Zobacz pełną wersję : brak błysku w lampie
marspidi
25-06-2008, 20:23
Witam
Jestem tu nowy, 2 dni temu zakupiłem Nikona D60 z kitowym obiektywem VR, no wszystko ładnie pięknie nadeszła nocka i klops. Lampa nie wyzwala błysku, żeby wbudowana lampa nie działała szok nowy aparat.
Moze cos żle robie ale wątpie, prosze o pomoc.
w Wizjerze albo symbol lampy sie nie pokazuje (brak gotowości lampy) albo miga.
Mam iść do serwisu?
dzieki
pozd
Marcin
MarzycielPL
25-06-2008, 20:25
Rozumiem ze robisz w trybie Auto? jezeli nie sprawdz ustawienia w Menu, byc moze masz lampe wylaczona.
a na jakich ustawieniach robisz??
lampa rozumiem że jest otwarta??
marspidi
25-06-2008, 21:02
Dzieki za reakcje,
probuje na auto nic, nie świeci sie ikonka błysku ze lampa jest gotowa,
załamka, 1 dzien - mam isc do serwisu ?
Dzieki za reakcje,
probuje na auto nic, nie świeci sie ikonka błysku ze lampa jest gotowa,
załamka, 1 dzien - mam isc do serwisu ?
Wg instrukcji:
1. Należy pamiętać, że w trybach j, f i h nie można korzystać z wbudowanej lampy błyskowej, ani zmieniać trybu lampy błyskowej.
2. Obróć pokrętło trybu na P, S, A, lub M.
3. Naciśnij przycisk D, aby podnieść lampę błyskową.
4. Potwierdź lub zmień bieżący tryb lampy błyskowej (S 65).
5. Wybierz metodę pomiaru (S 62), ustaw ekspozycję, wykadruj i wykonaj
zdjęcie.
Strona 64 instrukcji obsługi D-60.
marspidi
25-06-2008, 21:44
zaraz?
trzeba wykonac aż tyle czynności zeby błysnęła,
napisane jest równieżze lampa jest gotowa jak bede widział jej symbol w wzjerze, ale tam nic sie nie pojawia,
a jescze coś dziwnego sie dzieje sprobuje to opisac,
Na AUTO za każdym razem gdy wcisne spust do połowy jest trzask (lampa podnosi sie) nawet jak przytrzymam i odpuszcze i znowu przytrzymam znowu trzask otwarcia lampy , ktora jest juz otwarta.
Zaraz sie załamie, powoli żaluje ze wzialem Nikona , narazie
Ale to nowy aparat- załamka
dzieki
Daj nr telefonu to pogadamy.
marspidi
25-06-2008, 21:53
moze przez skypa, szkoda kasy wydawać,
ale według mnie walneła lampa, W trybie auto wyswietla ze ma zbyt ciemno -uzyj lampy ,ale lampa ni daje ciala,
chyba trzeba go oddac.
albo ja zadzwonie
Nie ma skypa. A czy wogóle w ustawieniach włączyłeś lampę. Strona 65 instrukcji.
MarzycielPL
25-06-2008, 21:57
A moze trza z puszka do ustawien fabrycznych wrocic? poszukaj w instrukcji jak to sie robi.
A moze trza z puszka do ustawien fabrycznych wrocic? poszukaj w instrukcji jak to sie robi.
Z tego co widzę to może być problem.
marspidi
25-06-2008, 22:11
Pojade jutro do serwisu, szkoda
Myślę, że najpierw dokładnie przeczytaj instrukcję obsługi. W d-60 jest możliwe wyłączenie lampu błyskowej mimo jej otwarcia.
Zaraz sie załamie, powoli żaluje ze wzialem Nikona , narazie
Nie żałuj. Sprawdź co kolega mówi.
MarzycielPL
26-06-2008, 08:29
W ostatecznosci to do sklepu gdyby naprawde okazal sie wadliwy i powolaj sie na ustawe konsumencka. Poczytaj na forum byly watki podobne dotyczace ustawy.
Witam, u mnie w D50 lampa przestała się wyzwalać. Nie wyzwala się w żadnym trybie! Wygląda na awarię. W trybie P otwieram lampę, ale ona nie strzela, Każde następne otwarcie lampy (gdy jest otwarta) sprawia, że aparat zwalnia blokadę otwierającą lampę. Tego jeszcze wczoraj nie było. Czy zna ktoś diagnozę takiego zachowania? Pozdrawiam.
Dodam, że gdy lampa jest otwarta w trybie P, to na wyświetlaczu brak ikony od lampy. Z góry dzięki za opinie.
marspidi
26-06-2008, 20:06
Czesc
No i stało się moj nowy aparat po 2 dniach uzytkowania trafił so serwisu ( uszkodzone sanki czy cos takiego)
. Moj brat oczywiscie swoje" wziałbys Canon 400d to wszystko byloby ok, a tak masz"
i jak gonie lać
dzieki za sugestie
3 tygodnie czekania
pozd
Marcin
MarzycielPL
26-06-2008, 20:43
Szkoda ze do sklepu nie oddales, lub nie sprawdziles w sklepie;/ przed zakupem.