PDA

Zobacz pełną wersję : Jak sprawdzić monitor CRT

bonnum
24-06-2008, 21:15
W jaki sposób można sprawdzić prawidłowe wyświetlanie kolorów przez używany monitor CRT?

Wpadł mi w ręce 17" LG który na pierwszy rzut oka ładnie świeci... no właśnie na pierwszy rzut oka.
Chciałbym go wykorzystywać do obróbki zdjęć, jak sprawdzić czy się do tego nadaje?
Być może nie będę musiał wydawać 1600zł na dobrego LCD, tylko podpiąć CRT do obróbki i słaby LCD do pracy z WORD'em?

Terminux
24-06-2008, 22:07
Na "oko" to chłop w szpitalu ... Mozesz włączyć sobie choćby programik Nokia Test - do testowania monitorów. Możesz wziąść do ręki zdjęcie na papierze i porównać go z tym na monitorze (przy odpowiednim oświetleniu), ale to wszystko będzie tylko pobieżne sprawdzenie. Bez najbardziej nawet prymitywnego kalibratora nie nie masz szans na dobre sprawdzenie monitora. Niestety oko ludzkie jest bardzo zawodne w tych sprawach.

bonnum
24-06-2008, 23:41
Terminux (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=1887) chodzi mi o jakiś test sprawdzający czy ten monitor będzie "tak samo dobry" do obróbki zdjęć jak np. Eizo S1931
Pamiętając jeszcze że skoro nie widać różnicy to po co przepłacać...
Różnicę między LCD a wspomnianym CRT widać od razu.

wilkolak
25-06-2008, 07:54
Z chłopem i okiem to prawda, ale... Ja swoją Belinee ustawiłem właśnie na oko i jest jak najbardziej ok. Ściągnąłem wydruk testowy maszyny w laboratorium, następnie poprosiłem o wydrukowanie zdjęcia bez korekcji (ustawienia świateł i kolorów na zero - to bardzo ważne!) a następnie w domu ustawiłem monitor pod to zdjęcie i jest git. Teraz wszystkie zdjęcia przeze mnie obrobione drukuje w laboratorium bez korekcji i tak jak ja to widzę na monitorze ta to następnie widzę na zdjęciu. Można też ustawi monitor dzięki profilowi kolorów ale u mnie to się kiepsko sprawdziło. pozdrawiam i powodzenia życzę.

Redskull
25-06-2008, 14:05
@wilokolak

Gorzej jesli lab ma spaprane profile i leci jak mu sie podoba ;D Wtedy kosisz sobie oczy i monitor, zeby uzyskac zblizona odbitke :D

bonnum
25-06-2008, 20:16
No dobra, ale wracając do sprawy, jak sprawdzić czy monitor jest do wyrzucenia czy nadaje się do obróbki zdjęć?
Pomińmy na razie zgodność z labem.

Nokia test wypadł dobrze, przejścia tonalne szarości są lepsze niż na EIZO z PVA.

Polsar74
26-06-2008, 00:14
No dobra, ale wracając do sprawy, jak sprawdzić czy monitor jest do wyrzucenia czy nadaje się do obróbki zdjęć?
Pomińmy na razie zgodność z labem.

Nokia test wypadł dobrze, przejścia tonalne szarości są lepsze niż na EIZO z PVA.

CRT-ki sprawdza się nie wcześniej jak po ok. 30-45 min. wygrzewaniu (nie na słońcu :-))
dopiero wtedy można odpalać jakieś testery

warto zwrócić uwagę na oddanie barw ale GŁÓWNIE na geometrię obrazu ! Nie ma nic gorszego jak pokrzywiony obraz.
Flatrony niestety nie były pod tym kątem super idealne (jak np. Nec czy Sony)

Tom01
26-06-2008, 11:33
Proponowałbym sprawdzić 10 odcieni od strony czerni, świecenie samej czerni, reakcję obrazu na nagle pojawiający się biały prostokąt zajmujący 90% powierzchni, jadnorodność bieli, ostrość, zbieżność.

Polsar74
26-06-2008, 12:16
Proponowałbym sprawdzić 10 odcieni od strony czerni, świecenie samej czerni, reakcję obrazu na nagle pojawiający się biały prostokąt zajmujący 90% powierzchni, jadnorodność bieli, ostrość, zbieżność.

b.sluszne rady - zdaje sie że Nokia Test Monitor pomaga w tym doskonale

Tom01
26-06-2008, 12:19
b.sluszne rady - zdaje sie że Nokia Test Monitor pomaga w tym doskonale

Tak. Najważniejszym z testów jest gradient w cieniach. Jak wszystko świeci na szaro i ciężko odróżnić stopnie to złom.

krystek
26-06-2008, 12:25
spyder 3 express - polecam, nie dosc z sprawdzisz, to jeszcze bedziesz mial na przyszlosc gwarancje poprawnej kalibracji. jak na taka inwestycje na lata, 400pln to nieduzo

Tom01
26-06-2008, 12:29
spyder 3 express - polecam, nie dosc z sprawdzisz, to jeszcze bedziesz mial na przyszlosc gwarancje poprawnej kalibracji. jak na taka inwestycje na lata, 400pln to nieduzo

A jak kiedyś wymieni monitor na jakiś współczesny, rozsądnej jakości, to Spydera wyrzuci przez okno. :-)

Polsar74
26-06-2008, 12:35
A jak kiedyś wymieni monitor na jakiś współczesny, rozsądnej jakości, to Spydera wyrzuci przez okno. :-)

ten kalibrator to tylko do CRT ? chyba nie ?

a swoja drogą wie ktoś jak dokładnie to działa ?

krystek
26-06-2008, 12:42
Tom01
a jak kiedys wymieni monitor na wspolczesny, to bedzie zadowolony ze zawsze bedzie mial idealnie skalibrowany, bez zadnych niespodzianek

Tom01
26-06-2008, 13:15
ten kalibrator to tylko do CRT ? chyba nie ?

Można tak powiedzieć, choć Datacolor twierdzi, że ich produkt to super-hiper-bomba-łał kalibrator. Wykłada się przy niskich poziomach jasności a krzywe koirekcji są conajmniej zagadkowe.

a swoja drogą wie ktoś jak dokładnie to działa ?

Express nie pozwala na regulację monitora, zdejmuje tylko profil z tego co jest. To zła metoda. Laptopy tak można profilować, bo tam i tak nie ma żadnej regulacji, ale normalne monitory nie.

Tom01
26-06-2008, 13:15
Tom01
a jak kiedys wymieni monitor na wspolczesny, to bedzie zadowolony ze zawsze bedzie mial idealnie skalibrowany, bez zadnych niespodzianek

Bez urazy, ale żyje Pan w błogiej nieświadomości.

radziu.art.pl
26-06-2008, 14:00
na uczelni robilismy to sprzetem Eye One czy jakos tak

bonnum
26-06-2008, 15:10
Tom01 (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=8179)
Bardzo dziękuję za rady!
Monitor przeszedł testy odcieni szarości wprost znakomicie, wszystkie odcienie wyraźnie się od siebie różnią.
Biel niestety nie jest biała, ale wstępnie udało mi się usunąć dominantę ustawieniami poszczególnych kolorów.
Pozostaje sprawdzenie zgodności tego co widzę na monitorze z drukarką i labem.. ale to już zupełnie inna para kaloszy.

Zdaje się że pomogliście mi zaoszczędzić ok 1,5 tyś zł :)
no, może 1tyś bo jakiegoś kiepskiego lcd'ka sobie dokupię żeby przy "normalnej" pracy oczu nie stracić.

Pozdrawiam i dziękuję, co nie zmienia faktu, że wszelkie dalsze rady i informacje chętnie przeczytam

bonnum
10-07-2008, 19:36
Mimo że bańka spisuje się dobrze, kupiłem Eizo 1932.
Po obrobieniu 300 zdjęć oczy wychodziły mi uszami...

Jednak od 2godzin męczę się żeby jakoś go ustawić i średnio mi wychodzi.
W końcu doszedłem do jako takich wyników, jednak ustawienia mam dość skrajne :/
Czy moglibyście napisać jak macie w Waszych monitorach ustawione:
1. Jasność
2. Kontrast
3. Temperaturę w K
4. Czy ustawialiście każdy kolor osobno?
6. Czy widzicie 8 kę i jak wyraźnie ją widzicie w:
http://www.ckmedia.pl/~jankomuzykant/k/0.htm
Ja widzę ją ledwo ledwo, zresztą widzę też 1 i 2...
Poza tym pasek gradientu mam chyba trochę niepłynnie wyświetlany.

ADAM1
10-07-2008, 21:51
bonnum, bez nerw:D, spokojnie i nie za szybko, jeszcze raz przeczytaj instrukcję monitora.

Funkcję opisane są bardzo skąpo, ale dojdziesz, spodziewam się.;)

Tom01
10-07-2008, 23:01
Czy moglibyście napisać jak macie w Waszych monitorach ustawione:

Nie ma jednej recepty. Monitory mają zbyt duży rozrzut fabryczny. Trzeba go wyregulować indywidualnie, z czujnikiem.

4. Czy ustawialiście każdy kolor osobno?

Oczywiście. Jak inaczej wyobraża Pan sobie doprowadzenie punktu bieli do żądanej wartości? Zadane np 6500K z menu, może być w rzeczywistości 6100-7300K. Loteria.

6. Czy widzicie 8 kę i jak wyraźnie ją widzicie w:
http://www.ckmedia.pl/~jankomuzykant/k/0.htm
Ja widzę ją ledwo ledwo, zresztą widzę też 1 i 2...

Obrazki do regulacji na oko można włożyć między bajki. Wyżej wymieniony test, wyświetlony na skalibrowanym monitorze profesjonalnym, do tego pioruńsko drogim, pokazuje całkiem co innego niż opisuje autor.

Poza tym pasek gradientu mam chyba trochę niepłynnie wyświetlany.

A czego się Pan spodziewał? Płynnego gradientu na monitorze domowym? Niestety to niewykonalne. Jednak proszę nie rwać sobie włosów z głowy. Gradient nie musi być płynny, aby monitor wyświetlał sensownie barwy.

Corvus5
10-07-2008, 23:22
U mnie dwójki nie widać, trójkę ledwo. Ósemkę też widzę, ale bardzo ciężko. Gradient? Wygląda w miarę dobrze, nie mam porównania. S1932, kontrast domyślny, temp. 6500K, jasność odpowiednia do otoczenia. Przy ściemnianiu niby powinienem przerzucać na inną temperaturę, ale mi się nie chce, bo i tak zdjęcia obrabiam tylko w ciągu dnia. Jasność na poziomie 0-35%. Zmiana ustawień na oko prędzej rozwala obraz niż go poprawia. W ogóle czemu chcesz w nim dłubać?

Tom01
10-07-2008, 23:30
Fakty są takie:

Czarne tło = 100%
1 = 98%
2 = 97%
3 = 95%
4 = 94%
Białe tło = 0%
8 = 1%
7 = 3%
6 = 4%
5 = 6%

Na masówce może nie być widać 1,2 i 7,8 albo więcej. Na monitorach średniej klasy, jasne cyfry powinny być wszystkie, lub problemy z widocznością 8. Ciemne może nie być widać 1 lub 1 i 2. Na dobrych monitorach ma być wszystko. Kalibracja na wyższe niż naturalny punkt czerni, tak sugeruje autor pisząc o niewidocznych 1 i 2, to wyższa szkoła jazdy. Nie polecam tego początkującym.

Ciekawostka:
1. Ten test ujawnia tak naprawdę tyko 1/3 z rozdzielczości tonalnej monitorów. Zawiera tony z zakresu 1-100% z krokiem 1, a monitor operuje na 256 tonach.

2. Gradient szarości jest zły. Proszę zerknąć na histogram. Poprawny gradient do testów: http://monitory.mastiff.pl/temp/szarosc.png

corckie
11-07-2008, 01:46
heh nie ma to jak stary dobry kineskop, widac wszystko od 2 do 7, a jak sie przypatrzec to 1 i 8 tez ;)

bonnum
11-07-2008, 10:49
ADAM1 (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=17074) nie jest źle, cośtam ustawiłem, martwią mnie tylko skrajne ustawienia niektórych parametrów tzn:
jasność 100% !!
kontrast na karcie graficznej 0
no i 6500 K daje bardzo żółty obraz, musiałem sporo go podnieść

Tom01 (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=8179)
Rozumiem że nie ma jednej "właściwej" wartości, gdyby była ustawili by ją w fabryce.

Po prostu stram się aby nowy, drogi monitor świecił tak jak stary i już prawie nic nie warty CRT co śmieszniejsze marki LG. Flatron zresztą.
Tak jak pisałem wcześniej, ten LG trafił mi się bardzo dobry, chyba zyskałem na rozrzucie fabrycznym :D ale oczy bolały po paru godzinach obrabiania zdjęć....

ADAM1
11-07-2008, 11:10
bonnum, masz na pewno źle ustawiony monitor, bo jasność 100, to po prostu horrendum.:D

Moje ustawienia:

jasność - 50
kontrast - 50
barwa - 6500K
gamma - 2.2

i z takimi ustawieniami przechodzi wszystkie testy prawidłowo.

W regulacji obrazu wybierz opcję AutoRange.

bonnum
12-07-2008, 14:43
no właśnie, doszedłem już do ustwień 50 i 48, reszta tak samo.

Ale pytanko, czy prawy pasek widzicie czarno biały:
http://www.aim-dtp.net/aim/evaluation/gamma_space/22.htm

Tom01
12-07-2008, 14:48
Ale pytanko, czy prawy pasek widzicie czarno biały:
http://www.aim-dtp.net/aim/evaluation/gamma_space/22.htm

Który konkretnie pasek?

bonnum
12-07-2008, 15:23
2 gi od lewej.
Ja widzę go prawie czarnobiały, ale jak patrzę na monitor pod kątem to już widzę przebarwienia.

Tom01
12-07-2008, 15:24
Ja widzę go prawie czarnobiały, ale jak patrzę na monitor pod kątem to już widzę przebarwienia.

Lepiej nie będzie.