PDA

Zobacz pełną wersję : Kupno obiektywu bez pudełka itd.

cahe
25-06-2008, 23:23
Powiedzcie, czym grozi kupienie obiektywu bez pudełka i innych gratów? Zmniejsza to jego wartość? Jeśli tak to dlaczego? Gdzie najlepiej sprawdzić czy obiektyw pochodzi z legalnego źródła?

Rycerz
25-06-2008, 23:39
cahe mi się zdaje że tu 1/3 szkieł na giedzie jest sprzedawana bez pudełek...ja kupiłem ostatnio taki...a body sprzedałem bez pudełka...a następnie kupiłem nowe body też bez pudełka...ma 10 lat i było od pierwszego własciciela...ale kto trzyma w szafie tyle lat pudełko? i czym robisz zdjęcia? MZ nie ma to wielkiego wpływu na cene szkła...na pewno natomiast ma wpływ na transport i przesyłke kurierską bo trzeba lepiej je zabezieczyc...to takie moje zdanie...pewnie zaraz usłyszysz cos przeciwnego ;)

cahe
25-06-2008, 23:47
właśnie myślę zupełnie podobnie, ale dużo osób pyta się na giełdzie o pudełka, rachunki, etc - stąd moje wątpliwości :-)

Rycerz
26-06-2008, 00:02
właśnie myślę zupełnie podobnie, ale dużo osób pyta się na giełdzie o pudełka, rachunki, etc - stąd moje wątpliwości :-)

pyta bo fajniej kupic cos co prawie jest nowe...prawie robi róznice ;)
wiesz są ludzie którzy kupują tylko rzeczy nowe i nigdy nie kupią nic używanego, a są ludzie którym to powiewa...ma byc przede wszyskim sprawne a przy okazji jest sporo taniej...

Mrozu
26-06-2008, 00:19
ja osobiście jak kupuje coś bardziej wartościowego używanego, a nie jestem pewny źródła pochodzenia to bez papierka nie kupie, albo muszę się nad tym dłuuuugo zastanawiać. wystarczy byle co, gwarancja(choć stara i nie ważna), faktura(sprzed 12 lat) czy łotewer.
ludzie się poprostu boją czy towar to nie jakaś lewizna, dlatego źle patrzą na goły sprzęt bez żadnych gratów.

Pozdrawiam
Mrozu

cypherdid
26-06-2008, 10:41
Czasem widzę oferty w sklepach netowych np. na obiektyw bez pudełka..nawet kilka stówek taniej..są to szkiełka z zestawów z Body...tylko po sprzedaniu samego Body, obiektyw zostaje bez pudełka..czy to zmniejsza jego jakość etc?? NIE

turbo
26-06-2008, 11:03
Dla mnie pudełko nie ma znaczenia. Jest fajnie, nie ma trudno. Ważne natomiast są papiery, bo to jedyny dowód legalności sprzętu! Jeśli nie ma papierów - umowa kupna-sprzedaży. Choć tej jak na razie nie miałem okazji stosować :)