Zobacz pełną wersję : Kupno obiektywu bez pudełka itd.
Powiedzcie, czym grozi kupienie obiektywu bez pudełka i innych gratów? Zmniejsza to jego wartość? Jeśli tak to dlaczego? Gdzie najlepiej sprawdzić czy obiektyw pochodzi z legalnego źródła?
cahe mi się zdaje że tu 1/3 szkieł na giedzie jest sprzedawana bez pudełek...ja kupiłem ostatnio taki...a body sprzedałem bez pudełka...a następnie kupiłem nowe body też bez pudełka...ma 10 lat i było od pierwszego własciciela...ale kto trzyma w szafie tyle lat pudełko? i czym robisz zdjęcia? MZ nie ma to wielkiego wpływu na cene szkła...na pewno natomiast ma wpływ na transport i przesyłke kurierską bo trzeba lepiej je zabezieczyc...to takie moje zdanie...pewnie zaraz usłyszysz cos przeciwnego ;)
właśnie myślę zupełnie podobnie, ale dużo osób pyta się na giełdzie o pudełka, rachunki, etc - stąd moje wątpliwości :-)
właśnie myślę zupełnie podobnie, ale dużo osób pyta się na giełdzie o pudełka, rachunki, etc - stąd moje wątpliwości :-)
pyta bo fajniej kupic cos co prawie jest nowe...prawie robi róznice ;)
wiesz są ludzie którzy kupują tylko rzeczy nowe i nigdy nie kupią nic używanego, a są ludzie którym to powiewa...ma byc przede wszyskim sprawne a przy okazji jest sporo taniej...
ja osobiście jak kupuje coś bardziej wartościowego używanego, a nie jestem pewny źródła pochodzenia to bez papierka nie kupie, albo muszę się nad tym dłuuuugo zastanawiać. wystarczy byle co, gwarancja(choć stara i nie ważna), faktura(sprzed 12 lat) czy łotewer.
ludzie się poprostu boją czy towar to nie jakaś lewizna, dlatego źle patrzą na goły sprzęt bez żadnych gratów.
Pozdrawiam
Mrozu
cypherdid
26-06-2008, 10:41
Czasem widzę oferty w sklepach netowych np. na obiektyw bez pudełka..nawet kilka stówek taniej..są to szkiełka z zestawów z Body...tylko po sprzedaniu samego Body, obiektyw zostaje bez pudełka..czy to zmniejsza jego jakość etc?? NIE
Dla mnie pudełko nie ma znaczenia. Jest fajnie, nie ma trudno. Ważne natomiast są papiery, bo to jedyny dowód legalności sprzętu! Jeśli nie ma papierów - umowa kupna-sprzedaży. Choć tej jak na razie nie miałem okazji stosować :)