Zobacz pełną wersję : Cokin P do krajobrazu
The Structorr
29-06-2008, 08:04
Ostatnio odczułem potrzebę posiadania kilku filterków z systemu cokina. Ponieważ żona zabroniła mi robić chwilowo zakupy foto :evil: wymyśliłem że sprzedam 18-135 (leży i kurzy się tylko) i kupię sobie za to 2 holdery (zwykły i szeroki) i kilka filtrów. Początkowo chciałem kupić zestawy ND i ND Grad firmy Foramatt/Hitech ale od jakiegoś czasu są niedostępne na stronie producenta. Po zastanowieniu zdecydowałem, że złożę w miarę uniwersalny zestaw: ND 0.6, ND 1.2, ND 2.4 i połówki ND Grad soft 0.6, 1.2 i tabaczkowy oraz polar (stary odkręcił mi się, spadł na chodnik i porysował ). Niestety nie mam doświadczenia z Cokinem i to co mi się wydaje w miarę uniwersalne nie musi takie być. Czy moglibyście z doświadczenia napisać czy taki zestaw będzie ok czy coś zmienić (np. zamiast 0.6 i 1.2 kupić 0.3 i 0.9 albo coś innego zamiast tabaczkowego, a może coś jeszcze?). Pełnego zestawu kupić nie mogę raczej bo kaski z obiektywu nie starczy.
Dzięki za wszelkie opinie
FlashGordon
29-06-2008, 18:08
Cześć. Ja używam ND 1.2 i graduala, polecam do krajobrazów, szczególnie latem (można np. długim czasem naświetlania usunąć zanieczyszczenia z wody ;)). Te filterki to nie Cokin ale Tian-Ya, dość tanie i dość dobre podróbki, dające dość podobne efekty... no ale niestety to "dość" oznacza na przykład, że szary jest chyba nie tak do końca neutralny, u mnie na niebie daje delikatny różowy zafarb.
Oprócz tego mam tabaczkowy i czerwony, a z okrągłych gwiazdkę 6x (tabaczkowy polecam, a czerwonego i gwiazdki nie miałem jeszcze okazji wypróbować - dziecko, drugie w drodze...). W sumie nie wiem, czy się nie pozbędę tej gwiazdki, bo efekt wydaje mi się trochę jarmarczny, no ale najpierw wolałbym trochę go przetestować... w każdym razie jeśli zastanawiasz się nad fotografią nocną to może Ci się przydać. Polara mam niestety zwykłego, więc się nie wypowiem.
PS. Z żoną mam to samo :)
The Structorr
30-06-2008, 07:57
Te filterki to nie Cokin ale Tian-Ya, dość tanie i dość dobre podróbki, dające dość podobne efekty... no ale niestety to "dość" oznacza na przykład, że szary jest chyba nie tak do końca neutralny, u mnie na niebie daje delikatny różowy zafarb.
Dlatego właśnie chcę kupić Formatt, ponoć lepsze od oryginalnych Cokinów (i nieco droższe niestety :()
Oprócz tego mam tabaczkowy i czerwony, a z okrągłych gwiazdkę 6x (tabaczkowy polecam, a czerwonego i gwiazdki nie miałem jeszcze okazji wypróbować - dziecko, drugie w drodze...). W sumie nie wiem, czy się nie pozbędę tej gwiazdki, bo efekt wydaje mi się trochę jarmarczny, no ale najpierw wolałbym trochę go przetestować... w każdym razie jeśli zastanawiasz się nad fotografią nocną to może Ci się przydać. Polara mam niestety zwykłego, więc się nie wypowiem.
Chyba zamiast tabaczkowego wezmę sunset i ND3 zamiast ND2.4. Nad efektownymi na razie nie myślę, jeszcze przyjdzie czas...
Wiem jak to jest z dzieckiem, jak nie sraczka to ząbkowanie :) Też chciałbym mieć trochę więcej czasu na fotografowanie...
Dzięki za odpowiedz
Jesteś pewien, że zestawów nie ma? Bo ja je widzę na stronie Formatt, np.: http://www.formatt.co.uk/hd-glass-filters/graduated-n-d/hd-glass-filters.aspx
The Structorr
30-06-2008, 21:33
Jesteś pewien, że zestawów nie ma? Bo ja je widzę na stronie Formatt, np.: http://www.formatt.co.uk/hd-glass-filters/graduated-n-d/hd-glass-filters.aspx
Ha, wreszcie! :) Od 2 tygodni sprawdzałem codziennie i nie było, dziś rano też jeszcze nie. No to chyba wezmę jednak kity ND i ND Grad + ND3 + Sunset Grad.
PS. Twój link prowadzi do filtrów szklanych, kasy z obiektywu chyba by nawet na jeden taki kit nie wystarczyło
Widzę ze masz Tokine 12-24 - szkiełko super ale na 12-14mm nawet na holderze szerokokątnym wyłazi brzydka winieta (w postaci kawałków holdera). Jest to o tyle uciążliwe, że nie ma możliwości jej skompensowania w pluginie z Rawa. Pozostaje stempelek albo inne "cuda". Jeżeli polarem chcesz jedynie przyciemniać niebo to odradzam jego zakup - przy 12-14 mm nawet na cropie polaryzacja nieba będzie niepełna, co daje kiczowaty efekt. Ja bym na początek brał 3 filtry: ND GRAD 0.6, 1.2 oraz ND 2.4. Kolorowych nie używałem także sie nie wypowiadam. Polecam firme Hitech - kupowalem wszystko w raysfoto i bylem bardziej niż zadowolony
Pozdrawiam
The Structorr
30-06-2008, 23:15
Widzę ze masz Tokine 12-24 - szkiełko super ale na 12-14mm nawet na holderze szerokokątnym wyłazi brzydka winieta
Wiem, jakoś będzie sobie trzeba radzić ;)
Jeżeli polarem chcesz jedynie przyciemniać niebo to odradzam jego zakup - przy 12-14 mm nawet na cropie polaryzacja nieba będzie niepełna, co daje kiczowaty efekt.
Z tego też zdaję sobie sprawę, lepiej połówkę założyć. Na szczęście moje szkła pozwalają mi wyjść poza 14mm ;) A serio to polar ma kilka innych zastosowań i często się przydaje, a mój stary się porysował niestety. Rys nie widać na zdjęciach ale straszne bliki łapie nawet, gdy zdawałoby się, nie powinien:confused:.
Polecam firme Hitech - kupowalem wszystko w raysfoto i bylem bardziej niż zadowolony
No właśnie te chcę kupić, ale bezpośrednio u producenta - taniej wyjdzie.
Dzięki za rady
Do tokiny 12-24 wystarczy posiadać zwykły holder i "spiłować" ostatni 3 "uchwyt" na filtr. 2 w zupełności wystarczą. Na puszkach Canona działa:evil: