chodziło :)
a co ma źle pracować?? nie czaje..u mnie wszystko śmigało dobrze..na każdej sztuce 17-50
cypherdid: zobacz w wątku do którego dałem linka, okazuje się że kilka osób miało problemy z duetem T 17-50 i D300
Fajnie że potwierdzasz że wszystko OK!
wysłałem ci PM ale tutaj też napiszę. Miałem wersję i bez silnika i z silnikiem. I obydwa działały idealnie z d200/300.
thor88 dziękuję Ci za wiadomość PM i info zamieszczone tutaj.
Pomogliście mi panowie bo myślałem już że to jakaś dziwna przypadłość Tamrona 17-50 albo D300 że się wzajemnie nie lubią. Czyli przystępuję do zakupu Tamrona, obawa zawsze jakaś istnieje w przypadku Tamrona na BF/FF ale to już inna para kaloszy. Serdecznie dziękuję za pomoc, pozdrawiam! :)
krzysztof jot
09-07-2008, 14:22
Założę się, że właśnie tak postąpili. To w sumie druga aktualizacja softu, a było zwątpienie u kolegów, że Nikon nic poprawiał nie będzie. Czeka Nas pewnie jeszcze nie jedna. ......
a i tu pewny bym tego tak nie był - w D100 po 1.02 po długim czasie pojawiło sie 2.0 zmieniajac sporo, w D200 już do 2.0 nie doszło choć czekałem, wiec tu niekoniecznie - jak nie bedzie wiecej błedów, to możmy nie dostać gratisowych prezentów :)
thor88 - wiem, rozumiem - śliczny dzieciak - więc ojciec szaleje i sie chwali, ale jednak starajmy sie nie zasmiecać wątków zupełnie bez sensu - bo idąc w tym kierunku - możnaby tu wstawić wszystko - od gołej dupy po rakietę... :) sorry, moze dlatego ze mam już trójkę nastolatków i już mnie tak nie bawią ;)
Zrobiłem aktualizację firmware, co ciekawe wcześniej miałem problem z sigmą i wspomaganiem AF w SB-800, o ile sama sigma bez wspomagania ostrzyła całkiem nieźle to ze wspomaganiem z lampy miałem piękne mydełko teraz wygląda na to że problem przestał istnieć czy to ze wspomaganiem z lampy czy bez jest tak samo, może to czysty przypadek, może moje błędy w testach jakiś czas temu, a może jednak coś zmienili w kwestii protokołu szkło-puszka. Bynajmniej mnie to cieszy.
Chyba zmienili sporo. Co prawda na razie nie miałem czasu na robienie zdjęć i obserwacje co się dzieje. Ale poprzednio jak zmieniali częś A oprogramowania, lista zmian obejmowała kilka punktów. Teraz zmienili część A i B i nie bardzo chce mi się wierzyć, że zmiana obu części dotyczyła tylko wskazań naładowania akumulatora.
Wymieniłem soft i na razie wygląda na to, że wszystko działa! Poczekam na jakieś zdjęcia...
Patryk Salczyński
09-07-2008, 22:26
Chyba zmienili sporo. Co prawda na razie nie miałem czasu na robienie zdjęć i obserwacje co się dzieje. Ale poprzednio jak zmieniali częś A oprogramowania, lista zmian obejmowała kilka punktów. Teraz zmienili część A i B i nie bardzo chce mi się wierzyć, że zmiana obu części dotyczyła tylko wskazań naładowania akumulatora.
Może ta Migająca bateryjka:) wymagała ingerencji dwóch softów, a swoją drogą mogli zrobić takie babole o których lepiej było nie wspominać:), tylko czemu ujawnili taaaaaaką długą listę poprawek w D3???? Czytając forum nie wyczytałem żadnych postów z którch wywnioskował bym że D300 miał poważniejsze problemy:) Pozdrawiam!!!
Może ta Migająca bateryjka:) wymagała ingerencji dwóch softów, a swoją drogą mogli zrobić takie babole o których lepiej było nie wspominać:), tylko czemu ujawnili taaaaaaką długą listę poprawek w D3???? Czytając forum nie wyczytałem żadnych postów z którch wywnioskował bym że D300 miał poważniejsze problemy:) Pozdrawiam!!!
Może to chwyt marketingowy, by ludziska nadal kupowali D300 mimo iż wyszło D700. Sam już nie wiem.
Ale to podobnie jak z Windowsem sporo aktualizacji, poprawek i cholera nie wiadomo do czego one są ;)
robin102
10-07-2008, 10:48
.... tylko czemu ujawnili taaaaaaką długą listę poprawek w D3????
Bo przy D3 kupa z tych poprawek zwiększa i poprawia funkcjonalność korpusu plus poprawka usprawniająca pracę AF, a w przypadku D300 usunięto wady wyszczególniając tylko mało znaczącą wadę o tej lampce żeby ludzie spali spokojniej :)
Coś w końcu trzeba było napisać po co się tą 7MB łatkę zrobiło :-D
Powiedzieć trochę, a nie wszystko to sztuka.
Swoją drogą jeszcze nie aktualizowałem softu w swoim D300, czekam na następną aktualizację :)
Sądzę, że należy podmieniać cały plik, a nie jego część. Nieistotne jest więc, czy poprawek było dużo, czy mało. I tak jest wymiana całego pliku. A że jest on duży - to inna sprawa.
Możliwe też że jest tak że najnowsze aktualizacje mają zawarte w sobie poprzednie aktualizacje i dlatego pliki są takie duże. Ja na przykład nie robiłem wcześniej żadnej aktualizacji, tylko od razu zainstalowałem wersje 1.03.
Chyba sobie wyobrażacie to jako aktualizacje jak np Widowsa. Łatka w zepsute miejsce. Nie. To jest podmiana całości.
fajnie by było - jakby całego windowsa podmieniali - ale jazda .....
podmiana plikow, ktore zawiaraja ew. bledy np. "umozliwiajace osobie atakujacej..." ble ble ble. tu sa dwa pliki wiec jesli grzebali w tym i w tym to podmienic trza oba [moim zdaniem]
robin102
11-07-2008, 14:29
HAAAAAAa , nie wytrzymałem i zaktualizowałem soft w moim D300 i jajka jakieś wyszły.
Tamron który przed aktualizacją wymagał ustawienia na +10 teraz ostrzy idealnie bez korekty :-D:-D:-D
(sprawdzałem dokładnie i wnikliwie)
Resztę szkieł sprawdzę w dłuższym wolnym czasie.
nie nie robin chyba jaja sobie robisz ???
Robin to do Ciebie nie podobne ;)
przed i po aktualizacji wszystko wali mi w punkt jak wcześniej :D o AF oczywiście chodzi :D
Robin a żółte zafarby też ci usunęli? :D może dostałeś jakiś specjalny soft z dedykacją - Specjal Edition?? :D
robin102
11-07-2008, 14:49
Robin to do Ciebie nie podobne ;)
Wnikliwość i zamiłowanie do empirycznego sprawdzania ? :) czy coś innego ?
Wnikliwość i zamiłowanie do empirycznego sprawdzania ? :) czy coś innego ?
Twierdziłeś wcześniej że poczekasz do nowszej wersji oprogramowania, a tu taki suprajz :)
Ale dobrze. Przetestujesz dogłębnie nowe oprogramowanie ;)
robin102
11-07-2008, 15:09
Ciekawostka jest jeszcze taka po zmianie softu przynajmniej w duecie mój korpus i mój tamron, że teraz trudniej się go koryguje tzn, aby mu (tamronowi) sztucznie zrobić ewidentnego FF lub BF z pozycji AF tuning w korpusie nie wystarczy mała regulacja rzędu +5, +10 mikrometra, Trzeba po prostu załadować większą wartość minimum 15, a najlepiej 20 żeby wyszedł ewidentny błąd w ogniskowaniu. Inaczej to ujmując tamron stał się odporniejszy na justowanie czy to na "-" czy na "+" pal licho, ale najważniejsze, że ostrzy w punkt tak dobrze jak wcześniej z D200.
No to se zmieniłem sofcik i teraz dzionek zmarnuje na sprawdzanie resztę szklarni zamiast na ryby jechać :(
Robin, jesteś hiper mega upierdliwcem. Po zmianie softu poprawiło Ci się AF i trafia teraz w punkt, to cholera po kiego szukasz znowu mozliwości wprowadzenia BF FF:) !
W sumie to czekałem z podmianą aż Ty to zrobisz:) Powodzenia w testach!
Po aktualizacji w przypadku korekty 80-200af-s i tamrona 28-75 nic się nie zmieniło. Wczoraj wszystko hulało jak zwykle natomiast dzisiaj puszka dziwnie mi się zawiesiła - aparat nie reagował na przyciskanie spustu migawki - po wyłączeniu i włączeniu wszystko wróciło do normy.
robin102
11-07-2008, 15:26
Robin, jesteś hiper mega upierdliwcem. Po zmianie softu poprawiło Ci się AF i trafia teraz w punkt, to cholera po kiego szukasz znowu możliwości wprowadzenia BF FF:) !
Taaaaaaa niby się poprawiło, dlaczego teraz mój tamron jest jakiś oporniejszy na regulację pod tym korpusem ? ale dopóki nie wiem dlaczego i jak to się przenosi na inne obiektywy to wygląda mi to na zwyczajne czary, a z czarami i innym zabobonami od urodzenia walczę :-D
ps.
jest jakiś myk aby przywrócić najstarszą wersje softu w D300 ?
Poniżej Paweł fajne jaja sobie zrobi z pytania, a ja chciałem tylko mieć porównanie :)
Pawel Pawlak
11-07-2008, 15:32
T
jest jakiś myk aby przywrócić najstarszą wersje softu w D300 ?
Na pewno serwis NP za odpowiednią opłatą jest w stanie zrealizować tak nietypowe zamówienie ;)
Robin ty masz focic a nie ryby meczyc (bo holera wie co ty im tam opowiadasz ;) )
Robin ty masz focic a nie ryby meczyc
Biedna złota rybka, lista życzeń taka długa, a życzenia mogą być tylko trzy ;) :)
No to se zmieniłem sofcik i teraz dzionek zmarnuje na sprawdzanie resztę szklarni zamiast na ryby jechać :(
Robin nie obraź się, ale jesteś moim zdaniem jesteś zboczony.
robin102
11-07-2008, 19:21
Robin nie obraź się, ale jesteś moim zdaniem jesteś zboczony.
Się nie obraża robin, bo to zdrowe i pożyteczne zboczenie jest :) A wiesz Przemku co robin wyprawia ze swoim sprzętem audio :) cały czas coś przerabia, dorabia, przestraja , tuninguje, poprawia wielką serie bo w tych klamotach można dużo pokombinować, a w aparacie najwyżej soft zmienić i to tylko droga w jedną stronę :(
Producenci aparatów tych zaawansowanych mogli by wziąć przykład z producentów drogich odtwarzaczy CD czy też DVD lub wzmacniaczy gdzie często można sobie upgrade zrobić do wyższego modelu. Albo robić korpusy aparatów bez żadnego softu, a oprogramowanie sprzedawać oddzielnie takie skrojone na miarę w różnych wersjach- pod potrzeby danego użyszkodnika, ale by było zabawy :-D
echhhhhhhhh
Pawel Pawlak
11-07-2008, 19:34
Się nie obraża robin, bo to zdrowe i pożyteczne zboczenie jest :) A wiesz Przemku co robin wyprawia ze swoim sprzętem audio :) cały czas coś przerabia, dorabia, przestraja , tuninguje, poprawia wielką serie bo w tych klamotach można dużo pokombinować, a w aparacie najwyżej soft zmienić i to tylko droga w jedną stronę :(
Producenci aparatów tych zaawansowanych mogli by wziąć przykład z producentów drogich odtwarzaczy CD czy też DVD lub wzmacniaczy gdzie często można sobie upgrade zrobić do wyższego modelu. Albo robić korpusy aparatów bez żadnego softu, a oprogramowanie sprzedawać oddzielnie takie skrojone na miarę pod potrzeby danego użyszkodnika, ale by było zabawy :-D
Wiesz co Robin, załatw sobie specyfikację bebechów od nikona, naucz się ich listy poleceń rocków i walnij w kodzie maszynowym poprawiony soft do d300. Jak go dobrze zoptymalizujesz na pewno wszystko będzie działało jeszcze szybciej i lepiej niż teraz działało i zajmie tak mało miejsca że zmieścisz jeszcze jakiś edytor krzywych albo chociaż tetris-a ;)
Lepiej nie bo się okaże, że posiadacze D3 mają wolniejszy sprzęt i bardziej szumiącą matrycę ;)
P.s.
U mnie po wgraniu softu bez zmian, nie miałem problemów i teraz też nie mam ;) właściwie nie wiem po co go wgrywałem - chyba za tłumem... ;)
Pawel Pawlak
11-07-2008, 19:50
Lepiej nie bo się okaże, że posiadacze D3 mają wolniejszy sprzęt i bardziej szumiącą matrycę ;)
no na to liczę ;)
Nie miałem kłopotu z migająca baterią, pomimo to wgrałem nowy soft, jak na razie nie zauważam zmian. To dalej dobry aparat jest :)
Mam pytanie czy da sie cofnac firmware do poprzedniej wersji
Ot mam dziwny przypadek - po aktualizacji zaczal wyskakiwac blad F0;/
Z tego co mi wiadomo to da się to zrobić jedynie w serwisie, za odpowiednią opłatą oczywiście...
robin102
21-07-2008, 17:04
Też o to pytałem i kupa śmiechu była, choć z innego powodu zupełnie potrzebowałem stary pierwszy soft.
A tak trudno sprawdzić? W D70 nie było z tym żadnego problemu. Dxxx to trochę inna liga, ale może zasada up/downgrade softu ta sama.
A tak trudno sprawdzić? W D70 nie było z tym żadnego problemu. Dxxx to trochę inna liga, ale może zasada up/downgrade softu ta sama.
Troche za drogi sprzet zeby bazowac na "może" - pytam bo mialem nadzieje ze ktos robil to z tym konkretnym modelem.
Troche za drogi sprzet zeby bazowac na "może" - pytam bo mialem nadzieje ze ktos robil to z tym konkretnym modelem.
Przy pierwszym ugrade do D70 jego cena była chyba porównywalna ;-) Zapodaj na kartę wcześniejszą wersje softu i sprawdź czy, choć body go zobaczy i pozwoli na zmianę.
nikomisiaki
23-07-2008, 23:46
Trochę czasu i postów minęło, czy to update 1.03 faktycznie coś pożytecznego wnosi ??, czy można sobie darować ? Nowe profile barwne (especially portrait) są fajne, ale czy warto aktualizować oprogramowanie układowe ??
Piotr
Pawel Pawlak
23-07-2008, 23:52
mój d300 po aktualizacji nadal jest fenomenalny ;) Podobno nikon przemycił w tym sofcie porawę pracy AF i coś pomajstrował w trybie 14bitowego zapisu. Skoro nie ma lawiny opisów problemów (jak to jest w przypadki FW 2.0 do d3) to chyba warto zaktualizować. Ale wybór jak zawsze należy do Ciebie ;)
nikomisiaki
24-07-2008, 00:07
mój d300 po aktualizacji nadal jest fenomenalny ;) Podobno nikon przemycił w tym sofcie porawę pracy AF i coś pomajstrował w trybie 14bitowego zapisu. Skoro nie ma lawiny opisów problemów (jak to jest w przypadki FW 2.0 do d3) to chyba warto zaktualizować. Ale wybór jak zawsze należy do Ciebie ;)
Dzięki Pawle - chyba to wrzucę do puszki.
Pozdrawiam Piotr.
Po aktualizacji softu w D300 nie zauważyłem żadnych problemów a jedynie poprawę :)
W przypadku D3 po aktualizacji softu też nie mam żadnych problemów opisywanych w innym wątku.
Maciej Służenko
26-07-2008, 00:46
Nie wiem czy to od softu czy kwestia zbiegu okoliczności, ale jak zmieniłem oprogramowanie to czasami mam problem z podgladem zdjęć. Nie da sie wyswietlić nic na LCD - ani wejsc w menu. Sytuacja znika po odpięciu gripa. Z gripem cos nie tak czy może jednak od softu ? Ogólnie dziala, ale... czasami ma taki zwis.
poisson5
27-07-2008, 13:17
Nie wiem czy to od softu czy kwestia zbiegu okoliczności, ale jak zmieniłem oprogramowanie to czasami mam problem z podgladem zdjęć. Nie da sie wyswietlić nic na LCD - ani wejsc w menu. Sytuacja znika po odpięciu gripa. Z gripem cos nie tak czy może jednak od softu ? Ogólnie dziala, ale... czasami ma taki zwis.
tez mam cos takiego i tez dopiero po aktualizacji softu sie zrobilo... chociaz musze przyznac ze w tym samym czasie zakupilem gripa wiec nie wiem :|
jak dobrze, że nie mam gripa i mieć nie planuję, same kłopoty... ;)
tez mam cos takiego i tez dopiero po aktualizacji softu sie zrobilo... chociaz musze przyznac ze w tym samym czasie zakupilem gripa wiec nie wiem :|
ja mam tak od początku, za jakiś czas planuję naprawę/wymianę gwarancyjną gripa
Witam wszystkich. To mój pierwszy post tutaj, a pytanie dotyczy procesu aktualizacji (a jakże).
Zaktualizowałam najpierw A, potem wydawało mi się, że sformatowałam kartę, tak jak każą i wrzuciłam na nią B. Jednak okazało się, że za krótko trzymałam ten format i w rzeczywistości karta się nie sformatowała. Czyli przy aktualizacji części B miałam na karcie i A i B, tak jak nie powinno być. Soft się zaktualizował, wygląda na to, że problemu nie ma. A może jednak? Bo jeśli wszystko jest OK, to dlaczego każą osobno?
Zapewne na wszelki wypadek.
grzybecki
09-01-2009, 09:26
popieram !
Fredflinstone
05-02-2009, 17:50
szukam szukam i nie moge znaleźć
otóz chce zaktualizaowac sobie oprogramowanie w d300.
Wszystko co pisało zrobiłem do momentu juz fizycznej aktualizacji w puszce.
Po wejściu w menu ustawienia-----Wersja oprogramowania powinienem mieć pod napisem "wybierz" drugą zakładke "aktualizuj oprogramowanie"
a nie mam :(
juz się zastanawiałem czy mam d300 ale to jest już potwierdzone
Po wejściu w menu ustawienia-----Wersja oprogramowania powinienem mieć pod napisem "wybierz" drugą zakładke "aktualizuj oprogramowanie"
a nie mam :(
juz się zastanawiałem czy mam d300 ale to jest już potwierdzone
Musisz wgrać pojedyncze pliki aktualizujące (A i B) PO KOLEI do głównego folderu karty.
Fredflinstone
05-02-2009, 17:55
Musisz wgrać pojedyncze pliki aktualizujące (A i B) PO KOLEI do głównego folderu karty.
tak własnie zrobiłem
najpierw chce wgrac A
ale nie moge bo nie mam czegos takiego jak "aktualizuj oprogramowanie"
Fredflinstone
05-02-2009, 17:59
ach miałes rację kopiowałem to troche głebiej.
teraz jest ok
bardzo dziękuję za pomoc
pakimpex
20-02-2009, 19:53
Witam
Koledzy D300 Firmware Update 1.03 już nieaktualne oprpgramowanie powinno mieć numer 1.10
pozdrawiam
zaglądajcie na strony pomocy technicznej
Dzięki za cynk ;)
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=75353&page=7
Witam
Koledzy D300 Firmware Update 1.03 już nieaktualne oprpgramowanie powinno mieć numer 1.10
pozdrawiam
zaglądajcie na strony pomocy technicznej
Uuuuu! Thx