Zobacz pełną wersję : Kompresja RAW-ów w D200
Czesc, mam pytanie, pewnie to już było, ale może jednak dowiem się coś wiecej, ma pewien problem, ktorego nie moge rozwiązać, moje RAW-y prosto z puszki maja po 16 MB bez kompresji, gdy włączam kompresje w body rozmiar zdjęć nei ulega zmianie na karcie PQI 4 BG zawsze miesci się 235 zdjęć, co moge zrobić, żeby bez utraty jakości wielkość rawów nieco się zmniejszyła?? w ogole da się to zrobić, prosze o pomoc
czy Ty aby przypadkiem nie kierujesz się informacją na wyświetlaczu body? Po włączeniu kompresji ilość możliwa do wykonania zdjęć wyświetlana na korpusie nie zmieni się, natomiast zmieni się diametralnie ilość możliwa do wykonania. Najlepiej włącz kompresję w body i sprawdź w kompie ile taki NEF zajmuje miejsca.
ja też na początku po przełączeniu na skompresowane NEFy zdziwiłem się, że ilość możliwych do zrobienia zdjęć się nie zmieniła, ale nie patrząc na cyferki na wyświetlaczu zrobiłem prawie dwa razy więcej zdjęć, aparat nie jest w stanie wyliczyć dokładnie kompresji, ale to i tak lepiej niż pokazywałby w nadmiarze a potem sprawiałby przykre niespodzianki :)