Zobacz pełną wersję : Pasek infiormacyjny wizjera w D200
Aberrator
30-06-2008, 23:40
Robiac niedawno zdjecia w pomieszczeniu zauwazylem ze gdy poruszam aparatem czyli przekadrowuje lub tez po prostu przesuwam celownikiem w celu znalezienia motywu pasek informacyjny wizjera przygasa i rozjasnia sie, myslalem ze to jest swego rodzaju oszczedzanie baterii tzn jak jest ciemniej to jest jasniejszy a jak jasnuiej to ciemnieje, take jak lekko przyslonie reka obiektyw to pasek wizjera wyraznie sie rozjasnia. czy ktos spotkal sie z czyms takim?
przepraszam za za brak ogonkow ale chwilowo nie-polska klawiatura.
Pozdrawiam
Raczej tak - gdy motyw w wizjerze jest jaśniejszy, "pasek" wyświetlany jest jaśniej, gdy ciemniejszy, wyświetlanie też jest ciemniejsze. Zrobiono to po to, by jasność tematu i wskazań aparatu nie różniła się drastycznie i by wyświetlane tam symbole nie oślepiały fotografującego w ciemności. Nie tylko w D200 tak jest.
racja, przecztałem watek dziś, i równiez dzis poszedłem robić zdjęcia, stojąć pod wiaduktem celowalem raz w miejsce nasłonecznione raz w cien pasek info. przygasa i rozświetla się :)... fajny bajer :)
Aberrator
02-07-2008, 10:35
Witajcie!
Otóż muszę powiedzieć że już się uspokoiłem bo u was jest to samo czyli wszystko OK, z początku myśałem że to coś nie tak z zasilaniem (myślałem że może MB D200 szwankuje bo mam tam jedną baterię OEM) włożyłem potem normalnie do komory korpusu i to samo dalej, potem w instrukcji - nie ma tam ani słowa więc stąd wzięły się moje wątpliwości.
Pozdrawiam.