Zobacz pełną wersję : Nikkor 35mm f/2D AF czy Nikkor 50mm f/1,4D AF-co na poczatek
Witam wszystkich!
Planuje w niedalekiej przyszlosci :) zakup D200. Dotychczas "pstrykam" Coolpixem 8700 z mieszanymi odczuciami ale jestem bardzo zadowolony ze go mam bo od niego zaczela sie moja przygoda z fotografia. Zaostrzyl mi sie apetyt i postanowilem zakup lustrzanki D200. Co do body jestem przekonany i raczej nie zmienie zdania, gorzej jest z obiektywem - zdecydowalem sie na stałke ale teraz jaka : 35 f/2 czy 50 z f/1,4 (1,8 odpada). To dla mnie bardzo wazny wybor bo nastepne szkielko bede mogl sobie sprawic za okolo rok czasu od zakupu body. Przeznaczenie: heh chcialbym zeby bylo przyjemnie i na krajobrazach i we wnetrzach no i przy portretach, czytalem ze 50mm swietnie sie sprawdza jako uniwersalny obiektyw na poczatek, co Wy na to? 50-tke f/1,8 mialem i mam w Praktice BMS i obiektyw ten sprawdzal sie w 99% sytuacji, tutaj jednak sprawa wyglada tak ze przy D200 Nikkor 50mm bedzie defacto robil za 75mm a dopiero 35mm bedzie jak 50mm. Ja sie kompletnie zakrecilem, do tego jestem laikiem w sprawach szkiel - doradzcie co dla amatora na poczatek - 50 czy 35 - jak ostrza? jak kolory? jak bokeh? no jak wogole :) ? zdjecia z pbase podobaja mi sie z dwoch obiektywow i wybor bedzie dla mnie trudny (cenowo tez podobnie stoja). Przepraszam jezeli taki temat byl juz poruszany ale w wyszukiwarce nie znalazlem takiego porownania szkiel, poczytalem jedynie dokladnie o 50 f/1,4 i 1,8, dzieki z gory za radyi porady, pzdr
MzMarcin
10-05-2006, 00:33
SZOK!!!!!!!!!
"Zaostrzyl mi sie apetyt i postanowilem zakup lustrzanki D200"
"Ja sie kompletnie zakrecilem, do tego jestem laikiem w sprawach szkiel - doradzcie co dla amatora na poczatek"
"Przeznaczenie: heh chcialbym zeby bylo przyjemnie i na krajobrazach i we wnetrzach no i przy portretach, czytalem ze 50mm swietnie sie sprawdza jako uniwersalny obiektyw"
Nie no to jest JAWNA prowokacja...
nie wiem co cie tak zszokowalo, ze chce kupic D200?? to juz to jest takie szokujace? czy to ze jestem amatorem czy to ze chce dobry stały obiektyw ? jak masz pisac takie posty to lepiej inc nie pisz bo to w niczym nie pomaga
MzMarcin
10-05-2006, 00:54
człowieku jak ty chcesz mieć D200 a nie wiesz jaka ogniskowa, BA!!!!! jaki obiektyw jest Ci potrzebny to...
wiesz MzMarcin - tutaj duzo osob nie moze zdecydowac sie na to jaki obiektyw kupic a jakos tak "przyjemnych" postow nie dostaja, dobra niewazne chcialem zeby ktos bardziej doswiadczony wypowiedzial sie na temat tych dwoch szkiel to tyle
MzMarcin
10-05-2006, 01:22
Nikson,
Słuchaj... sorry ale D200 to BARDZO, BARDZO dobry aparat... Potrzebna jest wiedza, doświadczenie kasa na resztę szkieł(bo piszesz przecież między słowami że masz kasę na puszkę i jedno "tanie" szkło a reszta nie wiadomo kiedy).
To tak jakbyś chciał kupić swój pierwszy samochód odrazu po zdaniu prawa jazdy(chociaż po tym co napisałeś nie masz nawet takowego) i wybór padł na porsche... ale masz kasę tylko na to by bak zalać do pełna!!!!!! ;). A o „garażu” to już nawet nie wspomnę.
Wiem że pewnie zrodził ci się w głowie pomysł, marzenie posiadania drogiej dobrej puszki(i to fajne bo po to się żyje żeby te marzenia spełniać) ale szczerze?? Zostaw sobie tą wisienkę na później…
Z tego co piszesz masz trochę kasy. Kup lepiej D70s z kitem i rób, rób zdjęcia do upadłego, czytaj i nie fora* a jakieś książki.
*naczytałeś się tyle for, jakichś papek z Internetu i kompletnie pomieszałeś fakty terminy. Fotografia to hobby, zdjęcia ZAJEBISTA zabawa a nie pogoń za puszkami sprzętem. Miałeś stary jary aparat i piszesz takie głupoty…
Pozdrawiam! I powodzenia!
Niedzwiedz
10-05-2006, 09:22
stac chlopaka niech kupi d200
ze szkiel polecam na start 35mm f2 jak zacznie ci brakowac go to wtedy okreslisz co ci potrzebne
W zwiazku z brakiem "dobrej woli" administracji (czytaj Piotr Milecki i moderatorzy) do rozwiazywania problemow, kategorycznie mowie NIE takiemu cwaniactwu!!!
misiek502
10-05-2006, 09:43
Fotografia to hobby, zdjęcia ZAJEBISTA zabawa a nie pogoń za puszkami sprzętem
oj chłopie dobrze prawisz :D polałbym ci ino daleko mieszkasz 8)
coraz bardziej mam dość tych onanizatorów sprzętowych - co tylko leca na czarną puszkę z napisem a zdięcia ino na święta a co by niezakurzyć napisów i sprzętu :P :mrgreen:
stać to niech kupi i te niby frustacje społeczne z braku kasy beznadziejne argumenty, co kupi d200 i 35mm to nie poszaleje a potem co bedzie kupował kity no chyba że go stac na szkiełka po kilka tysiaków ale już zaznacza że nie
wiec chyba lepiej mieć d70 z bardzo dobtym szkłem jak d200 z kitem - moge się mylic ale cały
czas się mówi że dużo więcej zależy od obiektywu a nie puchy :mrgreen:
Niedzwiedz
10-05-2006, 09:50
ja sie przekonalem o jednej rzeczy ludzi ktorzy maja malo kasy nie stac na kiepskie rzeczy
i uwierz mi ze sam sie o tym przekonalem na kilku aparatach ,obiektywach i na 5 motocyklach ktore posiadalem :)
moj dzidzio mowil jak spasc to z wysokiego konia , i chyba d200 i 35 da mu na poczatek jeden powod wiecej do samokrytyki (nie zwali winy na sprzet)
meliszipak
10-05-2006, 09:52
Kup D 50 i 17- 50 2,8.
"To tak jakbyś chciał kupić swój pierwszy samochód odrazu po zdaniu prawa jazdy(chociaż po tym co napisałeś nie masz nawet takowego)..."
MzMarcin -> Nie wiem na jakiej podstawie stwierdziles ze nie posiadam prawa jazdy i co to wogole ma do rzeczy, nie gonie za puszkami i byc moze pisze glupoty, napewno nie jestem tak obeznany w temacie jak ty "mistrzu" ale to nie znaczy zebys mnie tu ocenial i krytykowal. Na przyszlosc dokladniej czytaj kto co napisze - nie napisalem "nie wiadomo kiedy" bede chcial kupic cos nowego tylko ze za okolo rok czasu moge myslec o czyms nowym - chyba roznica jest, po drugie nie jestem osoba ktora za przeproszeniem sra pieniedzmi, decyduje sie na wiele wyrzeczen kosztem dobrego sprzetu chce kupic D200 i to jest moj wybor, czy na tym aparacie juz nie mozna sie uczyc i poglebiac swojej wiedzy na temat fotografowania? dla mnie odpowiedz jest oczywista i wg mnie mozna.
misiek502 -> po pierwsze: nie jestem "onanizatorem sprzetowym" po drugie: czy ja zaznaczylem zze nie bedzie mnie stac na dobre obiektywy? jak ktos kupuje dobre Body to od razu z cala torba swietnych szkiel?
Ja uwazam temat za zamkniety i mozna go skasowac bo nic nowego nie wnosi do tego forum, o ktorym mialem dobre mniemanie, niestety widze ze nie ma tu miejsca dla poczatkujacych, "którzy maja duzo kasy" i maja pasje. Krpolak i Niedziwedz - dzieki za swoje uwagi, wybiore wg wlasnego uznania, pzdr
PS. Prawo jazdy posiadam
misiek502
10-05-2006, 14:47
Nikson,
czytaj ze zrozumieniem - o onanizatorach to było do cytowanego tekstu MzMarcina i jego sugestii do pogoni za sprzętem - a potem wyciągaj wnioski :P
jak ktos kupuje dobre Body to od razu z cala torba swietnych szkiel? - stary zluzzuj, tylko chcesz focic kilka motywów a jedna stałka nie załatwi tematu, a podpinanie tanich szkieł do d200 mija sie z celem takie jest moje zdanie a ty rób jak chcesz
Nie rozumiem jednej rzeczy - czemu tak go zaatakowaliscie? Jak bym mial kase na D200 to tez bym wzial mimo, ze szkielka mam jak na razie marne. Latwiej jest IMO kupic dobre body na dluzszy czas i pozniej szukac szkielek niz zaczynac (jak ja) z D50 i pozniej sprzedac je ze spora strata (co powinno byc oczywiste) i dokladac do lepszego body.
Co do porownania do porshe - to, ze ktos ma ostry noz nie oznacza, ze sie nim potnie. Autem mozna jezdzic spokojnie. Strata kasy? Przeciez nikt wam z kieszeni nie wyciaga. Latwiej przebiedowac z marnym szklem i poznac puszke a za jakis czas kupic dobra optyke niz pozniej bujac sie ze sprzedaza amatorskiej puszki (na ktorej sie straci) i dokladac do nowej.
Pytanie bylo o szkla a zrobila sie tyrada odnosnie puszki. Przeciez mozna bylo doradzic jakie szkielko bedzie bardziej uniwersalne. Wspomniec o tym, ze puszka zbyt gornolotna tez mozna. Tylko po co ten offence?
Pewnie sie wam nie podoba co napisalem. Trudno. Przyjemnie mi sie czyta to forum bo jest duza skarbnica wiedzy ale niestety z odpowiedzia na pytania lub ocena zdjec (krytyka) bywa ciezko. I nie posadzam tutaj forum o 'kolka wzajemnej adoracji' ale mam dziwne wrazenie, ze stali bywalcy sa przychylniej traktowani od 'zoltodziobow' na tym forum. Niektore pytania sa ignorowane. Moze to jednak moja niesprawiedliwa ocena i na 'zignorowane' pytania nikt nie zna odpowiedzi...
To tyle z mojej strony. Mam nadzieje, ze nikogo nie urazilem i nie chce wywolywac kolejnej burzliwej dyskusji.
Przepraszam za OT
Pozdrawiam
Buculus
meliszipak
10-05-2006, 16:36
Lepiej mieć super szkło i D50 niż D200 i marny obiektyw.
Dlatego imo pomyliłes kolejność- jeżeli wybierać to najpierw szkła, pózniej puszka.
Jeden obiektyw stały to trochę mało.
pozdrawiam
racja, jedna stalka to malo... ale jak juz, to stawialbym na 35 - wtedy masz dobrej jakosci standard. jeszcze jedno - dlaczego napisales, ze 50/1.8 odpada? to bardzo dobre, tanie szklo i gdybys je dokupil do 35 to juz zestaw mialby jakies rece i nogi. Pomysl tez nad zestawem Sigma 24/1.8 + N50/1.8 - cenowo wychodzi tak samo, a troche szerzej i troche jasniej, jakosciowo - porownywalnie.
Lepiej mieć super szkło i D50 niż D200 i marny obiektyw.
Dlatego imo pomyliłes kolejność- jeżeli wybierać to najpierw szkła, pózniej puszka.
Jeden obiektyw stały to trochę mało.
pozdrawiam
Meliszpak - zgadzam sie w 100%. Jest tylko jedno ale - jezeli w perspektywie masz zakup dobrej optyki za pare miesiecy (nawet niech to bedzie rok) to czy oplaca sie pakowac w tania puszke? Stalke, ktora kupi zawsze bedzie mogl zatrzymac. Takie szkla sie zawsze przydadza. Natomiast kupic super lufe i za kilka miesiecy sie meczyc ze sprzedaza puszki... Sam nie wiem. Gdybym nie mial w perspektywie dalszych inwestycji w szkla to D50 z super szklem byloby lepsza alternatywa. Ale jezeli stalka ma byc tylko na okres dozbierania kasy na dobra optyke to nie pchalbym sie w D50.
Czy ty majac w perspektywie przyplyw kasy za pare miesiecy kupowalbys marna puszke i dobre szklo, czy przebiedowalbys z D200 i stalka (albo dwiema) i dokupil sobie pozniej lepsza optyke?
Poza tym jest czas na poznanie potrzeb i sprecyzowanie jakie szkla beda bardziej potrzebne - szerokie czy waskie. Na poczatek tez ciezko trafic ze szklarnia w samo sedno :)
Wracajac do tematu: Nikson - jezeli zakres 50mm ci odpowiadal poprzednio to wez 35mm. Taka stalka zawsze sie przyda. 50 moze byc za dluga po cropie :)
Pozdrawiam
Buculus
Wez na poczatek D70 z 20/2.8, 35/2.0, 85/1.8 i 180/2.8 (nawet wszystkie bez D) - zamiast zestawu D200+35/2.0. Puszke zmienisz z czasem a szkla zostana.
A tak pewnie kupisz D200 i bedziesz sie zastanawial jak popiac jakas padaczke na M42 bo kasy nie wystarczy..
Jak kasy Ci brakuje na szkla to tansza puszka i dobre szkla, a to co zostanie to na podroze aby miec gdzie te zdjecia robic.
jeszcze jedno - dlaczego napisales, ze 50/1.8 odpada?
Moge sie mylic ale mam wrazenie, ze autor topicu szuka szkla uniwersalnego. 50mm ma dwie wady.
1. Jest troszke za dlugie na uniwersalne szklo
2. Ma paskudny bokeh co znow nie we wszystkich sytuacjach bedzie pasowac. Do portretow jest super.
Z tego co widzialem 50mm 1.4 ma ladniejszy bokeh od 1.8.
Ja bym zaproponowal jeszcze cos innego. W cenie 50mm 1.4 i kupic 18-70. Bedzie moze troszke ciemno i mniej ostro ale za to uniwersalnie i da sie przebiedowac do nastepnego szkielka.
Jezeli jednak musi byc to jasne szklo to w cenie 35mm lub 50mm ciezko znalezc cos rozsadnego. Tamron 2.8 (28-75) jest troszke loteria ale moze byc kompromisem w tej sytuacji pod warunkiem, ze sie trafi na dobry egzemplarz.
Pozdrawiam
Buculus
andrzejek
10-05-2006, 17:18
racja, jedna stalka to malo... ale jak juz, to stawialbym na 35 - wtedy masz dobrej jakosci standard. jeszcze jedno - dlaczego napisales, ze 50/1.8 odpada? to bardzo dobre, tanie szklo i gdybys je dokupil do 35 to juz zestaw mialby jakies rece i nogi. Pomysl tez nad zestawem Sigma 24/1.8 + N50/1.8 - cenowo wychodzi tak samo, a troche szerzej i troche jasniej, jakosciowo - porownywalnie. Mam podobne zdanie.Z cropem 24mm staje sie uniwersalną 35, a 50mm portretową 75mm, praktycznie można zrobic tym wiekszosc motywow(przynajmniej ja).Odnośnie aparatu , bardzo bym sie wahał, czy wydac sporo kasy na D200 i to nie dlatego, że drogo, tylko dlatego, że przy takim postepie jak obecnie w fotografii cyfrowej...moglbym miec kaca, że za rok wyjdzie coś zblizone cenowo do D200, ale o zupelnie lepszych parametrach.(full frame, itp.)Szkoda czasem przeinwestowac.Mimo wszystko kupilbym D50 lub D70s, ot na rok czy dwa, dla wprawy....i sprzedaży potem bez żalu.Zaoszczedzone pieniadze wolalbym jednak wydac na obiektywy.Odnośnie obiektywow, to Nikon w tej chwili pogrywa sobie z klientami w kulki, wypuszczajac co rusz obiektyw DX z cropem, zostawiajac w niewiedzy to, czy i kiedy wypusci aparat full frame.Inwestujac w drogi DX np. 18-55/2,8 można sobie potem pluc w brodę, że nie kupilo sie np. obiektywu pelnoklatkowego, bo wspomniany 18-55/2,8 nijak nie bedzie pasowal do "przyszlego i enigmatycznego" full frame body.Dlatego osobiscie kupilem sobie 24mm i 35mm Nikkory, ktore w analogu spelniaja swoją funkcje jak trzeba, a w cyfrze spelniac mogą nadal...choć troche inaczej (crop).Ewentualnie do aparatu D50 czy D70 dokupilbym niedrogiego kita np. 18-70 oraz jakąs porzadna stalkę w zaleznosci co bardzie robimy, krajobraz czy portret.W tej chwili fotografia cyfrowa jest podobna do branży komputerowej, chwila i już coś nowego szybszego, trzeba jednak to wyposrodkowac, by nie wywalac kupy kasy na to, co za rok już jest czyms zwyklym...za "niezwykle jednak "pieniadze jakiś czas temu. Pzdr.
ja widze to tak
kup 35
jak masz kasę tylko na d200 i jedno szkło nie powielaj cudzych błedów
kup d70 lub 50 i 2 szkła
jakieś tanie tele i np 35-70/2,8
pozdrawiam
Hmmm - no dobra. Moze to ja mam bledne podejscie. Powiedzcie mi tylko prosze co takiego jest zlego w przebiedowaniu paru miesiecy ze slabym szklem i D200? Czy naprawde uwazacie, ze za te kilka miesiecy bedzie warto stracic kase na odsprzedazy puszki?
Poza tym ja to widze tak:
Mam D50/D70 (niewazne) i super szkielka. Foce sobie grzecznie i odkladam kase na lepsze body. Pozniej jednak jest masa innych 'przydasiow' na ktore kasa idzie i zakup body sie odwleka. W sumie zdjecia sa super wiec po co zmieniac.
Mam D200 i szkielko do d... Zbieram kase na lepsza optyke. Jak uzbieram to lece do sklepu po nowe denko jak do apteki po tabletki na bol glowy. I nie zastanawiam sie nad innymi wydatkami bo mi dziadowskie szkielko doskwiera. Krotko mowiac mam motywacje do zmiany optyki.
W pierwszym przypadku pewnie dalbym sobie spokoj i zostal juz z D50/70 bo zdjecia i tak bylyby super.
Zreszta moj punkt widzenia wynika tez z tego, ze latwiej zonie wytlumaczyc, ze zdjecia sa do dupy i trzeba kupic lepsze szklo niz przlozyc z polskiego na nasze, ze zdjecia sa super ale puszka by sie nowa przydala :wink:
Pozdrawiam
Buculus :)
Maciej G
10-05-2006, 18:36
no to też włączę się do dyskusji... :)
nie kupowałbym tańszej puszki i jakiegoś kita... po jakimś czasie stwierdzisz, że taka sobie puszka już nie wystarcza, będziesz chciał ją sprzedać - oczywiście ze stratą - pozorna oszczędność, nerwy, itd...
nie rozumiem powyższych opinii - że "lepsza puszka i kiepskie szkło" coś tam, coś tam... kto powiedział, że stałki 35 i 50-ka to marne obiektywy... moim skromnym zdaniem - stałką zrobisz może mniej fot, ale za to dużo lepszych pod względem jakości technicznej no i kadru przede wszystkim...
Reasumując - kupiłbym D200 (chociaż na razie przesadnie drogi) i 35/2.8 ... Po jakimś czasie 50/1.8 (b.dobry stosunek jakosci do ceny) i 24/2.8... Chyba, że jesteś reporterem... :)
Życzę udanych kadrów i pięknego światła... z tym czy innym body (ale lepiej ze stałką)... :)
50 1/4 jest cudowna... a na twoim miejscu kupiłbym d70 na poczatek a reszte kasy na jakis jasny używany zoomik... no ale jak sie anpaliłes na d200 to ja to w 100% rozumiem:)))
o prosze, ale sie temat rozwinal, dzieki wielkie wszystkim za konkretne odpowiedzi i jeszcze wieksze dzieki dla Buculusa :), z tego co pisze to widze, ze sie rozumiemy jak dwa lyse konie. Co do stałki to wybor padnie raczej na 35mm (bedzie to 50mm w cyfrze a taka ogniskowa mnie zadowoli na dluzszy czas) potem kupie 50 f1,4, odrzucam 1,8 bo z tego co poczytalem (nie tylko tutaj), zapoznalem sie z testami, poogladalem zdjecia i wszystko wskazuje na to ze 1,4 jest po prostu lepszym szklem. Nie zaprzeczam tym samym ze stosunek jakosci do ceny w 1,8 nie jest swietny - bo jest, ale kwestia 50-tki jest rozstrzygnieta. A co dalej? czas pokaze, zapotrzebowania przyjda stopniowo z czasem i wtedy bede sie glowil jaki zoom, jakie filtry itd., pzdr
Mam D200 i 35 f/2. Z dawnych czasow pozostal mi Soligor 70-210, ale podpinanie go do D200 dochodze do wniosku ze jest strata czasu i nerwow. A z tandemu puszka + 35/f2 jestem zadowolony.
Mylisz sie, 35 to 35mm a nie 50. Ogniskowa pozostaje bez zmian.
misiek502
10-05-2006, 22:05
i jak widać większość sie ze mną zgadza - sredniej klasy body i lepsze szkiełka :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
gALL moj blad, masz racje, zle to napisalem, chodzilo mi o inny kat widzenia w formacie DX, mea culpa