Zobacz pełną wersję : d70s + lampa ze 'strychu'?
Jestem tutaj nowa i bardzo prosze o pomoc.
Mam Nikona D70s i uzywalam go z lampa SB 800.
Teraz znalazlam lampe ktora wyglada prehistorycznie, ale dziala...
No wlasnie wywolanie przyciskiem w lampie dziala a jak podlacze do D70s to nie wiem jak mam ustawic cos w aparacie aby ja wyzwolic, a nielampe wbudowana.
Ta lampa "ze strychu" to wyprodukowana w Japonii przez firme Litematic model 303S.
Czy ktos moze mi poradzic czy ta lampa z moim nikonem bedzie dzialac, a jak tak to comam zrobic aby zaczela dzialac?
Pozdrawiam i dziekuje
Majka
Zastanów się czy aby na pewno warto. Skoro masz SB800 to po co Ci taki antyk. Inna rzecz myślę, ze ważniejsza to napięcie na stopce. Może się zdarzyć, ze będzie za wysokie i ... usmażysz płytę główną w D70. Zmierz to napięcie a najlepiej zostaw lampę (tą starą) w spokoju.
stara lampę mozna wukożystać jako drugą .kupić fotocelę i na dopełnienie kadru gdzieś z boku może się nadać
Do d70 NIE PODPINAJ
arutrek2-
30-06-2008, 10:45
Miałem podobny problem. Próbowałem dwóch lamp - jedna z nich japońska ze środka lat 70-tych. Druga trochę młodsza (ZSRR). Nie polecam podłączania bezpośrednio do body, bo prawdopodobnie niewiele z tego wyjdzie, a napięcie na stopce może okazać się zabójcze dla delikatnego Nikona. Fotocela też raczej nie będzie działać, bo przystosowana jest do wyzwalania nowych lamp z innym napięciem. Najlepiej jest pójść do sklepu z lampą i aparatem i tam się pobawić. Ja dostałem od sprzedawcy ochrzan za podłączanie starej lampy do Nikosia;)
... Najlepiej jest pójść do sklepu z lampą i aparatem i tam się pobawić. ....
Czytasz czasem to co piszesz? Proponujesz próby w sklepie na cudzym sprzęcie? Ręce odpadają.
Archibald
30-06-2008, 22:10
Majka - już masz sporo szczęścia, że nic nie spaliłaś próbując podłączyć tę lampę pod Nikona. NIE KOMBINUJ, bo później będzie płacz ;-) Może jednak faktycznie fotocela? Poszukaj pomocy w jakimś punkcie napraw, ale nie na własną rękę ;-)
Pozdrawiam.
ja cos kiedys czytalem, na jednej z aukcji na allegro, ze napiecia na stopce aparatu i lampy musza sie zgadzac co do napiecia i natezenia. I ze obecnie w aparatach i lampach robi sie systemy niskonapieciowe, natomiast stare lampy oparte sa o wysokie napiecia. I moze to w ekstremalnych przypadkach doprowadzic do uszkodzenia elektroniki aparatu. To bylo w aukcji uslugi dostosowania jakiejs lampy z dobrymi parametrami ale dedykowanej do analoga wlasnie pod cyforwke. Koles wyraznie pisal, ze nie wolno uzywac lamp starych generacji z nowymi aparatami.
Niestety nie znalazlem juz tej aukcji i nie mam pojecia jakiego sprzetu dotyczyla.
miron19j
01-07-2008, 22:47
ja cos kiedys czytalem, na jednej z aukcji na allegro, ze napiecia na stopce aparatu i lampy musza sie zgadzac co do napiecia i natezenia. I ze obecnie w aparatach i lampach robi sie systemy niskonapieciowe, natomiast stare lampy oparte sa o wysokie napiecia. .
w starych lampach wyzwalanie następowało poprzez "twarde" zwarcie dwóch styków (jak w wyłączniku światła w domu). Prąd płynął w obwodzie, lampa błyskała. W nowych lampach odbywa się to bardziej jak w komputerze. Aparat wysyła do lampy sygnał - błyśnij - a procesor lampy steruje błyskiem.
Na tym, najprościej, polega różnica.