Zobacz pełną wersję : Problem z wyborem obiektywów do nikona d80
anaisoko8
29-06-2008, 11:55
Witam wszystkich.Piszę tu do Was gdyż mam problem ,a mianowicie zamierzam kupić w USA Nikona d80 +
1.Tamron SP AF 17-50mm F/2,8 XR Di II LD Aspherical +
2.Nikon 85MM F/1.8D AF(lub Tamron AF90mm SP F/2.8 Di Makro).
Jeżeli chodzi o pierwszy obiektyw to sporo się naczytałem że jest b.dobry ale często występują egzemplarze z FF/BF ,a że nie będę miał okazji sprawdzić na miejscu (bo przywozi mi go wujek) ,jak uważacie warto ryzykować lub zamiast tego tamrona coś innego równie dobrego??? Jak czytam że ktoś ma ostry egzemplarz to jest MADE IN JAPAN, tym się mam kierować???
Jeśli chodzi o drugi to już byłem zdecydowany na nikona ale natrafiłem na tego tamiego i tak mnie zaciekawił ten dopisek MAKRO i tak myśle że miałbym w jednym coś do portretów i do makro.Jest tak jak myśle czy nie warto sobie tym głowy zawracac i wziążc NIkona???
Doradżcie mi gorąco proszę.
Mam tego 17-50 wersję II (z silnikiem). Generalnie problemy FF/BF zostały zlikwidowane. Podpinałem w sklepie 2 egzemplarze, oba ostrzyły idealnie w punkt.
Generalnie Tamron czy Nikkor, problem z FF/BF jest zawsze aczkolwiek u niezleżnych producentów zdarza się dużo częściej.
Te dwie opcje są zupełnie różne, zastanów się do czego będzie Ci najbardziej potrzebny i tak kupuj, generalnie 17-50 ma trochę bardziej uniwersalne zastosowanie.
anaisoko8
29-06-2008, 16:27
Ja chciałbym kupić dwa obiektywy właśnie jeden w tym zakresie co ten tamron i boję się że będę miał pecha i bedzie miał ff/bf bo sprawdze to dopiero jak juz przyleci. Ten drugi do portretu mi potrzebny z tego co wyczytałem to nikon 85 najlepszy tylko niewiem co z tym makro wtym drugim tamronie 90mm może też by się przydało?
Aha i jeszcze jedno pytanie jak juz mi sie trafi taki nie ostry egzemplarz tego T.17-50 a wymiana nie wchodzi w gre to czy można coś z tym zrobić???
Ja chciałbym kupić dwa obiektywy właśnie jeden w tym zakresie co ten tamron i boję się że będę miał pecha i bedzie miał ff/bf bo sprawdze to dopiero jak juz przyleci. Ten drugi do portretu mi potrzebny z tego co wyczytałem to nikon 85 najlepszy tylko niewiem co z tym makro wtym drugim tamronie 90mm może też by się przydało?
Aha i jeszcze jedno pytanie jak juz mi sie trafi taki nie ostry egzemplarz tego T.17-50 a wymiana nie wchodzi w gre to czy można coś z tym zrobić???
ja bym tamrona w usa nie kupował. to bardzo fajne szkło, ale jak wiadomo miewa bf/ff i wówczas problem z wymianą. odnośnie makro, to oczywiście fajnie jest mieć możliwość robienia takich fotek, ale niestety tracisz na jasności szkła (chodzi mi N85 vs T90).
anaisoko8
30-06-2008, 22:51
A więc jakie szkło zamiast tego Tamrona o podobnym zakresie które bedzie pewne że jest bez wad?
czy jednak odżałowac i kupic u nas nowe lub używane?A nie ma różnicy czy z silnikiem czy bez ,może te z silnikiem rzadziej cierpią na ff/bf??
Jeśli chodzi o tego nikona to juz sie na niego zdecydowałem i wezme go na 100%
cypherdid
01-07-2008, 09:49
Nie słuchaj tych wywodów o BF/FF. To nie zależy od obiektywu..bo wadliwe obiektywy na rynku to pewnie jakiś 1%...reszta plasuje się w pewnych normach..ale jeśli obiektyw ma wadę mieszczącą się jeszcze w normach i body ma taką samą wadę..to kumulując może być jakieś przekłamanie AF..ale nie masz się o co martwić..jeśli nie fotografujesz linijek to się nie przejmuj..kup obiektyw i fotografuj..na normalnych zdjęciach nie zauważysz nic niepokojącego
btw..17-50 to bardzo dobre szkiełko..polecam je szczerze