PDA

Zobacz pełną wersję : Aberracje - proste do usunięcia?

kowalski
30-06-2008, 10:09
Hej,

Mam do Was nast. sprawę: Jak czytam sobie recenzje obiektywów, to jeśli obiektyw wykazuje się dużymi aberracjami, bprawie zawsze jest też w zmianka o tym, że w sumie to nie problem, bo bardzo łatwo zlikwidować je za pomocą oprogramowania. No właśnie. Tylko jak? Jak o tym myślę, to problem szczerze mówiąc nie wydaje mi się zbyt prosty do rozwiązania. Weźmy np. moją Sigmę 10-20. Aberracje są widoczne głównie na brzegach kadru - rozkładają się więc nierównomiernie i podejrzewam, że każdy obiektyw ma jakąś swoją własną charakterystykę tej cechy. Do fixowania zdjęć używan lightrooma który ma funkcje usuwania aberracji, ale nie działają one zbyt dobrze chociażby ze wzgl. na opisany powyżej problem Sigmy 10-20. Najskuteczniejsza jest chyba funkcja 'remove color fringing', ale zafarb jest i tak widoczny, tyle że trochę mniej.

Czy ktoś z Was ma skuteczny sposób na pozbycie się aberracji? W końcu wiele osób twierdzi, że to bardzo proste!

swider
30-06-2008, 11:51
Nie narzekaj na Sigme 10-20, bo jakbys zobaczyl co wyczyniaja inne obiektywy z CA to bys sie przerazil. Ja stosuje Camera Rawa i tam za pomoca suwaczkow dosc skutecznie usuwam aberracje. Jak jest w Lightroom'ie, nie wiem :(

wilk325
30-06-2008, 12:00
Ja używam DxO Optics Pro v5 i nie mam z tym problemów

kowalski
30-06-2008, 13:36
Nie narzekaj na Sigme 10-20, bo jakbys zobaczyl co wyczyniaja inne obiektywy z CA to bys sie przerazil. Ja stosuje Camera Rawa i tam za pomoca suwaczkow dosc skutecznie usuwam aberracje. Jak jest w Lightroom'ie, nie wiem :(

Sigma to tylko przykład, wcale na nią nie narzekam. Ale trzeba przyznać, że w rogach lekko 'szaleje' :).

Dzięki za sugestie.

markB
30-06-2008, 14:38
1. Aberracje chromatyczne najlepiej koryguje Capture NX.
2. Dystorsje obiektywów najlepiej poprawiac w francuskim DxO, pod warunkiem, że obiektyw jest na liście programowej.
3. Można te rzeczy robić również w CS2 lub CS3 (http://www.kenrockwell.com/tech/correctinglensdistortion.htm)

cypherdid
01-07-2008, 09:46
1. W cale nie..DxO radzi sobie lepiej
2. Prawda
3. Można, ale patrz punkt 2 ;]

Jeśli chodzi o korekcję wad optycznych to DxO moim zdaniem nie ma sobie równych...nie wiem czy wersja CaptureOne PRO nie ma jakiś narzędzi do tego?? Może ktoś wie?? Ja mam standard wersję

Rarog
08-07-2008, 13:07
1. W cale nie..DxO radzi sobie lepiej
2. Prawda
3. Można, ale patrz punkt 2 ;]

Jeśli chodzi o korekcję wad optycznych to DxO moim zdaniem nie ma sobie równych...nie wiem czy wersja CaptureOne PRO nie ma jakiś narzędzi do tego?? Może ktoś wie?? Ja mam standard wersję

Nie znam DxO, może jest i najlepszy, ale z opisu wynika iż działa tylko z RAWami, poza tym trzeba sporo zapłacić. Ja używam darmowego Nikon Capture NX i jak na moje potrzeby działa rewelacyjnie i trywialny w użyciu (tylko dwa suwaki)

ALF
16-07-2008, 14:03
Ja używam darmowego Nikon Capture NX i jak na moje potrzeby działa rewelacyjnie i trywialny w użyciu (tylko dwa suwaki)

no...darmowy, to on nie jest ;)

Bienias
16-07-2008, 14:25
Używam darmowego RawTherapee i jakoś daje radę

Rarog
22-07-2008, 19:46
no...darmowy, to on nie jest ;)
Oczywiście, jak wszystko na tym padole łez :) Nie promuję piractwa ale można wejść w posiadanie tego programu niejako "za darmo" kupując D300 lub nawet w bundle'ach do D80 (nie wspominając o wyższych modelach)