Zobacz pełną wersję : Dziwna sprawa z AF
Witam wszystkich. Robię sporo fotek nikonem D300 z lotu ptaka. Najczęściej podpinam 18-200 VR bo jest uniwersalny a na zmiane szkła w powietrzu niema co liczyć. Ale niestety spotkała mnie bardzo dziwna sprawa. W momencie wykonywania ujęć pionowych w dół z wysokości ponad 60 metrów AF ustawia się na nieskończoność (niby wszystko ok) Robię jedno albo kilka fotek aż tu nagle aparat przestaje reagować na spust migawki. Chce zrobić kolejne zdjęcie i nic - aparat zachowuje się tak jakby był wyłączony. Byłem tym wszystkim zdruzgotany. No jak to??
W ułożeniu aparatu w poziomie problem znika. Po wielu próbach i kombinacjach dostrzegłem jedną rzecz. Jak ustawie korekcję autofokusa na -4 albo - 5 problem znika i aparat wykonuje zdjęcia raz po razie. Na ziemi problemu niema i aparat działa we wszystkich położeniach. Wcześniej robiłem fotki nikonem d 50 i było zawsze idealnie.
Podejrzewam w tym wszystkim obiektyw bo na innych szkłach problemu niema. Ale panowie w serwisie powiedzieli jak to mogą sprawdzić żeby przyjąć reklamację. Załamany jestem bo mając sprzet za parę tysi człowiek chce żeby działał jak należy....
Sporo użytkowników ma problem ze stykami body-obiektyw - to może być przyczyna
Może się mylę ale wnioskuję że fotografujesz z samolotu, lotni ... lub innego "statku" powietrznego. A więc robisz zdjęcia w ruchu, czyż nie? Szczególnie że używasz "dwusetki" (osobiście uważam to za nonsens - ale de gustibus non diskutantum) Tak więc musisz używać AF w trybie "C" fokusowania ciągłego i możliwości blokady AF na obiekcie ruchomym. Dodatkowo w menu aparatu masz funkcję ustaienia szybkości blokowania fokusu - jest to szczególnie istotne w przypadku obiektów poruszających się w kierunku do lub od aparatu. W Twoim przypadku obiektu poruszają się równolegle więc ustawienie szybkości fokusowania ma jedynie wpływ na szybkostrzelność aparatu.
Nietety się mylisz kolego. Warunki w których pracuje autofokus są niemal idealne. Prędkość lotu jest tak mała że teren prawie sie nie przesuwa. Mam czas spokojnie ustawić ostrość manualnie. Jeszcze jedna sprawa. Używam do tego typu zdjęć nk 18-200 ale mój zakres ogniskowych to 18-50 i nie robie na 200 mm. Muszę zrobić próby z dachu jakiegoś wieżowca. Problem będzie tylko taki że stojąc blisko krawędzi może wchodzić w kadr ściana i będzie to mieć wpływ na eksperyment.
Wczoraj dostrzegłem jeszcze jedną pogłębiającą się usterkę. W momencie robienia zdjęć obiektów bardziej oddalonych obiektyw niedoostrza zdięć. Chyba szkoda pisania na ten temat. Poprostu wyśle go do serwisu na sprawdzenie, opisze usterki dam kilka przykładowych zdjęć i zobaczymy co będzi dalej.
Prawda jest taka że kit 18-55 był przy 18-200 vr bezbłędny i ostrzejszy.
Dzięki za zainteresowanie w tej sprawie.
Pozdrawiam Michał
Adam Trzcionka
30-06-2008, 08:14
Chyba szkoda pisania na ten temat. Poprostu wyśle go do serwisu na sprawdzenie, opisze usterki dam kilka przykładowych zdjęć i zobaczymy co będzi dalej.
a może wklej kilka przykładowych zdjęć tutaj. będzie wiadomo o czym mowa.
Wczoraj dostrzegłem jeszcze jedną pogłębiającą się usterkę. W momencie robienia zdjęć obiektów bardziej oddalonych obiektyw niedoostrza zdięć. Chyba szkoda pisania na ten temat. Poprostu wyśle go do serwisu na sprawdzenie, opisze usterki dam kilka przykładowych zdjęć i zobaczymy co będzi dalej.
Prawda jest taka że kit 18-55 był przy 18-200 vr bezbłędny i ostrzejszy.
Dzięki za zainteresowanie w tej sprawie.
Pozdrawiam Michał
Myślę Michale że zbyt wiele wymagasz od swojego obiektywu. To bardzo "uniwersalny" sprzęt, ale o dość przeciętnych osiągach. Pisząc iż używany przez Ciebie zakres ogniskowych jest znacznie mniejszy niż osiągi obiektywu - sam sobie odpowiedziałeś na pytanie. Osobiście doradzałbym zmianę szkła na mały i poręczny obiektyw w rodzaju Nikkor 18-70 3.5/4.5 lub nieco droższy Tamron 17-50 2.8.
Zaś w temacie ogniskowania, to szczerze mówiąc chyba wszyscy poddaliśmy się za bardzo współczesnej elektronice. Mam nadzieję że wiesz co to głębia ostrości - no więc wyłącz autofokus. ustaw przesłonę na 8 a fokus na nieskończoność. Gwarantuję że będziesz miał super fotki już od 10 metrów do nieskończoności a zdjęcia będziesz mógł wykonywać błyskawicznie i bez problenmów z fokusowaniem.
Pozdrawiam
Maciek
Problem rozwiązałem. Obiektyw jest w reklamacji (okazało sie że jest przestawiony czy cos takiego).
A miedzy czasie kupiłem N 14-24, który ostrzy idealnie i zastanawiam sie nad N 17-55 ale to bedzie błąd bo w przyszłym roku wsiadam na pełną klatke ( d 700 bedzie sprawdzone i tańsze). Bardziej przyda się N 24-70.
Dzięki i pozdrawiam
Michał
Problem rozwiązałem. Obiektyw jest w reklamacji (okazało sie że jest przestawiony czy cos takiego).
A miedzy czasie kupiłem N 14-24, który ostrzy idealnie i zastanawiam sie nad N 17-55 ale to bedzie błąd bo w przyszłym roku wsiadam na pełną klatke ( d 700 bedzie sprawdzone i tańsze). Bardziej przyda się N 24-70.
Dzięki i pozdrawiam
Michał
No proszę, jak nic nie pomaga to zawsze pomaga zmiana sprzętu :)
N17-55/2.8 to zacny obiektyw (mam) wciąż drogi i niestety dla twoich planów - jest to DX. Jeśli mierzysz w pełną klatkę FF zwaną też FX, radzę zainteresować się starym dobrym szkłem jak 20-35 doskonały do landszaftów.
Nowy 24-70 jest podobno rewelacyjny ale wciąż niebotycznie drogi - odłóż zakup tego szkła za rok, kupisz razem z D700 znacznie taniej niż obecnie, a poza tym 24-70 założone do D300 będzie za "długie" do krajobrazu. Bardzo odczujesz brak ogniskowej 18mm, chyba że będziesz "latał" z dwoma szkiełkami jakkolwiek pisałeś że ma takiej możliwości.