Zobacz pełną wersję : blokujace sie piescienie w Tokinie 12-24
witam. Jestem nad morzem na urlopie.bardzo uwazam na sprzet,ale wydaje mi sie ze cos musialo wpasc do mej tokiny gdyz zaczal blokowac sie piescien zoomu i ostrosci,a w srodku cos "lata".czy mozliwe ze to ziarenko piasku? A moze jakas czesc obiektywu?
Myślę że jak by to było ziarenko słyszal byś tylko szuranie przy kręceniu pierścieniem, jeżeli coś lata to może być grubsza sprawa, w sumie mogło ziarenko piachu namieszać.
Tokina jest dość skomplikowanie zbudowana więc nie trudno o uszkodzenia.
w mojej tokinie 19-35 blokuje mi się pierścień ogniskowej...tzn ok. jest do 24, następnie duży opór i od 28 ok. Nic nie wpadło, niczym nie zabrudzony. Nie naprawiam, bo w zasadzie nie używam...
Natomiast zapiaszczyłem inny obiektyw(24-85), jak ruszyłem pierścieniami to było wybitnie słychać chrobotanie - poszedl na postępu.
Zostawiłbym szkło w spokoju, żeby nie popsuć więcej i serwis...
w pracy czesto rozkrecam notebooki i korci mnie zeby rozkrecic to szkielko i wyciagnac to latajace w srodku cos,jednak strach nie pozwala.. wszystko dziala bez zarzutu procz tego ze czasem blokuja sie pierscienie,ale lekki ruch sloikiem i jest okej,wiec sadze ze to kwestia wydobycia tego czegos. gdzie najlepiej wyslac obietktyw waszym zdaniem ? i ile orientacyjnie moga mnie skasowac ?