PDA

Zobacz pełną wersję : Akcja w PS - stopień kompresji do zadanej wielkość w MB

RomanZWrocławia
28-06-2008, 13:40
Proszę o pomoc w stworzeniu akcji w Fotoszopie, której zadaniem byłoby płynne, odrębne dla każdego konwertowanego obrazu dobieranie stopnia kompresji .JPG przy założeniu, że "waga" otrzymanego pliku ma wynosić np. 1MB
w internecie niczego takiego nie znalazłem.
Tymczasem radzę sobie na piechotę w ten sposób, że pliki przepuszczam przez 4 akcje różniące się między sobą stopniami kompresji....

POZDRAWIAM

bombel
28-06-2008, 13:53
W oknie Save for Web kliknij trójkącik obok presetów i wybierz 'Optimize to File Size'. Pokaże się okno, gdzie wpisz 1000 (okno jest skalowane w Kilobajtach), lub kwotę, która Ci będzie pasować.

Taki krok włóż do akcji.

Teraz już znajdziesz to w internecie. :)

RomanZWrocławia
28-06-2008, 14:16
Czułem, że to Ty się odezwiesz :)
dzięki, zaraz zastosuję.
widać jaki ze mnie znawca PS.
dziękowałem już?
lepiej raz za dużo, niż raz zapomnieć
Dzięki

POZDRAWIAM

RomanZWrocławia
28-06-2008, 14:41
BOMBEL na pomoc proszę :)

zastosowałem
niestety rozrzut wielkości (w KB) otrzymywanych plików sprawia wrażenie zupełnie przypadkowego.....
przy zadanej wielkości 1MB pliki mają rozmiary od 0,5MB do 1.3 MB
coś robię źle ???
wszystkie pliki poddawane tej operacji to TIFF-y tych samych rozmiarów (wys/szer).
jakiś pomysł co dalej?
będę wdzięczny za sugestie
POZDRAWIAM

JK
28-06-2008, 14:44
Bo dokładnie się nie da. Nie da się przewidzieć wielkości pliku JPEG przed dokonaniem kompresji.
Za dużo wymagasz od Bombla i od PSa też.

RomanZWrocławia
28-06-2008, 14:53
przeżywam rozczarowanie funkcjonalnością tej opcji.
tak (niedokładnie) działająca nie różni się niczym od mojej metody "na piechotę"
ktoś jeszcze ma jakieś pomysły?
a może inny program niż PSCS2 potrafi wykonać taką operację na wskazanych plikach?
może CS3 jest dokładniejszy?

POZDRAWIAM

JK
28-06-2008, 14:59
No przecież napisałem, że się nie da. Parametry kompresji trzeba ustawić przed jej rozpoczeciem, a wynik jest znany dopiero po jej zakończeniu. Nie ma innej metody, jak tylko metoda prób i błędów, a na dodatek nigdy nie da się tego zrobić dokładnie. Wynik kompresji jest zależny nie tylko od ustawienia parametrów algorytmu, ale również od samych kompresowanych danych. To nie zależy od programu. Musisz się z tym pogodzić, albo zwariujesz. :wink:

RomanZWrocławia
28-06-2008, 15:14
Ale .....
1) wchodzę w opcję Save for web
2) ręcznie dobieram stopień kompresji JPG dla pliku i na dole okna dialogowego pojawia się bardzo precyzyjna przewidywana wielkość/waga pliku jaki powstanie. wszystko działa bez zarzutu. po zapisaniu pliku na dysk ma on przewidywaną przez fotoszopa wielkość. Jeszcze przed kompresowaniem związanym z zapisem na dysk program wie jaka będzie wielkość pliku
3) a teraz, kiedy chcę żeby ten graficzny kombajn wykonał sam te same operacje na grupie plików wychodzi wielkie nic..... dla mnie to bardzo dziwne
4) konstrukcja okna dialogowego presetów zdaje się jednoznacznie wskazywać, że kompresja jpg będzie dobierana z uwzględnieniem zadanej wielkości plików.

POZDRAWIAM

JK
28-06-2008, 15:17
No to po co pytasz, jak wszystko wiesz lepiej?

bombel
28-06-2008, 15:19
BOMBEL na pomoc proszę \

Znależliśmy właśnie niedoróbkę PSa!

Mnie to zawsze działa z dokładnością do kilku procent (nastawiam 1000kB, dostaję okolice 995kB), z tym, że ja tego nigdy nie wstawiałem do akcji. Czyli da się dokładnie, jak się to nastawi jak napisałem.

Co robi akcja (odkryłem teraz) - otóż przy tworzeniu akcji program bardzo ładnie wylicza jaka musi być kompresja, żeby wynik miał 1 Mb. Ładnie. I pokazuje jednocześnie, że ta kompresja, to powiedzmy 74%. I PS to właśnie wstawia do akcji. Nie wymóg, żeby obliczać to za każdym razem indywidualnie dla każdego obrazka (bo raz to będzie 63%, a innym razem 87%), tylko ładuje zawsze to początkowe 74% i tak leci akcja dalej.

To błąd, bo chodziło nam o co innego. Prawdę mówiąc to dopiewro drugi, jaki znalazłem. Nieźle w sumie, choć lepiej, gdyby takiej niedoróby nie było.

Popracuję nad rozwiązaniem, może coś się wymyśli. Tylko dajcie chwilkę pomyśleć. Teraz idę na pole, ale wrócę za kilka godzin.

RomanZWrocławia
28-06-2008, 15:26
JK
nigdzie i nigdy tak nie napisałem, ani nie dałem do zrozumienia
staram się pokazać drogę swojego rozumowania komuś, kto tak jak ja stara się znaleźć rozwiązanie. bo może właśnie się mylę...
pozdrawiam

BOMBEL
wiem, że dasz radę
dzięki za konstruktywne zainteresowanie
czekam na rozwiązanie

POZDRAWIAM

stig
28-06-2008, 16:18
Jesli jednak w Shopie sie tego nie da zrobic, a trzeba taka kompresje przeprowadzac czesto i na wielu plikach (a wszystko to ma uzasadnienie komercyjne), to polecic moge Advanced JPEG Compressor (http://www.winsoftmagic.com/ajc_features.html) -- prawdziwy kombajn do kompresji JPG.

RomanZWrocławia
28-06-2008, 17:22
STIG dzięki za informację. Na razie ściągam triala i oglądam. no i czekam na "Bombel solution"
wieczorem sprawdzę czy PS7.0 też robi takie hece.
POZDRAWIAM

RomanZWrocławia
28-06-2008, 20:04
Niestety PS7.0 robi taką samą kaszankę.
czy ktoś mógłby podaną przez BOMBLA procedurę sprawdzić w PSCS3?

POZDRAWIAM

stig
28-06-2008, 20:15
czy ktoś mógłby podaną przez BOMBLA procedurę sprawdzić w PSCS3?Jest dokladnie tak samo.

bombel
28-06-2008, 21:48
Lipa. Niestety lipa podwójna, nawet nie jesteśmy pierwsi, inni odkryli to przed nami.

Byłem sobie na spacerku, piłem sobie płyny i oglądałem samoloty (w końcu w Krakowie jest minipiknik lotniczy) i myślałem. Wszystko co wymyśliłem w tzw. międzyczasie sprawdziłem po przyjściu do domu i niestety nic nie działa...

Zacząłem szukać, czy może ktoś już miał podobny problem i czego się dowiedziałem? Po pierwsze, że miał, po drugie, że się go nie da rozwiązać PSem, a po trzecie, że się naprawdę bardzo nie da, bo DOM PSa tego nie przewiduje. To znaczy nie mozna mu w żaden sposób wpisać tego do akcji. Można to zrobić dla każdego pliku osobno, ale w akcji się tego nie wpisze.

Nie że jest to trudne, tylko nie ma takiej możliwości.

A skoro gość dość dobrze opisuje co zrobił i pisze, ze Dom tego nie przewiduje - znaczy że nie można i już. Choćbym się popierdział z wysiłku, to się nie da. Goście piszą jaieś extra skrypty specjalnie do tego jednego celu, ale trzeba mić poinstalowane VBscripty, czy coś... Nie wiadomo, czy to działa... To nie na moje nerwy.

Rozwiązanie: jest mocno połowiczne i upierdliwe co cud. Trzeba w akcji zaznaczć, żeby Save for web nie przebiegał automatycznie, tylko pokazywał okno. Wtedy, przy każdym pliku trzeba wejść w te opcje, kliknąć Optimize or file size, dać entera (bo po pierwszym wpisaniu będzie tam nasze 1000) i dać drugiego entera, żeby akcja poszła dalej.

Moim zdaniem to jest zbyt upierdliwe jak na batcha, bo musi siedzieć murzyn, który będzie naciskał bezmyślnie jedno menu i dwa entery. Chyba trzeba poszukać jakiegoś innego softu do tego.

fragles
28-06-2008, 21:55
a czy próbowaliście zaznaczać i odznaczać w batchu opcję "override action save as command"?

stig
28-06-2008, 21:58
a czy próbowaliście zaznaczać i odznaczać w batchu opcję "override action save as command"?To zes wymyslil...

bombel
28-06-2008, 22:09
a czy próbowaliście zaznaczać i odznaczać w batchu opcję "override action save as command"?

Nie doszliśmy do etapu batcha, bo w ogóle nie da się stworzyć takiej akcji.

Akcja, jak już mówiłem (i co ze zdziwieniem odkryłem dopiero dzisiaj) nie wpisuje w swoim kroku czegoś jak 'a teraz oblicz mi taką kompresję, żeby wynikowy plik miał 1000 Kb'... Akcja tego nei przyjmuje, chociaż jeśli się to zrobi ręcznie - to PS to policzy, i to w sumie dość sprawnie.

Zamiast tego akcja bierze ostatnią kompresję wziętą z okienka, niezależnie od tego, jaki teraz obrabia obrazek, duży, mały, łatwy czy trudny do skompresowania. Po prostu akcja idzie sobie normalnie na łatwiznę, powtarzając poprzedni krok, a nie licząc go indywidualnie dla danego obrazka.

Niestety, tu jest niedoróbka jak cholera, nie ma co ukrywać. W dodatku jak widzę w następnej wersji też to poszło.

fragles
28-06-2008, 22:12
To zes wymyslil...

no starałem się jak mogłem :mrgreen:

RomanZWrocławia
28-06-2008, 22:29
dzięki wszystkim za chęć pomocy i poświęcony czas.
STIG oglądam program polecony przez Ciebie, oswajam nieco siermiężny interface, do pewnych rzeczy już doszedłem najważniejsze w batchu jak rozumiem - jak stworzyć "compression profile" wiem gdzie resize, gdzie zadać wymaganą wielkość/wagę pliku, jeśli mógłbyś mi podpowiedzieć gdzie ustawia się parametr rozdzielczości (pix/inch)-chciałbym mieć ekranowe 72, i polecenie wyostrzania po przeskalowaniu.
POZDRAWIAM

stig
28-06-2008, 22:36
jeśli mógłbyś mi podpowiedzieć gdzie ustawia się parametr rozdzielczości (pix/inch)-chciałbym mieć ekranowe 72,Nie ma, bo to nie ma znaczenia. :)

i polecenie wyostrzania po przeskalowaniu.Raczej tez nie ma. Lepiej skalowanie i wyostrzanie po skalowaniu przygotowac sobie jednak w Shopie, a do AJC wrzucic juz przygotowane TIFFy do samej kompresji.

RomanZWrocławia
28-06-2008, 23:37
przyjąłem do wiadomości
pracuję nad zrozumieniem
dzięki

POZDRAWIAM