Zobacz pełną wersję : HDR
meliszipak
08-05-2006, 11:43
Ściągnąłem wersję testową Photomatix Pro.
Udało mnie się połączyć zdjęcia, niestety są nieostre i przesunięte
Czy zdjęcia muszą być robione ze statywem, czy coś przeoczyłem?
Czy w PS jest podobnie ?
pozdrawiam i dziękuję za odpowiedz.
Z reki chyba sie nie uda zrobic dokladnie takiego samego zdjecia. Statyw przy HDR to podstawa.
Musisz ręcznie poustawiać zdjęcia tak, żeby jedno na drugie trafiło - przy automatycznym łączeniu ten program zazwyczaj się myli. Oczywiście, wszystko co może sprawić, że kadr będzie ten sam jest w tego typu zabawach wskazane - zatem statyw, wężyk/pilot jak najbardziej. Ale wykonywałem bracketingowane serie z ręki i też się da, tylko więcej potem zabawy w trafienie zdjęciem w zdjęcie. I jeszcze jedna, oczywista uwaga - wrogiem HDR-owca jest wiatr...
Apropo tego postu...mam pytanie .
Probowałem sklecic HDr ale zawsze po "sklejeniu" miałem wypalone miejsca...tam gdzie EV było +1, +2.
Bardziej logicznie ujmując ze zdjecia jasniejszego, jednego poprawnie naswietlonego i jednego niedoswietlonego...zawsze wychodza mi wypalenia :(
Wie ktos moze czemu ?
bracketingowane serie z ręki i też się da
A nie można RAWa i kilka TIFFowych odbitek z różnym EV?
Nurtuje mnie to pytanie, zwłaszcza po lekturze artykułu w FVD...
A nie można RAWa i kilka TIFFowych odbitek z różnym EV?
Nurtuje mnie to pytanie, zwłaszcza po lekturze artykułu w FVD...
Mozna, ale nie wszystko da sie wyciagnac z korekcji RAW. Zdjecia z bracketingiem (nawet 3 z korekcja -0+ 1 EV) da znacznie lepsze efekty. Klejenie HDRa z roznych ekspozycji RAWa -- to wlasciwie ostatecznosc.
Mozna, ale nie wszystko da sie wyciagnac z korekcji RAW. Zdjecia z bracketingiem (nawet 3 z korekcja -0+ 1 EV) da znacznie lepsze efekty. Klejenie HDRa z roznych ekspozycji RAWa -- to wlasciwie ostatecznosc.
To w końcu korekcja o +1 EV w momencie naciśnięcia migawki lub w trakcie obróbki RAW to nie to samo :shock:?
Ja rozumiem, że nie zawsze się da usunąć przepalenia w trakcie obróbki RAW (bo suwak jest za krótki), ale przedział <-2;+2> EV to chyba ma jeszcze sens? Czyli np. bracketing -3,0+3 załatwia nam kilkanaście klatek do HDR...
------
No, w tym linku: HDRsoft (http://www.hdrsoft.com/examples.html) najwyraźniej lepili obrazek z 1 RAW...