Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Opóźnienie ekspozycji w D 80

Franek911
24-06-2008, 13:39
Mam pytanie a może i stwierdzenie że Nikon D 80 i jego opóźnienie ekspozycji (włączone) o 0,4s porusza zdjęciem a nie mu pomaga w ostrości testowałem to wczoraj na sztywno ustawionym statywie przy pilocie i samowyzwalaczu, z włączoną opcją opóźnienia ekspozycji zawsze wyszło poruszone a bez niej nie!

Nie wiem czy tylko u mnie tak jest sprawdźcie ale wydaje mi się że ta opcja nie działa za dobrze nie tylko u mnie, moim zdaniem to niby wcześniejsze podniesienie za bardzo wprawia w wibracje matryce, radze jej nie stosować w krajobrazach i chyba w ogóle chyba że to wina tylko mojego body ale sami sprawdźcie.

wasilewk
24-06-2008, 13:47
Ja miałem kiedyś odwrotne odczucia: nawet na statywie ciężko było uzyskać nieporuszone zdjęcie - po włączeniu opóźnienia kłopoty ustały.

Pzdr.

P.S.
Oczywiście mowa o samowyzwalaczu.

eskade1
24-06-2008, 14:07
nie chodzi o samowyzwalacz a o opóźnienie expo. Chociaż samowyzwalacz 3-5 s jest napewno lepszym rozwiązaniem :)

Dx2
24-06-2008, 14:10
Przecież z opóźnieniem i bez mechanizm pracuje tak samo... może Twój statyw wpada w jakiś dziwny rezonans który powoduje że po 0.4s drgania są wyraźniejsze niż od razu?

Franek911
24-06-2008, 14:21
Może to wina statywu, z wyższej półki to on nie jest choć miałem go bardzo stabilnie skręcone i ustawione bez podnoszenia, dziwi mnie tylko że przy wyłączonej opcji opóźnienia ekspozycji zdjęcia ze statywu i z samowyzwalaczem są ostre nie to że mniej poruszone ale ostre! A jak już włączę tą opcje 0,4s to zruszy fotkę, może mój statyw jakoś to wyczuwa choć dziwne to by było a bardziej prawdopodobne z mojego punktu widzenia jest nieprawidłowe działanie tej opcji.
Mam nadzieje że u reszty ta opcja działa poprawnie choć namawiam do sprawdzenia.
Pozdrawiam wnikliwych:)

mpwt
24-06-2008, 14:29
Statyw do wymiany...

fader_audio
24-06-2008, 15:31
myśle że może być coś ze statywem a raczej z samym mocowaniu aparatu do statywu, mogątam powstawać jakies minimalne reznonase, które cieżko wykryć.. ale za to aparat je czuje.

Franek911
26-06-2008, 14:12
Dzięki bardzo za pomoc, najprawdopodobniej będzie to wina statywu bo bez niego aparat leżący na ziemi sztywno nie robi już poruszeń ani z włączoną opcją ani z wyłączoną, no cóż trzeba zbierać pieniążki na DOBRY statyw:-)
Jednak sama opcja opóźnienia ekspozycji to nie to samo co wstępne podniesienie lustra szkoda że Nikon w D 80 tego poskąpił:-( ale zawsze jest D300:-D ach ta polityka....

Tofifik
26-06-2008, 20:26
no szkoda ale i tak mozemy sie cieszyc ze na samowyzwalaczu dali 2s wiele aparatow tego nie ma. A co do opznienia to na nocnych zawsze stosowalem i bylo dobrze. 2s samowyzwalacza i nie potrzeba pilota :)