Zobacz pełną wersję : D300 vs. 5D
autograf
30-06-2008, 00:40
Najdejszla...
Dylemat jest chłopy. Mówcie co robić. D300 jest niewiele tańszy od 5D. Matryce te same, ale pełna klatka korci.
Mam dwa szkła, lampę, korpus i grip. Zresztą widać w stopce. Przesiadka na inny system będzie opłacalna?
Pomijam fakt, że "tamto" forum jest badziewne - i tak będę siedział tu..
Ech..
nic nie robić, fotografować sobie dalej, tym co masz :-).
grudzinsky
30-06-2008, 01:05
FF trzeba umiec wykorzystac ;)
z wlasnego doswiadczenia wiem, ze d300 przetrwa kazde warunki atmosferyczne :D ponad 3h spedzilem w padajacym deszczu (Harrahov 2008), fale Morza Polnocnego, tatrzanskie mrozy itp...nic nie zmoglo korpusu. 5D jest ok jak nie pada i focisz w studio...ale trzeba umiec wykorzystac pelna klatke ;)
m_a_j_k_e_l
30-06-2008, 01:09
Jak to mowił nie jeden "auto moge zmienic, kobiete tez... ale, ze system? - nie" Ja jako kolejny nie przesialbym sie na C. d300 to rewelacja... ludzie wybierajaj go majac tez mozliwosc kupna d2x ktory jest b.dobry poza tym iso:/ mysle nad tym ale wole zmienic chyba d70s na kolejny d300 niz na d2x... Tak wiec nic nie rob... co do zmiany na pelna klatke to u mnie sie nie zapowiada zreszta nie ma potrzeby. Zmiara szkiel itp... d3 cenowo, do niego trza 24-70... nie nie ja zostaje przy tym co mam:D
Autograf obudź się. Gdzie są te same matryce?
Temat był i to kilka razy. Zapraszamy do archiwum. Dyskusje kończyły się kiepsko, więc prewencyjnie zamknę - na 2 dni co najmniej. Bo za 2 dni ma byc FF D700 i temat takiego wyboru będzie nieaktualny.
PS
5D i D300 to zupełnie inne body (mające zupełnie inne plusy i inne minusy) i chyba wiesz czego potrzebujesz ?
Jeśli nie, to źle, a jeśli wiesz - to po co pytasz?
PS2 - zamykam bo poprzedni podobny wątek przerodził się z jednej strony w wojnę miedzysystemową, a z drugiej w nagonkę na autora (poniekąd słuszną) że nie zna cech aparatów. Wyglądać to może więc jak prowokacja. A że teraz jest kilka dni do premiery, to obecny wątek nie ma sensu.
oto wspomniany wątek: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=38430
Zgodnie z obietnicą otwieram.
no to teraz możesz wybierać - masz opcje D700 - zdecydowanie najciekawszą, o ile obrazowanie D700 jest z D3, a raczej tak (a może i lepsze), bo to ta sama matryca.
Wątek o D700: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=63881
Artur Jonik
01-07-2008, 23:01
Najdejszla...
Dylemat jest chłopy. Mówcie co robić. D300 jest niewiele tańszy od 5D. Matryce te same, ale pełna klatka korci.
Mam dwa szkła, lampę, korpus i grip. Zresztą widać w stopce. Przesiadka na inny system będzie opłacalna?
Pomijam fakt, że "tamto" forum jest badziewne - i tak będę siedział tu..
Ech..
I ja wiele nocy nie przespalem i pewnie nie przespie przez d700, ale jak narazie stwierdzam, ze ff jest mi calkowicie zbedny. Tego czego mi brakuje w 70s mam w d300 i ff dopiero jak trzysetka na niego zarobi. A jak nie zarobi to, nie bedzie ff, bo i po co. Tak wiec d300 gora. Najpierw jednak zamowie 17-55.
Pozdrawiam
Ja myślę, że to nie jest czas na zmiany - ogólnie rzecz ujmując.
5d to już stara konstrukcja, dość wolna, itd, pewnie niedługo zastąpią ją nowszym modelem. Pewnie, że to nie jest najważniejsze, ale kiedy pojawił sie D700, zmiana systemu nie jest już taka zachęcająca i opłacalna.
D700 pojawił sie, ale jeszcze go w sklepach nie ma ;), poza tym przesiadka na FF wiąże sie ze zmianą szkieł, a zmiana ta wiąże sie z duuuużymi wydatkami.
Na tą chwilę D300 jest mi po uszy i śmiało mogę powiedzieć Kolego Autograf, że i Tobie wystarczy (jeśli zdecydujesz sie na zmiany).
Na cokolwiek więcej mój aparat musi zarobić - najpierw na lepsze szkło, później na FF.
W związku z powyższym biorę sie do roboty :-D (czyt. robienia zdjęć :) ).
Pozdrawiam !
autograf
02-07-2008, 06:41
Ja to chyba w ogóle wyluzuje, póki co! Mieszkanie kupiłem ;)
Zawszesą są jeszcze raty 0%, kiedy D700 będzie dostępny w EURO RTV AGD :D
Ja to chyba w ogóle wyluzuje, póki co! Mieszkanie kupiłem ;)
Zawsze możesz zamienić na D700 + parę szkiełek.
Polsar74
02-07-2008, 22:25
Zawsze możesz zamienić na D700 + parę szkiełek.
znając Dominika nie spodziewam sie by sobie kupił 5m2 mieszkania :mrgreen: (bo to równowartość tego co piszesz)
ps.
Dominik - pochwal sie : ile masz m2 ?
autograf
02-07-2008, 22:44
ps.
Dominik - pochwal sie : ile masz m2 ?
Wpadniesz na parapet to oblukasz :mrgreen: