Zobacz pełną wersję : Nikon 85mm/1.4 AF-S?
Zoidberg
26-06-2008, 23:34
Hej,
Mam pytanie - czy sa może przecieki czy Nikon ma zamiar wydać wersję AF-S obiektywu 85mm/1.4? A może już jest a ja nic o tym nie wiem? :)
Są pobożne życzenia. Każdy by chciał ten obiektyw i wiele innych stałek z AFS, ale póki co nic nie wiadomo o konkretach (z tego co mi wiadomo).
Tak jest, nic nie wiadomo o konkretach. Można poczekać do Photokiny. Były "głosy", że Nikon ma tam zaprezentować serię kilku obiektywów stałoogniskowych z AF-S. Cóż... brzmi to właśnie jak pobożne życzenie, ale Nikon na pewno wie, że konkurencja ma w swoich ofertach około-standardowe stałki z silnikami i może Photokina będzie dobrą okazją, aby okazać się w tym polu równie konkurencyjnym (?) To tylko takie luźne przewidywania ;).
Była w temacie konkretna wypowiedź rzecznika Nikon UK - stwierdził, że w pewnych obszarach optyki są jeszcze w d..., mają tego świadomość i planują tą kwestię rozwiązać. Terminów nie podali. Osobiście bym czekał - ostatnio wprowadzane nowe szkła Nikona były zjawiskowe. Jeśli utrzymają tą tendencję przy projektowaniu nowych, jasnych stałek, to może być dość ciekawie...
Jeśli Nikon będzie "kastrował" nastepne modele korpusów ze śrubokręta to jest nieuchronne pojawienie się tych kilku stałek z AFS-em. Tylko kiedy? Zapewne będą ulepszone optycznie- przynajmniej o powłoki.
Jeśli Nikon będzie "kastrował" nastepne modele korpusów ze śrubokręta to jest nieuchronne pojawienie się tych kilku stałek z AFS-em. Tylko kiedy? Zapewne będą ulepszone optycznie- przynajmniej o powłoki.
I to jest chyba jedyny powód, dla którego 85, powinno się pojawić w takiej wersji. Nie czarujmy się, to szkło raczej do szybkiej akcji nie jest nagminnie stosowane, a w pozostałych przypadkach wiertarka, spełnia swą rolę.
To szkło jest magiczne, więc jeśli mowa już konkretnie o nim, to uważałbym mocno na to co się ewentualnie pojawi jako jego nastepca. Może będzie ostrzejsze, może będzie miało mniejsze aberracje, może szybszy autofokus, ale czy nadal będzie tak pieknie rysowało? Nadal zachowany zostanie bokeh oraz piękna, kontrastowa separacja planów? Oby - też bym chciał! Bo rzeczywiście ostrzenie w 85/1.4 nie należy do czołówki światowej ;-)