Zobacz pełną wersję : ni-mh do sb800
hej,
w instrukcji napisali ze wchodza m.in: 1,2V ni-mh 2000 .
mam w domciu (po innym aparacie): 1,2V ni-mh 2800 czy to sie nada ?? nie bedzie jakiegos kwasu ??:)
TristisAnima
26-06-2008, 14:34
Myślę, że spokojnie możesz, w SB-600 wsadziłem Ni-MH 2700 i działa aż miło.
fotojacek
26-06-2008, 15:13
To tylko pojemnośc 2800 bedą dłuzej działac , wkładaj śmiało
dzieki,
mam juz 2 lata ladowarke do Ni-Mh ale lampka sie chyba zepsula bo po niedlugim czasie ladowania (moze kilkanascie-kilkadziesiad min) wskazuje ze skonczyla prace------->pytanie: ile orientacyjnie trzeba ladowac takie 4 ni-mh aby miec pewnosc ze mają 100% ??
- czy jest jakis limit czasowy w ladowanie?? np nie dluzej niz 12-24 h ???
dzieki
ja kiedys wlozylem do 5400xi (minolta) baterie gp 2800 (albo kolo tego) i poszly kondensatory. wczesniej wkladalem tylko gp2300. no ale to byla minolta i lampa nie pierwszej świeżości. naszczęście serwis w bydgoszczy zrobił to sprawnie i pewnie.
TristisAnima
30-06-2008, 22:51
dzieki,
mam juz 2 lata ladowarke do Ni-Mh ale lampka sie chyba zepsula bo po niedlugim czasie ladowania (moze kilkanascie-kilkadziesiad min) wskazuje ze skonczyla prace------->pytanie: ile orientacyjnie trzeba ladowac takie 4 ni-mh aby miec pewnosc ze mają 100% ??
- czy jest jakis limit czasowy w ladowanie?? np nie dluzej niz 12-24 h ???
dzieki
Moje Ni-MH o pojemności 2700 ładowarka z procesorem ładuje w góra 2-2.5 godz. Kiedyś miałem i zwykłą ładowarkę nie procesorową, ładowała ok. 7 godz. Procesorowa "wie" kiedy baterie są już na full i przechodzi w stan podtrzymywania. Różne są ładowarki, zależnie od ich mocy proces ładowania może trwać od godz. do kilku albo i kilkunastu. Możliwe, że i ta twoja to jedna z tych szybkich.
ok, ale limit w ladowaniu jakis jest?? czy jak daje na 12 godzin to nie powinno byc problemu z uszkodzeniem akumulatorkow? zakladam ze wskaznik naladowania na ladowarce nie dziala.
Jak przeładujesz, to zniszczysz akumulator. W ekstremalnej sytuacji może go nawet rozsadzić. Kiedyś przyjmowało sie cykl ładowania min. 10 godzinnego. Czyli np. jak masz aku 2000 mAh, to ladujesz go prądem 200 mA przez 10 godzin. Ale teraz te "nowoczesne" ładowarki są "mądre" i same powinny wiedzieć, ila mają ładować.
Swoje energizery 2500 mAh laduje okolo 8h ladowarka tej samej firmy. Diodka zawsze gasnie po tym czasie, ale czas na pewno jest zalezny od pojemnosci aku, marki i ladowarki...
hej,
w instrukcji napisali ze wchodza m.in: 1,2V ni-mh 2000 .
mam w domciu (po innym aparacie): 1,2V ni-mh 2800 czy to sie nada ?? nie bedzie jakiegos kwasu ??:)
kup sobie ladowarke procesorowa, na pewnio nei zniszczy ci akumulatorkow, laduje szybicej niz "glupie" ladowarki, sposob ladowania i fakt ze nie przeladowywuje zapewnie znacznie dluzsza zywotnosc. w zaleznosci od sposobu ladowania nawet do 5 krotnej zywotnosci
najlepiej wg mnie to kupic raz a porzadnie dobra ladowarke i akumulatorki. np bc-900 (ew bc-700) i garsc eneloopów. :)
Używam ładowarki procesorowej ( 4 stanowiska)z możliwością ładowania pojedynczego aku a nie parami , bo używam 5 aku do sb 800 . Lampa błyska z przeciętna częstotliwością amatora. Przez 4 lata użytkowania sb800 "przetestowałem" 20 szt AA 2500-2700. Najgorzej wypadły sanyo 2500. Po kilku miesiącach z 10 szt pozostało 5. Reszta po włożeniu do ładowarki nie wykazywała najmniejszej ochoty ładowania się. Po róznych doświadczeniach, czas ładowania aku określam dotykiem. Po zmianie diody z czerwonej na zieloną pozostawiam tak długo aku w ładowarce aż , ładowarka, aku oraz prostownik ładowarki są zimne. Wtedy kończę ładowanie. Ta metoda okazała się w moim przypadku najskuteczniejsza. Aku najdłużej i najskuteczniej pracują.
Najgorzej wypadły sanyo 2500.
Muszę niestety potwierdzić. Z 4 aku Sanyo 2500, po roku ostały się tylko 2.