Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Tamron 17-35

matthew_87
30-06-2008, 12:05
Od dwoch tygodni jestem posiadaczem nikona d300 i obiektywu tamron 17-35 f/2.8-4 DI LD Asp If jednak pojawil sie problem z przyslona..nie chcialbym nikogo zrazic do tego co pisze a szczegolnie to ze posiadam taki aparat a nie posiadam wystarczajacych informacji do calkowitej jego obsugi..poprostu prosze o wyrozumialosc bo wciaz sie go ucze..moj problem polega na tym ze wraz z otwieraniem przyslony z zablokowanej 22 do jakiejkolwiek az do 2.8 pojawia sie na ekranie w miejscu odczytu małe f i EE (fEE) i w zaden sposob nie da sie focic..nie wiem jak mozna to wylaczyc zeby w pelni korzystac z przyslony..prosze o pomoc i z gory dziekuje!

whatsilenceknows
30-06-2008, 12:14
Otwierasz ją pierścieniem przysłon na szkle? Przysłonę należy zablokować na f/22. W aparacie ustawiasz ją za pomocą jednego z kółek nastawczych.

robin102
30-06-2008, 12:46
Albo zrobić tak jak to się robiło w normalnych konstrukcjach zanim wymyślono te durnowate sterowanie przesłoną kręciołkiem na body. W menu aparatu ustawiasz sobie sterowanie przesłoną pierścieniem na obiektywie i masz jak w prawdziwej lustrzance - polecam :)
Ustawienie domyślne w D300 wskazuje na sterowanie wartością przesłony pokrętłem przednim (to też można zmienić na tylne) ale tak jak kolega wcześniej mówi aby sterowć przesłonę kręciołkiem musisz zablokować mechaniczny pierścień na szkle na max wartości przesłony. czyli w Twoim przypadku na wartości f22 :)
W sumie warto też przeczytać instrukcję obsługi aparatu i to ze dwa razy :) ;) bo to trochę mądry aparat jest.

whatsilenceknows
30-06-2008, 14:41
W sumie warto też przeczytać instrukcję obsługi aparatu

Właśnie. Miałem to dodać, ale chciałem się powstrzymać od złośliwości. ;-)

matthew_87
01-07-2008, 01:24
Hehe no tak racja ze to madry aparat a instrukcje studiuje od pewnego czasu ale wynika z tego ze lepiej jest poprostu zapytac o pewne szczegoly bo poprostu to znacznie bardziej pomocne niz choc nieuniknione dlugie sleczenie nad lektura instrukcji w kazdym razie pomoglo i dziekuje serdecznie!!!