Zobacz pełną wersję : Fotografowanie z osłoną przeciwsłoneczną
dareknik
29-06-2008, 19:38
Witam serdecznie
Chodzi mi o fotografowanie z osłoną przeciwsłoneczną na obiektywie we wnętrzach. Jak zauważyłem część Ludzi robi zdjęcia z osłoną a część bez. Jak Wy to robicie i dlaczego? Jak jest prawidłowo?
Pozdrawiam
to jest obojętne, aparat z osłoną wygląda ładniej ;)
jezeli jednak fotografujesz oświetlając scenę wbudowaną lampą błyskową i obiektywem o krótkiej ogniskowej to może się zdarzyć, ze osłona będzie rzucała cień na fotografowaną scenę
to jest obojętne, aparat z osłoną wygląda ładniej ;)
Naprawdę tak uważasz?
pebes, napisałem coś nie tak? mylę się? jest jakas roznica? jeslichodzi o aparat to subiektywnie uwazam, ze wygląda 'lepiej'
pebes, napisałem coś nie tak? mylę się? jest jakas roznica?
Ja, od kiedy wpadające z góry przez okno światło zrobiło mi 'dekontrastowienie' sceny, a drugim razem z boku świecąc wygenerowało piękne flarki, używam osłony w 99% przypadków. A czasem jeszcze dodatkowo przysłaniam ręką (przy krótszych ogniskowych) :D
Reasumując - przeważnie nie ma różnicy. A gdy się pojawi, to trudno jej nie zauważyć :D
jesli chodzi o aparat to subiektywnie uwazam, ze wygląda 'lepiej'
Ta, bardziej profi :D
jacoslavgth
29-06-2008, 21:04
generalnie we wnętrzach osłona jest zbęda ponieważ ma zapobiegac powstawania blików, oraz obnizaniem kontrastu poprzez mocne swiatło boczne, ja zawsze mam osłone ze względu na ochrone soczewki, moze sie myle ale zawsze chroni to przed uderzniem
pjolofoto
30-06-2008, 21:11
To w pomieszczeniach nie ma zrodel swiatla !
Przeciwsloneczna, to tylko nazwa umowna.
GrzegorzPPP
01-07-2008, 14:12
generalnie we wnętrzach osłona jest zbęda ponieważ ma zapobiegac powstawania blików, oraz obnizaniem kontrastu poprzez mocne swiatło boczne, ja zawsze mam osłone ze względu na ochrone soczewki, moze sie myle ale zawsze chroni to przed uderzniem
ja również zakładam osłonę dla ochrony :)
Używam praktycznie na stałę osłony przeciwłonecznej, coby nie zastanawiać się, czy ją zakładać, czy nie ;-) W pomieszczeniu też.
Moim zdaniem: jeżeli masz miejsce w torbie i cię nie drażnią większe gabaryty, miej założoną osłonę. No i trzeba uważać przy oświetlaniu wbudowaną lampą.
u mnie osłona jest założona praktycznie non stop - dla ochrony soczewki (a w zasadzie filtra UV)
jacoslavgth
07-07-2008, 13:09
To w pomieszczeniach nie ma zrodel swiatla !
Przeciwsloneczna, to tylko nazwa umowna.
oczywiscie ze sa ale nie tak mocne jak słoneczne
chyba ze masz mocne halogeny :)