PDA

Zobacz pełną wersję : lenovo t61, blade kolory

dame
30-06-2008, 15:08
witam,

dysponuje wymienionym komputerem, mam podpięty dodatkowy monitor - żaden wypas, ale liczy się że są 2 ekrany. Problem jak się pojawił jest taki, że na normalnym monitorze zdjęcia wyglądają wmiarę akceptowalnie (w domu mam eizo) - to co mi się nie podobało wyedytowałem sobie w OSD monitora i wszystko gra.

Natomiast monitor w laptopie nie ma OSD, a kolory na nim wydają sie dziwnie nienasycone, jakby brakowało saturacji albo kontrastu w wyświetlanym obrazie. Czy ma ktoś jakieś sugestie, co z tym zrobić? usiłowałem wyszukać profile kolorów icc, ale niestety nic nie znalazłem.

pozdrawiam.

ADAM1
30-06-2008, 15:12
Z tego co mi wiadomo to jak wyświetlasz jednocześnie na dwóch monitorach, to w wypadku pospolitych kart grafiki masz jedno ustawienie sterownika dla obydwu wyświetlaczy.

Może tu leży pies zagrzebany.

alexkoz
30-06-2008, 15:20
dame
mam dokładnie tan sam komputer (służbowy) i mam takie same spostrzeżenia, w domu stoi inny z monitorem Eizo i tam kolory wyglądają ślicznie, a tu są jakieś mdłe, wyprane po prostu brzydkie. Próbowałem go skalibrować, ale niewiele to pomogło: pozbyłem się lekkiej dominanty ale nasycenia nie udało mi się uzyskać. Poprzednio używałem A31 IBMa na matrycy S-IPS i mam wrażenie, że kolory były dużo lepsze.

Czornyj
30-06-2008, 15:26
Koloranty matrycy laptopa są zdecydowanie mniej nasycone niż w przyzwoitym monitorze LCD. Efektem tego gamut laptokowoego wyświetlacza jest zdecydowanie mniejszy. Nie da się z tym nic zrobić, desperat może sobie najwyżej przyciąć wagi RGB monitora stacjonarnego (o ile ten akurat ma takową regulację).

dame
30-06-2008, 23:22
ech... :-/ no nic, dzięki koledzy.