Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Po poprawce , dzięki kolegom z forum - szczeg.Bombel-dzięki
bastek73
24-06-2008, 21:18
Dzięki za porady , jak na razie powoli wgryzam się w program C.NX.
Dzięki ,że Bombel pokazał co było nie tak.
Na razie zrobiłem coś takiego.Uwagi mile widziane.
I nie przypuszczałem ,że obróbka po .. jest aż tak ważna.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/06/ce3f56962c139816-1.jpg
źródło (http://www.fotosik.pl)
Kasandra
24-06-2008, 21:24
no mi się podoba!
No i teraz to widzę, że to góry !
Przemek Paśnik
24-06-2008, 22:34
To mi się podoba, a jest gdzieś poprzednia wersja? bo się zgapiłem i teraz nie mam skali porównawczej :(
autograf
24-06-2008, 22:44
Skoro widać różnicę...
Fajna, fajna. Podoba się!
bastek73
24-06-2008, 22:46
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/06/fa03f10ff10efc3d-1.jpg
źródło (http://www.fotosik.pl)
Jak widać obróbka daje dużo , wręcz bardzo dużo.
Zapodałem to dla niedowiarków - obróbka po.... jest co najmniej równie ważna!!!!!
Kiedyś to olewałem....
Tak bywa po przesiadce z analoga na cyfrę ..............
nie porownywalnie lepsze! podoba sie!
Przemek Paśnik
24-06-2008, 22:48
Ok, dzięki - no rzeczywiście, potencjał był i został ładnie wykorzystany :)
bo prosto z puszki to tylko sardynki sa dobre
bastek73
24-06-2008, 22:51
Panowie - ale jakieś uwagi nie same pochwały !!!
Przecież po to jest ta fota.
:)
PS.Dzięki za uznanie.
co do zdjęcia. wszystko zagrało, światło, kolorki. kadr ok.
czego chcieć wiecej?
bastek73
24-06-2008, 23:19
Czego??
Gdy tam wylazłem ...po męczącym wieczorze u przyjaciół okazało się że akku rozładowane.Wrzuciłem do BP te z Sabiny , tez rozładowane.Więc po zrobieniu kilku fot ( z manualnym ostrzeniem co by starczyło prądu dla migawki) reszte rejestrowałem w głowie.
Panowie i Panie , warto rano wstawac!!!!
Pa
Panowie - ale jakieś uwagi nie same pochwały !!!
Przecież po to jest ta fota.
No dobra, jest lepiej, bez dwóch zdań. Ktoś Ci dobrze podpowiedział. :)
Przeszedłeś gładko przez ciemną podłogę, co się chwali, bo w innych wątkach czasem albo tego ludzie nie widzą, albo uznają, że tak jest ładnie, bo naturalnie. Ty szczęśliwie masz ten problem już za sobą, bo przy następnej okazji najpewniej od razu zobaczysz, co trzeba zrobić, jesli taka czarna podłoga wyjdzie.
Co chwali się jeszcze bardziej nie zadawałeś pytań o tutek z każdą operacją po kolei, tylko zrobiłeś to sam. Dlatego udzielam Oficjalnej Pochwały. :) Od tego przysługuje odwołanie.
Dobra, a teraz poważniej. Jest lepiej, ale nie jest świetnie. Popatrz teraz na niebo... Ma przepalony fragment po lewej, jest nierówne jak idzie o jasności i jego kolor nie jest akurat moim ulubionym (choć lubię dramatyczne nieba).
Przepał łatwo zlikwidować stemplem - dwa walnięcia pieczątką i bedzie. Gorzej z tym, że cała lewa strona jest wyraźnie jaśniejsza, a prawa wyraźnie ciemniejsza. Nie znam CNXa, więc Ci nei powiem czym to zrobić, ale sygnalizuję problemik. No i kolor - jak dla mnie za bardzo niebieskie jest to niebo, zwłaszcza w prawej części. Zamiast takiego wolałbym bardziej stalowe, stonowane po prostu bardziej, bo taki niebieski jest chyba zbyt jaskrawy i ewidentny.
Hej, żeby nie wyszło, że ja tu jakieś kursy prowadzę, bo ja się do tego kompletnie nie nadaję. Ja po prostu wypowiadam swoje zdanie, nic więcej.
bastek73
24-06-2008, 23:33
,,Przeszedłeś gładko przez ciemną podłogę, co się chwali, bo w innych wątkach czasem albo tego ludzie nie widzą, albo uznają, że tak jest ładnie, bo naturalnie. Ty szczęśliwie masz ten problem już za sobą, bo przy następnej okazji najpewniej od razu zobaczysz, co trzeba zrobić, jesli taka czarna podłoga wyjdzie."
Tak , teraz widzę błędy .
Co do kolorów natomiast bym sie upierał przy swoich, chodź nie mam wizji Twoich - może byłoby i lepiej.
Co do nieba i jaśniejszej lewej części - wiem , i nie wiem jeszcze jak to zniwelować - wtedy wg. mnie byłoby idealnie.
Tak czy inaczej - dzięki za otwarcie oczu :).
Pozdrawiam
Sebastian
człowiek to jest chyba szczęśliwszy jak wszysttkich błędów nie widzi :mrgreen: teraz fotka się podoba.
autograf
25-06-2008, 20:42
człowiek to jest chyba szczęśliwszy jak wszysttkich błędów nie widzi :mrgreen: teraz fotka się podoba.
IMO człowiek jest szczęśliwy jak umie te błędy wyeliminować lub ich nie popełniać.
Zdjęcie przed w skali molowej, zdjęcie po w skali durowej. Jestem na tak. Muszę chyba zacząć się uczyć obróbki. Piękne zdjęcie.