Zobacz pełną wersję : winietowanie a D50 Heeelllpppp!!!
NicoleDeBoer
25-06-2008, 15:41
Od paru dni zauwazylam dosyc mocno widoczne zaciemnienia na rogach na praktycznie kazdym zrobionym zdjeciu...:cry:.
Czy moglby mi ktos wytlumaczyc na czym polega sam proces winietowania i czy jest jakis sposob na to zeby go usunac np. poprzez wymienienie czesci itp.? :-?
Pstrykam nim juz od dobryh 2 lat i ani razu nie oddalam go do serwisu na zaden przeglad bo nigdy nie sprawial mi zadnych klopotow. Dodam, ze uywam go wraz z kitem 18-55 mm oraz sigma 70-300 mm Macro.
Czy w serwisie cos zaradza?
A możesz pokazać jakieś zdjęcia. Bo jeśli nie było winiety do tej pory i nic nie zmieniłaś to jest to dziwne zjawisko :shock:
to w zasadzie normalne jest
A nie nakręciłeś jakiegoś filtra lub filtrów na obiektyw?
NicoleDeBoer
25-06-2008, 16:22
podaje linka do przykladowych zdjec...
http://www.flickr.com/photos/28048443@N08/
NicoleDeBoer
25-06-2008, 16:27
W takim razie czy moglibyscie polecic mi jakies filtry ktore usunely by ten defekt bo szalu dostane :)
Przemek Paśnik
25-06-2008, 16:30
Coś mi się nie widzi, żeby to wina filtra była - winieta, o ile można to tak określić występuje tylko w dolnej partii obrazu. Pachnie obiektywem, albo softem :(
W takim razie czy moglibyscie polecic mi jakies filtry ktore usunely by ten defekt bo szalu dostane :)
Pytałem się, bo często filtry dają taki efekt, o którym pisałeś, na zdjęciach przykładowych chyba występuje problem z migawką, bo jedna strona zdjęć ( góra ) ma ciemniejszy obraz.
NicoleDeBoer
25-06-2008, 16:33
nie uzywalam nigdy zadnych filtrow..czyli migawka do wymiany?
Coś mi się nie widzi, żeby to wina filtra była - winieta, o ile można to tak określić występuje tylko w dolnej partii obrazu. Pachnie obiektywem, albo softem :(
Może faktycznie soft, chociaż nigdy z taką dolegliwością się nie spotkałem.
Przemek Paśnik
25-06-2008, 16:35
Raczej tak, musisz zobaczyć, co Ci w serwisie powiedzą.
NicoleDeBoer
25-06-2008, 16:38
no to super...:(
dzienx za pomoc.
Wg mnie problem z migawką. Miałem coś takiego w analogu nikona. Co ciekawe, pojawiło się na paru zdjęciach, a potem było OK. Nie było exifów, więc nie mogę sprawdzić, czy problem pojawił sie przy określonych czasie migawki. Chyba pojawiało sie przy bardzo któtkich czasach - sprawdź, jak jest u Ciebie.
To nie jest winietowanie od filtra.
ani filtr ani szkło, prędzej faktycznie migawka :(
NicoleDeBoer
25-06-2008, 22:01
na liczniku dopiero 65 tys hmmm...jaki moze byc koszt wymiany migawki w D50 w serwisie? dodam ze dawno okres gwarancji minal...
Pozdrawiam i jeszcze raz dzieki za pomoc :)
kronos28
26-06-2008, 10:04
no 65tysi to juz sporawy przebieg...
Też obstawiam migawkę, a koszt wymiany to zapewne tanio nie będzie, kiedyś czytałem że jakieś 300-500zł
no to niezły przebieg...
to najprędzej migawka niedomaga...
jak chcesz się upewnić czy to migawka to ustaw sobie aparat na statywie i walnij jakąś fotkę na czasach powiedzmy 5sek, jak będzie dobrze to na 100% migawka. Na tak długim czasie naświetlania nawet jak migawka nie trzyma czasu to ma już minimalny wpływ na naświetlenie. Jeśli też będzie widoczne zaciemnienie to sprawdź czy migawka całkowicie odsłania matrycę (zdejmij obiektyw i na bulb zobacz jak to wygląda)
zdejmij obiektyw i na bulb zobacz jak to wygląda
Pytanko z czystej ciekawości... przy zdjętym obiektywie spust jest blokowany, który czujnik informuje puszkę o podpiętym szkle?
nie wiem czy w D50 jest blokowany ale na trybie manualnym powinno się dać wyzwolić migawkę (bo przecież można podpiąć szkło bez cpu, nie ma pomiaru światła ale migawka działa)
a moze karta nie domaga ?
Ok, zgadza się na manualu działa... przez pomyłkę sprawdzałem na priorytecie przysłony i wtedy D80 blokuje. Sorki ;)
NicoleDeBoer
26-06-2008, 18:36
Oddalam dzisiaj do serwisu..w ciagu tygodnia dadza znac cos jest nie tak..sama jestem ciekawa ale na pierwszy rzut oka koles z serwisu stwierdzil ze to migawka...a ja tu zdazylam przetrzasnac googla w poszukiwaniu sposobow usuwania "efektu winietowania" :-D boje sie tylko ze naprawia mi jedno a siadzie drugie...w koncu aparat juz swoje przeszedl :-| Pozdrawiam!