Zobacz pełną wersję : ATX, microATX
Zoidberg
27-06-2008, 21:36
Hej,
Mam taki problem - mam "zwykłego" kompa (obudowa tower) z płytą główną Gigabyte. W instrukcji płyty jest napisane:
ATX
Wymiar płytki 305mm x 244mm
Chciałem sobie z tego kompa zrobić media-center i kupić obudowę. Czy jeśli w specyfikacji obudowy jest napisane "microATX" to czy mogę tam włożyć moją płytę?
fotojacek
27-06-2008, 22:06
ATX to rodzaj złącz zasilacza i typ płyt pod ten zasolacz.
microAtX oznacza ze płyta jest mniejsza niż standard , z rególy wiekszośc dzisiejszych płyt to microATX , z tego co pamietam sa w formie kwadratowej - nie siegają do konca obudowu na dole patrzac na stojący komp. ATX były prostokątne i siedały do samego dolu. Obudowa microATX moze być nieco nizsza. Ewentualnie obu. moze być nieco szersza i wtedy płyta wchodzi za zasliacz ewentualnie zasilacz jest osadzony pionowo. Generalnie musisz przymierzyć zeby sie przypadkiem nie okazało ze masz ram za długi albo grafa chaczy o inne podzespoły.
Hej,
Mam taki problem - mam "zwykłego" kompa (obudowa tower) z płytą główną Gigabyte. W instrukcji płyty jest napisane:
ATX
Wymiar płytki 305mm x 244mm
Chciałem sobie z tego kompa zrobić media-center i kupić obudowę. Czy jeśli w specyfikacji obudowy jest napisane "microATX" to czy mogę tam włożyć moją płytę?
Nie wsadzisz, twoja płyta ATX jest po prostu za duża. Płyty microATX mają wymiary 244 x 244 mm
Zoidberg, obraź się na mnie jeśli chcesz, ale muszę to powiedzieć:
- po pierwsze, jeśli gdzieś dodaje się przedrostek "micro", to zwykle znaczy to, że tak nazwany produkt jest mniejszy
- po drugie, to dziwię się że pierwszym miejscem, gdzie próbujesz sobie to wyjaśnić jest właśnie forum Nikona.
Miałem wcześniej coś pisać o obcinaniu płyty, ale daruje już sobie tą złośliwość.:D
zawsze mozna obudowe potraktować szlifierką :P albo podejsc do temat jak ja ^^ :
http://picasaweb.google.pl/wacki4/20080509?authkey=mMJkyCXXGZs
fotojacek
28-06-2008, 19:45
zawsze mozna obudowe potraktować szlifierką :P albo podejsc do temat jak ja ^^ :
http://picasaweb.google.pl/wacki4/20080509?authkey=mMJkyCXXGZs
hahaha dobre:)
brakuje mi tylko w szufladzie dziurki USB ;)