PDA

Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Pałac Charlottenburg

Nostromo
25-06-2008, 22:06
Pałac Charlottenburg z parkiem pałacowym (ogród-pomnik)
Pałac Charlottenburg jest największym i najpiękniejszym pałacem Hohenzollernów w Berlinie. Jego budowa, rozpoczęta w roku 1695 według projektu Nehringa, została ukończona w roku 1790/91 przez Eosandera, Knobelsdorffa i Langhansa.

Ogród założony został jako francuski ogród barokowy w roku 1697 przez Godeau, ucznia Nótre’a. Pod koniec XVIII wieku został przekształcony w angielski ogród krajobrazowy (Eyserberck, Steiner). Swój dzisiejszy charakter zawdzięcza królewskiemu dyrektorowi ogrodów Lenné. Wstęp wolny.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/06/b97acec07c63e35d-1.jpg
źródło (www.fotosik.pl)

Fota robiona w promieniach zachodzącego słońca.
Pozdrawiam

ozzy
25-06-2008, 23:08
W zdjęciu nie podoba mi się niebo. Jest za ciemne, w dodatku niechlujnie maskowane. Poza tym nie współgra mi kolorystycznie z dołem (niebo- wygląda na południowe a długie cienie i żółty kolor dołu sugerują raczej godziny mocno popołudniowe)

harb
25-06-2008, 23:18
W zdjęciu nie podoba mi się niebo. Jest za ciemne, w dodatku niechlujnie maskowane. Poza tym nie współgra mi kolorystycznie z dołem (niebo- wygląda na południowe a długie cienie i żółty kolor dołu sugerują raczej godziny mocno popołudniowe)

a ja wręcz odwrotnie ,uwazam ze foteczka jest tonalnie ok , i bardzo mi się podoba :-D ładny kadr

pozdrawiam

bombel
25-06-2008, 23:26
Fakt, dół to prawie Canaletto, ale nieb to on takich nie robił... Epoka cyfrowa doszła do głosu zbyt nachalnie w tym niebie. :)

Ale zdjęcie robi wrażenie i nie wątpię, że znajdzie amatorów.

Nostromo
26-06-2008, 08:58

Sory ale gdzie te ślady maskowania. Fota PSa nie widziała. Fasada pałacu jest pomalowana na żółty kolor i to jest przyczyna tej dominanty. Mam całą szufladę fotek tego pałacu robionych w różnych warunkach. MZ dopiero ta fota oddaje w jakimś stopniu urok tego miejsca. Pod fotą napisałem że robiona wieczorem, ale to nie znaczy że w czerwcu pomiędzy 18 a 19 nie może być niebieskiego nieba.

Pozdrawiam

ozzy
26-06-2008, 09:15
Sory ale gdzie te ślady maskowania.

przejaśnienie między drzewem a niebem wygląda jak niedokładna maska rysowana dużą miękką końcówką:)

Fasada pałacu jest pomalowana na żółty kolor i to jest przyczyna tej dominanty.

W zasadzie co jest napisane pod zdjęciem przeczytałem po umieszczeniu komenta. Nie wiem tylko w jaki sposób żółta fasada ma nadawać żółty zafarb trawie w całym kadrze. Może jednak WB trochę za ciepły

Nie masz też powodów, żeby się oburzać. Piszę tylko o tym widzę. Poza tymi niedociągnięciami zdjęcie jest ok, dobry przemyślany kadr etc

Nostromo
26-06-2008, 09:30
Nie masz też powodów, żeby się oburzać. Piszę tylko o tym widzę. Poza tymi niedociągnięciami zdjęcie jest ok, dobry przemyślany kadr etc

Ja wcale nie oburzam się. Co do przejaśnień między drzewmi to raczzej omyłka Stwórcy bo nic z niebem nie kombinowałem. Ewentualnie można powiedzieć że przeoczyłem :-D.

lechupe
26-06-2008, 09:45
Mnie sie podoba (ale ja w ogole lubie barok i przepych ;-) ).
Mysle, ze bedzie lepiej jak dodasz troche niebieskiego , albo skorygujesz WB - ja np przyjalem jaku punkt szary okiennice w oknach (wartosci ok 60-65).

No i trochę bym sprobowal rozjasnic i uszczegółowić drzewo

Nostromo
26-06-2008, 13:03
OK troche zmnieniłem kolorki. Może jest trochę lepiej albo gorzej, ale na pewno inaczej :-D.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/06/585cfcfa616624aa-1.jpg
źródło (www.fotosik.pl)

Czasami w parku pałacowym można posłuchać muzyki w wykonaniu kwartetów smyczkowych. Oczywiscie muzyka z epoki. Co prawda fota nie do tego działu ale konweniuje z tematem więc wklejam ją tu. Kadr nie najszczęśliwszy bo ludziska właziły w kadr, a gdy chciałem z innej strony strzelić jeszcze parę fotek podszedł duży pan i powiedział w nadreńskim dialekcie " ani jednej foty więcej". No cóż wysoki jestem. ale jego łatwiej by było przeskoczyć niż obejść. Zrobiłem głupi uśmiech, bąknąłem coś o "przyjażn" :)i między dwoma narodami i poszedłem dalej.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/06/8a996ee49a4795b1-1.jpg
źródło (www.fotosik.pl)

Pozdrawiam

galu44
26-06-2008, 14:56
jest zdecydowanie lepiej!!

borregaard
26-06-2008, 17:20
Tak,podoba mi się.Lubię foty pałacyków,zamków,dworków i innych takich dupereli..:-D
A tu jeszcze jest ładnie.
Pzdr
Andrzej

Nostromo
26-06-2008, 19:44
Dzięki wszystkim za opinie.

To bardzo miłe Andrzeju że podobają Ci się moje fotki. Wstawiam jeszcze jedną z innego dnia. Może także przypadnie Ci do gustu. Pozdrawiam

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/06/0712929a6dad8827-1.jpg
źródło (www.fotosik.pl)

borregaard
26-06-2008, 22:03
Jasne ,że sure....Byłem, ze dwa lata temu ,ale zdjęć nie robiłem....Sam się dziwię czemu...:wink: :mrgreen:
Pzdr
Andrzej

galu44
27-06-2008, 10:30
tym razem za blado, wg mnie :)

ale podziwiam to, że masz takie proste te zdjęcia. to jest dla mnie najważniejsze w fotografii architektury (oczywiście przesadzam jak zwykle, kompozycja kolory itp też sa ważne, ale po prostu krzywe linie od razu dyskwalifikują zdjęcie)

jarek76
27-06-2008, 10:52
Mnie się podoba poprawiona wersja 1

harb
27-06-2008, 20:53
fakt wersja nr 1 bis - jest dużo lepsza ,bardziej trafiłeś z balansem ( od 4godzin na skalibrowanym graficznym NEC-u )
rewela !!!!!

borregaard
27-06-2008, 21:07
od 4godzin na skalibrowanym graficznym NEC-u )

Noo,wreszcie masz...:-D Oby służył wiecznie.....:mrgreen:
Pzdr
Andrzej

...kurde,to ja mam tyż skalibrowanego laptoka,bo 1" tyż fajniej wygląda.....:mrgreen:

Nostromo
27-06-2008, 21:43
No to gratulacje. Nowe sprzęcicho nowe możliwości :-D. A jeśli chodzi o foty pierwszą wersję robiłem w nocy. Swiatło mieszane i efekt właśnie taki. Muszę poszukać jakiejś lampy z odpowiednią temperatura barwową.

jurekb
27-06-2008, 23:01
Wersja 1 bis bardzo mi się podoba