Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Czy też tak macie? (D300)

pawelek
28-06-2008, 15:04
D300 znalazł już swoje miejsce w moim plecaku fotograficznym. Rewelacyjna puszka. Przesiadłem się z D70. Wiedziałem, że różnica między D70 a D300 będzie duża, ale nie spodziewałem się, że aż tak. Puszka jest bardzo solidnie wykonana. Podobają mi się również barwy (uważam, że wypada dużo lepiej niż D70). Wgrałem też wspomniany na forum profil z D2X, jednak nie przekonują mnie jego barwy. Kwestia gustu. AF bardzo precyzyjny. 6 kl/s robi wrażenie! Tyle zachwytów. Co prawda nie miałem czasu na dokładniejsze testy, ale na chwilę obecną nie dostrzegam wad tej puszki. Z Nikkorami 12-24 i 17-55 współpracuje bajecznie.

Mam jednak pytanie do użytkowników tej puszki. Kiedy pracuję w trybie pojedynczego punku AF i za pomocą wybieraka przesuwam punkt łapania ostrości, na matówce ten punkt również się przemieszcza, jednak na górnym wyświetlaczu nadal widzę, że punkt jest na środku. W D70 przesunięcie punktu AF ze środka kadru, sygnalizowane było zarówno na matówce (w wizjerze aparatu), jak i na górnym wyświetlaczu LCD.
Czy to jest urok D300, czy może mam coś zablokowane lub muszę zmienić któryś z parametrów? Liczę na Waszą pomoc, ponieważ przyznam, że pokazywanie wybranego punktu AF na górnym wyświetlaczu LCD było bardzo wygodne.

P.S. Dziękuję Hesji za sprawną i bardzo sympatyczną realizację transakcji! Sklep imfoto.pl zyskał kolejnego stałego klienta. Pozdrawiam! :)

azaki
28-06-2008, 15:19
Na górnym wyswietlaczu masz tylko informacje w jakim trybie pracujesz! Nie jest tam pokazany aktualny punkt ostrości! To normalne!

pawelek
28-06-2008, 15:41
Na górnym wyswietlaczu masz tylko informacje w jakim trybie pracujesz! Nie jest tam pokazany aktualny punkt ostrości! To normalne!

W takim razie mnie uspokoiłeś. Rozumiem, że każdy D300 tak ma i nie da rady tego zmienić? Moje wątpliwości wynikają z tego, że D70 na górnym LCD pokazywało wybrany punkt (a nie tylko tryb pracy). Szkoda, że Nikon nie pomyślał o takim właśnie rozwiązaniu. Pozostaje się przyzwyczaić.

Austin
28-06-2008, 15:45

Dokładnie - w tym modelu tak jest.

malisz
28-06-2008, 16:19
sporo osob na to narzekalo, ale tak jest. moze jakis upgrade softu pomoze, bo np. przycisk 'info' wyswietla te dane na glownym lcd i pokazuje poprawnie wybrane pole af.

poisson5
29-06-2008, 22:36
tez uwazam ze przydalo by sie aby na gornym wyswietlaczu bylo zaznaczone pole AF...

floyd00
28-07-2008, 23:44
Korzystając z okazji mam pytanie. Jak działa u was blokada LOCK przy wybieraku wielofunkcyjnym?? U mnie nie działa. A może działa tylko z wybranymi funkcjami AF??

maki
28-07-2008, 23:55
Działa:P
Pzdr

floyd00
04-08-2008, 10:51
to sie rozpisałeś...

ameba
04-08-2008, 15:20
tez uwazam ze przydalo by sie aby na gornym wyswietlaczu bylo zaznaczone pole AF...
Obawiam się, że trudno byłoby zmieścić na tym wyświetlaczu 51 pól i wymiana softu też na pewno nic tu nie da.

dzejms
04-08-2008, 17:06
Obawiam się, że trudno byłoby zmieścić na tym wyświetlaczu 51 pól i wymiana softu też na pewno nic tu nie da.

To włącz aparat, automatyczny wybór pola AF i policz kropki na górnym wyświetlaczu. Jest ich 51!

Wojteksw
04-08-2008, 20:41
A może ma ustawione 21 lub 9

tomtytus
04-08-2008, 23:01
Jak wciśniemy kluczyk/klawisz info, po którego naciśnięciu na przednim LCD wyświetlają się te same informacje co na górnym wyświetlaczu - wtedy widać, na którym punkcie ustawione jest łapanie ostrości i zmieniając ten punkt zmienia się to na wyświetlaczu. Niestety na górnym wyświetlaczu tego nie widać.

tese112
06-08-2008, 10:24
To włącz aparat, automatyczny wybór pola AF i policz kropki na górnym wyświetlaczu. Jest ich 51!
Tak jest ich 51 ale żaden upgrade softu nie pomoże na widoczność punktów AF na górnym wyświetlaczu z tego względu, że Nikon oszczędził na wyświetlaczu. Te 51 kropek jest podłączonych do 2 linii. Jedna do środkowej kropki i jedna do całej reszty. Jeśli nikon miałby na tak małym wyświetlaczu zrealizować wyświetlanie kropki AF to tych linii / przewodów trzeba by 51 a nie dwa co zwiękrza koszt i komplikuje budowe takiego LCD, stąd prosty powód dlaczego, wszystkich linii napięciowych na LCD jest coś koło 90, dodatkowe 50 zwiękrza koszt przy znikomym zwiękrzeniu funkcjonalności, bo każdy kadrując patrzy i tak w wizjer a nie w LCD :)

wacki4
06-08-2008, 10:38
tese112 - zapominasz ze to nie zarowki podlaczone do linii, a obsługa mikroprocesorowa która równie dobrze na jednej linii mogła by przesyłać informacje która 'żaróweczka' ma sie aktualnie palić. chociaż mysle ze juz by to zrobili gdyby było mozna tak łatwo..

core
06-08-2008, 11:22
tese112 - zapominasz ze to nie zarowki podlaczone do linii, a obsługa mikroprocesorowa która równie dobrze na jednej linii mogła by przesyłać informacje która 'żaróweczka' ma sie aktualnie palić.

To prawda że procesor może przesłać dane nawet jedną linią, ale wyświetlacz LCD (pomijając graficzne) ma wyprowadzone elektrody od każdego segmentu i musiałby ich mieć więcej ;) Moim zdaniem jednak nie to było wyznacznikiem takiego posunięcia ze strony Nikona.

szymony
06-08-2008, 13:29
Tak jest ich 51 ale żaden upgrade softu nie pomoże na widoczność punktów AF na górnym wyświetlaczu z tego względu, że Nikon oszczędził na wyświetlaczu. Te 51 kropek jest podłączonych do 2 linii. Jedna do środkowej kropki i jedna do całej reszty.
Ciekawa teoria. Tylko dlaczego na moim się pali, w zależności od ustawień 1, 9, 21, 51 punktów? Może jednak tych linii jest nieco więcej.
Szczerze powiedziawszy mi to bimba, jak i ile ich tam się świeci, równie dobrze mogło by ich nie być wcale.

tese112
06-08-2008, 15:11
Ciekawa teoria. Tylko dlaczego na moim się pali, w zależności od ustawień 1, 9, 21, 51 punktów? Może jednak tych linii jest nieco więcej.
Szczerze powiedziawszy mi to bimba, jak i ile ich tam się świeci, równie dobrze mogło by ich nie być wcale.
Fakt, jest tych linii więcej ...4.
Mikroprocesor może i najpewniej przesyła sygnał tylko kilkoma liniami ale LCD ma jeszcze własny sterownik i na nim musiałobybyć więcej elektrod. Moim zdaniem Nikon właśnie dlatego nie zrobił takiego dynamicznego wyświetlacza, no ale tego ostatecznie się nie dowiemy...

wacki4
07-08-2008, 09:24
core -skad masz informacje ze jest ich tam tylko tyle?
tese112 - skad masz informacje o specyfikacji sciezek przesyłowych wyswietlacza lcd, które do tego sie zmieniaja ?;)