PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Enty - [Nemeth]

Nemeth
25-06-2008, 20:24
Witam

"Sam siadł przy nim. Szeroko otwierał krągłe oczy - wypatrywał nowego horyzontu nad nieznajomą krainą.
- Czy w tych lasach mieszkają elfowie? - spytał.
- O ile mi wiadomo, nie - odparł Pippin.
Frodo milczał."

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img102.imageshack.us/img102/1442/dsc9000bwamw7.jpg)

pozdr.

Kyo
25-06-2008, 20:27
osobiscie nie jestem entuzjasta lasów itp.
odczucia mam takie:
-wzrok mi sie gubi
-wyglada na strasznie wyostrzone
-nie wiem czy ta czern i biel byla potrzebna, moze bardziej taki "dreamy" lekko nasycony klimat trzebalo zrobic?\
tymbardziej ze chodzi o tolkiena :P

no ale jak napisalem wyzej, nie moj temat :)

Piotr_ek
25-06-2008, 20:30
przez chwilę dostałem oczopląsu...
popatrzyłem raz jeszcze - taka odmiana, las, drzewa naturalnie pogięte przez domyślam się t12-24, piękne padające światełko na podłogę w lesie a po tym wszystkim przeczytałem to co napisałeś... czuć klimacik.

Teraz siedzę i wypatruję czy zza któregoś drzewa nie wystaje głowa kogoś z Drużyny Pierścienia :)

Przemek Paśnik
25-06-2008, 20:40
Wcale milczeć nie zamierzam :-P, co więcej, powiem, że zdjęcie ciekawe dzięki tak szerokiemu kątowi - niebanalny kadr

pebees
25-06-2008, 20:49
Podoba mi się, choć ... i tak leci w lewo.. :D

anchel
25-06-2008, 21:02
Bardzo dobry kadr ale wolałbym, żeby drzewa były odrobinę bardziej kontrastowe. Ale powiem szczerze, że oglądanie tego na monitorze w takim małym formacie to skandal. Chciałbym to zobaczyć na jakimś dobrym papierze...

Nemeth
25-06-2008, 21:06
Miałem dwie wersje. Pierwszą zrobiłem jak było za dużo światła w pokoju :| Przy tamtym - zgodziłbym się by dać więcej kontrastu.
W tym wypadku jest optymalnie. Ciut więcej i miałbym ginące szczegóły i ciemną plamę.
Na moim monitorze rzecz jasna :)

yacor
25-06-2008, 21:15
to są ENTY, gałęzie sprawiają wrażenie żywych, świetne.

bombel
25-06-2008, 21:27
Może wyjdę na niekumatego głąba, ale co to są Enty? Wszyscy zdają się wiedzieć, a ja jestem ciemny jak tabaka w rogu...

Acha, nie czytałem Tolkiena. Co się wziąłem, to zasypiałem... Nie szło zdzierżyć.

<| MICHAŁ |>
25-06-2008, 21:51
Macku, jestem na nie
za duza sieczka - oczojebnie dziala na moj zmysl wzorku.
oczy mi sie rozbiegly po kadrze na ktorym nie ma niczego aby mogly sie zatrzymac.

Juz jednak wolalem jak po plazy chodziles.... :mrgreen:

anchel
25-06-2008, 22:03
Może wyjdę na niekumatego głąba, ale co to są Enty? Wszyscy zdają się wiedzieć, a ja jestem ciemny jak tabaka w rogu...

Acha, nie czytałem Tolkiena. Co się wziąłem, to zasypiałem... Nie szło zdzierżyć.

Bombel nie prowokuj - w googla se wpisz zamiast fanom krew psuć ;]

Grzegorka
25-06-2008, 22:08
Fajnie Ci je wygło... jakby się nachylały nad Tobą, tak żywe jak... Enty właśnie :)

bombel
25-06-2008, 22:10
Ups... Faktycznie. Ale skąd mogłem wiedzieć, że to to?

Nie chciałem nikomu zepsuć wieczoru. Myślałem, że to jakiś slang z Pomorza, czy coś... Bo Frodo, to nawet ja wiem (ale podliz wykonałem :oops:).

Nemeth
25-06-2008, 22:13
(...)

Nie chciałem nikomu zepsuć wieczoru. Myślałem, że to jakiś slang z Pomorza, czy coś... Bo Frodo, to nawet ja wiem (ale podliz wykonałem :oops:).

Bo Cie Tomem Bombadilem postrasze ;P

"Slang z Pomorza" :):-D:mrgreen:

bombel
25-06-2008, 22:26
Wiesz jak to jest... Człowiek w nerwach i panice wszystkiego się już domyśla; a gdyby to była na przykład nowa, nieznana technika polepszania zdjęć na miarę HDRu? A ja niekumaty...

Dlatego wolałem spytać po dobroci. :)

Locter
25-06-2008, 22:40
Jak zawsze zaznacze, że fotograf ze mnie raczej marny, ale jakies tam swoje zdanie mam, więc napisze, że mnie nie przekonalo to zdjęcie. Wygląda na robione w południe, jest za jasne i zbyt pstrokate - wali za dużo po oczach. Jeśli już enty i klimacik tolkiena, to raczej widziałbym to jakoś mroczniej, w mgle, wczesnyh wschód itp, potem jakos ciekawie obrobić. Kadr się broni, ale dla mnie tylko kadr.
A fanem Tolkiena jestem także.
Pozdrawiam.

Nemeth
25-06-2008, 22:48
(...) jakies tam swoje zdanie mam(...)

I zgodzę się z nim.
Tylko co z tego, że światło mocne (ok. 13;) ), jak na dole ISO 500 ... bo ciemno jak cholera...
Rankiem to już w tej ciemnicy nawet nie chce myśleć.

Kyo
25-06-2008, 22:48
przeczytyalem wszystkie komentarze , patrzylem sie na ta fotografie sporo razy i dalej jest nijaka jak dla mnie
obstawialbym przy kolorze bo naprawde tam nie ma na czym oka zawiesic i po oczach bije :P

jchyra
25-06-2008, 22:53
Wyjątkowo równomiernie, jednolicie na całej powierzchni, rozprowadzone światła. Jest to jednocześnie największa zaleta i zarazem wada tej fotografii. Jest perfekcyjne i nie ma na czym oka zawiesić. Może jakiś druid w kontrze by się przydał ;-). Jako sceneria filmu czy tło - ideał.

Wracając do układy plam - dokonać tego w lesie to nie lada sztuka.

baku127
25-06-2008, 22:59
Wali po oczach.I tyle.

Locter
25-06-2008, 23:09
I zgodzę się z nim.
Tylko co z tego, że światło mocne (ok. 13;) ), jak na dole ISO 500 ... bo ciemno jak cholera...
Rankiem to już w tej ciemnicy nawet nie chce myśleć.

No tak, cóż, trzeba sobie jakos radzic - moze pseudo hdr lub cos w tym guście ?. Druga sprawa, że D70s nie ma już młodej matrycy, jak mialem D50 to tez za bardzo nie można bylo sie bawic cieniami bo szum wyłaził, z CMOSem troche lepiej jest, co raz bardziej sie o tym przekonuje.

Nemeth
25-06-2008, 23:19
No tak, cóż, trzeba sobie jakos radzic - moze pseudo hdr lub cos w tym guście ?. Druga sprawa, że D70s nie ma już młodej matrycy, jak mialem D50 to tez za bardzo nie można bylo sie bawic cieniami bo szum wyłaził, z CMOSem troche lepiej jest, co raz bardziej sie o tym przekonuje.

Hmm... D70s? ;)

Nemeth
25-06-2008, 23:24
przeczytyalem wszystkie komentarze , patrzylem sie na ta fotografie sporo razy i dalej jest nijaka jak dla mnie
obstawialbym przy kolorze bo naprawde tam nie ma na czym oka zawiesic i po oczach bije :P

Obstawiałbyś przy kolorze którego nie widziałeś ?:>
W kolorze wszystko jest zielone - włącznie z pniami (mchy i porosty).

Locter
25-06-2008, 23:26
Nemeth - od zawsze mi sie zdawalo, że używasz D70s, pomyliłem sie ?

Nemeth
25-06-2008, 23:29
Nemeth - od zawsze mi sie zdawalo, że używasz D70s, pomyliłem sie ?

D50 i D200.
:)

Grzegorka
25-06-2008, 23:30
Maciek to jak używasz d70s to weź mi oddaj d200 co się będzie sprzęt marnował :p

Locter
25-06-2008, 23:31
D50 i D200.

UPS ;p

Nemeth
25-06-2008, 23:33
Maciek to jak używasz d70s to weź mi oddaj d200 co się będzie sprzęt marnował :p

Marnował ?
;(

Buuu
Coś moja wizja lasu nie może się przebić...
Może będę w mocnym punkcie łódeczkę wklejać? Taką maciupką ;)

Locter
25-06-2008, 23:35
Marnował ?
;(

Buuu
Coś moja wizja lasu nie może się przebić...
Może będę w mocnym punkcie łódeczkę wklejać? Taką maciupką ;)

Lepiej kawałek morza i kamień na pierwszym planie ;)

Kyo
25-06-2008, 23:42
Obstawiałbyś przy kolorze którego nie widziałeś ?:>
W kolorze wszystko jest zielone - włącznie z pniami (mchy i porosty).

no tak np wiesz, nasycenie 20% balans bieli na cieplejsze kolory, przyciemnic rzeczy zbedne w kadrze , zaakcentowac co jest glownym tematem zdjecia bo tu go nie widac.

pomijam tu tytul zdjecia. Enty byly an tyle zywo przedstawione ze je tym zdjeciem zabiles i przemieniles w zwykle pruchno kategori E w tartaku :') brakuje mi zycia w tym zdjeciu, no i wali po oczach

wld
25-06-2008, 23:42
...Może będę w mocnym punkcie łódeczkę wklejać? Taką maciupką ;)

Twardy z Ciebie gość, że jeszcze łódki Ci w głowie ;) To slang z Pojezierza Wałeckiego :mrgreen:

Nemeth
26-06-2008, 00:12
(...) zaakcentowac co jest glownym tematem zdjecia bo tu go nie widac.

(...)

Kwestia podejścia czy dostrzega się w lesie - las czy drzewo czy tylko liście. ;)

Motyw przewodni ? Dwa drzewa tworzące obramowanie, pochylające się i tworzące miejsce jakby zapraszając głębiej.

wypass
26-06-2008, 00:20
widziałem fote w pracy przez chwile - mowię spoko:) teraz się przyglądam i przyglądam...dla mnie świetne - a co!!!
każdy ma swoje zdanie dla jednych nijakie, a mnie wygląda na całkiem przemyślany kadr, ENTY raczej nie pojawiły się w Twojej głowie tuż przed nadaniem tytułu...ja odbieram to tak jakbyś wszystko od ustawienia statywu i włączenia puszki robił pod te właśnie tytułowe drzewka...i powiem, że te wygięcia stwarzają wrażenie Entów właśnie a nie zwykłych tam sobie drzewek:)
pozdrawiam:)

camrak
26-06-2008, 03:31
Jak dla mnie na NIE. Może konserwa w leśnym temacie jestem... Ale strasznie po oczach biją te drzewka - cały obraz raz że strasznie wyprany dwa faktycznie robi wrazenie "prze-unsharp-owatego" to na dokładkę ni to tekstura ni krajobraz, na plus mogę zaliczyć jedynie geometrię wygiętych drzewek pasująca do opisowej sentencji. Chyba wolę jak jesteś po wojskowemu z marynarki a nie z piechoty :D

Nemeth
26-06-2008, 09:29
(...) Chyba wolę jak jesteś po wojskowemu z marynarki a nie z piechoty :D

:mrgreen:

Locter
27-06-2008, 10:35
Chyba wiem kto ci podsunął pomysł z tym zdjęciem - Hoflehner :)

Nemeth
27-06-2008, 12:46
Chyba wiem kto ci podsunął pomysł z tym zdjęciem - Hoflehner :)

Hmmm... Prędzej spodziewałbym się takiego komentarza w stosunku do zdjęć na długich czasach ;) :)

Oglądając zdjęcie na rozregulowanym LCD (co teraz robie) nie sposób się nie zgodzić z krytycznymi uwagami przedmówców. Sam bym zjechał to zdjęcie gdyby nie było moje ;)
Tyle, że na CRT odbieram to kompletnie inaczej... No i bądź tu mądry i pisz wiersze...

wypass
27-06-2008, 19:18
ja na CRT ogladam:) i jest fajnie:)
ale też to zauważyłem, że na LCD zdjęcie jest zupełnie inne niż na CRT i tak jak mówisz bądz tu mądry...heh
sry za OT

chezzi
27-06-2008, 19:28
Przeostrzenie (może zamierzone) nie wygląda tu najlepiej. Poza tym wszystko zrobiło się płaskie - wzorzyste :]
Gdyby jeszcze uciąć dolną połowę byłaby niezla abstrakcja :) ale ciekawy eksperyment pozdr.

Calme
27-06-2008, 23:10
"Czasami oglądając Twoje zdjęcia zastanawiam się czy nie przydałoby sie nieco więcej auto krytyki i ostrzejszej selekcji...."

borregaard
27-06-2008, 23:18
"Czasami oglądając Twoje zdjęcia zastanawiam się czy nie przydałoby sie nieco więcej auto krytyki i ostrzejszej selekcji...."

Pzdr
Andrzej

Z początku nie zajarzyłem ,ale też mi się przypomniało....

Nemeth
27-06-2008, 23:42

Hehehe
Czyżby zabolało ? :]
Ok.
Będę kadzić każdemu równo :P

No nie mogę :mrgreen:

jchyra
27-06-2008, 23:43
Tak jak ja? :-D

Nemeth
27-06-2008, 23:51
Tak jak ja? :-D

Nieee ... nie śmiem myśleć, że zbliżę się to poziomu Mistrza :mrgreen: ;)

anchel
28-06-2008, 00:04
Przestań marudzić tylko wywołaj to zdjęcie na jakimś dobrym, najlepiej metalicznym papierze ;]

Nikuś
28-06-2008, 00:16
Oglądałem już kilka razy i próbowałem się przekonać do zdjęcia. Mówiłem sobie.. szukaj, a znajdziesz to coś. Narazie bolą mnie oczy ;) Mimo wszytko spróbuje obejrzeć fotkę jeszcze kiedyś i popatrzeć.

Na marginsie:

dlaczego dajesz zdjęcie w rozmiarze "wykraczającym" poza monitor ;) naprwde niewygodnie się ogląda. Niby mozna zapisać i potem zmniejszyć ale..

pozdrawiam

Nemeth
28-06-2008, 00:53
(...)
dlaczego dajesz zdjęcie w rozmiarze "wykraczającym" poza monitor ;) naprwde niewygodnie się ogląda. Niby mozna zapisać i potem zmniejszyć ale..

pozdrawiam

To są 4 zdjęcia złączone w pionie. 900 px to i tak za mało ;)

Calme
28-06-2008, 08:31
Hehehe
Czyżby zabolało ? :]
Ok.
Będę kadzić każdemu równo :P

No nie mogę :mrgreen:

Nic nie zabolalo bo dobrze napisales :) Ale przypomnialo mi sie i tak mi tu przypasowalo pod tym powiedzmy sobie szczerze, przecietnym mocno jak na Ciebie zdjeciem :)

Nemeth
28-06-2008, 13:59
Pewnie to
masochizm
ale co mi tam

Wieczorową porą.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img254.imageshack.us/img254/2056/dsc9000aed9.jpg)

Locter
28-06-2008, 16:37
Dla mnie 2 razy lepsze od poprzednika. Troche za zielono - nie dalo rady jakos brązów dodać ? Ogólnie dla mnie - lepsze sporo.
A tego Enta po prawej to az sie boje ;p