PDA

Zobacz pełną wersję : pierscienie makro "kenko" lub....

Malfas
30-06-2008, 18:14
na poczatku sie rpzywitam, bo nie pisałem wczesniej.
fotografie traktuje jako zabawe, w zestawie mam d70s, n18-55 ( standart zabraklo kasy na pcozatku) n 70-300vr i sb800

na dniach przybedzie 50/1.8 a przy okazji myslę o pierscieniach do makro.
no i teraz moja wątpliwosc, czy szasnąc sie na pierscienie kenko za 500 z groszami czy moze na te drugie?

http://www.allegro.pl/item390646026_pierscienie_posrednie_kenko_12mm_20m m_36mm_nikon.html

http://www.allegro.pl/item387640655_pierscienie_posrednie_13_21_31mm_nik on_ze_stykami.html

jesli podobny temat juz byl to przepraszam, ale nie znalazłem
milą bedzie opinia kogos kto uzywa takich pierscieni, zalezy mi na pelnym przeniesieniu elektroniki, wiec wyboru duzego nie ma w pierscieniach, pozatym tam gdzie zamierzam kupic 50 maja chyba tylko kenko, jakie doklądnie dowiem sie dopiero jutro, ale najpierw chcialbym wiedziec czy warto, bo jednak 300 piechota nie chodzi

jarek76
01-07-2008, 07:53
Ja właśnie kupiłem te tańsze bo i tak AF jest w makro nie potrzebny
Doszły wczoraj i muszę przyznać że jak za taką cenę to są ok
Jedyne co mogę im zarzucić to brak metalowego bagnetu od strony styków
W sobotę lub niedzielę będę je testował więc napiszę jak sie sprawdzają w boju:mrgreen:
Pozdrawiam

Malfas
01-07-2008, 15:26
ja sie chyba jednak skusze na te drozsze, potrzebuje sie nieco sprzetowo podbudowac psychicznie, a nie mam innych pomysłów :P
tak wiec dzis zamawiam, co by jeszcze przyszły przed czwartkowym wyjazdme do wawy, razem ze szkioelkiem, to namowie sis na jakąs sesje pod drzewkiem w domowym cieniu

ha
jak ja kocham ten moj sklep. za pierscienie kenko 12 20 36 jedyne 470 ziko, a na allegro 580, facet zbił mnie z tropu, jutro bedą juz u mnie :) no po prostu obsługa ekspresowa :) od razu lepiej sie czuje, ba bo i lzejszy o kawałek wypłaty :P
niebawem tez sie pochwale jak przetestuje, a roznica w cenie jak odpisał mi foto-tip bierze sie z marki i ze sprzegła af, które jednak i tak nie bedzie w urzytku, ale...

Malfas
04-07-2008, 01:11
z drobnym jednodniowym poslizgiem, ale przesyleczka dotarła do mnie dzis, własciwie to juz wczoraj tuz przed wyajzdem do wawy. miałęm okazje pobawic sie 50 i przekonac kolejny raze ze nie wszystko jest takie proste jak sie wydaje. co do pierscieni
tak to są te kenko do ktorych dałem link z allegro. są fajne, dosc ciezko sie zapinaja i przekonałem sie ze im dłuzsza ogniskowa tym lepiej, odległosc na ktorej sie ostrzy wzrasta, niestety z 50 ciezko było by chyba robic co kolwiek, bo odległosc ostrzenia jest strasznie mała i raczej nie wygodna, ale po zapieciu 70-300 jest juz fajnie. przy 300 robi sie całkiem długa lufa :P
dla chetnych i pytających, cena tak niska, gdyz sklep dostal po jednym zestawie do nikona, canona i czegos tam jeszcze, w takiej własnie cenie, automatem 6% marzy sklepu, własciciel powiedzial ze nie zamierza tu naliczac nie wiadomo ile, bo on i tak na tym zarobi. nastepne pierscienie mają byc juz w innej cenie, ale jak sie dowiedziałem mają byc niewiele drozsze, wiec pewnie po znacznie nizszej cenie niz w pozostałych sklepach. no i dopiero teraz zobaczyłem ze reklama sklepu widnieje na stronie głownej, a mianowicie foto-mil. w ofercie ich nie mają, ale czasem wato zadzwonic i sie zapytac czy nie mają, lub czy moga miec cos co nas interesuje. jesli ktos jest zainteresowany, jak cos zrobie to wrzuce, na razie pora spac, zmeczonym po tym dniu tłuczenia sie po wawie itp