Zobacz pełną wersję : podgląd głębi ostrości - a tam ciemność
mckornik
25-06-2008, 10:02
cześć,
mam problem z podglądem głębi - bo nie mam podglądu głębi - zamiast tego widzę ciemność
nie wiem czy to może mieć związek z tym, że parę razy wykręcałem obiektyw z wciśniętym
przyciskiem podglądu [po to żeby zablokować przysłonę i mocować obiektyw na pierścieniu odwrotnego mocowania]
czy to mogło mieć wpływ? i czy da się coś z tym zrobić?
Zupełnie nic nie widzisz? Czarno? Przy jakiej przesłonie używaśz podglądu GO?
Zbigniew
25-06-2008, 10:10
Ale ciągle jest ciemność czy jak naciskasz to jest ciemno ? Bo generalnie powinno być ciemniej jak naciskasz, bo przysłona się przymyka.
A jaką masz ustawioną przysłonę? Podgląd GO jest realizowany po domknięciu przysłony do wartości ustawonej w body. Jeśli przysłona jest ustawiona na f/11, f/16, albo więcej, to rzeczywiście możesz zobaczyć ciemność. Zrób taką próbę. Wyjdź z budynku (żeby było jasno), weź jakieś jasne szkło ( np. 50/1.8 ), ustaw przysłonę na f/4 i spróbuj wtedy, jeśli nadal będzie ciemno, to być może coś się uszkodziło i będzie konieczny serwis. Jeśli jednak w wizjerze coś zobaczysz (obraz lekko przyciemniony, ale nie cziemność), to wszystko jest OK.
mckornik
25-06-2008, 10:22
niestety nic nie widzę - niezależnie od przysłony
tak jakby lustro sie podnosiło, zamiast zamykania przysłony
No to serwis. Albo trzeba się od podglądu GO odzwyczaić. :wink:
mckornik
25-06-2008, 10:38
bede musial sie odzwyczaić
pozostaje jeszcze mało "kultularny" sposób z przekręcaniem obiektywu
a jaki to aparat? w d70s tez tak mam, ale tu chyba nie ma podgladu go..
W D70s jest podgląd.
Mi też się zpesuł, zamiast przymykać przysłonę aparat podnosi lustro :D
to tylko sie cieszyć trzeba - nowa funkcja bez upgrade'u firmware'u. Wstępne podniesienie lustra :D
to tylko sie cieszyć trzeba - nowa funkcja bez upgrade'u firmware'u. Wstępne podniesienie lustra :D
:mrgreen:
puchbeary
25-06-2008, 12:04
Z tego co wiem jedna z bardziej typowych usterek tego body.
copywriter2000
25-06-2008, 12:08
To prawda. Mojej żony d70s ma tak samo:D Kuzyna D70 też:D Generalnie znany problem.
a moze ktos ma d70s w ktorym dziala podglad GO ?
moj aparat kiedys polecial na beton (tydzien po zakupie) i popsul sie mechanizm otwierania lampy blysk. od tamtej pory zrobilem nim 70tys klapniec i dopiero dzis sie dowiedzialem, ze jest jeszcze jakas inna usterka :)
a moze ktos ma d70s w ktorym dziala podglad GO ?
Mój szwagier użytkuje mojego starego D70s i tam działa :)
To ja sie przyłącze do tej usterki .
A w ogóle korzystacie z tego?? Dziś poszerzyłem swoją stajnie nabywając D80 i w zasadzie jak narazie ta funkcja wydaje mi się dość zbędna, minimalnie przyciemnia obraz,ale czy to w czymś pomaga to nie za bardzo mogę stwierdzić:)
Jak wytężysz oko to możesz zobaczyć jak jest GO, chociaż faktem jest, że na tych małych wizjerach niewiele widać. To się sprawdza na jasnych pełnoklatkowych VF.
Jak wytężę wzrok to i widzę bez podglądu,ale może poprostu jeszcze się do tej funkcji nie przekonałem.
Jak wytężę wzrok to i widzę bez podglądu,ale może poprostu jeszcze się do tej funkcji nie przekonałem.Jak wytężysz wzrok, to widzisz głębię, która występuje przy pełnym otwarciu przesłony. Naciśnięcie guzika podglądu powoduje zamknięcie przesłony do ustawionej wartości (jak masz ustawioną minimalną liczbę f, to nie zobaczysz żadnej różnicy, bo i przesłona się nie zamknie) i tym samym rozszerzenie obszaru GO. Fakt, wtedy obraz w wizjerze się ściemnia, ale to ściemnianie właśnie sprawia, że zmienia się GO.
No i taka odpowiedź mnie satysfakcjonuje bo patrzyłem przy przesłonie 2.8 i stąd nie widziałem róźnicy.
Dzięki
:)