PDA

Zobacz pełną wersję : sigma a gwarancja

wacki4
27-06-2008, 10:31
Witam,
przymierzam się do zmiany szkieł, jak wiadomo nikkory drogie a jedyny sensowny serwis gwarancyjny i kalibracje szkieł w polsce ma chyba jedynie sigma - wiec pytanie co do tego - czy oplaca sie kupować w procentrum? czy zakupione w zwyklym sklepie typu 'kogucik' z allegro będzie można oddać w autoryzowanych punktach sigmy czy bede mogl zamowic kuriera na koszt serwisu? w sumie glownie zalezy na sprawie kalibracji. pozatym moze ktos ma doswiadczenia z jakims sklepem z wrocławia i wie ze bez problemu mozna zalatwic wszystko jak i gwarancje ?

dla uscislenia, poluje na 18-50 2.8 hsm i 50-150 2.8 hsm II.

dzieki za odpowiedz ;)

Jacek S
27-06-2008, 10:33
Chyba muszą być z oficjalnej polskiej dystrybucji Sigmy.
Poza tym ceny w procentrum są całkiem dobre, lepsze oferty dotyczą zazwyczaj prywatnego importu z zagranicy, więc z gwarancją może być problem!

wacki4
27-06-2008, 11:08
jacekmarysienka - nie mowie tu o takim imporcie, a sklepie ktory np. daje 2 lata gwarancji na serie EX i wystawia fakture VAT - bo na tym mi głównie zależy ;)

Jacek S
27-06-2008, 11:12
Nie znam się do końca, ale w takim przypadku nie powinno być problemów. Chyba liczy się fakt, czy gwarancja jest z Sigma Polska (czy jak im tam) i nie musisz kupować w Procentrum.

wacki4
27-06-2008, 11:21
jacekmarysienka - tak, tylko jak to procentrum, promuja sie ze tylko oni daja 3 lata gwarancji na EX i tylko ich gwarancja niby jest 'wazna' na teren PL. a tu raptem ktos daje 2 lata to nie wiadomo co to i kto to ;) i dlatego pytam mądrejszych którzy może mieli już z tym do czynienia :)

Jacek S
27-06-2008, 11:41
Może te dwa lata, to gwarancja sklepowa jakaś, a nie producenta? Sam nie wiem, jak kupowałem akurat w Procentrum we Wrocławiu, więc takich dylematów nie miałem. Coś musi być nie tak, jeżeli gwarancja producenta na serię EX jest trzy lata, to nie może być mniejsza w innym sklepie. To że sklep sprzedaje z Vatem i fakturą, też nic nie znaczy. Można legalnie sprowadzić sprzęt pomijając oficjalnego dystrybutora, tyle, że on może się wtedy wypiąć na kupujących w ten sposób.
Sprawdź sobie na stronie Sigmy Polska, mają tam listę sprzedawców "licencjonowanych", nie wszyscy to Procentrum.

wacki4
27-06-2008, 11:46
patrze zawsze na system gwarancji ;) jednak 200 zł miec w kieszeni - a nie miec to tez roznica... a kupowałeś na odrzanskiej koło rynku we wrocławiu ?

Jacek S
27-06-2008, 11:51
Tak! Dokładnie tam!
Można coś zawsze z nimi utargować. Zadzwoń do nich, powiedz, że w necie masz po tyle, i zapytaj co Ci mogą zaproponować!