Zobacz pełną wersję : d100+sb600, co nie dziala ?
Konrad Zagłoba
24-06-2008, 19:14
Witam,
Mam taki problem, ze w konfiguracji d100+sb600 (powinno latac wszystko dobrze) przy kazdej focie lampa wali maksem. Zdjecia wychodza przeswietlone, i w zaden sposob nie przypominajace tego, co oczekiwalem po lampie zewnetrznej, bo w sumie to foty wygladaja jakby byly z wbudowana lampka strzelane.
Pomiar matrycowy, wszedzie poustawiane ttl.
Sprzet byl kupiony od cyfromana, wiec jedno z podejrzen pada na to, ze cos bylo w body buchniete, a wyszlo dopiero teraz, po zakupie lampy.
Inna sprawe, ktora podejrzewam to moze obiektyw. Sigma 24-70 ex aspherical, i tokina 10-17 nowka.
Ogolnie chodze i patrze na foty z lampka (chociazby slubne) i tam nie widac zadnej lampy, zero cieni itd.
I co, poradzicie cos?
Zbigniew
24-06-2008, 19:43
1. Jakie ustawienia body i lampy ?
2. Pokaż coś - jakieś przykładowe zdjęcia
Konrad Zagłoba-pokarz sample....
ZBIGNIEW-nowy awatar:):)
Zbigniew
24-06-2008, 19:53
Nowy, nowy, owszem. Na trochę :)
Swoję drogę Lemmiego mógłbyś też podmienić - np. na innego Lemmiego ;)
Konrad Zagłoba
24-06-2008, 19:54
na P, w body ustawione dttl, w lampie ttl, albo ttl bl. wychodzi tak samo. Pomiar matrycowy, wb na auto, iso na auto, jpg, jakosc i rozdzielczosc na max.
Jeszcze zapomnialem dodac, ze z Sigma ef-500 dg st mialem tak samo.
Na focie raz, ze wychodzi zolte itd, ale to wb.
A dwa, ze widac cienie okropne, pomimo, ze lampa byla ustawiona na 60 stopni do gory. +dyfuzor.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://members.chello.pl/j.chobot/michal/jwed.jpg)
robin102
24-06-2008, 20:08
To właśnie przez ten dyfuzor, :) a jaki tryb pracy flesza był ?
Lampa i body są sprawne. Twoje umiejętności wykorzystania tego sprzętu, jeszcze nie są optymalne.
Konrad Zagłoba
24-06-2008, 20:09
TTL BL, o to chodzi ? ;)
Przez dyfuzor ? Myslalem, ze dyfuzor sprzyja raczej zmniejszaniu cieni..
robin102
24-06-2008, 20:27
TTL BL, o to chodzi ? ;)
Przez dyfuzor ? Myslalem, ze dyfuzor sprzyja raczej zmniejszaniu cieni..
Z moich doświadczeń to dyfuzor tylko ogłupia system pomiarowy, przydaje się jedynie jak trzeba walnąć prosto w papę :)
W takiej sytuacji jak u Ciebie zdecydowanie lepiej było odbić i rozproszyć światło lampy od czegoć najlepiej białego. Poza tym jeśli w tym pomieszczeniu nie było światła naturalnego-zastanego to lepiej było ustawić flesza w tryb TTL bez BL i głowica flesza całkowicie do pionu postawiona.
iso na auto,
a ja podejrzewam to. Choc nigdy tego nie uzywam, bo mi.in. spodziewam się takich jaj po tym "automacie"
dyfuzor nie ma nic do rzeczy w TTLu (najwyżej może szybciej mocy zabraknąć)
Konrad Zagłoba
24-06-2008, 20:41
No ok. Ale na tym samym slubie byl sobie fotograf, ktory walil ludziom w pyska prosto. Jego blyski byly o wiele slabsze niz te moje (jak blyskalem to caly kosciol sie rozjasnial :) ), a foty mu powychodzily tak, ze nie widac zadnego flesza (nie mam na dysku wiec nie pokaze).
I jak bym nie ustawial to zawsze mi wali tym pelnym blyskiem.
Na roznych ustawieniach iso, na roznych balansach bieli, na rawach, jotpegach, na NEFach na JPGach, na pomiarze matrycowym i punktowym, rozne ogniskowe. Jakbym nie kombinowal to lampa zawsze wali pelnym blyskiem a aparat chce dawac 1/60 przy f:5,6.
Po zmianie na priorytet przeslony przepala jakby to 5,6 i 1/60 bylo swietym ustawieniem bez wzgledu na to co chce sfocic.
...
robin102
24-06-2008, 20:43
(najwyżej może szybciej mocy zabraknąć)
No i tu ewidentnie mocy błysku zabrakło mimo pozornego prześwietlenia pierwszego planu, a wszystko przez dyfuzor i tryb TTL BL , a nie jak należało TTL do zamknietego pomieszczenia, przynajmniej na początek zanim kolega tajemną sztukę poprawnego błyskania opanuje, co wcale łatwe nie jest :(
O tym co i jak robił ten fotograf cienko błyskający poczytaj w tym linku poniżej
http://foto.jasiu.pl/
koledze mocno przepala zdjęcia, a nie niedoświetla. Napisał w pierwszym poście:
Zdjecia wychodza przeswietlone
Dyfuzor nie ma nic do rzeczy. Rozprasza światło, jest więc mniejszy zasięg lampy, oraz inny jest charakter światła (bo jest więcej światła odbitego)
robin102
24-06-2008, 20:53
koledze mocno przepala zdjęcia, a nie niedoświetla.
Przez dyfuzor, brak doświadczenia z trybami pracy lampy i aparatu.
Ty Jacku zapewne tego już nie pamietasz bo od zawsze Ci fotki dobrze wychodziły, a ja to znam wcale z niedawnych swoich zmagań z błyskiem. Walczyłem tak samo jak kolega zanim skumałem, że to co wyżej napisałem.
Ale niech będzie po Twojemu :) w końcu Ty jesteś zawodowcem.
Konrad Zagłoba
24-06-2008, 21:11
No dobra, to nie sprzet, tylko ja dupa. :)
A co z tymi ustawieniami ?
Ustawilem przed chwila przeslone 2.8, biore pomiar - wyszlo 60. Zmieniam przeslone na 8, biore pomiar - wyszlo 60.
az taka dupa nie jestem i sie oszukac nie dam.
Planuje przesiasc sie na d300, ale pewnie i tak mi nie bedzie dzialalo z automatu wszystko ? ;)
robin102
24-06-2008, 21:16
No dobra, to nie sprzet, tylko ja dupa. :)
A co z tymi ustawieniami ?
Ustawilem przed chwila przeslone 2.8, biore pomiar - wyszlo 60. Zmieniam przeslone na 8, biore pomiar - wyszlo 60.
Planuje przesiasc sie na d300, ale pewnie i tak mi nie bedzie dzialalo z automatu wszystko ? ;)
Zaraz tu bardzo sympatyczni i życzliwi koledzy się z Tobą rozprawią, normalnie nie darują Ci tego lamerstwa ;)
JK już się zbliża !!!
ps.
dlaczego zawsze masz czas 1/60 ? w instrukcji aparatu znajdziesz odpowiedź :)
Ze zmainą sprzętu na D300 troszkę sie wstrzymaj, tak do osiągniecia ceny sklepowej 2999zł :) to sporo czasu dasz radę ;)
To ustaw slow lub rear i sprawdź ponownie.
Z taką wiedzą, pewnie nie. Ale nie ma się czym przejmować, tu na wszystkie swe bolączki znajdziesz odpowiedź.
Wystarczy poszukać. Proponuje dział lamp błyskowych.
Konrad Zagłoba
24-06-2008, 21:33
dlaczego zawsze masz czas 1/60 ? w instrukcji aparatu znajdziesz odpowiedź :)
Ze zmainą sprzętu na D300 troszkę sie wstrzymaj, tak do osiągniecia ceny sklepowej 2999zł :) to sporo czasu dasz radę ;)
ze niby d100 ma tylko jeden czas synchronizacji z lampa ? ;)
d300 za 3600zl, nowy z hong kongu, wiec bardzo blisko tego co podales ;)
Ale tak ogolnie. Wciaz uwazam, ze ten tryb TTL cos nie halo w tym konfigu. Zebym nie wiem jak nie kombinowal w aparacie mam 60 i 5,6, a lampa wali z taka sama moca bez wgledu na to, czy odbijam od sufitu, od sciany za mna, od scian po bokach czy tez wale prosto w twarz.
Zbigniew
24-06-2008, 21:33
Nie, nie tylko ten, ale pewnie ten masz ustawiony jako najdłuższy możliwy.
ze niby d100 ma tylko jeden czas synchronizacji z lampa ? ;)
Boże, widzisz i nie grzmisz. Studiowałeś choć instrukcję od tego aparatu, co tam od tego, od jakiekolwiek nikona?
Przez dyfuzor....
tłumaczyłem wyżej - ze wzgledu na dyfuzor fotki moga byc co najwyżej niedoświetlone, jak fotografowany obiekt okaze się być za daleko.
body po włączeniu lampy ustawia czas 1/60. Zapewne. Pewnie jest to do ustawienia w menu. Nie mam D100 więc nie będę pisał kategorycznie, ale w innych nikonach tak jest.
Ja z lampą błyskową pracuję w trybie M. P - traci się kontrole nad parametrami.
Czas ustawiam taki by nie poruszyć fotki (ze względu na zastosowaną ogniskową obiektywu - między 1/15 we wnętrzach z szerokim kątem, a 1/250s na plaży z krótkim tele)
Przysłona - zależy od odległości - tak by mieć obiekt w zasięgu lampy. Generalnie dość otwarta by złapać dużo zastanego.
Iso - w kościele wysokie:-D, na plaży - 100:mrgreen:.
robin102
24-06-2008, 21:43
tłumaczyłem wyżej - ze wzgledu na dyfuzor fotki moga byc co najwyżej niedoświetlone, jak fotografowany obiekt okaze się być za daleko....
A ja Ci mówię jak stary amator staremu zawodowcowi :) w wielkim uproszczeniu, że przez dyfuzor bo to nie sprzęt do takiego świecenia jak kolega opisał i pokazał na zdjeciu. Dyfuzorek używamy do innych akcji. W tej tylko spierdykolił świecenie i mierzenie, no ale rozstańmy się przy swoich zdaniach i jak zwykle w pokoju :)
mnie ciężko wyprowadzić z równowagi, choc się często bardzo o to starasz.
Pisałem ogólnikowo, by nie wchodzic w polemiki z tobą, ale nie mogę zostawiać twierdzeń przeciwnych do rzeczywistości (przepalenia przez dyfuzor). Szkoda, że jestes tak uparty i brniesz dalej, zamiast zamilknąć czy zmodyfikować swoje zdanie. O przyznaniu mi racji nie marzę nawet.
Zrób 2 zdjęcia - z założonym dyfuzorem i bez. Zobacz czy to z dyfuzorem ma pierwszy plan bardziej wypalony czy mniej.
Konrad Zagłoba
24-06-2008, 21:56
Dzieki wielki za info wszelkie (zwlaszcza za linke) bede meczyl i probowal.
Nigdy nie bawilem sie w flesze, zawsze sie bralo sredni format i w zastanym dzialalo. Myslalem sobie, ze kupie flesza i jak za dotknieciem czarodziejskiej rozdzki wszystko sie zrobi samo, lamersko troszke. Trzeba bedzie pocwiczyc i sie naumiec.
Gracias i pozdr.
robin102
24-06-2008, 21:56
Użycie dyfuzora w połącznieu z niewłaściwym trybem pracy lampy i ustawienia głowicy oraz ustawieniami aparatu dało opłakane efekty. Jakby nie było nasadzonej mydelniczki na palnik w tym konkretnym przypadku - na tym zdjęciu, to efekt końcowy byłby znacznie lepszy.
Zbigniew
24-06-2008, 21:57
robin, pomiar światła pomiarem, ale przecież lampa skierowana do góry/w bok i odbita, a taka z dyfuzorem to dwie inne bajki. Taki dyfuzorek skierowany w górę to przecież działa poniekąd jak taki omnibouncer (czy tam whatever podobnego). W każdym razie ja nie próbowałbym takiej kombinacji - albo decyduję się na rozpraszanie dyfuzorem, albo odbicie od powierzchnii i w ten sposób zmiękczenie światła.
Użycie dyfuzora w połącznieu z niewłaściwym trybem pracy lampy i ustawienia głowicy oraz ustawieniami aparatu dało opłakane efekty. Jakby nie było nasadzonej mydelniczki na palnik w tym konkretnym przypadku - na tym zdjęciu, to efekt końcowy byłby znacznie lepszy.
nie. Uzycie dyfuzora daje następujący skutek: pozorny spadek mocy lampy i większe rozproszenie światła.
tryby pracy lampy są bez znaczenia, przy każdym z trybów dzieje się tak samo.
Kolega pisał o pracy w TTL, ale nawet w manualu jest to samo. Podobnie odchylenie palnika z dyfuzorem i bez dyfuzora - ta zmianę o takim samym charakterze.
Jemu nie zabrakło mocy, więc uzycie dyfuzora nic nie zepsuło (w połączeniu z czymkolwiek)
robin102
24-06-2008, 23:03
Duetem SB + korpus Nikona nawet D70 naprawdę trudno spierdzielić tak błysk jak to się koledze udało, nawet na nie wiem jakim auto-srauto;) błysk będzie względnie poprawny. Bez tego dyfuzora na palniku miałby znacznie ładniejsze zdjęcie. W konkretnie tym przypadku zdjęcie zawaliło użycie mydelniczki w połączeniu z małym obeznaniem tematu przez użytkownika sprzętu. Też tak robiłem więc wiem co mówię.
A co do denerwowania Jacku to ja Ciebie nie denerwuję celowo bo mam świadomość, że już w naszym wieku to trochę na zdrowie szkodzi, a ja o kolegów dbam. Ty czasem lubisz robinowi coś tam tego pod tego, zamiast się z robinem po prostu zaprzyjaźnić :)
dobrej i spokojnej nocki życzę
chłop swoje i baba swoje. OK.