PDA

Zobacz pełną wersję : szybkość zdjęć seryjnych w D80

PatrolGR
27-06-2008, 16:17
Witam,

Ostatnio zauważyłem, że mój D80 wykonuje jakieś 2 - 2,5 klatki na sekunde. Nie korzystam często z trybu zdjęć seryjnych dlatego nie zauważyłem tego wcześniej. W internecie oglądałem film, na którym prezentowano szybkość zdjęć seryjnych D80, i szybkość ta była wyraźnie wyższa niż w moim egzemplarzu. Spotkałem się jakiś czas temu z wypowiedzią użytkownika D80, że jego aparat też nie wykonuje deklarowanych przez producenta 3 kl/s. Dlatego nie wiem, czy jest to po prostu normalne zjawisko, czy też kwestia jakichś ustawień parametrów w menu ?

Pozdrawiam

marzyciel9
27-06-2008, 16:23
U mnie w d40 prędkość fps bardzo spada po włączeniu odszumiania w puszce. Sprawdż u siebie:)

PatrolGR
27-06-2008, 16:31
Rzeczywiście, po wyłączeniu odszumiania nagle przyspieszył:-D Dzięki wielkie:mrgreen:

Genio
27-06-2008, 16:33
Nie mam przy sobie instrukcji obsługi, ale nie wiem czy przypadkiem nie zależy to od m.in. iso, parametrów (czas i przysłona) no i czy to jest raw czy jpg. To też może zależeć od karty jaką masz w puszce.

Kenic
27-06-2008, 16:40
Skoro juz jest taki temat. To czy ktoś korzysta z tego odszumiania w aparacie, czy raczej na kompie????

PatrolGR
27-06-2008, 16:48
Jeżeli przy włączonej funkcji redukcji szumów szybkośc fps leci w dół, to chyba juz lepiej pomajsterkować sobie na komputerze. ISO czy też jakosć/rozmiar zdjęcia nie wpływają na szybkośc fps. Sprawdziłem.

Miden
01-07-2008, 23:12
U mnie bez problemu łapie 3 klatki na sekunde, przy rawach, kilka z rzędu się zmieści do bufora, później się zapycha i jest ciut wolniej :)

odszumiania nie miałem i nigdy nie mam włączonego w body (od tego jest soft?)

pamiętaj też, żeby czas otwarcia migawki był odpowiedni.

Tofifik
02-07-2008, 01:01
najgorsze jest spowolnienie po przepełnieniu bufora. ale rekord wolności to mialem przy -5 i silnym wietrze oraz zapiętym obiektywem metalowym (300 ze stopki). Miałem 1 klatke na 3s. A w dodatku od mrozu padł (do czasu ocieplenia klimatu) popychacz przyslony tak ze jak zmienilem obiektyw na nikkora to mialem f22. :)