PDA

Zobacz pełną wersję : plecak

molekular
27-06-2008, 10:48
chcialbym zakupic sobie plecaczek na aparat, jednak nawet w poznaniu nie ma zbytniego wyboru zeby poogladac (chyba ze ktos mi cos podpowie, gdzie mozna by wieksza ich liczbe obejrzec). plecak ma pomiescic d300 z gripem, trzy wieksze obiektywy, lampe, kilka akcesoriow i miec jeszcze jakis przedzial wolny na maly obiektyw, pierscienie albo cos.
zastanawiam sie nad tamrac'iem expedition 5 lub 7, tylko wiadomo ze zdjecia na necie nigdy nie powiedza ile mozna do niego zmiescic, ewentualnie jakis lowepro. ogladalem vertex 200aw, ale ciezke to ze nie wiem. nie interesuje mnie natomiast plecak typu sling, caly ma byc na sprzet, moze miec komore na laptoka, ale nie musi...
aha, na plecak oczywiscie statyw i chcialbym z tym plecakiem na rowerze pojezdzic, przez co zastanawiam sie, gdzie lepsze by bylo mocowanie statywu (centralnie czy z boku), ktos ma jakis dosiawdczenie? rowerowo-plecakowe?:)

dzieki i pozdrawiam

kh29228
27-06-2008, 11:39
a jaki jest związek plecaka i studia?

molekular
27-06-2008, 11:40
przepraszam, nie w tym dziale umiescilem post, moge prosic o przeniesienie?

wilk325
27-06-2008, 12:08
Mam Tamraca expedition 7. Duży i pojemny. Mieści się D300 z zapiętym gripem i 70-200. Do tego 14-24, 24-70, s10-20, N10,5, TC1,4 i TC2,0, S150 i 2xSB800. Nie wymieniam zapasowych aku, wężyków, filtrów itp i jeszcze jest trochę miejsca. Na zewnątrz bardzo dobre mocowanie do statywu-ja używam 055MFV z 468MGRC4. To wszystko da radę zabrać, ale mimo bardzo dobrego systemu szelek i pasów nie wyobrażam sobie z tym plecakiem jeździć na rowerze bo z tą ilością klamotów jest co robić chodząc.

molekular
27-06-2008, 12:30
w okresie letnim rower jest w sumie moim jedynym srodkiem lokomocji, znacznie szybszym do przemieszczania sie w miescie i okolicy. dzieki bardzo za opis, bycmoze te oceny beda jedynym kryterium w kupnie plecaka "na slepo" przez internet. czytalem troche o tych tamracach i rzeczywiscie sa niezla alternatywa.
statyw jaki mam to manfrotto 055xprob + 808rc4
pozdrawiam

markB
27-06-2008, 16:02
Mam Tamraca expedition 5 (którego zresztą zamierzam sprzedać). IMO nie da się do niego załadować D300 z podpiętym gripem lub D3, bo jest zbyt niski (13 cm głębokości). Expedition 7 jest wyższy, ma głębokość 15 cm, ale z kolei jest dość duży i nie wiem czy będzie wygodny do wożenia na rowerze. Czasami ujeżdżam z Lowepro Nature Trekker o porównywalnej wielkości do Tamraca 7 i czuję jakbym miał niezły garb na plecach. Wolę na rower Lowepro Mini Trekker.
Plecaki w Poznaniu możesz oglądać w Fotodurze (tam bywają Tamraki i tam też kupiłem swojego), w Rays Foto na Mylnej, w Przeżmierowie w Foto Raj (całkiem atrakcyjne ceny na LowePro). Tamraki były też w tym sklepie na rogu Zeylanda i Zwierzynieckiej, ale ceny zwalały z nóg.
A co do mocowania statywu, to na rowerze wolę centralne. No i dawno już przestałem wozić 055, bo strasznie ciężki.

madsurfer
28-06-2008, 00:02
Też jestem na etapie wyboru plecaka - głównie z myślą o rowerze, dodatkowo piesze wycieczki. Pierwsze oglądałem Lowepro computrekker, potem tamrac expedition 5. Moim zdaniem tamrac zdecydowanie lepszy. Ale ostatecznie doszedłem do wniosku, że żaden z nich nie nadaje się na rower. Więc zacząłem się rozglądać za czymś innym i w zasadzie już na 90% podjąłem decyzję o zakupie plecaka Kata DR-467. Zmieści się body, jakieś szkiełka i lampa. Jedynym problem może być podpięcie statywu, ale ja nie zamierzam gp wozić na rowerze (a na upartego i tak myślę się da). Przy okazji, wszystkich użytkowników tego plecaka proszę o jakieś opinie na jego temat.

molekular
28-06-2008, 06:24
duży plecak mnie nie zraża do jazdy na rowerku. jak jeździłem z dwoma wiadrami porzeczki na kierownicy to było coś:) chcialbym obejrzec expedition 7, zobacze w fotodurze (a jak nie to wezme na slepo:). dzieki za odp.
pozdrawiam

markB
30-06-2008, 13:56
Potwierdzam twój wybór. Sprawdziłem mojego Exp. 5. Tam nie dasz rady umocować tak dużego statywu jak 055. Będzie strasznie wystawał poza górną część plecaka, co przy jeździe na rowerze jest mało komfortowe.

molekular
01-07-2008, 06:06
juz nie chodzi tyle o statyw co o reszte sprzetu... bylem w fotodurze po wczesniejszym umowieniu sie (pan w mailu mi napisal ze maja male plecaki i duze i ze cos wybierzemy) - oczywiscie wyboru zadnego. z wiekszych to tylko slingi... przyjdzie mi dzisiaj zamawiac w necie.
a dobrze mi sie wydaje czy expedition7 nie ma pokrowca? moze pod tym wzgledem lepsza alternatywa bylby wertex100? jak sie przedstawia ta torba w porownaniu z exp7?

remos
01-07-2008, 09:01
To i ja podepnę się z pytaniem.
Mój wybór padł na Lowepro Primus AW
http://lowerpro.pl/lowepro-primus-czarny-p-204.html

Pytanie czy ktoś go używał, miał może okazje pomacać, bo wszędzie w sklepach gdzie zaglądałęm to nie mieli i zostają mi jedynie opisy i zapewnienia.
Interesuje mnie to, czy bez problemu włożę do niego D80 z gripem i zapiętym 70-200VR.

Pozdrawiam
remos

Max II
01-07-2008, 11:02
To i ja podepnę się z pytaniem.
Mój wybór padł na Lowepro Primus AW
http://lowerpro.pl/lowepro-primus-czarny-p-204.html

Pytanie czy ktoś go używał, miał może okazje pomacać, bo wszędzie w sklepach gdzie zaglądałęm to nie mieli i zostają mi jedynie opisy i zapewnienia.
Interesuje mnie to, czy bez problemu włożę do niego D80 z gripem i zapiętym 70-200VR.

Pozdrawiam
remos

Hejka Remos...,:)

bądź spokojny, właśnie dla takich zapiętych obiektywów jest ten plecak zaprojektowany. Przy tym chce podkreślić, za dużo dodatków Ci tak do niego nie wejdzie, chyba ze również wykorzystasz górną komorę. Wizualnie wygląda naprawdę super, dobrze sie prezentuje, jednak na moje potrzeby trochę mały. Podany link przez Ciebie, możesz śmiało go kupić u niego, masz gwarancje zwrotu pieniędzy do 14 dni, jak by nie pasował, znam go:mrgreen:

Pozdrowki:mrgreen:

markB
01-07-2008, 22:34
a dobrze mi sie wydaje czy expedition7 nie ma pokrowca? moze pod tym wzgledem lepsza alternatywa bylby wertex100? jak sie przedstawia ta torba w porownaniu z exp7?

Jeśli chodzi Tobie o taki pokrowiec jaki mają Lowepro AW, to faktycznie takiego tam nie ma. Za to są uszczelnione zamki, chyba we wszystkich Expedition, a na pewno od 5-tki (Lowepro ma takowe dopiero od Nature Trekker). Nie radzę zamieniać na Vertexa, ten plecak został dość mocno skrytykowany, m.in. nie można go postawić pionowo, bo się przewraca, jest źle wyważony. Jak już to pomyśl o Lowepro Nature Trekker, bodajże tylko 100 zł droższy od Vertexa. Albo, jeśli dysponujesz zapasem gotówki, przyjrzyj się plecakom Katy.

molekular
02-07-2008, 07:27
za późno, expedition 7 już w drodze:) myślę że będzie dobrze, szkoda czasu na ciągłe proszenie się w sklepach kiedy coś przyjedzie żeby to obejrzeć, w końcu sezon w pełni a sprzętu w reklamówce nosił nie będę. dzięki za porady i jak plecaczek dotrze to napiszę co i jak:)
pozdrawiam

markB
02-07-2008, 14:14
Zapomniałem dodać, że pokrowca przeciwdeszczowego nie ma w zestawie, ale można go kupić osobno (do 7-emki nr kat. MX5352).

molekular
04-07-2008, 09:41
no i juz mam exp7. spokojnie zapakowalem d300 z przypietym gripem i 70-200, do tego dwa wieksze szkla, lampe, kilka gratow i mam jeszcze kilka przedzialow wolnych!! szkoda ze plecak nie jest 3cm szerszy, bo trzy obiektywy troche go rozpieraja na boki, ale plecak ma tak grube scianki ze czuje sie bezpiecznie:) statyw idzie zamontowac, pomimo gabarytow i ciezaru zapakowanego na full, po zalozeniu lezy dobrze i wygodnie. zobaczymy jak sie sprawdzi w terenie.

grudzinsky
05-07-2008, 12:20
co do vertexa 200aw to jest to bardzo porzadny plecak :) no i miesci baaardzo duzo i bardzo wygodnie sie go nosi :) to co w nim nosilem to bylo d300 + grip, D70, 4 szkla w tym jedna sigma 135-400 (na cale szczescie juz sprzedana), laptok, dysk zewnetrzny, okablowanie, sb600, holdery, filtry i takie tam inne bajery ;) oglnie przy wadze 16kg (przeszedl jako bagaz podreczny) mozna spokojnie pracowac, a to przez rewelacyjny system nosny...zeby inne plecaki mialy takie pasy :)