Zobacz pełną wersję : Laptop, wyjście VGA a monitor LCD Eizo...
Witam
Mam prośbę do znawców tematu - mam laptopa ze zintegrowaną kartą graficzną, ma jedno wyjście - VGA. Planuję zakup monitora zewnętrznego Eizo S1932 i podłączenie go do tego laptopa. Z tego, co przeczytałem na forum, karta graficzna laptopa powinna mieć wyjście DVI - czy istnieje jakaś przejściówka, która umożliwia mi takie podłączenie? Jaki będzie to miało wpływ na jakość obrazu? Z ciekawości byłem wczoraj w Saturnie w Poznaniu, na 30 laptopów, które mieli w sprzedaży tylko 2 (według słów sprzedawcy) miały takie wyście (chodzi o DVI). Zapytałem go, czy można podłączyć ten monitor pod laptopa z wyjściem VGA - powiedział że można, ale być może monitor zewnętrzny będzie wyświetlał tylko rozdzielczość z laptopa... Mam mętlik w głowie, a kasy na nowego kompa ni ma :(
Z góry dzięki za pomoc :)
Pozdrawiam
Till
Ja się na tym nie znam dobrze, ale co Ci mogę poradzić z własnego doświadczenia:
Zastanów się czy ta zintegrowana karta graficzna pociągnie dwa monitory. Moja zintegrowana na chipsecie gm965 intela miała momentami problemy :/, a to były tylko dwa ekrany: jeden 1280x800, a drugi 1024x7cośtam.
Kup dobry kabel VGA - na 19" nie będziesz widział różnicy pomiędzy DSUB i DVI. Dobre kable VGA są z rdzeniem ferrytowym.
pforemniak
28-06-2008, 21:45
Hej,
Pracuje tak od jakich 3 lat i zero problemów. Najpierw laptop HP, teraz IBM z ATI na pokładzie.
W obydwu przypadkach na ekranie laptopa i monitora różna rozdzielczość. Połączenie oczywiście kablem VGA.
Ogólnie jeżeli laptop nie jest jakimś strasznym zabytkiem to nie powinno być większych problemów.
NIC NIE KUPUJ oprócz rzeczonego S1932, gdyż on już ma wszystkie kabelki w komplecie i to naprawdę dobrze zrobione.
fu... lcd po vga? toż to podłączenie do d3 pierwszej plastikowej wersji 18-55 z kitowego d50. nigdy w zyciu dobrej jakosci nie bedzie.
fu... lcd po vga? toż to podłączenie do d3 pierwszej plastikowej wersji 18-55 z kitowego d50. nigdy w zyciu dobrej jakosci nie bedzie.
Zapraszam na porównanie. Podłączę po VGA i po DVI, a Ty powiesz które jest które. Zapewniam Cię że z dobrym kablem nie widać różnicy
mrpawcio
05-09-2010, 16:22
Odkopię troszkę temat :-) Podobnie jak autor tematu mam laptopa, który ma tylko wyjście VGA. Chciałbym podłączyć do niego monitor zewnętrzny do obróbki fotografii. Pytanie czy to w ogóle ma sens czy dać sobie spokój bo różnicy i tak nie zobaczę?
To zależy jaki to monitor. Jeśli masz wątpliwości czy złącze VGA nie pogorszy jakości obrazu do poziomu ekranu laptopowego, to nie bardzo da się odpowiedzieć. To zależy od jakości kabla, grafiki w laptopie i układu przetwarzającego sygnał VGA w monitorze. W domu mam Eizo S1931 połączony po DVI, a w pracy S1721 podłączony po VGA - nie widzę różnicy w jakości obrazu.
mrpawcio
10-09-2010, 21:33
Monitor to np. nec 1970nx i inne nec polecane przez Czornyja. Kabel najlepszy jaki może być :-) Grafika w laptopie to ATi Radeon 3650HD. Da się coś z tym zrobić?
raptor88
10-09-2010, 23:17
Ja akurat miałem 1970NX na IPS, jeden z pierwszych modeli zakupionych. Jakość po VGA była prawie tak samo wysoka jak po DVI. Ale to zależy nie tylko od samego monitora.
Monitor to np. nec 1970nx i inne nec polecane przez Czornyja. Kabel najlepszy jaki może być :-) Grafika w laptopie to ATi Radeon 3650HD. Da się coś z tym zrobić?
Wydaje mi się, że nie powinno być problemów, ale gwarancji nikt ci nie da. Najlepiej byłoby sprawdzić zestaw przed ewentualnym zakupem.
DonArturo
14-09-2010, 16:07
mam doświadczenie w tym względzie- podłączanie maca mini
różnica miedzy VGA a DVI jest niesamowicie wielka
na co dzień podłączam projektor do laptopa i też widać różnicę
a w przypadku obróbki zdjęć to zdecydowanie nie polecam takiego rozwiązania
Obraz przez VGA moze byc mniej ostry, moga pojawic sie duszki. Rozwiazanie jest proste - kupic do laptopa dock z DVI :) O ile oczywiscie masz porzadnego laptopa, porzadnej firmy.
A HDMI? Co o tym sądzicie, kabel HDMI->DVI to nie problem a jednak łatwiej znaleźć lapka z HDMI niż DVI.
Pozdrawiam
raptor88
16-09-2010, 20:25
Wszystko, byle nie D-Sub. :D
:) a jest jakaś zasadnicza różnica pomiędzy DVI a HDMI? (oczywiście jeżeli chodzi o powiedzmy zastosowania foto :) )
raptor88
16-09-2010, 21:18
Nie ma.
mrpawcio
16-09-2010, 22:12
Obraz przez VGA moze byc mniej ostry, moga pojawic sie duszki. Rozwiazanie jest proste - kupic do laptopa dock z DVI :) O ile oczywiscie masz porzadnego laptopa, porzadnej firmy.
Czy Toshiba jest porządną firmą?
EDIT: Chodzi o coś takiego? http://allegro.pl/stacja-dokujaca-toshiba-dynadoc-dvi-od-1-plz-i1228046937.html