Zobacz pełną wersję : s5 czy d80
s5 strasznie spadło i "zrównało" się z ceną d80. Proszę o opinie posiadających oba korpusy.
Jeżeli cena jest porównywalna to zdecydowanie S5pro.
Jak nie potrzebujesz szybkości działania (nie robisz sportu) to zdecydowanie S5.
Jak nie potrzebujesz szybkości działania (nie robisz sportu) to zdecydowanie S5.
Przy D-80 też trudno o szybkość.
Jednak zapis jest szybszy, bo pliki mniejsze, szczególnie jak chce się wykorzystać zalety S5, czyli szeroki DR.
Zdecydowanie zalety S5pro.
chłopaczek
27-06-2008, 18:17
czy ja wiem czy ta cena s5 jest porównywalna do ceny d80.. Zauwaz ze d80 tez straaasznie spadło..
zalezy co masz na mysli pisząc ' "zrównało" '..
no to i ja dorzucę swój głos-S5Pro
Jak użytkownik obu, też oddam głos na S5 Pro. Chociaż tak naprawdę to trudno wybierać miedzy tymi puszkami z racji ich całkowicie odmiennej filozofii pracy. To są sprzęty do innych "warunków bojowych".
Chociaż po namyśle, odwołuję dwa ostatnie zdania. Takie dywagacje to można pomiędzy D200 a S5 Pro prowadzić. Jednak D80 to trochę inna liga, więc zdecydowanie S5 Pro. Cena na dziś tej skrzyneczki jest wysoce zachęcająca, sam bym kupił gdybym nie miał :-D.
Jak użytkownik obu, też oddam głos na S5 Pro. Chociaż tak naprawdę to trudno wybierać miedzy tymi puszkami z racji ich całkowicie odmiennej filozofii pracy. To są sprzęty do innych "warunków bojowych".
Chociaż po namyśle, odwołuję dwa ostatnie zdania. Takie dywagacje to można pomiędzy D200 a S5 Pro prowadzić. Jednak D80 to trochę inna liga, więc zdecydowanie S5 Pro. Cena na dziś tej skrzyneczki jest wysoce zachęcająca, sam bym kupił gdybym nie miał :-D.
Tu nie ma się co zastanawiać przy porównywalnej cenie.
To tak jak byś miał w tej samej cenie D40 i D80.
Jacek B.
27-06-2008, 21:09
Jak najbardziej S5, przebija D80 i Dd200 pod każdym względem oprócz 5 kl/s w D200.
chłopaczek
27-06-2008, 21:40
Tu nie ma się co zastanawiać przy porównywalnej cenie.
To tak jak byś miał w tej samej cenie D40 i D80.
ale czy ta cena jest porównywalna..
Też się zastanawiałem i wybór padł na S5 Pro
Czy cena jest porównywalna?
np w CALUMET:
Nikon D80 Body DSLR Camera Kit With 18-135mm Lens - £563.00
Fujifilm FinePix S5 Pro Digital SLR Camera Body - Guaranteed UK stock - £499.00
sam musisz sobie odpowiedzieć :-)
chłopaczek
27-06-2008, 22:40
no w sumie..:)
brałem pod uwage tylko ceny w polskich sklepach, a w Polsce niestety jak to w Polsce..:/
fajnie;)
a co mi da s5 więcej na pracach wydrukowanych, często robie druki ponad 1m, a3, a4? Śluby itd..
ceny w Polsce to 2900 mogę odpisać vat wiec wychodzi około 2400 tylko czy to naprawdę wielki przeskok i w czym go odczuje?
d200 odpada bo jakoś nie widzę potrzeby przejścia z d80..
Wejdz na forum fujiklub.pl jest tam wiele przykładów możliwości S5 Pro.
edit:
http://fujiklub.pl/viewtopic.php?t=3832&highlight=zdjecia+s5+pro
jak jest z auto wb?
w tym wątku są tylko widoczki a to mnie nie interesuje, tylko ludzie.
fajnie;)
d200 odpada bo jakoś nie widzę potrzeby przejścia z d80..
A jaka róznica między tymi puszkami.
Czy 5s nie jest takima samym korpusem jak d200.(pomijając matrycę).Jak nie widzisz potrzeb przejścia z D80 na D200 to dlaczego jesteś skłonny kupić 5s
..D80 wyhaczysz już za 1700PLN ..S5Pro na wyspach stoja już za 499GBP, więc różnicy wielkiej nie ma. Wg mnie zdecydowanie S5, sam zresztą zastanawiam się nieraz nad przesiadką z D200, niemniej niezgodzę się, że D200 lepszy jest tylko podwzgledem ilości kl/s.. ..szerokość tonalna lekko na plus dla S5, jednak szybkość i sprawność AF spokojnie dla D200.