PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] z szarą połówką...HELP

Kasandra
25-06-2008, 20:26
Help!
właśnie wróciłam z testów.
Czy tak ma być?
czy to normalne?
Nie oceniajcie zdjęcia, wklejam Wam, bo chciałabym wiedzieć czy wszystkie neutral grey połówki jak sama nazwa neutral wskazuje są FIOLETOWE???
czy poprostu wyszło moje sknerostwo i to,że kupiłam jakiś szajs podrobiony?
Czy jak zainwestuję w firmową szarą połówkę to ona będzie neutral czyli nie będzie zabarwiać?czy będzie i trzeba to teraz zciągnąć?

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)

Nemeth
25-06-2008, 20:27
Kto pragnie zaoszczędzić dwa razy traci.

Kup Lee.

I nie ten dział. Jak już to "w trakcie obróbki".

Kasandra
25-06-2008, 20:28
aha dzięki, czyli to nie jest normalne jak rozumiem?

Nemeth
25-06-2008, 20:29
Jak najbardziej normalne dla tanich "filtrów".

remek
25-06-2008, 20:31
Trudno ocenić. Być może coś wyszło podczas obróbki. Z całą pewnością tak być nie powinno. Za Nemethem Lee, HiTec. Jedno pytanie - używałeś go w oprawce czy trzymałeś przed obiektywem w ręce???

Pozdrawiam
Remek

Kasandra
25-06-2008, 20:31
aha dzięki.
Co nie ten dział, zaraz skasuję to nie oceniajcie zdjęcia i będzie ten dział;-)
landskajp jak się patrzy;-)a w tamten co mówisz to nikt nie zagląda;-)

Kasandra
25-06-2008, 20:32
remek w oprawce, nie, nie podczas obróbki- ja tak już widziałam na LCD, że jakiś fiolet mega

Nemeth
25-06-2008, 20:33
(...)a w tamten co mówisz to nikt nie zagląda;-)

To wrzuć w akt albo portret :|

remek
25-06-2008, 20:33
A co to za firma? Z czego filtr wykonany? Czy zastosowałeś go w zestawie z innym np. polarem itd.

Kasandra
25-06-2008, 20:34
To wrzuć w akt albo portret :|

hmmmm...no Jezus na krzyżu w sumie ubrany nie jest...
;-)

remek: firma no name;-) nie sama połówka była, no ale to już Nem napisał, że te podróbki tak mają. No nic przyda się do zachodów słońca-tam fiolet wskazany;-)

bombel
25-06-2008, 20:35
Każda szara połowka daje troszkę zafarbu, co jest zrozumiałe... Przyciemnia kolory, a zatem ingeruje w ich jasności, co nie pozostaje obojętne dla tego, jak odbieramy nasycenie. Dla przykłądu - jeśli w niebie jest widoczny kolor fioletowy, ale wściekle jasno - to ludzkośc widzi w zasadzie przede wszystkim niebieski, bo ten leciuteńki, jasny fiolecik jest stłumiony...

Ale jeśli teraz przyciemnimy wszystko, fiolecik też - to zaczyna on wychodzić na jaw, ludzie go zaczynają dostrzegać. TO jest fizyka, nie ma się co oburzać.

A co do tego, że im lepszy filtr, tym wprowadza mniej własnych zafarbów - to pewnik. Ja mam uważany za jeden z lepszych HiTech i też wprowadza zafarb - ale chyba nei aż taki. Powiedziałbym, że minimalny, ale czasem jest.

A zdjąć go mozna bardzo prosto w sumie, nie ma co dramatyzować...

remek
25-06-2008, 20:40
A co do tego, że im lepszy filtr, tym wprowadza mniej własnych zafarbów - to pewnik. Ja mam uważany za jeden z lepszych HiTech i też wprowadza zafarb - ale chyba nei aż taki.

A zdjąć go mozna bardzo prosto w sumie, nie ma co dramatyzować...

Bombel, używam też HiTec'a i taaaaaakich zafarbów moje oko nigdy nie widziało. Da się zrobić korektę ale ... po co? Zaczynać obróbkę od rzeczy które można od razu wyeliminować przez inwestycję w lepsze szkiełko (np. HiTec) i sprawa załatwiona. Im więcej grzebania w kolorach, zwłaszcza przez niewprawione rączki, może doprowadzić do rozpadu nawet dobrych zdjęć. Szary filtr ma balnasować a nie balansować, zmieniać kolory i ...

Pozdrawiam
Remek

grudzinsky
25-06-2008, 20:40
widac takie swiatlo bylo ;) nie ma co dramatyzowac. ja nie uzywam Lee i moje Cokiny dzialaja idealnie. zadnych zabarwien, chyba, ze od zachodzacego slonca oc sie ostatnio zdziwilem bo normalnie nie bylo widac czerwieni na chmurach, a po zalozeniu ND 0.9 wyszlo czerwone :) w sumie dodalo to klimatu do foty :)
tak poza tym to wystarczy pobawic sie przy wywolywaniu RAWa i kolorek fioletowy zniknie ;)

Kasandra
25-06-2008, 20:42
No chciałam Hi Tec'a ale do wypłaty daleko to kupiłam coś tańszego;-)
39zł-jak widać jednak czasem warto poczekać te kilka tygodni.
Dzięki za rady.

Guancho
25-06-2008, 20:49
Przy jednolicie białym niebie zawsze coś takiego wyjdzie... niezależnie czy masz chińczyka za 40zł, czy cokina, czy Hitecha. Z autopsji to wiem, trzeba się z tym żyć nauczyć. Natomiast przy ładnym niebieskim niebie imo różnicy dużej nie widać, dlatego nie ma co wieszać chińczyka co pieczołowice ten plastik szprejem smarował.

Zawsze możesz kupić LEE... ale chyba nie tylko na tą najbliższą wypłatę będziesz musiała poczekać ;)

bombel
25-06-2008, 20:57
Bombel, używam też HiTec'a i taaaaaakich zafarbów moje oko nigdy nie widziało.

Oczywiście na ogół nie notuję zafarbów, nawet mniejszych, to prawda. Ale nie odżegnuję się od tego i nie zapewniam, że ich nie ma, bo czasem, rzadko bo rzadko, ale się jednak pokazują.

Jako żem raczej racjonalista, nie sądzę że to złośliwośc rzeczy martwych i sprawajednostkowego przyopadku, tylko myślę, że przyczyna leży w składowych kolorach partii, które przygaszamy. Ot, raz na czas niebo nabiera kolorów,które są podatne na HiTeca - i dają zafarb.

Nawet nie tak dawno ktoś pytał jak taki zafarb po Hitecu usunąć, ale nie mogę znaleźć tego wątku...

Kasandra
25-06-2008, 21:06
W sumie to może i macie rację, że to przy białym niebie zabarwia, bo pierwszy raz ją założyłam w sobotę na e-cyfrowym i wyszło tak:

źródło (http://imageshack.us)
A więc nie było źle, a wręcz byłam zadowolona (bo te szumy to chyba nie od tego tylko od mojej fantastycznej obróbki potem). No ale tam to raptem 30minut było-zdjęcie gniot, ale nie o to chodzi. Dlatego dziś byłam bardzo niemile zaskoczona.
Patrzę ja w LCD i widzę fiolet.
To co mówicie ma sens.
Cholera nie dość,że informatyka to jeszcze fizyka?już gorzej być nie może!

Cruel67
25-06-2008, 21:16
najlepiej wykonaj następujący test , zrób 2 jednakowe ujęcia z połówką i bez niej , następnie w programie porównaj , nie da się jednoznacznie odpowiedzieć od czego ten zafarb ponieważ nie wiemy jakie rzeczywiście było niebo , można zrobić 3 dodatkowe zdjęcie odejmując od ekspozycji liczbę jaką szara połówka przyciemnia , i zrobić wtedy tylko niebo i będzie wiadomo czy polówka jest neutralna ....wiele razy spotykałem się z teoretycznie niebieskawym niebem po założeniu połówki robiło się kolorowe

bombel
25-06-2008, 21:24
Wiesz co? Jednak sprzedaj ten filtr. To za dużo, nawet jak na moje nerwy, żeby po każdym użyciu się mordować. Można raz, w jakichś szczególnych okolicznościach, ale na każdym obrazku? W południe i przy zachodzie? Jednakowe zafarby na fioletowo?

Coś jest z nim nie tak. To jakaś słabizna; sprzedaj za cztery piwa i zamów sobie Hiteca, wygrasz na tym.

remek
25-06-2008, 21:25
Oczywiście na ogół nie notuję zafarbów, nawet mniejszych, to prawda. Ale nie odżegnuję się od tego i nie zapewniam, że ich nie ma, bo czasem, rzadko bo rzadko, ale się jednak pokazują.

OK. Rozumiem. Dziękuję za wyjaśnienia!

Pozdrawiam
Remek

Kasandra
25-06-2008, 21:28
Bombel nikt nie kupi;-)
to na tym z pomostem też farbuje?to ja chyba jednak muszę najpierw to sprzedać laptopa i kupić kompa z normalnym ekranem, bo naprawdę nie widzę.
Ale przekonałeś mnie do Hi Tec'a, a już na bank polar firmowy kupię;-)

Cruel67
25-06-2008, 21:37
a czy to jest Cokin??

Kasandra
25-06-2008, 21:44
tak, ale czy to ma jakiekolwiek znaczenie?
dziś to już 3 coś w zdjęciu czego ja u siebie nie widzę, a co z pewnością jest, to że filtr farbuje to bez 2 zdań, kosztował niewiele, więc nie będzie szkoda-no i wiadomo chytry dwa razy traci, gorzej z kompem-tu już poważniejszy problem czytaj droższy;-)ale to już zupełnie inny temat (już mi powiedzieli,że jak karta graficzna marna to nawet nie ma co w monitor inwestować)

Cruel67
25-06-2008, 21:50
poprubuj takiego sposobu korzystania z filtra ......ustaw aparat na -0,3 do -0,7 EV ,wstepnie wykadruj bez wsadzonej połówki , zablokuj ekspozycję , włóż połówkę wykadruj i pstryk ... i zobacz jak Ci wyjdzie

Kasandra
25-06-2008, 21:53
Cruel dzięki za dobre chęci, ale to już naprawdę chyba bez sensu;-)skoro i ta z pomostem pokolorowana,więc lepiej kupić firmową i cholera zbierać na kompa, bo ja autentycznie tego na drugiej nie widzę-chmurki są biało-szare no takie chmurkowe normalne w moim laptoku.

anchel
25-06-2008, 21:56
poprubuj takiego sposobu korzystania z filtra ......ustaw aparat na -0,3 do -0,7 EV ,wstepnie wykadruj bez wsadzonej połówki , zablokuj ekspozycję , włóż połówkę wykadruj i pstryk ... i zobacz jak Ci wyjdzie

Zafarbu to nie zmieni.
Mierzenie ekspozycji bez filtra... Taaa.. Deja vu mam ;]. Zgodzę się, że to może być eksperyment ale nie każ człowiekowi stosować tego na co dzień ok? Mógłbyś chociaż spytać jakiej wartości jest ten filtr bo skąd wiesz o ile zmniejszyć ekspozycję?

Kasandra
25-06-2008, 21:59
Nie kłocić się plissssssss
0,6 ale to naprawdę bez znaczenia.
Dzięki za dobre chęci-skoro koloruje wszystko znaczy się szajs i jego miejsce jest może nie w koszu, bo może się kiedyś przyda-ale komuś też i chłamu nie będę wciskać nawet za 10zł. Chciałam na szybko-to mam, zamiast poczekać 2 tygodnie;-))ot nauczka, a może i dla kogoś jeszcze, więc w sumie jakby jakiś mod był tak dobry i wykopał topic tam gdzie o filtrach jest to by było fajnie
z góry przepraszam za kłopot

bombel
25-06-2008, 22:02
to na tym z pomostem też farbuje?

Jezu, to nie widać?!

W białych ramkach masz bez zafarbu...

http://img145.imageshack.us/img145/7669/rozowewl3.jpg

I nikt się nie kłóci, tylko był już taki wątek, gdzie też jakiś magik twierdził, żeby mierzyć bez filtra, a dopiero potem filtr nakładać... A przecież to bezsens.

Kasandra
25-06-2008, 22:07
ooo teraz widzę;-)
dzięki;-))to może nie komp nowy a okulista?taniej wyjdzie;-))
Najzabawniejsze, że ja czytałam ten topic o filtrach, gdzie ktoś włąśnie te Hi Teci polecał, no ale nie chciało mi się czekać całe 2 tygodnie...;-)

jarek76
25-06-2008, 22:07
Nawet nie tak dawno ktoś pytał jak taki zafarb po Hitecu usunąć, ale nie mogę znaleźć tego wątku...

To ja zakładałem taki wątek
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=57693
Hitech też wprowadza zafarby a czym mocniejszy filtr tym większe numery potrafi wywinąć :) Zwykle z pojedyńczym filtrem 0,6 czy 0,9 nie ma większych problemów
Tu akurat niebo było straszne i łączyłem dwa filtry z tego co pamiętam to było to 0,6+1,2

Kasandra
25-06-2008, 22:09
O super Jarek dzięki za linka!
fajna lektura!!!
buhahahahaha magiczna akcja bombla;-)

Cruel67
25-06-2008, 22:13
fioletowy zafarb jest na całym zdjeciu...być może w ustawieniach BB cos pokombinowane , tak wygląda zdjecie po zmianie w BB
źródło (http://img168.imageshack.us/img168/6294/krzyju5zs9.jpg)

Kasandra
25-06-2008, 22:17
aha, dzięki. Tak czy siak przekonaliście mnie do firmowych rzeczy

camrak
26-06-2008, 02:15
SANTINA - tutaj jest wiecej w temacie zafarbu Cokina :)
Link (http://www.flickr.com/photos/brentbat/2372603825/)