Zobacz pełną wersję : D300 i SB 800
mam pytanko czemu d300 z sabinką 800 na programie A, pokazuje cały czas drabinkę z niedoświetleniem, czy coś robięnie tak..dzięki za odpowiedzi.pozdrawiam.........
mam pytanko czemu d300 z sabinką 800 na programie A, pokazuje cały czas drabinkę z niedoświetleniem, czy coś robięnie tak..dzięki za odpowiedzi.pozdrawiam.........
Drabinka pokazuje, światło zastane, nie uwzględnia błysku. To są wskazania światłomierza, nie flashmeter.
to co trzeba zrobić aby było ok,nie posiadam instrukcji do sabinki a tam chyba są potrzebne jakieś ustawienia...
to co trzeba zrobić aby było ok,
jest OK, nie patrz na drabinke tylko na zdjęcia. Są złe?
PS
Zwróc uwagę jakie czasy ci się ustawiły po włączeniu lampy.
są niedoświetlone lub przeswietlone jak jestem za blisko lapma palnikiem do góry odbicie od sufitu teżnie pomaga, palnik prosto na osobę, prześwietlenie z około 5 m światło dość słabe wieczór, jedna lapeczka na suficie.....
nic nie rozumiem z tego co piszesz.
Opisuj każdą sytuację po kolei, a nie 2 naraz, podaj zawsze dokładne ustawienia body i ustawienia lampy oraz odległosci. A gdybys dał fotki to by było super.
ta lampa to kiszka w dodatku zepsuta - dam kilka stowek jesli jest nieporysowana - postawie sobei na kominku (aparatu ;)
moze jakies fotki zalacz to cos pomyslimy - na razie to nic nie wiadomo
Patryk Salczyński
26-06-2008, 23:06
Witam!!!! Też nieposiadam polskiej instrukcji do sabinki ale, jeżeli ustawiam na TTL to fotki sa przepiękne bez przepałów czy niedoświetleń:) POZDRAWIAM!!!!!!!!
...lustra trafiły pod strzechy...
jeżeli ustawiam na TTL to fotki sa przepiękne bez przepałów czy niedoświetleń
A pewnie jak ustawisz na M 1/1 to na każdym zdjęciu masz wybuch supernowej
Patryk Salczyński
27-06-2008, 21:58
A pewnie jak ustawisz na M 1/1 to na każdym zdjęciu masz wybuch supernowej
Teraz sprawdziłem więc dla 1/60s f14 był nieznaczny przepał ale kiedy zwiększyłem do f22 wyszło bardzo dobrze:)
fociłem w sobotę na imprezce, ciemno tylko 2 lampki po bokach sali, nie pamiętam czasów ale przysłona 5,6 iso 400, szkiełko tamron 17-50, drabinka na minus na maksa, jedna fotka OK, zmieniam delikatnie kadr druga niedoświetlona, zmnieniam kadr prześwietlona,,,jak się ustrzec takich sytuacji, pomiar punktowy, autofokus ciągły...bawiłem się w manualu aby wyzerować w miarę drabinkę to fotki zbyt poruszone, a jakoś programu P nie lubię.....jak wy sobie radzicie, bo tak się zastanawiam , że być może to zdjęcie będzie super chodzi mi o kompozycję a tu zchramolone z naswietlaniem,,acha sabinka lekko do góry na odbicie od sufitu..dzięki za podpowiedzi,,,,,nikon jest świetny tylko ludzie są D:-D
,,,,,nikon jest świetny tylko ludzie są D:-D
No właśnie. My sobie radzimy czytając książki i mysląc, a nie zgadując i próbując na ślepo. Przeczytaj jakąś książkę. Dowiedz się czegoś o robieniu zdjęć z lampą, to i zdjęcia zaczną lepiej wychodzić.
Jarecki pokiego ci d 300 skoro w ciemnicy focisz iso 400 masz jasne szkło to daj f 3,2
Lampa jest by doświetlić brakujące światło w pierwszym planie jak walisz na maksa w ciemnicy z takimi parametrami to niezłe sobki wyjdą
Moja rada sprzedaj to kup kompakt efekty będą lepsze
D200 iso 1000 F3,2 1/60 sala ciemna
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img255.imageshack.us/img255/706/dsc6380xu4.jpg)
... zmieniam delikatnie kadr druga niedoświetlona, zmnieniam kadr prześwietlona,,,jak się ustrzec takich sytuacji, pomiar punktowy,......
to co mierzył światłomierz gdy przekadrowałeś? Zastanowiłes sie do czego była dobierana siła błysku?
dzięki za podpowiedzi
acha zaminienię d 300 na smienę 8 m z dopłatą z mojej strony oczywiście:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Mam pytanko odnosnie uzycia SB-800 z D300:
Czy da sie ustawic aprat w taki sposob, aby do ISO np. 800 robil bez lampy a jesli musi uzyc lampy to aby stral sie zjechac z ISO do 200? Chodzi oto, zeby staral sie uzywac minimalnego ISO a maksymalnego doswieletnia lampa ( jesli juz musi doswietlac to niech doswietla na maxa ) wtedy szumy powinny byc mniejsze?
Narazie cos takiego potrafie uzyskac tylko poprzez reczne ustawienia.
Yedrzey
Czy da sie ustawic aprat w taki sposob, aby do ISO np. 800 robil bez lampy a jesli musi uzyc lampy to aby stral sie zjechac z ISO do 200? Chodzi oto, zeby staral sie uzywac minimalnego ISO a maksymalnego doswieletnia lampa ( jesli juz musi doswietlac to niech doswietla na maxa ) wtedy szumy powinny byc mniejsze?
Yedrzey
Poczytaj o opcji AUTO ISO.
Gdzie w autoiso sa ustawienia flasha... ?
Jedrzej
Yedrzey
Andrzeju! ktoś już wcześniej napisał że może by kompakcik byłby lepszy? Hę... celna riposta. D300 niema predefiniowanych trybów tematycznych i takiej funkcji jak opisujesz nie zrealizuje automatycznie, ale łatwo to samemu zrobić. Masz cztery tzw. Banki ustawień i możesz sam zaprogramować jak ma się zachowywać aparat z fleszem i bez flesza, jednakże przełączanie banków nie będzie automatyczne i musisz sam o tym pamiętać.
Nie wiem czemu od razu o kompakciku... D300 posiadam od niedawna i zdaje sobie sprawe, ze wielu z jej funkcji jeszcze nie rozgryzlem a w fotografii z uzyciem flasha dopiero raczkuje... Dlatego jesli znalazlem sobie jakis sposob na obejscie 'problemu' to chyba normalne ze pytam bardziej zaawansowanych czy czasem puszka nie umie tego sama wykombinowac.
Jedrzej
Nie wiem czemu od razu o kompakciku... D300 posiadam od niedawna i zdaje sobie sprawe, ze wielu z jej funkcji jeszcze nie rozgryzlem a w fotografii z uzyciem flasha dopiero raczkuje... Dlatego jesli znalazlem sobie jakis sposob na obejscie 'problemu' to chyba normalne ze pytam bardziej zaawansowanych czy czasem puszka nie umie tego sama wykombinowac.
Jedrzej
Bez urazy - staram się Ci jakość odpowiedzieć, ale po przeczytaniu innych postów nie mogę się powstrzymać od uśmiechu.
Co do użycia lampy, to D300 to nie kompakt. Ty masz kreatywnie korpusu używać, bo to nie będzie to samo zdjęcie przy ISO 800 bez lampy i jak się ściemni trochę - przy ISO 200 z lampą. W lustrzankach z niższej półki są tryby automatyczne i tematyczne, które same użyją lampy wtedy, gdy ich logika na to wskaże. Aparaty profesjonalne (w tym D300) są skierowane do odbiorcy świadomego efektu jaki chce uzyskać i który panuje nad wykorzystaniem światła, wykorzystaniem środków jakie ma do dyspozycji - w tym lampy błyskowej. Każde dodatkowe źródło światła powinno być przemyslane, Ty chcesz go użyć bezmyślnie, czemu sprzeciwiają się konstruktorzy tego aparatu :)