PDA

Zobacz pełną wersję : Obiektywy do Nikona (?)

necia
24-06-2008, 18:21
Wiem, że mnie możecie zabić za laictwo. Przysięgam, że czytałam to forum, sporo się nauczyłam, przyznam bez bicia. Sporo mi się rozjaśniło i liczę na dalszę efektywną naukę tutaj.
Otóż... Stoję przed wyborem zakupu lustrzanki. Mam sprecyzowane wymagania i mniej więcej wiem już jakie obiektywy w przyszłości brać pod uwagę.
Będę robiła sporo zdjęć portretowych (także ciała), w różnych odległościach (taaa, akty, akty, akty, w różnych warunkach oświetleniowych), jestem dobra w wychwytywaniu "charakterów" na ludzkich twarzach oraz zbliżeniach zwierząt. Oczywiście, wszystko to w czerni-bieli, ewentualnie sepia. Zależy mi bardzo na szybkim AF w warunkach "ciemnych", z lampą lub bez, niezależnie od ustawienia czasu naświetlania. Stabilizacja obrazu nie jest konieczna, sporo obiektywów dobrych ją posiada. Pstrykam sporo zdjęć na codzień, ale od tego mam kompaktówkę Olympusa C-765, z czego jestem BARDZO zadowolona. Ale teraz będzie już bardziej profesjonalna robota i nie będę świeciła tą kompaktówką przed "górą" :P W przyszłości nastawiam się na zakup dobrego jasnego obiektywu, idealnego do portretowych zdjęć.

Mam do wydania jakieś 550f (mieszkam w UK), więc:

Canon 450d odpada, nie leży mi w dłoniach, zbyt niestabilna obudowa, i w ogóle - prostacki jak dla mnie. Mam Canona 3000n i jestem zrażona już do niego.
Olympus E-510 - strasznie wolno ostrzy z lampą błyskową przy AF, a na manualnym to już trza statywu, a ja jestem ciągle w ruchu dokoła obiektów.
Myślę też o Nikonie D60/D80, czytałam tu rózne sprzeczne opinie. Zaznaczam, że laikiem nie jestem, mam wygórowane ambicje i wiem, że ogólne wyczucie obiektu fotografowanego jest ważniejsze od aparatu.
Pół biedy obiektywy, gorzej trafić na body. Olympus E-510 ma fajny zestaw z dwoma obiektywami, ale co z tego, jak samo body do lipy...

Nikon ma być i już. Na D80 stać mnie na body i kitowy obiektyw, ale pokombinuję, by wziąć body i poszukać jakiś jasny obiektyw...

Dobrze myślę?
Jakieś sugestie? Krytyki?

wilk325
24-06-2008, 18:57
Ostatnio na forum dużo się mówi o wyprzedażach w UK Fuji S5pro, chociaż Ty piszesz o fotach BW i sepi, ale nie wiem jak w przyszłości. Jeżeli ceny w UK D80 i Fuji S5pro są porównywalne to bym brał S5pro, jeżeli jest duża różnica to D80. Z obiektywami portretowymi w nikonie na razie jest problem z bardzo szybkim AF, nie ma stałek ( patrz 50, 85 ) z AF-S, chociaż te nie są takie wolne. Już jest np sigma 50/1.4HSM. Może na początek do D80 lub S5pro 50/1.8 ( ostatnio na forum są po 350-400 ), a później 85/1.8. Nie wiem czy Ci pomogłem, ale ja bym się ku temu co napisałem skłaniał.
PS. Fuji S5pro tonikon D200 z innymi wnętrznościami.

MikeP
24-06-2008, 19:03
do BW to polecam analoga a za reszte kasy kupe filmow.

cypherdid
24-06-2008, 20:41
do BW to polecam analoga a za reszte kasy kupe filmow.

o to to!! F100 + 50 1.8 + 85 1.8 i Ilforda Delte 100/400

necia
24-06-2008, 20:53
Dziękuję za odpowiedzi. Nie mam zamiaru się bawić analogiem, jak pisałam, jestem zrażona do niego, a na wywoływanie i cackanie się w ogóle w ciemni - nie ma czasu. Zdjęcia będą wykorzystywane do wielkich plakatów, wydawane w albumach, więc małoobrazkowy 35mm analogowy stanowczo odpada a na większeformatowe - yh... wolę już milion ujęć wypstrykać w cyfrówce... Tu przynajmniej jestem pewna dokładnej ostrości i minimalnej ilości szumów (czasem ziarnistość się przyda, ale to już można samemu ustawić).

Fuji w UK? Jakoś nie słyszę :P Tu każda firma zamawia tylko wiodące firmy i modele, pozostałych to tylko w większych hurtowniach szukać. Toteż Fuji w moich rejonach widzę niezmiernie rzadko, a szkoda, bym sobie przetestowała.

Jak na razie - szukam jakiegoś jasnego obiektywu portretowego do Nikona D60/80 lub...?

Edit: ja wiem, że tradycyjna fotografia ma plusy, i na pewno sobie kiedyś na nią pozwolę, ale mi teraz bardzo śpieszno... do sesji dwa miesiące :/

MikeP
24-06-2008, 20:56
Dziękuję za odpowiedzi. Nie mam zamiaru się bawić analogiem, jak pisałam, jestem zrażona do niego, a na wywoływanie i cackanie się w ogóle w ciemni - nie ma czasu. Zdjęcia będą wykorzystywane do wielkich plakatów, wydawane w albumach, więc małoobrazkowy 35mm analogowy stanowczo odpada a na większeformatowe - yh... wolę już milion ujęć wypstrykać w cyfrówce... Tu przynajmniej jestem pewna dokładnej ostrości i minimalnej ilości szumów (czasem ziarnistość się przyda, ale to już można samemu ustawić).

Fuji w UK? Jakoś nie słyszę :P Tu każda firma zamawia tylko wiodące firmy i modele, pozostałych to tylko w większych hurtowniach szukać. Toteż Fuji w moich rejonach widzę niezmiernie rzadko, a szkoda, bym sobie przetestowała.

Jak na razie - szukam jakiegoś jasnego obiektywu portretowego do Nikona D60/80 lub...?

Zdjecia do wielkich plakatow co? do albumow... Hmmm to moze canocn g7 ? buahahahhaha

Nie obraz sie ale jak mi ktos pisze o wielkich platakach i albumach a boi sie o nieostrosc to... Traci to troche takim dziwadlem niezbornym.

necia
24-06-2008, 21:18
Yh, wiem, wiem... trochę śmiesznie to zabrzmiało. Ale z tego, co poużywałam w analogówkach, naprawdę sporo jest do zarzucenia pod względem ostrości... Może nie te aparaty, może brak osprzętowania, i odpowiednich szkieł, może wszystko naraz, ciul wie.
No sorry...

MikeP
24-06-2008, 21:21
Yh, wiem, wiem... trochę śmiesznie to zabrzmiało. Ale z tego, co poużywałam w analogówkach, naprawdę sporo jest do zarzucenia pod względem ostrości... Może nie te aparaty, może brak osprzętowania, i odpowiednich szkieł, może wszystko naraz, ciul wie.
No sorry...

Przykro mi, ale nie umiem Ci pomoc :(

necia
24-06-2008, 21:26
I tak dziękuję, że chociaż parę słów napisałeś a nie obrzuciłeś błotem.

A post wilka dużo rozświetlił w głowie, tylko... nie pasi mi.

Poczekam jeszcze do konca tygodnia. Nazbieram pieniążków i postawię na Nikona D80 :/ i będę kombinować ze szkłami portretowymi...

wilk325
24-06-2008, 21:28

Edit: ja wiem, że tradycyjna fotografia ma plusy, i na pewno sobie kiedyś na nią pozwolę, ale mi teraz bardzo śpieszno... do sesji dwa miesiące :/[/QUOTE]

60/2.8 to typowe macro, choć bardzo ostry obiekty, portretowy u nikona yo 85/1,4-bardzo drogi lub 85/1.8 bardzo dobry i dużo tańszy.

Maldoror13
24-06-2008, 21:31
Kup D80 i 50 1.8 D na początek, a potem 85 1.8. Będziesz zadowolona.

necia
26-06-2008, 07:52
Tak ja te dwa ostatnie posty - o takie wskazówki mi łaziło. I za nie bardzo dziękuję!!
Czytam nazwy obiektywów, szukam w necie, czytam i się uczę. Już mniej więcej wiem, czym się kierować, jakimi parametrami. Ale nie ma co, ważna jest również opinia użytkowników tych obiektywów.
Po zakupie podzielę się z Wami wrażeniami (bo śniło mi się, jak głośne "wow!" wydałam z siebie po przetestowaniu w sklepie jednego obiektywu :-|)

Jeszcze raz dziękuję.

gALL
26-06-2008, 08:40
Chcesz porady do cz-b?

To nie Nikon! Niestety a FUJI S5pro. U mnie na wsi (St Albans) leza w sklepie fotograficznym 2 sztuki S3pro. Tak wiec znane jest tu fuji.

Skoro masz robic na wielkie plakaty to jednak sredni format, chocby Mamiya 645 + 80mm + film cz-b do tego dobry skaner.

Wolanie filmu ze skanowaniem to ok 3h roboty ale potem beda pliki z ktorymi mozna cos zrobic, a nie wypierd... ktore tak na dobra sprawe nadaja sie do powiekszen do 30x45 - a to nijak nie ma sie do wymiarow plakatow.