Zobacz pełną wersję : makro i portret w analogu
Thrasher
07-05-2006, 19:28
Jaki obiektyw polecacie do makro, który spisałby się dobrze również w fotografii portretowej na analogu? do wyboru są:
1. sigma 105mm 2.8
2. tamron 90mm 2.8
3. tokina 100mm 2.8
ostatecznie myślałem jeszcze o takich:
4. nikkor 60mm 2.8/sigma 50mm 2.8 + nikkor 85mm 1.8
5. nikkor 105mm 2.8
Może coś innego?
nikkor 60mm i 105 to swietne szkla. jednak ja najwiecej pochlebnych opinii slyszalem o T90mm
szampo___
07-05-2006, 20:19
Jak dla mnie to Nikkor 105 2.8! Do macro wypas a jak lubisz ostre portrety to tez wypas!!! :)
Thrasher
07-05-2006, 21:17
A jak z perspektywą zdjeć portretowych robionych obiektywem makro np. nikkorem 105? Czy tego typu obiektywy inaczej rysują niż typowe portretówki?
Ja bym jednak wybrał do macro jeden i do portretu jeden. Dwa światy ;-)
A jak z perspektywą zdjeć portretowych robionych obiektywem makro np. nikkorem 105? Czy tego typu obiektywy inaczej rysują niż typowe portretówki?
Rysują bardzo ostro,więc wszelkie "wady urody" będą widoczne jak na dłoni,co nie zawsze będzie dobrze przyjęte przez fotografowany obiekt.
A jeśli chodzi o perspektywę, to 105 mm może być ciut za dużo. Jest to jednak sprawa indywidualna dla każdego fotografującego. Jeden lubi to,a drugi tamto.
Thrasher
07-05-2006, 21:27
A co byście wzieli z tych krótkich makro? Sigme 50mm czy nikkora 60mm?
Thrasher
Wymieniony nikkor 105/2.8 jest znakomity zarówno do macro jak i do portretu. I nie ma żadnych różnic w perspektywie w porównaniu do "zwykłego" szkła o takiej ogniskowej. Jest za to duży plus - możliwość ostrzenia z bliskiej odległości, co może się przydać. 105 to klasyczna ogniskowa do portretu w analogu.
Tak na marginesie wspomnę tylko, że do portretu w przystępnej cenie jest jeszcze manualny nikkor 105/2.5. Wyśmienite szkło.
Pozdrawiam
Thrasher
08-05-2006, 09:57
Vadim dzięki za odp.
Zdecdowałem się na nikkora 105mm bo wole mieć mniej obiektywów, a chciałem być pewnien, że nie stracę kasy kupując jeden do dwóch zastosowań no ale teraz już wiem, że nie.
Którą wersje polecacie tego nikkora 105mm? tą z VR, AF-s i wewnętznym ogniskowaniem czy tą starszą? Różnica w cenie nie jest ogromna więc może warto dopłacić do nowszego obiektywu?
Thrasher
A ten VR to nie jest przypadkiem wersja G, bez zewnętrznego pierścienia przysłony? Do jakiego korpusu chcesz go podpiąć, bo pisałeś o analogu?
Zakres portretowy to 85-135 mm ale i 20mm mozna walna porter.
Robilem Nikkorami 60 i 105 micro, robilem Sigma 105 EX makro, oraz Tamronem 90 ...
najwygodniejsze w uzyciu sa Nikkory (genialne przelaczanie pomiedzy AF a MF oraz bardzo dobrze spasowane szkla do recznego ostrzenia).
Jednak do porteru wybralbym 85/1.8 lub nawet 105/2 DC a do macro Nikkora 105/2.8 micro. Te szkla zupelnie inaczej rysuja i nie chodzi to tylko o ostrosc ale i cala plastyke.
Co prawda Stary Wiarus poleca do portertu 105/2.8 micro z ponczocha na szkle ale wole te inna droge z dwoma szklami.
Roznic optycznych nie szukaj w wymienionych przez Ciebie szklach, wszystkie sa b.dobre lub swietne.
Mnie na razie kusi do przetestowania Tokina 100/2.8
Thrasher
08-05-2006, 11:09
Vadim - tak jest to wersja G ale działałaby z moim f75.
Gall - skoro nie ma między nimi znaczących różnic optycznych, to wezmę coś tańszego niż nikkor 105mm. Mnie też interesuje ta tokina bo jest w dobrej cenie tylko mało na jej temat informacji można znależc.
Optycznie nie ma ale jest mechaniczna. Mnie Sigma nie podeszla, lata tak jakby miala sie za chwile rozpasc. W Sigme manualne ostrzenie to porazka. Tokine musze sprawdzic organoleptycznie.
Thrasher
08-05-2006, 11:53
Czyli wybór staje się troszke łatwiejszy, eliminuje z rozważań Sigme. Obiektyw nie musi być super pod wzglęcem mechanicznym ale chciałbym mieć komfort psychiczny, że starczy na długo i nie rozleci się nie z mojej winy. Tokiny z tej seri AT-X cieszą sie dobrą opinią w kwesti solidności wykonania, może i ten macro jest OK.
Gall - gdybyś w tym miesiącu sparawdzał Tokinę to prosiłbym Cie o napisanie coś o niej w tym wątku bądz gdzie kolwiek na forum.
Thrasher
Ty chyba jesteś kobietą. Wcześniej pisałeś: "Zdecdowałem się na nikkora 105mm..."
by po chwili wybrać Tokinę?
Pochwal się, jak już coś kupisz, bo przyjmuję na to zakłady.
Pozdrawiam :mrgreen:
Thrasher
08-05-2006, 12:12
Ok Vadim pochwale sie. Nie jestem kobietą po prostu duży wybór szkieł jest :-)
Tokina organoleptycznie jest super, do tego wygodne przelaczanie AF/MF.... na zdjęcia nie narzekam.. ale mam ją od niedawna i jeszcze nie testowalem wszystkiego, no i ta cena 1430 :)
Thrasher
08-05-2006, 18:35
darsedz robiłeś nią jakiś portret? jak tak to jak Ci sie podoba ta tokina jako portretówka?
nie narzekam... bardzo ładnie, tyle, ze ja w analogu robilem... wyszedl dosc fajny bokeh
Thrasher
09-05-2006, 15:37
dzięki za odp. darsedz, ja właśnie do analoga takiego obiektywu szukam, ciesze sie, że bokeh jest ok.